Gertjan's Looblog December 2017 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

31 december: Appelscha en Fakkeltocht Aduard

We brengen onze logees terug naar Friesland, Jubbega, en dan is het plan om nog een rondje te lopen bij Appelscha. Het weer is erg slecht, en het rondje dus kort.

Aan het eind van de middag is er in Aduard een fakkeltocht vanwege de afsluiting van de festiviteiten ter ere van 825 jaar Aduard. We lopen ook mee. Het ziet er leuk uit.

route Appelscha; route Fakkeltocht; natuur

30 december: Kaap Hoorn

Na het bakken van de appelbeignets. Petri zet me af bij Kaap Hoorn voordat ze de logees ophaalt bij zwembad Kardinge. Aan het eind van de middag haalt ze me op bij de P-en-R Hoogkerk. Het waait erg hard, en het is al weer erg donker. Het blijft wel zo'n beetje droog. De overwinterende bruine kiek blijkt met z'n tweeën te zijn.

route; natuur

29 december: Hoornse Meer

Bij Kaap Hoorn zoek ik bij begin en eind van de wandeling naar geelpootmeeuwen die hier eerder werden gezien. Maar ik zie ze niet. Wel veel stormmeeuwen, en die hebben ook gele poten...

In de Onlanden laat de bruine kiekendief die hier blijkbaar dit jaar overwintert zich heel mooi zien. Even later ook nog een blauwe kiek, maar vandaag geen steppekiek.

route; natuur

bruine kiekendief stormmeeuw

28 december: Noordpolderzijl

route; natuur

wilde zwaan

27 december: van Nijkerk naar Putten

Opnieuw somber en regenachtig. Na uitgebreide bestudering van het weerbericht kies ik voor Nijkerk in de hoop dat ik daar ook nog een paar uur droog kan lopen. Dat klopt, maar somber blijft het wel. Aardig stukje over dijkje langs het Nuldernauw. Uiteindelijk via landgoed Vanenburg naar het station van Putten.

route; natuur

26 december: Balloërveld

Tweede Kerstdag. Met Petri, Ida en Mart. Zo nu en dan zijn er korte felle opklaringen en dan is het prachtig. Het is door de tamelijk harde wind wel koud. De gewenste klapekster laat zich uiteindelijk dan toch zien. Na het rondje eten we nog even een wafel met warme kersen in Anloo. 's Avonds bij Ida kaasfondue.

route; natuur

25 december: Utrecht

's Middags kerst in Utrecht, 's avonds in Berlicum. Daarna nog naar huis via Wijhe. Ik loop 's middags een kort rondje door Nieuw Amelisweerd en langs de Kromme Rijn. Erg donker weer.

route; natuur

24 december: Lauwersoog en Norg

's Ochtends eerst maar weer eens naar Lauwersoog. 't Is er rustig. 's Middags loop ik met Petri een rondje bij Langelo, voordat we 's avonds alle kinderen te eten krijgen want het is natuurlijk kerstavond. Bij de Langeloërduinen groeit onder de dennenbomen volop dennenorchis. De bladrozetjes zijn nu al te zien.

route Lauwersoog; route Norg; natuur

23 december: Harlingen en Holwerd

grote burgemeester

Niet fit. Toch maar op pad, al is het al half tien eer ik in Harlingen ben. Het is zo ongeveer de somberste dag van het jaar. In de haven van Harlingen vallen een stel dodaarsjes op. Steeds opnieuw vliegen er groepjes wulpen over, in zuidelijke richting. Soms ook pijlstaarten. Als ik de pier weer af ben zie ik de grote burgemeester die hier al een paar weken zit. Hij poseert uitgebreid voor me. De grote burgemeester is een in Nederland zeldzame meeuwensoort uit het hoge noorden. Elke winter worden er in Nederland langs de kust wel een paar exemplaren gezien.

Op het strand bij Stenen Man scharrelt niet ver van de burgemeester ook een groep kanoeten rond. Verder wordt de aandacht hier zoals altijd opgeëist door loslopende honden en de drollen die ik gelukkig weet te ontwijken. Ik loop een eindje in zuidelijke richting maar veel is er niet te zien -- ook al omdat het zicht zo beroerd is.

Als ik weer terug ben bij het begin van de pier is de grote burgemeester er weer. Hij poseert nu voor iemand anders. We maken een kort praatje. Daar waar eerder de groep kanoeten zat zit nu een groepje sneeuwgorzen.

