Gertjan's Looblog September 2017 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

30 september: Medemblik en twee rondjes Zaandam

Vanavond is het voorlopig de laatste keer dat een familielid de vijftigste verjaardag viert. Het feest is in Amsterdam Noord, en we hebben daarom een hotel in Zaandam. Voordat we daar arriveren lopen we een rondje bij Medemblik. We parkeren net buiten Medemblik bij het gemaal Lely. Dat gemaal was destijds een van de twee gemalen waarmee de Wieringermeerpolder werd drooggelegd - één van de eerste stapjes die uiteindelijk leidden tot de Afsluitdijk. Lely was hiervoor de grote voorvechter. Deze week heb ik daar veel over gelezen in het boek "Waterwolven" van Cordula Rooijendijk. Interessant en vlot geschreven.

Op de dijk van het IJsselmeer kun je Medemblik aardig zien liggen, met een hoofdrol voor het stadhuis en het station (van de museumspoorlijn) dat er naast ligt. Het IJsselmeer ziet er prachtig uit. Het is windstil en het water is een grote spiegel. De horizon is niet te zien: de zee gaat ongemerkt over in grijze lucht. Bij de jachthaven is het erg druk met kamperende zeilers die heel wat minder blij zijn met de windstilte - er is blijkbaar een groot zeilevenement gepland vandaag.

We lopen langs het IJsselmeer naar het zuiden. Ter hoogte van km 3.5 is ook al een gemaal, op stoom nog wel. Hier is ook het Nederlandse Stoommachinemuseum. Het ziet er van buiten prachtig uit. Wij lopen door, terwijl het langzaam begint te regenen. De miezer begint langzaam wat vervelender te worden, en bij het dorpje Onderdijk pauzeren we even voor koffie bij de plaatselijke speeltuinvereniging (met overdekt terras). En in de hoop dat het snel weer droog wordt. Helaas, droog wordt het deze wandeling niet meer. De stop wordt wel nuttig gebruikt om de benodigde regenattributen aan te trekken zodat we ondanks de regen niet al te nat worden.

Dan maar gelijk door naar het hotel. Terwijl Petri naar de volleybaldames kijkt die zicht uiteindelijk nog net weten te plaatsen voor de finale van het EK loop ik een rondje in de buurt van het hotel. Naar het Noordzeekanaal en over het Hefbrugterrein. Want inmiddels zijn dan toch de beloofde opklaringen gekomen. Later lopen we ook nog even samen in de richting van het centrum voor een snelle hap.

route Medemblik; route Zaandam Hembrug; route Zaandam Voorzaan; natuur

gemaal Lely Nederlands Stoommachinemuseum

fuut roodborst

26 september: Noordhorn

route; natuur

25 september: Harmoniegebouw

Als ik op mijn werk kom is het gebouw gesloten vanwege een stroomstoring. Ik loop eerst maar een rondje door de stad. Al gauw gaat het gebouw alsnog open.

route; natuur

24 september: Faan en Earnewald

Het mooie weer houdt weer even aan. Ik loop in de mist waar de zon steeds meer doorheen komt naar Faan. Daar pikt Petri me op. We rijden naar Earnewald en lopen nog een leuk rondje door het nationaal park. Inclusief een uitstapje met het veerpontje bij De Veenhoop. Hier lopen we een minirondje door een onbekend natuurgebiedje, de Kraanlannen.

route Faan; route Earnewald; natuur

De Alde Feanen De Alde Feanen

23 september: Zwolle Kampen

Prachtige dag. Ik ga met de trein naar Zwolle en loop dan de bekende route naar Kampen. In eerste instantie mist het flink, maar eer ik bij het Katerveer ben komt de zon er doorheen. Dan is het gelijk prachtig. Bij het Katerveer vliegt een ijsvogel. En even verderop bij Zwolle-IJsselkanaal weer eentje.

Als ik bij km 7 de waterreiniging gepasseerd heb blijkt er een nieuw pad door de uiterwaarden te lopen. Dus niet alleen zijn de werkzaamheden hier in de Vreugderijkerwaard eindelijk klaar, er is ook nog een mooi nieuw wandelpad bijgekomen. Mooie verrassing!

Het nieuwe pad voert door de uiterwaarden en loopt via een bruggetje ook nog over een nevenstroom. De plantengroei is hier blijkbaar een handje geholpen want er staan veel "inzaaiplanten" zoals gele kamille, gele ganzenbloem, zilverschildzaad, korenbloem, en nog zo het een en ander dat ik lekker allemaal niet invoer.

