Gertjan's Looblog Januari 2017 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

24 januari: Tolhek

route; natuur

22 januari: Lauwersoog, Zeegse

gewone zeehond kleine burgemeester

Schitterende dag. 's Ochtends eerst heel koud, maar de zon schijnt de hele dag. Terwijl ik gisteren mijn eerste grote burgemeester in Harlingen vond werd er in de haven van Lauwersoog een kleine burgemeester gevonden. Dat is ook een meeuwensoort uit het arctisch gebied die net als de grote burgemeester wel eens de weg kwijt raakt en dan bij ons gezien wordt. Als ik bij de haven ben zwemt er gelijk een zeehondje voorbij. Aan de overkant denk ik ook al gelijk de kleine burgemeester te zien, in het topje van een vissersboot.

Aan de overkant van de haven staat een hele groep vogelaars dus daar zal de burgemeester wel te zien zijn. Als ik daar naar toe ben gelopen biedt een van die vogelaars zijn telescoop aan. Hij is prachtig te zien, ondanks veel tegenlicht. De foto is veel minder geslaagd. Maar inderdaad heb ik de vogel vanaf de overkant ook al gezien.

's Middags ga ik met Petri naar Zeegse. Het is onwaarschijnlijk druk op deze zonnige zondag. We lopen een aardig rondje langs het Siepelveen en de Drentsche Aa. Na afloop drinken we koffie in het nieuwe huis van R. en A.

route Lauwersoog; route Zeegse; natuur

Lauwersmeer ijs in de haven van Lauwersoog
haven van Lauwersoog wilde zwaan
Siepelveen Zeegse wilde gagel

21 januari: Holwerd, Harlingen, Kornwerderzand, Ureterp aan de Vaart

In het zuiden zou de zon schijnen, maar hier is het grijs en somber. Het heeft bijna de hele week gevroren maar vannacht bleef het boven nul. Ik rijd eerst naar Holwerd voor een korte wandeling langs de veerdam. De kwelders hebben hier zo te zien ook helemaal onder water gestaan vorige week. Vandaag is het rustig. Halverwege de veerdam is een nieuw parkeerterreintje gemaakt.

grote burgemeester

De tweede wandeling is bij Harlingen. Daar zit al een paar dagen een grote burgemeester (zeldzame meeuw uit de Noordelijke ijszee die soms de weg kwijt is en dan ook hier langs de kust wordt gezien). Als ik de Nieuwe Vissershaven in loop word ik aangesproken door een vogelaar die me de plek wijst waar de burgemeester boven op een meerpaal blijkbaar uitrust van zijn lange reis vanuit het poolgebied. De route gaat verder naar de zuidelijke pier. In de haven staat het water nu extreem laag. Veel vogels zijn er niet, alleen wat kauwtjes en kokmeeuwen en een enkele stormmeeuw. Aan de zeekant zit een kanoet en een tureluur. Verderop bij het strand van de Stenen Man zitten tientallen scholeksters. In zee zwemmen grote groepen slobeenden en smienten.

Vanuit Harlingen rijd ik een klein stukje naar het zuiden, naar de Afsluitdijk. Daar kom ik in de zon terecht. Ik maak een aardig tochtje over een van de pieren aan de Waddenzeekant bij Kornwerderzand. Er zitten daar heel veel toppers, grote zaagbekken, tureluurs en blauwe reigers. Er zit ook een zwarte ruiter (denk ik) die met veel misbaar op de wieken gaat als ik blijkbaar te dichtbij kom.

Op de terugweg heb ik nog een stop gepland bij Ureterp aan de Vaart. In de voormalige zandafgraving zit een grote zee-eend. Die heb ik nog niet eerder gezien. Als ik het wandelpad naar de plas oploop krijg ik aanwijzingen van een vogelaar die net vertrekt. De vogel zou aan de overkant dicht onder de oever moeten zitten. Het is allemaal lastig te zien. Ik loop ook nog even een andere kant op, maar ook daar niets. Terug naar de eerste plek. Ik zie hem niet. Dan komen er drie vogelaars bij staan. De ene zegt tegen de twee anderen: daar zwemt-ie. En inderdaad, nu zie ik hem ook...

route Holwerd; route Harlingen; route Kornwerderzand; route Ureterp aan de Vaart; natuur

blauwe reiger Kornwerderzand

17 januari: Aduard 800

route; natuur

15 januari: Luxemburg

slechtvalk

Luxemburg dus vandaag. Het plan was om hier gisteravond laat te arriveren, maar de vlucht van veertig minuten liep drie uur vertraging op vanwege kapotte machines die de vleugels moeten ontijzen. Uiteindelijk was ik om tien voor twee 's nachts in het hotel...