De terugweg gaat via Holwerd waar ik nog even een minirondje over de veerdam loopt. Steeds blauwe kiekendieven boven de kwelder en veel oeverpiepers tussen de stenen van de dam.

route Harlingen; route Holwerd; natuur

17 december: Peazemerlannen en Eelderwolde

blauwe kiekendief

Prachtige dag. 's Ochtends wil ik naar Lauwersoog maar de weg is afgesloten richting Zoutkamp. Heeft dat iets te maken met de gladheid, het is code oranje (hoor ik pas als ik hier al voorbij ben). Dan maar naar de andere kant van het Lauwersmeer. Bij de Peazemerlannen is het nog mooier dan anders.

's Middags met Petri naar Eelderwolde voor een rondje door de Onlanden. De zon schijnt nog steeds. Het is onwaarschijnlijk druk, vooral bij de uitkijktoren die nu officieel open is. De vos is er opnieuw. Even verder laat een blauwe kiek zich uitgebreid zien.

route Peazemerlannen; route Eelderwolde; natuur

bonte strandloper Onlanden

16 december: Zwatte

Rondje vanaf Zwatte door het bos- en heidegebied van Grolloo en Schoonloo. Over dit gebied scheef Caspar Janssen deze week in zijn column in de Volkskrant.

Het is rond het vriespunt. Er liggen nog sneeuwresten op beschutte plekken, en hier en daar is het fietspad nog glad. Ook de vennetjes zijn allemaal bevroren. Je vraagt je af waar de dodaarsjes blijven bij deze omstandigheden. Tussen de hagel- en regenbuitjes door schijnt de zon.

route; natuur

De Tweeling geschubde mannetjesvaren

10 december: Pompsterplaat en Peazemerlannen

Voor de verwachte sneeuw uit (code oranje) lopen we bij de Pompsterplaat. Het is hier een modderpoel, en ook de grijze wouw laat zich niet zien. Daarna nog heel even bij de Peazermerlannen, maar 't is koud en het begint te sneeuwen.

route Pompsterplaat; route Peazemerlannen; natuur

9 december: Dwingelderveld

route; natuur

5 december: Hoogkerk Haren

Sinds gistermiddag is het filesysteem van onze Linux computers op het werk onbruikbaar. Dat betekent dat we niet bij onze spullen kunnen. Dan maar een wat langer rondje door de Eeldermaden. Opnieuw de steppekiek, en ook weer een vos. Die laat zich nu uitgebreid fotograferen. Voordat ik de steppekiek zag was er ook al een bruine en een blauwe kiekendief langs gevlogen.

route; natuur

steppekiekendief

3 december: Alddyk, Paesens en Punt van Reide

kluut

Eerst 's ochtends even kijken in de polders tussen Anjum en Paesens want daar is een bijzondere zwarte roodstaart gezien. Het regent onderweg steeds maar het is droog zodra ik uit de auto stap. Maar de roodstaart laat zich niet zien. Dan ook nog even naar de Peazemerlannen waar vandaag ook weer strandleeuweriken te zien zijn, en een overvliegende slechtvalk.

's Middags nog een slechtvalk in een hoge mast bij de Breebaartpolder waar ik met Petri een kort rondje loop voordat de Sinterklaasfestiviteiten beginnen. Groepje fraters hoog in een boom en een mooie kluut op een ondergelopen asfaltweggetje. En heel veel brandganzen. De ijseend die hier de laatste dagen wordt gezien zien we niet.

route Alddyk; route Paesens; route Punt van Reide; natuur

2 december: Lauwersoog en Onlanden

steppekiekendief

's Ochtends dikke mist en erg koud. Ik rijd eerst naar Termunten maar daar lijkt de mist nog dikker. Wat dan? Eemshaven? Nee, ook geen doorkomen aan. Bij Lauwersoog lijkt de mist een fractie dunner, maar dat is geloof ik maar schijn. Koud is het wel. Het vriest ook in de haven. Op het eind van de pier zit een groep sneeuwgorzen.

's Middags probeer ik het nog eens, in de Onlanden bij Eelderwolde. Een roodborsttapuit boven in een rietstengel: die vertrekt niet naar het zuiden? De uitkijktoren is zo'n beetje klaar. Er loopt een pad vanaf een nieuw parkeerterreintje aan de andere kant van het bosje. Je kunt al naar boven al staat er nog een hek half voor de ingang dus blijkbaar mag het nog niet.

Het zicht is nog steeds heel matig maar toch wel iets beter dan in de ochtend. Ik zie een vos en een ree. Even verderop: de steppekiekendief! Die heeft hier vorig jaar de hele winter rondgehangen en sinds twee weken is hij weer terug. Als het dezelfde is, tenminste.

route Lauwersoog; route Onlanden; natuur

Grote zilverreiger in de mist nieuwe uitkijktoren in de Eeldermaden

1 december: naar Ida

Aan het eind van de middag even kijken naar het nieuwe huisje van Ida.

route;

terug naar Looblog November 2017


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".