Gertjan's Looblog April 2017 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

30 april: Springendal

Harde wind, maar niet koud. De wind maakt het lastig om foto's te maken, en ook om veel vogels goed te kunnen zien. Springendal is zoals gewoonlijk weer erg mooi. Prachtige tapijten van goudveil. Op de terugweg ook op twee plekken veel zevensterren.

Als we teruglopen naar de auto wijzen we twee wandelaars de weg naar de parkeerplaats, maar het blijkt de verkeerde. We zetten ze dan maar met de auto af op de goede parkeerplaats.

route; natuur

29 april: Harderwijk

Prachtig rondje, gebaseerd op de fietsroute nummer 2 uit de nieuwe Crossbill Guide van de Veluwe. Een van de mooiste routes ooit gelopen. Zeer afwisselend, en veel te zien.

route; natuur

gekraagde roodstaart zanglijster

mandarijneend Hierdense Beek
Hierdense Beek Hulshorsterzand
Polder Hoophuizen bij vogelkijkhut Hulshorst

28 april: Onlanden

Op de fiets naar het werk zie ik 's ochtends haast meer dan 's avonds in de Onlanden... Als ik bijna terug bij de auto ben landt er een stukje verder een flinke groep regenwulpen. Ik kan ze nog net zien.

route; natuur

blauwborst Onlanden

27 april: Eelderwolde en Fochtelooërveen

Voor het ontbijt loop ik een kort rondje bij Eelderwolde. Het heeft gevroren, maar nu komen er vervaarlijk uitziende wolken deze kant op. Maar ik loop de bui net mis. De rietzangers en rietgorzen gaan flink te keer. De bosruiters en de grasmussen zijn terug. Verderop loopt een vos.

kokmeeuw rietzanger

Na het ontbijt lopen we samen nog een mooi rondje door het Fochtelooërveen. Ook nu lopen we de buien mooi mis. Een enkele keer zie je hier een glimp van de kraanvogels, maar vaak niet. Vandaag is alles anders: maarliefst vijf keer zien we kraanvogels! Ook vliegt er heel in de verte een zeearend voorbij. Ook de eerste paapjes van het seizoen.

Na afloop eten we asperges in het ons bekende restaurant in Norg.

kraanvogel eenarig wollegras

route Eelderwolde; route Fochtelooërveen; natuur

26 april: Ezumakeeg

Prachtige, maar koude avond. Ik krijg wel gelijk de zeearend mooi te zien.

route; natuur

zeearend tureluur kleine plevier wintertaling

25 april: Wierumerschouw

bruine kiekendief langs het Reitdiep

route; natuur

24 april: Dannemeer

Constant regen. Ik houd het niet lang vol. Een muskusrat en een vos vallen het meest op.

route; natuur

23 april: van Ommen naar Hardenberg

Nog een etappe van het Pieterpad. De route valt uiteen in drie delen. Het eerste en derde deel zijn prachtig: mooi langs de rand van het Vechtdal en langs enkele voormalige meanders van de Vecht. Het tweede deel daarentegen loopt kaarsrecht dwars door de boswachterij Hardenberg: niets aan.

Het eerste deel ken ik grotendeels van eerdere tochten, maar het is toch heel aardig ondanks de regenbuitjes die zo nu en dan vallen. Steeds opnieuw roepen de zwartkoppen luidkeels om aandacht. Mooie kronkelende route over de rand van de oeverwal van de Vecht. Via de stuw bij Junne met een prachtig stukje voormalige Vecht lopen we naar Stegeren. Bij een picnictafel staat een koelbox waar je tegen betaling een toetje, frisdrank of een blokje kaas kunt nemen.

Dan even doorbijten over een kaarsrechte zandweg door de naaldbossen. Gevaarlijke oversteek over de N36: gek dat hier nog geen tunneltje is gemaakt zoals bij veel andere kruisingen van 100km wegen hier in de buurt.

Als we het bos weer uit zijn lijken de buien voorbij en komt de zon er wat vaker door. Vanaf Rheeze tot de eerste huizen van Hardenberg blijkt een prachtig stukje. Mooi oud kronkelend weggetje geflankeerd door een paar voormalige kronkels van de Vecht.