Na de korte nacht ben ik niet zo heel vroeg op pad. Het goede nieuws is, dat de zon vandaag schijnt. Ik blijf in Luxemburg. Als je het dal van de Alzette (of een van de zijbeken zoals de Petrusse) inloopt ben je de drukte van de stad gelijk kwijt. Je loopt dan tussen de stijle kalksteenrotsen door. Vanwege de grote hoeveelheid kalk in de zandsteen is dit ook voor planten een prima plek - en daar zie je zelfs midden in januari nog wel wat sporen van.

Langs het water zie je ook geregeld grote gele kwikstaarten en waterspreeuwen. Andere jaren zag ik hier ook vaak ijsvogels maar die laten zich vandaag niet zien. Op een kerktorenspits zie ik vandaag net als vorig jaar een slechtvalk. Dat moet dezelfde zijn.

route; natuur

grote gele kwikstaart eekhoorn

Luxemburg waterspreeuw

14 januari: Lauwersmeer

sneeuwbui kleurt oranje door opkomende zon

Tja, al weer naar het Lauwersmeergebied, want er is niet al te veel tijd vandaag: vanavond vlieg ik naar Luxemburg want maandag is de formele review van het QTLeap project. Het heeft gisteravond gestormd, vanuit het noordwesten, dus het water staat hoog. In de haven komen de kades inmiddels weer boven water uit, maar je kunt duidelijk zien aan het zand en slib dat de boel hier onder heeft gestaan. Ik kan me niet heugen dat ik hier geweest ben bij zulke hoge waterstanden.

Ook binnendijks staat het water hoog. Als de Waddenzee hoog staat kan er niet gespuid worden. De laaggelegen graslanden staan blank. Er wordt al tijden gesproken om het waterpeil (eerst als proef) in het Lauwersmeergebied te verhogen ten behoeve van de natuur maar de boeren liggen dwars. Mooi dus als de natuur zelf zorgt voor hoge waterstanden.

Het weer is niet best. Soms een felle opklaring, maar veel winterse buien. Ook vrij veel wind. Vooral als ik in de haven ben is het heel guur en nat. Dan ben ik inmiddels halverwege want de auto staat bij de kazerne. In het eerste ochtendlicht loop ik naar het Jaap Deensgat (veel wilde zwanen, hun getoeter draagt ver over het water). Dan komt al snel de eerste bui op me af. Normaal zie je bij een bui al vanuit de verte de regen als een grijze sluier onder de wolken hangen. Maar omdat het nu sneeuw of hagel is kleurt de sluier mooi oranje door het licht van de opkomende zon.

route; natuur

10 januari: Den Ham en Aduard

route Den Ham; route Aduard; natuur

8 januari: Zuidbroek en Onlanden

grauwe gors

Na het ontbijt rijd ik eerst even naar Zuidbroek. Even ten zuiden van Zuidbroek, bij een gasopslag of iets dergelijks, zijn de laatste dagen grauwe gorzen gezien. Die wil ik ook wel eens zien. Het lastige is, dat een rijtje bomen daar langs de uitgestrekte akkers vol zitten met geelgorzen. Blijkbaar zitten tussen de tientallen geelgorzen ook wat grauwe gorzen? Uiteindelijk denk ik vier keer een grauwe gors gefotografeerd te hebben waarvan er thuis toch nog twee overblijven. Er bleken ook nog rietgorzen tussen te zitten om het nog wat interessanter te maken... steppekiekendief

's Middags gaan we samen op pad, maar omdat we eerst nog langs de verfwinkel gaan om verf voor A. en R. te kopen, en omdat we eerst de foute verf kopen, wordt het laat en daarom lopen we een rondje dicht bij huis: al weer de Onlanden. Het is veel lekkerder buiten dan gisteren: bijna windstil. Hier en daar nog wel wat sneeuwresten. De steppekiekendief laat zich opnieuw zien. Nu kan ik hem zelfs even op de foto zetten als hij op een struikje zit uit te rusten. Verderop vliegt een groep wilde zwanen over. Hoog op een hoogspanningsmast zit een slechtvalk.

route Zuidbroek; route Onlanden; natuur

7 januari: Lauwersoog en Moddergat

Code oranje. Sneeuw en ijzel voorspeld. Mijn plannen dus maar wat aangepast en ik blijf wat in de buurt. Het is erg donker, koud en nat de hele dag. De weg is goed te berijden. Eerst loop ik een kort rondje bij Lauwersoog. Daarna nog even naar Moddergat. Behalve heel koud en nat is het zicht ook nog eens belabberd.

