Gertjan's Looblog September 2016 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

27 september: naar Den Ham

route; natuur

25 september: Berlicum en Oostvaardersplassen

Kort rondje 's ochtends na het ontbijt, in Berlicum dus. Bij de werkzaamheden bij de Aa en de aansluiting van de Runweg op de N279 staan wel een paar honderd exemplaren van stijf ijzerhard tussen de normale soorten die je bij zo'n bouwlocatie verwacht.

's Middags met Petri naar de Oostvaardersplassen: mooi halverwege de terugreis dus. Het is erg druk. Eerste stuk vind ik het mooist. Mooi leeg landschap, waar zo nu en dan de restanten van wat wilgenbomen mooi afsteken. Bij het tweede stuk zien we twee keer heel onduidelijk een visarend. route Berlicum; route Oostvaardersplassen; natuur

Oostvaardersplassen

24 september: Hooghalen

Nog steeds volop zomer. Ik loop niet te ver van huis want we gaan vanavond nog naar Brabant: al weer iemand die vijftig wordt. Mooi rondje door de bossen van Hooghalen en Grolloo. Vooral het eerste stuk is mooi, als de vogels zich ook nog laten horen. Bij kilometer 3 zoek ik klein fonteinkruid in het Amerdiep, maar helaas. Ook verderop, bij km 12, zou een bijzondere fonteinkruid te vinden moeten zijn: rossig fonteinkruid. Maar ik zie de soort niet. Wel steeds opnieuw veel grondster.

Volgend mooi stukje is bij het Blanke Veen (km 15). Vervolgens gaat de route via een niet meer gebruikt pad de N374 over in de richting van het Elpermeer, oftewel Zwatte. Heel mooi stil stuk langs het beekdal van de Elperstroom. Bij Elp zelf loop ik weer even het tankstation binnen voor een hapje. Dan verder door het heideveldje ten westen van Elp en via Holmers weer terug naar het parkeerterrein van kamp Westerbork.

route; natuur

Boswachterij Grolloo Boswachterij Grolloo

22 september: Onlanden

Kort rondje, maar het begint al voor half acht te schemeren. Maak een praatje bij de plek waar bonte strandlopers zitten met een vogelaar die ook twijfelt welke strandlopers het zijn. Volgens mij eerste najaar bonte strandlopers. route; natuur

20 september: Zuidhorn

Niet veel te zien. Wel een sperwer (nee, toch een havik) even voor Zuiderham. En in Aduard twee nieuwe groeiplaatsen van straatwolfsmelk. Een zuidelijke soort die nu op drie plekken in Aduard groeit... route; natuur

18 september: naar Briltil, en twee rondjes De Alde Feanen

De zon schijnt 's ochtends uitbundig dus ik loop na het ontbijt alvast een stuk in westelijke richting. Vlak voor Zuidhorn zit een enorme groep goudplevieren in het weiland. In het park van Zuidhorn fotografeer ik viltig kruiskruid, een soort die je in Zeeland en Limburg veel aantreft, en soms ook op de Friese klei, maar zelden in Groningen.

Petri pikt me op en dan rijden we naar de Alde Faenen bij Earnewâld. We lopen eerst een langer rondje, en dan nog een kort rondje. Het is heerlijk weer, en het natuurgebied ziet er schitterend uit. Maar er zijn weinig bijzonderheden te zien. Bij het tweede rondje valt wel op dat hier heel veel moerashertshooi groeit. Dat is een plant voor het zuiden en oosten van Nederland, maar de laatste tijd groeit die ook in een aantal Friese natuurgebieden.

route Briltil; route De Alde Feanen; route De Alde Feanen kort; natuur

De Alde Feanen goudplevier

17 september: Hattem

ijsvogel

Weer eens een rondje langs de IJssel, te beginnen bij Hattem. Eigenlijk loop ik hetzelfde rondje als 24 oktober 2015. Dat herinnerde ik me niet meer zo precies. Ik begin dus in herhalingen te vallen.

De aanleiding is de Wiessenberger Kolk. Niet alleen groeit daar het miniscule "kleine sterrenkroos" (nieuwe soort vorig jaar), maar ook het nog kleinere "klein glaskroos". Dus vandaag ook een nieuwe soort. In de kolk zwemt ook nog een flinke groep casarca's rond. Ook weer veel watersnippen. Als ik langs de Veluwse Wetering loop (km 6 tot 8) zie ik om de haverklap ijsvogels, soms twee of drie tegelijk.