Vanaf Hardenberg gaan we met de trein terug naar Ommen waar we nog wat eten in het verbouwde stationsgebouw.

route; natuur

in het dal van de Vecht bij Rheeze in het dal van de Vecht bij Rheeze

22 april: Wisselse Veen en Tongerense Heide

kleine valeriaan

Deze week heb ik de nieuwe Crossbill Guide van de Veluwe ontvangen. Aanrader! Vanwege de koude wind zoek ik niet de polder bij Oldebroek op, zoals eerst gepland, maar ik kies voor (een variant van) route 7 uit die nieuwe gids: naar het Wisselse Veen en de Tongerense Heide.

Voor de bijzondere planten in beide gebieden is het nog wat te vroeg, maar het is toch heel aardig, en ik vind toch al wel een paar bijzonderheden. Bij het Wisselse Veen bloeit op meerdere plekken al de kleine valeriaan. Bij het nieuwe vlonderpad (km 24) staat moeraskartelblad. Bij de vennetjes op de Tongerense Heide groeit hier en daar veenbies, en in het bos staat in de berm plotseling volop borstelkrans. Bij het buurtschap Tongeren bloeien onder de beuken van de prachtige beukenlanen volop salomonszegels, dalkruid en lelietjes-van-dalen. Bij de oude school staan drie prachtige monumentale beuken.

route; natuur

gewone salomonszegel lelietje-van-dalen

21 april: Onlanden

Kort rondje voordat we op feest gaan bij W. en A. Het is koud, nog steeds die harde akelige wind uit noordelijke richtingen. Ook nog wat regen. Maar vlak voordat ik omkeer zie ik heel in de verte nog een kiekendief, die zich ontpopt als "de" steppekiekendief van de Onlanden. Die had ik al weer een tijdje niet gezien.

route; natuur

19 april: Weesp

Na vergadering in Amsterdam neem ik de stoptrein naar Weesp en loop daarvandaan naar Naarden - maar deze keer ten zuiden van het Naardermeer langs. Vanuit Weesp volg ik eerst de Vecht tot aan een enorme bouwput waar de N236 blijkbaar wordt verbreed en een nieuwe brug wordt gebouwd. Een paar honderd meter verder staat op een veldje direct langs de Vecht een enorme hoeveelheid zomerklokjes. Prachtig gezicht.

grauwe gans De route gaat verder via Fort Uitermeer, en daarvandaan loop ik het natuurgebied van het Naardermeer in. Dit is een laarzenpad, maar het is hier nu erg droog. Het loopt lastig over de hard geworden modderkluiten. Overal zijn rietzangers te horen. Verderop kom ik op een fietspad terecht dat aan het natuurgebied grenst. Dit is een mooi stuk. In de plassen aan beide kanten van de weg zitten veel vogels. De grauwe ganzen hebben al kuikens.

Iets verderop loopt een wandelpad het natuurgebied weer in. Een vogelaar heeft een blauwborst in de scoop. Twee andere vogelaars die net aan komen lopen zijn helemaal lyrisch. Nog iets verder vlak voor het vogelscherm bij km 10 zit een sprinkhaanzanger luid te zingen. Met enige moeite krijg ik hem ook te zien. Een vlonderpad loopt naar een kijkhut aan de rand van het meer. Dit is een prachtig stukje veen. Hier moet ik nog eens terug als de plantenwereld wat verder gevorderd is. Nu al vallen de moerasvarens en de wateraardbeien op. Ook groeit er ronde zonnedauw tussen het veenmos.

route Amsterdam; route Weesp; natuur

bij het Naardermeer glanskop

18 april: Aduard 800

route; natuur

17 april: Schoonloo - Sleen

moerasviooltje

Nog een etappe van het Pieterpad. De wind is noordelijk, dus we passen onze plannen aan en lopen vanaf Schoonloo en bewaren het busritje tot het eind van de middag. Zo nu en dan vallen er fikse buien, maar steeds een eindje van ons vandaan. Op een paar hagelsteentjes na blijven we dus zelf droog. De route loopt veel door het bos: boswachterij Schoonloo en het Slenerzand en daarom merken we weinig van de kou. In de zon en uit de wind is het zelfs aangenaam.

groentje

De mooiste stukjes onderweg zijn de vennetjes en veentjes zo nu en dan. Bij een van die veentjes maak ik eindelijk een foto van een groentje: een dagvlinder die inderdaad groen is. Het is maar een heel klein vlindertje, en dat zal de reden zijn dat ik er tot nu toe overheen moet hebben gekeken. Langs een vochtig bospad groeit en bloeit moerasviooltje: een prachtige soort.

