Gertjan's Looblog April 2018 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

30 april: Onnerpolder

Tussen de vele regen van deze dagen door is het een uurtje prachtig. Ik loop over de Zuiderhooiweg vanaf Onnen naar het gemaal annex uitkijktoren. Veel muizenstaartjes bij de ingangen van de weilanden. En altijd heel veel vogels. Een heel grote groep brandganzen vliegt massaal op. Erachter vliegt zomaar een kraanvogel. Even later vliegt ook de zeearend een paar rondjes, in de verte.

Vanmiddag fietste ik via de Gaaikemadijk naar huis (omdat de Friesestraatweg deze week dicht is voor auto's, en daarom mijn gewone route veel te druk is). Op een hek zat een paapje.

route; natuur

29 april: Ottersum, Gennep-Vierlingsbeek, Gennep en Looierheide

De eerste uren regent het zachtjes. Veel tamelijk saai bos (de regen helpt niet). Maar het natuurgebiedje Het Quin is fantastisch mooi. Heidegebied met vennen waar je vanaf een hoog rivierduin prachtig op kijkt. Jammer genoeg duurt dit stukje maar kort. Koffie met gebak in een "theetuin" in Afferden.

Dan met de pont de Maas over, en dan een aardige route door de Maasheggen. In Vierlingsbeek met de trein naar Boxmeer en daar lang wachten op de bus terug naar Gennep. In Gennep doe ik nog een poging om steenhoornbloem te zien maar dat lukt niet.

route Ottersum; route Gennep-Vierlingsbeek; route Gennep; route Looierheide; natuur

Het Quin Maasheggen

28 april: Groesbeek-Gennep en Genneperhuis

Route van het Pieterpad. Het eerste deel van de route is mooi. Vooral het stukje over de Sint-Jansberg bij Plasmolen. Veel ruige veldbies en grote veldbies. Hier zijn vast nog meer mooie dingen te zien als je er de tijd voor zou nemen. Maar zo'n lange-afstand-route loopt het mooie gebied gelijk weer uit natuurlijk.

Omdat afstandmeten.nl gisteravond niet werkte heb ik mijn zelf-gemaakte route niet kunnen inladen. Die van wandelnet blijkt erg verouderd en daarom lopen we de laatste vier kilometer rechttoe rechtaan een heel vervelende weg in plaats van de mooie route langs het Genneperhuis. Dat laatste maken we goed nadat we eerst met bus en bus de auto hebben opgehaald in Groesbeek. Vooral het wandelpaadje langs de Niers is erg aardig. Misschien ook omdat de zon nu wat meer schijnt. Er groeien honderden exemplaren van vogelmelk, en ook veel knolboterbloem. In het water zwemmen twee beverratten.

's Avonds asperges eten in Gennep. Op een van de torens van het stadhuis broedt een ooievaar.

route Groesbeek; route Genneperhuis; natuur

27 april: Koningshof en Kennemerduinen

Koningsdag, en omdat ik eerst een rondje door de Koningshof bij Haarlem loop blijf ik in de stemming. Op de Koningshof zie ik dan eindelijk eens het rode peperboompje. Daarna rijd ik naar het bezoekerscentrum van de Kennemerduinen even verderop. Mooi rondje door de duinen. Nog nooit zoveel nachtegalen gehoord als vandaag. Maar je krijgt ze haast niet te zien. Uiteindelijk krijg ik er toch eentje voor de lens. Ook heel veel viooltjes: sommige duintjes zien paars van de duinviooltjes. Geoorde futen in het Vogelmeer.

duinviooltje nachtegaal

Een van de doelen vandaag is de Franse aardkastanje die aan de rand van een mooi veldje in de duinen groeit. Ik ben niet de enige die deze soort wil scoren. Er is nog een belangstellende, die de vrijmarkt in Amsterdam is ontvlucht als inwoner van de Pijp. Bij de Oosterplas groeit net als jaren terug ruige scheefkelk. Het wordt langzamerhand wat donkerder en het tempo gaat wat omhoog. Als ik vijf minuten van de auto ben begint het te druppelen. Op de terugweg in de auto is het nauwelijks droog meer.