Met het pontje ("Het kleine veer") naar de overkant en over de dijk langs Zwolle naar de Vreugderijkerwaard. De werkzaamheden zijn hier nog steeds in volle gang, maar de nieuwe dijk is klaar en het fietspad ook. Maar er staan nog steeds hekken voor. De vogelkijkhut is een stukje verplaatst. Veel vogels zijn er nog steeds.

Verder over de dijk naar het pontje bij Zalk. In Zalk is het braderie. Ik bestel koffie en een broodje knakworst, de opbrengst voor de kerk. Samen 2 euro 50. Laatste stuk over de dijk terug naar Hattem is minder: te veel auto's.

route; natuur

kleine vuurvlinder op boerenwormkruid heggenduizendknoop

14 september: Nijlandsterpolder

Gisteren en vandaag zijn alle warmerecords gebroken: temparaturen boven de dertig graden. Ik loop een rondje langs de Albert Harkemaweg waar de werkzaamheden in verband met de nieuwe rondweg en nieuwe brug voorzichtig begonnen zijn. Bij Nieuwklap zijn ze al langer bezig, maar sinds daar begin van de zomer de boel verzakt is, lijkt er weinig gebeurd. Daarom groeit het onkruid hier nu welig. Veel ganzenvoeten en meldes, en ook een paar verrassingen: zilverschildzaad en zeeviolier. route; natuur

12 september: minirondje Sandebuur

Pas laat thuis maar wil toch nog even bij het Leekstermeer kijken. Daar heb ik vorig jaar een keer een visarend gezien en blijkbaar zit er nu weer eentje. In dezelfde boom zie ik van een afstand een roofvogel. Ik neem aan dat dat de visarend moet zijn. Maar het blijkt een sperwer... Prachtige zonsondergang. Het is half september maar morgen en overmorgen wordt een maximumtemparatuur van 32 graden verwacht. route; natuur

11 september: Holtingerveld

Petri is naar Amsterdam, voorstelling van Th. Ik loop een aardig rondje door het Holtingerveld. De zomer wordt vandaag even getemperd, maar het is droog, zacht en windstil. Eigenlijk perfect. Bij het Holtingerveld verbaas ik me over de grote aantallen echte guldenroede. Het prachtige veldje boven op de Havelterberg is al gemaaid: niets meer te zien (net als gisteren dus). Daarna via de "kleine startbaan" naar een paar vennetjes in het oostelijke deel. Heel mooi, maar de dennenwolfsklauw vind ik niet.

route; natuur

schaapskudde op het Holtingerveld

10 september: Texel

grote stern

Drie rondjes op Texel. Ik ben ruim op tijd in Den Helder voor de boot van half acht. Het belooft alweer een mooie zomerdag te worden. Het eerste rondje begint bij de Mokbaai, bij het huisje van Staatsbosbeheer, en volgt dan eerst de Moksloot. Aan de voet van een hoog duin met uitkijkplek is een mooi plasje waar ik weegbreefonteinkruid wil spotten. Aan de ene kant van het ven is de oever heel moerassig en kun je eigenlijk niets zien als je geen natte voeten wilt krijgen. Aan de andere kant is de oever niet begroeid (met dank aan de runderen die hier lopen). Daar groeit het spul echter niet. Het is mooi weer, dus schoenen en sokken uit en dan waad ik voorzichtig door het ondiepe water om de waterplanten te fotograferen.

De route loopt verder naar het strandpaviljoen bij Paal 10 (dit is waar je vanuit Den Hoorn naar het strand gaat). Ik loop over het strand in zuidelijke richting. Het is nog niet erg druk, dat zal vanmiddag wel anders zijn. Heel veel zilvermeeuwen. Bij Paal 8 is er een onduidelijk pad dat me langs de jonge duinen naar de Horsmeertjes brengt. Veel vogelaars, niet vanwege een bijzonderheid geloof ik, maar een "vogelsafari". In de Mokbaai zijn zoals altijd veel vogels verzameld. Ik heb niet veel geduld, maar de grote groepen lepelaars, goudplevieren en wulpen zijn goed te herkennen.

Het tweede rondje begint bij de Slufter. Wat is dat toch een mooi gebied! Mijn doel op botanisch gebied is vandaag de eenbloemige zeekraal. In Nederland komen drie soorten zeekraal voor. Ze staan hier alle drie. De eenbloemige zeekraal is extreem zeldzaam en is de laatste jaren alleen hier gezien. Je hebt wel een loep nodig om de verschillen met de kortarige zeekraal vast te stellen.