We wachten op de bus in restaurant annex theater "De Deel". Gezien de interessante bediening zien we af van soep en houden het bij koffie en limonade. In Schoonloo eten we dan nog wat bij restaurant "Hegeman".

route; natuur

het Pieterpad bij Schoonloo boswachterij Schoonloo

16 april: Eelderwolde en Kampina

Slechts tijd voor twee heel korte stukjes, want we vieren pasen in Boxtel. 's Ochtends even naar Eelderwolde waar het tussen de buien door prachtig is. 's Middags rijd ik even naar de Kampina voor een kort bezoek aan de Huisvennen.

route Eelderwolde; route Kampina; natuur

blauwborst rietzanger

15 april: Onnen en Onlanden

Ik loop door de polders ten westen van het Zuidlaardermeer. Nog steeds koud. Soms een felle bui, afgewisseld met felle opklaringen. Ik ben doorweekt na een van die buien omdat ik mijn regenbroek na afgelopen woensdag te drogen had gehangen en niet meer terug in de rugzak heb gestopt. Door de harde wind droog ik weer snel op.

Onnerpolder

Als altijd zitten er weer veel vogels hier, maar door de harde wind is het allemaal niet zo makkelijk te zien. Wel vallen de vele geoorde futen op. Je wordt altijd vrolijk van deze fotogenieke vogeltjes. Als je te lang stilstaat om ze op de foto te zetten, duiken ze onder water. Verder zie ik bij veel weilanden heel veel muizenstaartjes. In de berm soms veel veenreukgras.

geoorde fuut geoorde fuut

Ik loop eerst een flink stuk de Noorderhooidijk af. Dat weggetje loopt dood bij de molen aan de Hunze. Er loopt wel een dijkje naar de Zuiderhooidijk. Dat ziet er wel aanlokkelijk uit, maar dat is verboden toegang vanwege rustgebied, dus dat doen we toch maar niet. Terug naar Onnen en dan de Zuiderhooidijk af tot aan het gemaal annex vogelkijkplaats. Dit is normaal gesproken een prachtige plek, maar door de harde wind (het gaat steeds harder waaien) is het hier vandaag niet erg plezierig. Aan de overkant van de Hunze is vandaag ook niet veel te zien. Een aanwezige vogelaar vat het aldus samen: "Het is niks vandaag".

Dan over de dijk langs de Hunze naar het zuiden. Hier krijg ik dus behalve de harde wind ook nog eens een bui op mijn kop. Tussen de bedrijven door zie ik een blauwe kiekendief. Bij de Osdijk loop ik een extra rondje door de Oostpolder. Dan terug over de Osdijk en daarna zoek ik de beschutting op van de Appelbergen.

's Avonds schijnt de zon nog zo aanlokkelijk dat ik nog even naar de Onlanden rijd. Het waait nog steeds te hard. Na een bui krijg ik de mooiste regenboog van het jaar te zien. Ik denk ook nog een visdief te zien, maar dat blijkt bij nader inzien een reuzenstern!

route Onnen; route Onlanden; natuur

veldleeuwerik tureluur

bruine kiekendief bij het Zuidlaardermeer gewone salomonszegel in de Appelbergen
muizenstaart

14 april: Zwolle - Kampen

straatwalstro

Op Goede Vrijdag is het gebouw dicht. Vrije dag dus. Ik wil naar Zwolle voor de geelsterren en voor de wilde kievitsbloemen. Dat komt nogal precies want beide soorten bloeien maar een paar weken. De geelsterren zijn nu al weer bijna verdwenen maar ik vind nog net een paar exemplaren van akkergeelster in het centrum van Zwolle op de voormalige bolwerken. Er groeit ook veel gulden boterbloem - ook een typische plant voor deze streek. Ook de wilde kievitsbloem bloeit, maar aan de andere kant van de singel. Dit zou een oorspronkelijke wilde groeiplaats moeten zijn volgens het boek van Denters. Verderop vind ik voor het eerst straatwalstro ("Galium murale"), een soort mini-kleefkruid. Dit is de eerste waarneming van deze soort in Overijssel.