Aan het eind van de middag plaatst Rik zich met zijn team voor de finaleavond van het Leekster voetbalgala. Het verslag van de streekkrant wordt opgesierd met een mooie foto van Rik.

route Lauwersoog; route Moddergat; natuur

2 januari: Zeeland in de zon

Vandaag vertrekken we weer uit Zeeland, en nu schijnt juist de zon! Gelukkig hebben we geen haast en kunnen hier eerst nog wel wat van de zon genieten. Ik loop na het ontbijt even naar het strand dat er zonder mist wel heel anders uitziet dan de afgelopen dagen. Plotseling zie je Neeltje Jans en de Oosterscheldekering duidelijk liggen. Er vliegt zomaar een kleine zilverreiger over. Ook het Veerse Meer biedt een heel andere aanblik. Tegen de zon in kijkend zie je het silhouet van Veere aan de horizon.

strand bij Vrouwenpolder

We rijden eerst nog eens naar de Brouwersdam voordat we een rondje lopen bij Kwade Hoek (achter Goedereede). Bij de spuisluizen waar we zaterdag ook waren is weer veel te zien. De zeehonden en aalscholvers vallen het meest op. Tussen de aalscholvers zit ook een kuifaalscholver. Inmiddels lukt het me wel die te onderscheiden van de sterk gelijkende gewone aalscholver. De kuifaalscholver vind je alleen aan zee.

alk Verder op zee zwemmen groepjes eiders. Als we weer terug lopen langs de spuisluizen turen we tegen de zon in. Ik zie een duikertje dat veel kleiner is dan de vele aalscholvers. Hij is steeds zo lang onder water dat het lastig is om hem goed in beeld te krijgen. Uiteindelijk lukt het toch: een alk -- een soort Europese pinguïn. Voor mij een nieuwe soort. Iets verder krijg ik een ijsvogel in beeld die op een randje boven de spuisluis tussen de kokmeeuwen zit. We kunnen de vogel samen lang bestuderen. Hij vliegt soms even op. Dan zijn we hem even kwijt en even later heeft hij een visje in zijn bek.

grijze zeehond

Bij Kwade Hoek lopen we een mooie wandeling. Ik was hier eerder in november 2011, en ben vast van plan hier nog eens terug te komen in de zomer. Het gebied doet wat aan de Waddeneilanden denken. Er is ook een slufter. We genieten van een prachtige regenboog vlak voordat we een buitje op ons kop krijgen.

route Vrouwenpolder; route Brouwersdam; route Kwade Hoek; natuur

Kwade Hoek

1 januari: Zeeland

drinkende koniks in Oranjezon

We zijn te vroeg voor het ontbijt. Dat is vandaag een uur later vanwege nieuwjaarsdag maar helaas heeft men ons daar niet over ingelicht. Daarom loop ik voor het ontbijt nog een kort rondje naar het Veerse Meer. Het is nog steeds mistig.

Na het ontbijt lijkt de mist toch wat opgetrokken. Ik loop even naar het strand, en daarna gaan we samen naar het natuurgebied "Oranjezon" waar we de blauwe wandeling lopen. Mooi gebied, maar 's winters is er natuurlijk niet heel veel te beleven. Je moet hier toegang betalen en gelukkig hebben we dat braaf gedaan want onderweg worden we gecontroleerd door de boswachter. Hij vertelt dat hier 's zomers de duinviooltjes volop bloeien.

Na dit rondje rijden we door naar Westkapelle want de dijk met vuurtoren die het meest westelijke puntje van Walcheren markeert trekt. Zeevogels zijn er echter nauwelijks te zien. Als ik Petri opzoek in "De Westkaap" (een soort strandpaviljoen, maar er is hier geen strand, dus is het een dijkpaviljoen) hebben we mooi uitzicht over de zee, en genieten van een kop soep. Dan denk ik een zeehondje in de golven te zien, maar een duidelijke vin verraadt al gauw dat het een bruinvis is! Een bruinvis is een soort kleine dolfijn. Hij komt vrij veel in de Noordzee voor, en bijvoorbeeld ook in de Oosterschelde. Hij wordt blijkbaar soms ook in de Waddenzee gezien. Ik heb nog niet eerder een bruinvis in levende lijve gezien. Het lukt niet om een foto te maken omdat het dier vooral onder water blijft.

Petri gaat nog even uitrusten, en ik heb dan nog twee uurtjes over voordat het donker is. Ik ga weer naar Neeltje Jans en loop nu net de andere kant op. Het is koud en somber, en er is nauwelijks iets te zien.

route Vrouwenpolder; route Vrouwenpolder; route Oranjezon; route Westkapelle; route Neeltje Jans; natuur

terug naar Looblog December 2016


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".