Het zicht vanaf de vogelkijkhut (km 9,5) is weergaloos. Niet alleen heel veel vogels (met ook lepelaars en casarca), maar ook het water dat als een grote spiegel fungeert maakt het aangenaam. Een paar torenvalken zijn hier constant actief.

De route gaat verder over de dijk. Ik volg de dijk tot aan Wilsum en daar gaat weer een pad de uiterwaarden in. Even voorbij kilometer 17 zie ik een opvallende roofvogel jagen aan de overkant van de IJssel. Het is een visarend. De vogel blijft op grote afstand waardoor de foto's maar matig zijn. Het ommetje van km 18 naar km 19 mag blijkbaar niet, maar dat zie je pas als je weer terugbent op het gewone pad. Via de dijk verder naar IJsselmuiden en voordat ik op de trein stap loop ik nog een rondje door het centrum van Kampen. Mooi plaatsje, zo aan de IJssel, zeker op zo'n zonnige dag als vandaag.

route; natuur

Katerveer Vreugderijkerwaard

Vreugderijkerwaard

Vreugderijkerwaard putter

langs de IJssel rivierfonteinkruid

21 september: Fransum Piloersema Lage Weg

Op de eerste dag van de herfst: eindelijk weer eens een zomerdag, wat is dat lang geleden. Het avondeten wordt uitgesteld tot het donker is.

route; natuur

Ida is nu officieel juf Ida

20 september: naar Zernike

Voor de diplomauitreiking van Ida! Daarna uit eten met 9 (!) personen.

route; natuur

17 september: Onlanden en Balloërveld

moeraskartelblad

Heel kort rondje door de Onlanden, en dan samen naar het Balloërveld. Het is zowaar een aardige dag, met zelfs een beetje zon. De regen valt pas weer als we net thuis zijn. We komen de grote schaapskudde tegen. De schapen steken mooi af tegen de paarse kleur van de hier en daar nog bloeiende struikhei. Bij km 7-8 lopen we langs het beekdal van het Loonerdiep (één van de beekjes die samen de Drentse Aa vormen). Mooi stukje. Er staan honderden exemplaren van moeraskartelblad. Een enkel exemplaar is nog in bloei.

route Onlanden; route Balloërveld; natuur

houtpantserjuffer Balloërveld

16 september: Duurswoude

's Ochtends met Rik grof vuil inladen en wegbrengen. In de regen. Tegen het middaguur kan ik op pad en dan is het eerst even droog. Op het grote heideveld van Duurswoude zijn een paar raven luidruchtig. Verder is het nogal stil. In een klein vennetje groeit volop drijvende egelskop. Jaren terug heb ik hier wel eens naar deze soort gezocht, maar een vennetje verderop.

Aan het eind van het eerste deel regent het weer een beetje, maar ik loop toch door naar de andere kant van de doorgaande weg, in de richting van het Koningsdiep en de Freulevijver. Dat levert een flink nat pak op want ik kom in een stortbui terecht waar geen einde aan lijkt te komen.

route; natuur

14 september: Schildersbuurt

route; natuur

12 september: Den Ham

route; natuur

11 september: Euroborg

route; natuur

10 september: Noordlaren

twee jonge geoorde futen

Mooie dag tussen de regendagen door. Petri exposeert in de Hamsterborg en daar ga ik na afloop van de wandeling ook nog even heen. Verder loop ik op deze zondag dus alleen. In de Oostpolder vliegt twee keer een zeearend over. Dat is hier zo langzamerhand heel gewoon.

Bij kilometer 10 is een nieuw laarzenpad waardoor je door de weilanden tot aan de Drentsche Aa kunt lopen. Er liggen hier ook een paar rivierduintjes waarop onder andere grasklokje en muizenoor groeit. Langs de Aa groeit hier ook al oranje springzaad (maar dat had ik gisteren vanuit de trein al gezien toen we hier heel langzaam langs reden). Je bent hier vlakbij de plek waar de treinkaping destijds plaatsvond.

route; natuur

9 september: van Maarssen naar Hilversum

Gisteravond in Utrecht gegeten met ex-collega's uit de Eurotra-tijd. Vanochtend regent het en dat duurt tot rond het middaguur. Als ik bij het mooiste deel van de route ben, de Westbroekse Zodden, schijnt de zon zelfs geregeld. Maar op weg naar Hilversum wordt het heel donker en volgen er donderslagen. Het duurt lang maar dan gaat het eindelijk weer regenen. Eer het weer droog is ben ik al zo'n beetje bij het station.