Dan verder door het Spoolderbos en het Engelsche Werk. In het Engelsche Werk ook veel gulden boterbloem. Twee eekhoorns zitten elkaar langdurig achterna. Langs het Katerveer om uiteindelijk aan de andere kant van de A28 op de dijk naar de Vreugderijkerwaard terecht te komen. Helaas, de werkzaamheden zijn hier blijkbaar nog steeds niet afgerond want de dijk is nog steeds afgesloten. Dus via de omleiding kom ik dan uiteindelijk bij de Vreugderijkerwaard. Na de werkzaamheden ligt hier een grote kale vlakte, die bij nadere inspectie niet kaal is maar waar allerlei pionierplantjes te voorschijn komen. De leukste soorten zijn liggende ganzerik, knolboterboem en moerasandijvie. Wat de vogels betreft vallen vooral de vele kluten op.

ooievaarsnest bij de IJsseldijk visdief

Verder over de dijk. Op de dijk is het tamelijk fris, vanwege de koude westelijke wind die al dagenlang het weer bepaalt (met uitzondering van afgelopen zondag). Veel ooievaars. Bij Wilsum loopt het wandelpad de uiterwaarden in. Het is gelijk leuk: in een plas vliegen visdieven, de eerste dit jaar. Ik hoor ze voordat ik ze zie dus blijkt dat ik toch niet alle geluiden van vorig jaar vergeten ben. Bij km 21 gaat de route rechtsaf, terug de dijk op. Maar er is hier een klaphek en een soort pad rechtdoor, spiksplinternieuw. Dat moet ik dus eens uitproberen. Terecht. In de uiterwaarde hier bloeien duizenden en duizenden wilde kievitsbloemen! Om het feest compleet te maken vliegt er ook nog even een zeearend over.

route; natuur

wilde kievitsbloem wilde kievitsbloem

13 april: De Kleibosch

ree

Kort rondje door "De Kleibosch", klein pareltje vlakbij Roderwolde. Ook hier zorgt de potklei voor bijzondere natuur. Nu valt vooral de enorme hoeveelheid bosanemonen op. Er is tegenwoordig een wandelpad vanaf Roderwolde langs het water naar De Kleibosch. Dit is tamelijk nieuw. Op het pad groeien de voor mij eerste muizenstaartjes van het seizoen.

route; natuur

12 april: Afdelingsuitje naar de Onlanden

Afdelingsuitje, met de fiets naar de Onlanderij en vandaar een rondje door de Peizerweering met gids. Als we vanaf de Harmonie vertrekken is het net begonnen te regenen. De rest van de middag: alleen maar regen... De gids keert zelf al na minder dan twee kilometer om. Wij houden het iets langer uit, maar veel te zien is er niet.

route;

11 april: Paddepoel

Verrassing: klapekster in het polderlandschap. Die is blijkbaar op reis naar het noorden. Ik kom pas voor het eerst bij de Buitenplaats Reitdiep, het bezoekerscentrum van het Groninger Landschap. Daarvandaan kun je een rondje door het lage weidelandschap lopen - dwars door de weilanden, langs oude kronkels van De Hunze. Ik improviseer tussen km 6 en 7 om niet helemaal terug via Noorderhogebrug te hoeven lopen.

route; natuur

10 april: Eelderwolde

De harde koude noordwestenwind is vandaag weer terug. De weersverwachting zegt dat het droog blijft. Dat klopt niet. Wat verder opvalt: steeds weer bruine kiekendieven.

route; natuur

9 april: Onlanden, Dwingelderveld, Ezumakeeg

rietgors

Vandaag is het zomer. Deze zomerdag is al de hele week aangekondigd, dus ik ben 's ochtends voor het ontbijt al op pad. Naar de Onlanden. De mist trekt gelukkig heel snel weg. Er is hier weer heel veel te horen: rietgorzen, rietzangers, heel veel snorren, een groepje baardmannetjes, en ook mijn eerste sprinkhaanzanger van het seizoen. Een stukje van de weg staat een rode ribes in bloei - hoe komt die hier nu weer terecht?