route Koningshof; route Kennemerduinen; natuur

25 april: Matsloot

Ida eet bij ons, en gaat na het eten ook even mee.

route; natuur

24 april: Onlanderij

Mini-rondje. Als ik al weer op de fiets zit zie ik een grote buizerd. Of is het wat anders? Hij is wel heel groot. Maar die ganzen zitten zo rustig vlakbij. Dan vliegt de zeearend op... Hij geeft een geweldige show weg.

route; natuur

zeearend zeearend zeearend zeearend

23 april: Marnewaard

Op maandag stellen we het avondeten uit tot na de tennistraining van Petri en mijn wandeling. In de Marnewaard is zojuist een draaihals gezien, en omdat ik die soort niet eerder heb gezien waag ik een poging. Dit deel van de Marnewaard wordt op waarneming.nl "vogelkijkhut rietzuivering" genoemd, maar er is hier in geen velden of wegen een vogelkijkhut te bespeuren. Vroeger wel?

De draaihals zie ik niet, dus ik loop maar een geimproviseerde chaotische route door de bosjes en langs het grote open terrein waar je altijd reeën ziet. Ook even langs het orchideeënveldje, maar daar is het voorjaar nog niet begonnen - alleen de kruipwilg vertoont enige sporen van leven. Dan maar terug naar de auto, maar eerst nog heel even langs de plek waar de draaihals was gezien. Er vliegt wat weg het struikgewas in. Daar blijft een grijsbruine vlek zitten: in de kijker kan ik het zien: toch de draaihals! Twee waardeloze foto's, maar voldoende als bewijsplaatje. Iemand deelt vijf sterren uit aan een van de foto's. Ironie?

route; natuur

22 april: Matsloot, Kiersche Wijde en Hasselt

Voorlopig de laatste warme dag. Na het ontbijt heel even naar Matsloot. De visarend zit niet op zijn bekende plekje, maar vliegt even later wel heel hoog en ver van me af boven de rietvelden. Vlak bij het parkeerterreintje groeien muizenstaartjes.

Daarna rijden we samen naar het buurtschap Doosje, tussen Meppel en Wanneperveen, en daar lopen we een heel aardig rondje door de Kiersche Wijde (deel van De Wieden). Ik zie de eerste libellen van het jaar. Er zijn ook al bloeiende exemplaren van kruipend zenegroen: mooie soort.

Daarna gaan we nog even kijken bij Hasselt. In deze tijd van het jaar gaan veel mensen naar de tulpenbollen kijken, maar ook de kievitsbloemen staan nu in bloei en ook daarvoor gaan mensen speciaal de deur uit. Je moet er voor naar de uiterwaarden van het Zwarte Water bij Hasselt (ook zijn er nog een paar mooie plekken langs de IJssel). We lopen langs de wonderlijke stenen dijk (genaamd Stenendijk) vanaf Hasselt in zuidelijke richting. Als we de ijsbaan voorbij zijn zien we gelijk honderden kievitsbloemen in de weilanden staan. Er groeit hier ook veel gulden boterbloem. Verderop, bij De Brommert, mag je van Staatsbosbeheer tegenwoordig de uiterwaarden in, en kun je enkele voetbalvelden vol kievitsbloemen bewonderen. We zijn lang niet de enige op deze zonnige zondagmiddag.

