Gertjan's Looblog November 2017 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

28 november: Beijum

Op zoek naar de blauwstaart, maar helaas. Blijkbaar vandaag niet meer aanwezig. Wel meerdere appelvinken. Die zie ik ook niet zo vaak: de vorige keer was in januari in Lauwersoog toen ik pestvogels hoopte te zien.

route; natuur

26 november: Peerke Donders

Bij Peerke Donders in Tilburg vanwege het 55-jarig huwelijk van de peetoom en -tante van Petri. Ik moet wel even een blokje om natuurlijk.

route; natuur

25 november: Lauwersoog

Vanaf de haven van Lauwersoog naar Peazemerlannen, en terug. Tussen de buien door is het zo nu en dan prachtig. Steeds weer groepjes sneeuwgorzen. Ook fraters. En tussen de steenlopers tot drie maal toe een paar paarse strandlopers. En meerdere keren een zeehondje. In de Peazemerlannen een jagende blauwe kiekendief, en later een slechtvalk op een paaltje. route; natuur

sneeuwgors Peazemerlannen

blauwe kiekendief Peazemerlannen

21 november: Anna Borematoren

route;

19 november: Annen

Petri heeft de auto mee naar Soestdijk en zet me af bij het station. Ik pas mijn plannen aan vanwege de stormachtige wind die langs de Waddenkust zou waaien. Dan toch maar de beschutting opzoeken van de Drentsche Aa. Ik loop van Annen naar Assen. Zo nu en dan een paar mooie felle opklaringen en een regenboog. Verder is er vandaag niet veel te zien. route; natuur

De Strubben Gasterse Duinen

18 november: Pannerden

Ik kies een rondje niet te ver van Boven Leeuwen waar ik 's avonds nog twee verjaardagen vier. Vanaf Pannerden loop ik door het gebied van de Rijnstrangen. Een wirwar van dijken, en laaggelegen weiden en plassen die aangeven dat de loop van de Rijn en de Waal in de loop van de jaren flink aangepast is.

Ter hoogte van Aerdt was het plan om het wandelpad door de weilanden te volgen, maar dat blijkt alleen in de zomermaanden toegestaan. In de winter is dit gebied voorbehouden aan stieren en overwinterende ganzen, volgens het informatiebordje. De alternatieve route gaat over de dijk, maar eerst volgt een flinke bui.

Als ik rond ben is er ook nog wel even tijd voor een rondje langs de Waalstrandjes bij Fort Pannerden. Als ik bijna terug bij de auto ben regen ik nog net even helemaal nat.

route Pannerden; route Fort Pannerden; natuur

Oude Rijn bij Fort Pannerden

17 november: Groningen

route

14 november: Den Ham

route; natuur

12 november: Noordpolderzijl en Peazemerlannen

Uitwaaien met neef P. en D. zoals destijds afgesproken op hun bruiloft. Het regent steeds. Eerst zachtjes maar later wat harder en dan vluchten we toch maar het Zielhoes in. Fototoestel is niet uit de tas geweest. Het geluid van de rotganzen was het enige wat we van de natuur hebben gemerkt.

Later op de middag probeer ik het bij Peazemerlannen nog eens. Grote groep Vlaamse vogelaars. Maar nog steeds geregeld regen. Wel de eerste fraters en strandleeuweriken van het seizoen. Ook zitten er meerdere kanoeten en een paarse strandloper. En natuurlijk heel veel scholeksters, bergeenden en bonte strandlopers.

route Noordpolderzijl; route Peazemerlannen; natuur

frater kanoet

11 november: Lauwersmeer

Heerlijk dagje in het Lauwersmeer. Het weer valt mee. Mooie felle opklaringen en de buitjes loop ik steeds mis. In de zeehaven is 's ochtends nog niet veel te zien. Dan verder naar de binnenhaven. Daar groeit bij de zeilschool heel veel schijnraket. In het Lauwersmeer zie ik meerdere brilduikers: het is echt winter voor de vogels. Er zijn ook al wilde zwanen en verderop een flinke groep kleine zwanen. Bij Vlinderbalg vliegt een roerdomp rustig langs me heen, prachtig! Terug in de haven zwemt een zwarte zee-eend mooi in beeld vlak onder de dijk.

Ik rijd ook nog even naar Ezumakeeg. Daar zijn rosse franjepoten en grauwe franjepoten te zien. Althans, sommige vogelaars zien ze met hun dure scopen. Ik zie uiteindelijk alleen de grauwe franjepoot. Terwijl we zo staan te kijken komt er eerst een groep van zo'n 35 kleine zwanen melancholiek toeterend overvliegen. Even later vliegt er boven het water zomaar een velduil voorbij! En daarna nog een sperwer.

route; natuur

roerdomp kluut

Lauwersmeer zwarte zee-eend

7 november: Oldehove

Prachtige zonnige ochtend. Bij de Spanjaardsdijk zitten honderden kramsvogels die zich te goed doen aan de besjes van de meidoornstruiken.

route; natuur

kramsvogel

5 november: Hoek van Holland

Hoek van Holland, strand

Petri heeft een afspraak met familie in De Lier (Westland). Ik zet haar af en rij een klein stukje verder naar Hoek van Holland voor een aardig rondje. Het oude station van Hoek van Holland wordt flink verbouwd. De oude perrons waar tot vorig jaar een aantal bijzondere soorten groeide zijn al verdwenen en ik mag er ook niet komen. Jammer dus.

Langs de Nieuwe Waterweg naar de Noorderdam. De zee is best ruig. Langs de dam zitten natuurlijk veel steenlopers en ook al tientallen paarse strandlopers. Verder vliegt er niet veel rond. Het is toch aardig om hier te zijn. De zon komt er zo nu en dan goed door en dan is het heel helder. Enkele buitjes zijn wel verwacht maar die gaan blijkbaar steeds om me heen. In de duinen vind ik nog wat soorten die ik dit jaar nog niet had gezien, bijvoorbeeld glansbesnachtschade, echte wegdistel en driebloemige nachtschade.

route; natuur

echte wegdistel driebloemige nachtschade

4 november: Diever

Vanuit Diever loop ik een aardig rondje door het Drents-Friese Woud. Het eerste hoogtepunt zijn de grote kruisbekken die bij "Hoekenbrink" te zien zijn. Hoekenbrink is een mooi stukje open heidegebied waar ik al eerder ben geweest. Er groeien grote hoeveelheden moeraswolfsklauw. De grote kruisbekken laten zich goed zien, maar het weer is nog erg somber, het miezert soms zelfs een beetje, en daarom lukt het niet erg om aardige foto's te maken.

Later klaart het steeds meer op en is het heel aardig. Als ik op het fietspad door het Doldersummerveld loop hoor ik plotseling een bekend geluid: kraanvogels! Twee kraanvogels komen aanvliegen en landen een flink eind verderop bij de vennetjes (daar waar je niet mag komen). Als ik verderop op het smalle wandelpaadje door de hei terechtkom zie ik ze opnieuw. Mooi gezicht tegen de heiige achtergrond. Verderop bij de uitkijktoren is er ook nog een slechtvalk die vlakbij in de top van een boompje gaat zitten. Van mijn kant kijk ik helaas wel net tegen het licht in.

Als ik terug ben in Diever is er nog wel even tijd om nogmaals de grote kruisbekken te bewonderen, nu het licht een stuk beter is geworden. Maar de zon verdwijnt opnieuw achter de wolken en de verwachte regen komt steeds dichterbij. Betere foto's kan ik daarom niet maken. route; natuur

grote kruisbek kraanvogel

terug naar Looblog Oktober 2017


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".