's Middags lopen we met K. en E. een rondje door het Dwingelderveld. Het is prachtig weer, en de temperatuur loopt op tot 21 graden, zo'n tien graden warmer dan gisteren (en morgen). Weinig wind, waardoor bij sommige vennen de bloesem van de Amerikaanse krentenboompjes prachtig in het water reflecteren. In het Holtveen zwemmen weer geoorde futen (en luidruchtige kokmeeuwen).

Als we bijna rond zijn komen we bij het begin van een aardig vlonderpad dat ik me van vorige bezoeken herinner. We maken een extra lusje over dit pad. Ik denk al eerder een slang te horen en even verder ligt een adder opgerold op het paadje van de zon te genieten. Hij gaat ervandoor als we te dichtbij komen. Na afloop eten we wat op het terras van het wegrestaurant. De stand in Zwolle verpest de sfeer.

's Avonds blijft het nog steeds mooi en tamelijk warm. Ik rijd nog even naar Ezumakeeg. Ook daar is het prachtig.

route Onlanden; route Dwingelderveld; route Ezumakeeg; natuur

Peizerdiep

Dwingelderveld kokmeeuw en geoorde fuut
Dwingelderveld tureluur
grutto grutto

8 april: Noord-Holland

Op zoek naar vogelpootklaver en het nieuwe "campinggras" (Poa infirma). Maar ik loop eerst weer eens een rondje om het Zwanenwater bij Callantsoog. Nauwelijks mensen, 's ochtends vroeg. Ik hoor veel vogels en zo nu en dan zie ik ze ook. Als ik bijna rond ben de eerste boompieper van het jaar.

campingbeemdgras (Poa infirma)

Dan naar camping "De Lepelaar". Hier groeien op verlaten staanplaatsen veel heel kleine pionierplantjes. Ik zie van alles, maar vergis me in de vogelpootklaver. Nog maar eens teruggaan als het plantje bloeit, dan is het makkelijker. Op de camping aan de andere kant van de weg vind ik wel Poa infirma op een bekende plek.

Tijd voor de eigenlijke wandeling, door de mooie oude polders bij de Hondsbossche Zeewering. Als mijn rondje is begonnen klaart en steeds verder op, en dan gaat de rest van de middag de zon schijnen. Op de hoek van een weiland is een auto gestopt en de twee inzittenden zijn uitgestapt om naar een kalfje te kijken dat blijkbaar net geboren is. In de buurt van Schoorl groeit in een smalle sloot/beekje volop klimopwaterranonkel. Bijna nergens vind je deze soort zo makkelijk als hier. Ik zie voor het eerst de bloemetjes van klimopwaterranonkel. De route gaat dan verder door de duinen, en dan verder over het strand terug naar de oude zeedijk.

Bij de Petten zitten altijd heel veel vogels, ten dele in de aangelegde broedeilandjes. Er zit onder andere een grote kolonie grote sterns. Zo nu en dan vliegt de hele groep gealarmeerd op. Dit gaat gepaard met een onwaarschijnlijke hoeveelheid geluid, alsof je naar het opstijgen van een vliegtuig kijkt.

Op de terugweg nog even koffie halen bij mijn favoriete wegrestaurant bij het Monument op de Afsluitdijk. Hier zijn de bladrozetten van zeekool en grote engelwortel al weer te zien.

route Zwanenwater; route campings; route Hargen; natuur

Hargerpolder Hargerpolder
duinen bij Schoorl grote stern bij de Putten

5 april: Nietap

Er ligt weer een prachtige deken van bosanemoon over de bodem van het bos - op de beroemde potklei bij Roden. Het is hier veel droger dan anders. Rond "het Vagevuur" is de begroeiing fors gesnoeid. De schedegeelster die ik een stukje verderop langs het fietspad vond vorig jaar vind ik dit jaar niet terug. Verdwenen? Of kijk ik niet goed?

route; natuur

4 april: Lageweg

route; natuur

3 april: Onlanden

Prachtige zonnige avond. Niet veel tijd, dus alweer naar de Onlanden want dat is lekker dichtbij, en altijd leuk in het voorjaar.

route; natuur

2 april: Coevorden, en van Coevorden naar Sleen

dagpauwoog op sleedoorn

Na het ontbijt loop ik nog een kort rondje door Coevorden voordat we klaar zijn voor de route naar Sleen. Het begin is heel aardig: door een parkje aan de noordkant van Coevorden dat blijkbaar op de vestingwallen is aangelegd. Het helpt ook dat de zon flink schijnt.