Na afloop drinken we wat op een terras in Hasselt met uitzicht over de rivier. Als we terug naar de auto lopen begint het wat te druppelen en horen we een donderslag. Maar onderweg op de snelweg gaan de sluizen pas echt open.

route Matsloot; route Kiersche Wijde; route Hasselt; natuur

muizenstaart kruipend zenegroen

Kiersche Wijde Stenendijk bij Hasselt
De Brommert wilde kievitsbloem

21 april: Zouweboezem

Fantastische dag, en een fantastische route! Ik loop bij het natuurgebiedje "Zouweboezem", tussen Lexmond, Ameide en Meerkerk. Nadat ik in Portugal een cetti's zanger luid en duidelijk had gezien en gehoord wil ik die in Nederland ook wel eens spotten. Maar de soort komt alleen in het rivierengebied voor. Moeilijk is het niet, als ik de auto geparkeerd heb hoor ik het opvallend luide korte liedje onmiddellijk. Ook vliegt er gelijk een visarend over. De rest van de route blijf ik steeds weer cetti's zangers horen.

Het landschap is hier ook al geweldig, geholpen door een paar laatste nevelflarden en de zon die mooi opkomt. Prachtige oude molen, waar een purperreiger achter verdwijnt. Ondertussen hoor je constant de rietzangers, snorren, tjiftjaffen, winterkoninkjes, fitissen, rietgorzen. De laaggelegen weilanden langs de brede sloten en de Zouwe zien geel van de dotterbloemen. Boven de rietvelden zie je steeds wel ergens een bruine kiekendief zweven.

Bij het stukje rond kilometer 2-4 zijn erg veel vogelaars. Aan de overkant zit in de verte de visarend in een boom. Later zie ik hem nog een paar keer mooi duidelijk overvliegen. In het water zijn een paar kunstmatige eilandjes waar de zwarte sterns geacht worden te gaan broeden. Hoog in de lucht vliegen twee zwarte sterns, dat zijn blijkbaar de kwartiermakers. Ze bemoeien zich nog niet met de nestplaatsen.

Ik loop terug tot bij de molen en loop dan linksaf een prachtig graspad op: de Molenkade. Dit is de Polder Achthoven. Ik had van te voren bedacht dat deze omgeving geschikt zou moeten zijn voor het wit hongerbloempje (die zeldzame soort heb ik eerder alleen bij Culemborg gezien). Dat is een onopvallend vroeg bloeiende soort die wel wat lijkt op vroegeling en zandraket. Na een paar honderd meter zie ik langs de Molenkade twee groeiplaatsen met tientallen exemplaren. Voldoening.

De Molenkade en het eropvolgende wandelpad zijn heerlijk. Als het wat later wordt zie ik steeds meer vlinders. Ook vliegt er weer een purperreiger voorbij. Uiteindelijk kom je via een aantal appel- en perenboomgaarden op de Lekdijk. Hier heb je wat teveel last van de auto's, maar je kijkt wel mooi weg naar onder andere het dorpje Jaarsveld aan de overkant van de rivier. En de bekende televisiemast bij Lopik.

Bij de Zouwedijk sla ik linksaf en dan loop ik aan de andere kant van de Zouwe. Hier is het aantal auto's beduidend minder en zo nu en dan heb je prachtig zicht over het natuurgebied, al sta je er niet middenin zoals vanochtend vroeg. De grauwe ganzen hebben hier al kuikens. De Zouwedijk loopt helemaal door tot aan Meerkerk (via een tunneltje onder de A27 door die hier helaas het natuurgebied door midden snijdt). Bij Meerkerk ligt aan de andere kant van het Merwedekanaal nog een mini natuurgebiedje Quakernaak. Het is wat minder interessant dan de beschrijving van Zuid-Hollands Landschap deed vermoeden. Bij de brug over het Merwedekanaal poseren twee visdiefjes.

Uiteindelijk weer terug langs de Zouwe naar de parkeerplaats direct naast de A27. Ik loop het laatste stuk wat langzamer om nog even wat langer te kunnen genieten.

route; natuur

Zouweboezem

tjiftjaf visarend

Zouweboezem
Polder Achthoven Polder Achthoven
grauwe gans dotterbloem
tafeleend visdief

20 april: Onlanden

Nog steeds zomer, al is het niet meer zo idioot warm als gisteren.

route; natuur

19 april: Onlanden

Fantastisch mooie ochtend. De visarend zit aan zijn ontbijt. Ook een roerdomp komt doodgemoedereerd overvliegen. 's Middags worden records gebroken. Het wordt 29 graden.

