Gertjan's Looblog November 2016 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

29 november: Noordhorn

Opnieuw koud en zonnig. 's Ochtends is de wereld door aangevroren mist van zilver. Op een hekje in het weiland bij Zuiderham zit een slechtvalk. In het kanaal heel veel smienten en ook een wintertaling. Een eenzame wilde zwaan vliegt over.

route; natuur

langs het kanaal het Stort

wintertaling kramsvogel

28 november: Noorderplantsoen

Koude, zeer zonnige dag. Tijdens de lunchpauze loop ik daarom het Noorderplantsoen in. De Senegalese papegaai laat zich mooi zien. Wonderlijk dat deze vogel hier al zo'n vijftien jaar zit. route; natuur

bonte boertje (Poicephalus senegalus) Grachtstraat

27 november: Onlanden en Balloerveld

Vandaag schijnt de zon wel. 's Ochtends nog niet zo erg, maar als we 's middags samen naar het Balloerveld gaan, is het bijna steeds zonnig.

route Onlanden; route Balloerveld; natuur

Balloerveld

26 november: Harderwijk in de mist

Er werd mist verwacht voor het noorden en het oosten, dus ik probeer een andere plek: Harderwijk. Slecht idee, want het is hier de hele dag flink mistig. Ik heb eerst nog hoop dat de zon er later door zal komen, maar nee, in het geheel niet.

route; natuur

22 november: Oldehove

route; natuur

20 november: Anloo

pestvogel

's Ochtends regent het flink, en het waait hard. 's Middags worden er stormachtige omstandigheden verwacht. Zuidwesterstorm aan zee. Voor we op pad gaan rijd ik even naar de stad om een groepje pestvogels te fotograferen. Daarna lopen we, als het nauwelijks meer regent, en als het nog niet overdreven hard waait. Een rondje met hier en daar beschutting: het gebied van de Drentsche Aa. De wind draait van zuidoost naar zuidwest waardoor we vaker wind mee dan wind tegen hebben. Het is veel minder koud dan gisteren.

Na 8,5 kilometer hebben we uitzicht op een paar uitgestrekte akkers. In de verte zit een groepje wilde zwanen. Her en der verspreid zitten toendrarietganzen die je tegen de donkere akkergrond nauwelijks ziet. Bij kilometer 9 begint het vanaf het ene moment op het andere moment echt hard te waaien. Het voelt alsof de wind ons op kan tillen. Bijna eng. Maar we zijn dan al bijna terug bij de auto.

route; natuur

19 november: Moddergat

In eerste instantie regent het constant, en ik begin mijn plannen al te veranderen en loop alweer terug naar de auto. Maar dan is het droog en volg ik toch mijn oude plan: langs de Waddendijk naar Wierum (of iets verder) in de hoop op fraters, strandleeuweriken en sneeuwgorzen. Fraters zie ik volop: meerdere groepjes van steeds wel een hondertal exemplaren tegelijk. Al zou het ook steeds hetzelfde groepje geweest kunnen zijn. Bij Moddergat zie ik ook een ijsgors - nog leuker dan een sneeuwgors. Als mijn determinatie tenminste klopt (jawel, inmiddels bevestigd). Verder heel veel bonte strandlopers, bergeenden en scholeksters. En natuurlijk steenlopers.

Als ik bijna bij Wierum ben, begint de zon ook steeds meer te schijnen. Een vissersbootje blijkt de stoomboot uit Spanje te zijn voor de kindertjes van Wierum. Op de dijk bij Wierum staan de ouders met kinderen te kijken. Het scheepje moet wachten op hoog water, en het laatste stukje wordt de sint met een kleine platte motorboot naar een geimproviseerde aanlegplaats gebracht. In deze contreien is Piet natuurlijk nog pikzwart.

Op de terugweg loop ik over het dijkje dwars door de Peazemerlannen. Vanochtend zag ik hier al een kleine zilverreiger, nu zie ik er drie tegelijk. Die zien we hier in het noorden maar heel weinig, al geloof ik dat er dit jaar in het Lauwersmeer een paartje een broedpoging gedaan heeft.

route; natuur

Wierum Peazermerlannen

Peazermerlannen steenloper en kanoet

15 november: 't Stort

Regenachtig en heel grijs. Het is plotseling wel veel warmer dan het afgelopen weekend.

route

13 november: Sandebuur en Lettelberterpetten

's Ochtends miezert het. Er lijkt weinig beweging in te zitten. Als we in het begin van de middag toch maar op pad gaan vallen er onderweg in de auto nog een paar druppels, maar zodra we bij Sandebuur aan de wandeling beginnen is het droog, en het blijft droog. Wind staat er bijna niet, en het is heel stil. Ook weinig mensen op deze donkere dag. Als we het rondje bijna voltooid hebben trekt het een beetje open en komt de zon er zelfs doorheen. Daarom rijden we nog even naar de Lettelberterpetten om toch nog van een paar zonnestralen te genieten. Bij de Lettelberterpetten is de afgelopen dagen een sneeuwgans gespot, en ook nu laat hij zich onmiddellijk zien.

route Sandebuur; route Lettelberterpetten; natuur

12 november: Lauwersoog en Schiermonnikoog

Ik ben op Lauwersoog als het licht wordt, en dan is er nog tijd voor een rondje door de haven voordat de boot naar Schier vertrekt. Het vriest, brr. Op de bekende plek vind ik nu toch nog een uitgebloeid exemplaar van de slanke mantelanjer. Ik dacht dat die hier allemaal verdwenen waren na de bouwwerkzaamheden. Afgelopen zomer vond ik ze niet meer, nu vind ik nog een uitgebloeid exemplaar.