We volgen een oude kronkelweg met veel bomen en struiken erlangs: Achterloo en Drift. Heel aardig. Als ik goed ben ingelicht is dit de oude route om vanuit Zuid-Nederland in Groningen te komen: dan moest je destijds via Coevorden. Dan verder via wat saaiere stegen naar Dalerveen. Bij de spoorwegovergang eten we een boterham. Dit is de plaats waar vroeger station Dalerveen was. De route blijft tamelijk saai, maar de zon schijnt volop. Via buurtschap Den Hool met enkele mooie oude boerderijen lopen we verder om met een lus de A37 te kruisen. Langs de weg bloeit hier de sleedoorn volop, en er zijn al veel vlinders actief.

Dan lopen we een flink stuk langs de Hoogeveense Vaart. Het heet hier Holsloot. Je hoort hier steeds het verkeer van het knooppunt A37/N34. De route wordt weer wat interessanter als we de Jongbloedvaart volgen. Een ijsvogel maakt zich uit de voeten. Via kleine steegjes, onder andere langs de voorbereidingen voor het paasvuur komen we dan in Sleen. Mooi groen dorpje, vooral het gedeelte bij de kerk en de Brink. Vlak achter de begraafplaats stappen we op de bus.

route Coevorden; route naar Sleen; natuur

Stroetendijk Holsloot

1 april: van Coevorden naar Hardenberg, en centrum Coevorden

blauwborst

We lopen dit weekend twee delen van het Pieterpad. We parkeren in Coevorden waar we ook 's avonds logeren. Het plan is om de eerste dag van Coevorden naar Sleen te lopen, en de tweede dag van Hardenberg naar Coevorden. Omdat ik me in de richting vergis lopen we echter de eerste dag van Coevorden naar Hardenberg.

De afgelopen twee dagen is het boven de twintig graden geweest - de warmste 30 maart allertijden werd gevolgd door de warmste 31 maart allertijden. Vandaag is het wat minder extreem, maar nog steeds heel zacht. Er zijn wel regenbuien verwacht maar die lopen we mis. Alleen als we in Hardenberg aan de koffie zitten valt een buitje.

Het eerste deel van de route lopen we langs een industriegebiedje Coevorden uit. Dan lopen we langs een recent aangelegd natuurgebiedje bij het buurtschap Klooster. Hier laat een blauwborst zich mooi zien. Dan een flink stuk langs een waterloop aan de ene kant en een rij akkers aan de andere kant. Bij de Haandrik komen we bij de Vecht terecht en maken een kronkel in de richting Gramsbergen.

Bij een steegje (Bongerstege) heeft de gemeente een bordje opgehangen: "Niet maaien i.v.m. beschermde plant". Daar moet ik natuurlijk meer van weten dus ik inspecteer de berm zorgvuldig. Niets bijzonders te vinden. Om welke bijzondere plant zou het hier gaan? Ook op internet word ik niets wijzer.

De paar straatjes in het centrum van Gramsbergen zijn aardig, maar de route door de buitenwijk en langs het sportpark kan me minder bekoren. Ook het stuk langs de weg naar buurtschap Ane is minder. Pas op de Anereschweg zijn we het autoverkeer weer kwijt - al blijf je de herrie van de N34 eigenlijk de rest van de middag horen. Zelfs in het Engelandse Bos hoor je de auto's nog. Bij Hardenberg volgen we de Vecht een stuk. Er is hier de laatste jaren flink werk gemaakt van de Vechtvallei - hier was ik al eens op 31 augustus 2014.

Terug met de trein naar Coevorden. Na het inchecken in het hotel verkennen we het centrum.

route naar Hardenberg; route Coevorden; natuur

terug naar Looblog Maart 2017


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".