route; natuur

roerdomp visarend

17 april: Matsloot

Even de visarend bewonderen. Verder weer heel veel kiekendieven.

route; natuur

16 april: Ezumakeeg

Weinig bijzonders, maar vlak voor ik weer terug in de auto stap vliegt de zeearend nog even voorbij.

route; natuur

15 april: Dwingelderveld en Matsloot

Eerst even naar Onnen, 's ochtends als het nog een beetje regent, om de favoriete vogel van Michiel Romeyn te spotten: de beflijster (komt ook prominent voor bij Bert Visscher). Er zitten er een heel stel, met daartussen ook veel spreeuwen en kramsvogels.

Daarna aardig rondje over het Dwingelderveld met Petri. Als we even een boterham eten zie ik heel in de verte twee kraanvogels. En heel hoog boven ons vliegt een rode wouw voorbij.

's Avonds nog een kort rondje bij Matsloot. Mooie windstille avond. De snorren maken veel kabaal.

route Dwingelderveld; route Matsloot; natuur

Dwingelderveld

14 april: Drentsche Aa

De beloofde zon laat het de hele dag afweten. In sommige delen van het land zou het twintig graden moeten worden maar hier lang niet: de jas en de trui blijven de hele dag aan. Maar verder niet mopperen: het was een mooie route met heel veel bosanemoontjes (drie weken terug bloeide er nog niet één), de eerste boompiepers en zwartkoppen van het seizoen, en twee echte hoogtepunten.

kraanvogel

Als ik Anloo voorbij ben (rommelmarkt bij de kerk; mensen staan te wachten en als de klok tien uur slaat sprinten ze allemaal het terrein op) zie ik achter een houtwal een aantal ganzen het luchtruim kiezen. Als ze beginnen te toeteren weet ik genoeg: kraanvogels! Acht stuks, en ze gaan even verder weer in de akker verder met fourageren. Het is ver weg maar ik kan toch wel wat foto's maken. Even later gaan ze de lucht in en uiteindelijk verdwijnen ze in oostelijke richting. Maar twee minuten later komen ze al weer terug en landen zo'n beetje op dezelfde plek. Mijn waarneming op waarneming.nl is onder embargo gezet, dus mogelijk zijn dit blijvers?

Tweede hoogtepunt is een prachtige, grote, nieuwe (voor mij in ieder geval) groeiplaats van schedegeelster. Tientallen planten en ze staan bijna allemaal prachtig in bloei.

route; natuur

schedegeelster boompieper

13 april: Kropswolde

Heel nevelig en donker weer. Bijna niets te zien. Ook de dwergmeeuwen die hier eerder vandaag werden gezien zie ik niet.

route; natuur

12 april: Eelderwolde

Als ik nauwelijks de auto uit ben bij de Onlanderij vliegt de steppekiekendief voorbij! Even later word ik aangesproken door iemand die mij kent van mijn looblog!

route; natuur

11 april: Oostpolder

route; natuur

10 april: Fransum

route; natuur

9 april: Onlanden

route; natuur

8 april: Eelderwolde en Schildmeer

Blauwborstendag. Ik zie en hoor er tientallen, zowel bij Eelderwolde, als 's middags als ik met Petri en Ida het Schildmeer om loop. Ongekend mooi weer, 22 graden, geen wind. De dames eten een flinke sorbet op het terras in Steendam.

route Eelderwolden; route Schildmeer; natuur

witsterblauwborst graspieper

langs het Schildmeer blauwborst

7 april: Oldebroek en Zwolle

Route 3 uit de Crossbill Guide voor de Veluwe, maar dan aangepast naar wandelroute. Het verwachte mooie weer laat lang op zich wachten. 's Ochtends bij vertrek maar een graad of zes. Teveel wind waardoor er toch niet zoveel van de vogels te zien is vandaag. Alleen de vele bruine kiekendieven die rondjes om elkaar heen draaien laten zich goed zien.