Nog wat leuks gezien onderweg? In de oeverzone van de Vecht groeit ook al veel oranje springzaad. Langs de Nieuwe Weg door de Bethunepolder is een aardig monumentje geplaatst (kan ik niet terugvinden op Internet). Verderop vliegt een roerdomp voorbij en even later een purperreiger. Op een smal dijkje klautert een Amerikaanse rivierkreeft. Een plaag in dit deel van het land, maar ik had de soort nog niet eerder gezien. In de regen op het heideveld ten zuiden van Hilversum fotografeer ik nog een paapje.

route; natuur

Rode Amerikaanse Rivierkreeft bij de Westbroekse Zodden

7 september: Ezumakeeg

route; natuur

6 september: Lageweg

route; natuur

5 september: Nieuwe rondweg Aduard

route; natuur

4 september: Zoutkamp en Kollumerwaard

route Zoutkamp; route Kollumerwaard; natuur

3 september: Eelderwolde en Esmeer

Schitterende zonnige ochtend. Ik loop een kort rondje door de Onlanden bij Eelderwolde. Weinig vogels, en heel veel knikkend tandzaad - de variant mét lintbloemen. De nieuwe uitkijktoren aan de Drentse Dijk is blijkbaar nog niet klaar maar valt wel op: een flink hoog geval.

's Middags lopen we samen bij een hoek van het Fochtelooërveen: Esmeer. We lopen eerst langs het Esmeer en dan volgen we een pad waarvoor we een hek door moeten. Mag dit wel? Bij km 2,5 staat ook al een nieuwe uitkijktoren. Je kijkt hier prachtig weg over een grote plas met veel ganzen en een groep lepelaars.

De weg bij km 5 is erg saai en we besluiten eerst een stuk dezelfde route terug te lopen; dat is vast leuker dan langs dit saaie boerenland. Het zandpad rond km 6 wordt geflankeerd door een fietspad. Maar daarnaast ligt nog een veel smaller schelpenpad. De oude versie van het fietspad? We lopen hierover nadat we een paar keer voor fietsers aan de kant moesten. De berm staat plotseling vol met uitgebloeide rietorchissen. En er staan ook tientallen bloeiende exemplaren van rond wintergroen.

De terugweg gaat door het bos en het laatste stukje gaat door het "herinneringsbos".

route Eelderwolde; route Esmeer; natuur

2 september: Holwerd

Prachtig weer. Als ik bij Holwerd vertrek zie ik hier en daar in de verte nog wat stukjes regenboog. Blijkbaar zijn daar ook nog wat buien. Maar die komen nooit dichterbij en de zon schijnt volop. In de kwelder bij het begin van de Veerdam is eindelijk het pad klaar dat hier al een paar jaar aangekondigd staat. Het is eigenlijk geen pad, je loopt gewoon over de modder. Wel is er verderop een bruggetje gemaakt en bij het eind van de route staat een aardige kijkhut.

De begroeiing op de kwelder is interessant. Vooral de enorme bossen strandmelde vallen op. Enkele exemplaren vertonen "bandvorming", een vergroeiing veroorzaakt door een of ander insect. De resulterende planten zien er echt gek uit. Zo nu en dan vliegen een paar groenpootruiters luidruchtig over. Bij de Veerhaven zitten honderden tureluurs op het wad. Er lopen ook veel bontbekplevieren rond en een paar kleine strandlopers. De auto's rijden af en aan. Elk uur vertrek er vandaag een boot naar Ameland.

Als ik terug bij de dijk ben volg ik de dijk in oostelijke richting. Plotseling komt een roofvogel bijna recht op me afvliegen. Ik denk eerst dat het een torenvalk is. Hij gaat vlakbij op een hek zitten. Juveniele sperwer geloof ik. Verder is het langs de dijk wat rustiger. Wel veel torenvalken. En een paar keer zie ik in de verte een enorme groep goudplevieren zitten. Ook zijn er soms tapuiten die te mooi zijn om te negeren.

route; natuur

strandmelde met aantasting Holwerd Bûtendyks

sperwer groenpootruiter

terug naar Looblog Augustus 2017


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".