Als ik op de boot sta vliegen soms bergeenden en even later ook eiders voorbij. Verder is er niet veel te zien: het is hoog water. Ook het zicht is niet zo best: beetje nevelig. De beloofde zon komt er maar moeizaam doorheen zo nu en dan. Ik loop vanaf de havendam langs de Waddendijk. Daar scharrelen hier en daar oeverpiepers. Aan de andere kant van de dijk zitten grote groepen brandganzen met ook wat rotganzen ertussen. Er zouden ook een paar roodhalsganzen tussen moeten zitten, maar die zie ik niet. De aanwezige goudplevieren doen me weer aan IJsland denken.

goudplevier

Bij de vogelhut aan de Westerplas kijk je boven op de rustende pijlstaarten. Er zijn ook veel slobeenden. In de verte grote zilverreigers. Dan gaat de route verder met een grote boog langs het strand en door de duinen naar Merlijn. Als ik onderweg even stil sta om van een groepje staartmezen te genieten stopt een groepje fietsers die willen weten waar ik naar sta te kijken. Ze denken te weten dat het trekvogels zijn, maar dat heb ik net even opgezocht omdat ik het niet geloofde: standvogels.

Als je bij Merlijn nog verder naar het oosten loopt kom je helemaal niemand meer tegen. Ik vind hier nog een uitgebloeide groenknolorchis. Ook op meerdere plekken goudknopjes. Ik loop over het groene strand, het is geen pad. Ik loop door totdat de eerste duinenrij onderbroken wordt (km 17). Vandaar gaat het verder door de kwelder. Het is al weer helemaal dicht getrokken en wordt donker en grijs. Het enige opvallende is de enorme groep pijlstaarten die op het wad vlakbij de veerhaven rondhangen.

Schiermonnikoog

route Lauwersoog; route Schiermonnikoog; natuur

8 november: Bilthoven Utrecht

Voorafgaand aan de bijeenkomst voor onze NWO Zwaartekracht aanvraag.

route; natuur

6 november: Lauwersoog

Veel buien. Tussen de buien door schijnt de zon even fel. Dat levert ook de mooiste regenboog van het jaar op. Er is hier vandaag niet veel te zien.

route; natuur

5 november: naar Haren

staartmees

Geen auto. In de ochtendschemering vertrek ik in de richting Hoogkerk. Het is nat en grijs, maar het regent niet meer. Langzaam wordt het licht, en ook het wolkendek wordt dunner.

De laatste dagen zijn er in heel Nederland veel pestvogels gezien: heel fotogenieke maar zeldzame vogels. Daarom let ik goed op. Ze komen vaak op bessen af, bijvoorbeeld de bessen van Gelderse roos. Langs het eerste deel van de Roderwolderdijk (vlak voor km 9) staan een paar flinke struiken. En jawel, in de boom ernaast zit een negental pestvogels! Ik maak gauw een paar foto's en geef de waarneming door. De zon komt er nu ook soms door. Ik maak nog een paar foto's maar dan vliegt het hele groepje op en verdwijnt in westelijke richting. Ik loop verder en zie en hoor in de verte een flinke groep baardmannetjes.

Een half uurtje later kom ik bij km 12 twee vogelaars tegen. We raken aan de praat en het blijkt dat ze op basis van mijn melding net al naar de pestvogels zijn wezen zoeken. Tevergeefs. Daarna kwamen ze met de auto naar deze kant om baardmannetjes te zien. Die moeten dus onmiddellijk in de auto zijn gestapt toen ze mijn melding van de pestvogels zagen.

Het trekt helemaal open, maar in de verte kun je al de eerste van de verwachte buien zien aankomen. Die bui valt uiteindelijk bij km 22 waar ik achter een bosje en half onder de bomen de bui even afwacht. Het valt erg mee.

Dan gaat de route verder door de Onlanden en dan dwars door Paterswolde naar de Duinen en Vosbergen. Bij Lemferdinge groeit ook nu weer groot glaskruid. Die soort vond ik hier voor het eerst in 2012, en dat bleek de eerste keer dat groot glaskruid in Drente werd gevonden.

Dan steek ik door naar Haren. Op de ophaalbrug over het Noord-Willemskanaal strijden een ijsvogel en een mooi poserende staartmees om mijn aandacht. Dan verder langs Het Hemrik en Sassenheim naar de carpoolplaats van Haren. Met bus en bus terug naar huis.

route; natuur

pestvogel Koningsdiep

terug naar Looblog Oktober 2016


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".