Na afloop nog een rondje door Zwolle om de geelsterren te bewonderen. Dan is het wel echt zomers. De terrassen zitten vol en er staan veel mensen in de rij bij de ijscoman. route Oldebroek; route Zwolle; natuur

6 april: Onlanden

route; natuur

3 April: Aljezur en omstreken

Alweer de laatste dag. Ik loop een prachtige route vanaf het stadje Aljezur. Dit is een variant van route 22 uit de Crossbill. Daar is het een fietsroute of autoroute, maar ik heb gisteren gezien dat de weg van Aljezur naar de kust erg stil is dus ik waag het erop om die te lopen. Ik kan dan teruglopen via het lange-afstand-pad (de groen-blauwe markering van de Rota Vicentina).

Dit pakt heel goed uit. Het weggetje dat vanaf Aljezur door de vallei de rivier volgt tot aan zee is erg stil. Het eerste uur komen er misschien drie auto's voorbij. Daarna is het iets drukker. Het landschap is prachtig, ook al vind ik hier niet zo erg veel nieuwe soorten meer. Dat verandert als ik bij het parkeerterrein bij zee ben aangekomen: hier staat het weer helemaal vol met wilde bloemen, en ook weer veel orchideeën. Aan zee is een soortement strandtent waar ik een kopje koffie scoor. Dan gaat de route omhoog, de kliffen op, en dat is hier zoals inmiddels bekend een garantie voor ongelofelijke bloemenweelde.

Na een paar kilometer over de kliffen en langs de kust draait de route het binnenland weer in. Het gaat door een dennenbosje waar ook weer wat verrassingen te vinden zijn, en dan over een zandpad dat helemaal vol staat met een Portugese variant van sneeuwklokjes. Verderop staat er tongorchis in de berm. Nog wat verder zit er een iberische klapekster in de boom, en in de bermen groeit steeds harlekijn.

Het eind van de route komt in zicht nadat ik langs een camping ben gelopen die er meer uitziet als een strafkamp. Enorme hekken met prikkeldraad om de camping, en op de camping zelf is elke meter georganiseerd. Om de paar meter staan er verkeersborden die vertellen dat je ergens niet in mag, en langzaam moet rijden. Overigens zijn er nauwelijks gasten.

Na afloop kijk ik nog even rond op een paar plekjes die niet ver van mijn hotel aan zee liggen. Eerst naar de Monte Clerigo: dat is eigenlijk aan de overkant van de rivier waar ik vanochtend koffie dronk. Daarna ook nog even naar het daarbij horende strandje, en naar de kliffen van Arrifana.

Nu zit het er weer op. Tijd om een nieuw reisje te verzinnen.

route Aljezur
route Monte Clerigo
route Praia Monte Clerigo
route Arrifana
natuur

roodstuitzwaluw Gladiolus illyricus

Lupinus micranthus cistus ladanifer
tongorchis Ribeirade de Aljezur
Malcolmia littorea Ribeirade de Aljezur
Ribeirade de Aljezur gezien vanaf Monte Clérigo

kust bij Aljezur leucojum trichophyllum

leucojum trichophyllum Iberische klapekster
geelpootmeeuw Monte Clérigo
Arrifane

2 April: Boca de Rio, Aljezur

De weersverwachtig meldt dat het 's ochtends zal regenen, en dat er 's middags buien worden verwacht. Ik doe het daarom enigszins rustig aan. Ik kies voor de Boca de Rio. Daar komt een kleine maar mooie vallei bij zee uit. Je kunt de vallei een eind in. Al voordat ik bij het beginpunt ben stop ik al even omdat opvallend gekleurde grote vogels mijn aandacht trekken: blauwe lijsters. De parkeerplaats aan zee waar ik mijn wandeling begin is grotendeels in beslag genomen door kampeerwagens.