Als ik de drie soorten zeekraal heb vastgelegd loop ik verder in de richting van het water. Op een zandplaat die door het water van de Slufter omgeven is krioelen honderden grote sterns en kokmeeuwen. Enkele grote sterns duiken van geringe hoogte in het water. Het ziet eruit als jonge vogels die aan het oefenen zijn. Mijn plan is om het water over te steken en dan via het strandpaviljoen bij Paal 28 terug te lopen. Schoenen en sokken maar weer uit, maar het begint al een beetje vloed te worden en na een paar stappen sta ik al tot over de knieën in het water. Toch maar niet, de apparatuur moet wel droog blijven. Ik pas mijn plannen aan: verder via de Muy.

Dit deel van de duinen is in het broedseizoen afgesloten, maar nu kun je een mooi rondje lopen. De plasjes bij km 5 zijn bijna helemaal drooggevallen. Helaas zijn de mooie stroken waar altijd veel orchideeën en gentianen bloeien al gemaaid: niets meer te vinden. Jammer dan. De terugweg loopt langs een mooie duinbeek. Dit mooie weidse gebied doet onder andere vanwege een grote groep zwarte runderen meer denken aan safari.

Ter afsluiting nog een kort rondje bij de vuurtoren. Het is druk met badgasten op het strand. De vorige keer dat ik hier was vlogen de grote sterns af en aan, maar nu is er weinig te zien. Ik ben een beetje laat voor de boot, maar uiteindelijk kan ik als laatste auto nog net om één minuut over vijf de boot op.

route Moksloot; route de Slufter; route Vuurtoren; natuur

safari op Texel, De Muy zeepostelein

driedistel drieteenstrandloper

8 september: van Oldehove naar Aduard

Geen auto. Met de bus naar Oldehove en dan terug via Ezinge. Volop zomer. route; natuur

7 september: Ezumakeeg

Prachtige avond. Maar de avonden worden nu snel korter. route; natuur

6 september: via Noordhorn naar Den Ham

route; natuur

5 september: Peizermade

Het collegejaar is weer begonnen vandaag. En de zomer begint ook weer. Ook bij de Eelder- en Peizermaden is het stil. Mooie zonsondergang. route; natuur

4 september: Delleburen en Onlanden

Met Petri. Veel buien, maar we kienen het zo uit dat we toch eerst alvast een uurtje droog lopen. Bij km 5 valt de eerste bui. We lopen hier op de taalgrens tussen het Fries in het noorden en het Nedersaksisch in het zuiden. De grens wordt gevormd door een riviertje: de Tsjonger (Fries) danwel de Kuunder (Nedersaksisch).

Het mooiste deel van de route begint bij km 7 als we door een mooi heidegebied lopen, waar blijkbaar nog de oude meanders en de begeleidende rivierduintjes van de Kuunder te zien zijn.

In het bosje bij km 8.5 is een oud plaggenhuisje. Mooi intiem plekje. We schuilen even, maar er vallen slechts een paar druppels.

's Avonds loop ik nog een kort rondje door de Onlanden. Erg rustig, en ook weer buien.

route Delleburen; route Onlanden; natuur

3 september: Zwarte Haan - Westhoek

kluut en Chileense flamingo

De verwachting is: bewolkt en soms lichte regen. Het is dus een flinke meevaller als blijkt dat ik bijna de hele ochtend in de zon loop. Het gaat langs de Friese Waddenkust. Bij Zwarte Haan heb je een aardig stukje kwelder dat blijkbaar niet zo vaak meer onderloopt en waar de natuur zijn gang kan gaan. Het ziet hier nu paars van de zulte. Op het drooggevallen wad veel vogels. Vooral bergeenden en kluten hier. Ook zo maar twee flamingo's (dat blijken Chileense flamingo's te zijn).

Bij de Westhoek is het druk met vogelaars want er zijn hier de laatste dagen wel bijzondere strandlopers gezien. Omdat er hier ook duizenden en duizenden "gewone" strandlopers rondlopen en rondvliegen is het ondoenlijk, lijkt me, om de bijzondere er uit te pikken. In ieder geval blijf ik hier niet te lang kijken. Terug via dezelfde weg. Vroeg thuis want 's middags gaan we via L. naar het feest van M. en M. in Utrecht.

route; natuur

terug naar Looblog Augustus 2016


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".