Ik loop eerst het pad de vallei in. Het is nog steeds droog. Een paar keer hoor ik een heel opvallend geluid van vogels. Uiteindelijk kom ik er achter dat het gaat om cetti's zangers. Alweer een nieuwe soort voor mij! De vallei bestaat voor een groot deel uit rietland. Daarin hoor ik duidelijk een snor, maar ik zie hem niet. Als het pad verder landinwaarts wat omhoog loopt staan er ook gelijk weer orchideeën in de berm. Behalve veel gele, bruine, en weidehommel-orchissen zijn hier ook veel harlekijnen te vinden (in Nederland moet je daarvoor naar Texel).

Langzaam wordt het steeds zonniger en als ik terug bij de auto ben is het heerlijk. Ik loop nu een wandelpad in dat omhoog loopt over de kliffen. Hier is het een geweldige bloemenzee. Ik vermaak me dus hier ook prima.

Als ik bijna terug ben bij mijn hotel rijd ik naar het stadje Aljezur zelf, en volg daar een soort stadswandeling die me ook bij het kasteel brengt. Aljezur is erg mooi gelegen op een soort bergje waarlangs een riviertje kronkelt. Bovenop de berg ligt dus dat kasteel, en het stadje bestaat uit een aantal onoverzichtelijk tegen de berg aangebouwde witte huisjes. Je moet eigenlijk alleen de lelijke nieuwe wijk aan de andere kant van de rivier even wegdenken.

route Boca de Rio
route Aljezur
natuur

Boca de Rio grauwe gors

Boca de Rio kliffen bij Boca de Rio (niet te dicht langs de rand lopen!)
orchis italica narcissus gaditanus
Moraea sisyrinchium Boca de Rio
Aljezur bij Aljezur

1 April: Rocha da Pena, Fonte Benémola, Rio Arade, Alvor

Vandaag opnieuw twee excursies naar bekende plekjes voor natuurliefhebbers: Rocha da Pena (Crossbill route 17), en Fonte Benémola (Crossbill route 16). Op de terugweg kijk ik ook nog even rond in bij de Rio Arade en de Rio Alvor.

Rocha da Pena is een soort kleine tafelberg van kalksteen. De kalksteen zorgt voor een zeer rijke flora, met ook veel orchideeën. Er is heel veel te zien. Bovenop het plateau groeien vooral veel asphodil-planten (zoals ik aan Duite toeristen kan uitleggen) en kleine mannetjesorchissen (orchis olbiensis). De bloemenpracht zorgt vandaag ook voor vlinders.

De volgende excursie bij de bronnen die de Ribeira de Algibre van water voorzien is heel anders. Dit is een tamelijk nat gebied (zeker voor lokale begrippen). Maar ook hier zijn veel orchideeën te vinden, en ook de opvallende Portugese sterhyacint. Ik kom een paar keer een echtpaar tegen dat op orchideeënjacht is. De man legt me een en ander uit. We zien onder andere veel poppenorchis, tongorchis, wolzweverorchis en ook een sniporchis.

Op de terugweg stop ik bij de Rio Arade (bij de spectaculaire hangbrug) en daar zitten in het water een stel steltkluten. Daarna stop ik ook nog even bij het plaatsje Alvor, aan de kust waar de Rio Alvor in zee stroomt. Hier hebben we in 2010 een week in een appartement gezeten. Er is een enorm strand, en ook een groot stuk kwelder. Er zijn nu brede houten vlonderpaden aangelegd. In de kwelder groeien grote aantallen Cistanche phelypaea die ik afgelopen winter in Fuerteventura nog heb gezien. De kwelder is blijkbaar ook heel aantrekkelijk voor muggen.

route Rocha da Pena
route Fonte Benémola
route Rio Arade
route Alvor
natuur

Fedia cornucopiae ophrys speculum (spiegelorchis)

Rocha da Pena Paeonia broteri
orchis olbiensis koningspage
Penina Fonte de Benémola
bostulp serapias lingua
Ophrys scolopax Spaanse pijpbloemvlinder
wit bosvogeltje grauwe gors
Cistanche phelypaea Rio Alvor

terug naar Looblog Maart 2018


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".