Gertjan's Looblog November 2018 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

30 november: Amsterdam

In Amsterdam voor de promotie van Ke Tran. Voor en na de festiviteiten probeer ik wat van de urbane flora te zien.

route; natuur

27 november: Den Ham

route; natuur

slechtvalk blauwe kiekendief

25 november: Onlanden en Ballooërveld

Nog steeds heel nevelig. Bij de Onlanden is niet veel te zien. Dan op een gegeven moment toch een blauwe kiekendief, en later nog een. En ook een bruine kiekendief. En dan ook nog een tweetal buizerds die ruzie maken met kraaien en die ik eerst voor ruigpootbuizerds aan zie.

's Middags nog een rondje door een al even grijs en nevelig Ballooërveld waar ook al niets te zien is. Als we bijna rond zijn komt dan toch nog de verwachte klapekster in beeld. Na afloop is het tijd voor snert in Anloo bij de Koningsherberg.

route Onlanden; route Ballooërveld; natuur

24 november: Wageningen

Nevelig, slecht zicht. Geen weer voor foto's dus. Maar het blijft alweer droog - hoewel de weersverwachting al de hele week regen voor vandaag beloofde. Ik loop een rondje vanaf Wageningen West waar al een paar dagen een notenkraker zit die voor veel opwinding in vogelland zorgt. Als ik er even na acht uur ben is het nog bijna donker maar er staan al een handvol vogelaars te kijken. De notenkraker zit in een boom en laat zich voor zover mogelijk in deze omstandigheden goed zien. Ik besluit snel door te lopen en aan het eind van de wandeling nog eens terug te komen voor betere foto's als het licht is.

Ik loop eerst door een merkwaardig stukje land, blijkbaar een voormalige bietenakker waar allerlei onkruid groeit waaronder ook een aantal interessante soorten. De rivierklei koekt met grote brokken aan mijn schoenen. Dan verder over de Grebbedijk naar de Blauwe Kamer. Aardig natuurgebiedje langs de Rijn aan de voet van de Grebbeberg. In een van de vele meidoorns zie ik door de kijker heel kort een vuurgoudhaan. Aan de rand van een plasje zit een witgat. Bij de vogelkijkhut maakt een aanwezige vogelaar me attent op een rustende ijsvogel die er even later vandoor gaat.

Dan terug over de Grebbedijk naar Wageningen en daar loop ik langs de haven de uiterwaarden in. In de Rijn zwemmen een zestal grote zaagbekken. Op meerdere plekken groeit hier maretak in de bomen. Uiteindelijk kom ik via het centrum van Wageningen weer bij de notenkraker waar het inmiddels erg druk is. De vogel zit bij een appartementencomplex waar je niet mag komen. Op een van de balkons wroet hij in de plantenbakken. Even later vliegt hij naar een grasveldje en kan ik hem van dichtbij op de foto zetten.

route; natuur

notenkraker

20 november: Den Ham

Heel harde, ijskoude oostenwind.

route; natuur

17 november: Schiermonnikoog

Zonnig, maar een heel koude oostelijke wind. Aardig dagje op Schier. Opvallendste waarneming: kleine zilverreiger, maar ook de roodborsttapuiten vielen op. In de branding natuurlijk veel drieteenstrandlopers en zo nu en dan ook een paar bonte strandlopers. Roodhalsganzen zie ik weer niet.

route Lauwersoog; route Schier; natuur

bonte strandloper roodborsttapuit

Westerplas

13 november: Den Ham

In het gebied tussen Den Ham en Noordhorn zitten zoals gewoonlijk weer heel veel buizerds, meerdere blauwe kiekendieven en torenvalken. Ook weer een groepje reeën. Leuk: dit keer zit er ook een ruigpootbuizerd. Leuk dat ik die nu eens op eigen kracht heb gevonden én herkend.

route; natuur

ruigpootbuizerd ruigpootbuizerd ruigpootbuizerd

blauwe kiekendief buizerd

11 november: Onlanden en Olterterp

's Ochtends regent het veel, en ook bij de Onlanderij is het nauwelijks droog. Ik probeer het toch even, misschien dat ik hier eindelijk de ruigpootbuizerd zie die hier al een tijdje zit. Uiteindelijk lukt dat. Hij geeft een mooie show weg, maar vanwege het beroerde weer blijven de foto's matig.

's Middags gaan we eerst even bij Ida en Anna kijken die voor KiKa een stand hebben op de Stadjersmarkt (vlooienmarkt). Ze verdienen meer dan honderd euro! Daarna lopen Petri en ik een kort rondje vanaf Olterterp, vlakbij Drachten. In het bos heeft een kunstenaar in een aantal "zieke" bomen houtsnijwerken aangebracht. 't Ziet er aardig uit.

route Onlanden; route Olterterp; natuur

ruigpootbuizerd houtsnijwerk van Rolf Döderlein de Win

10 november: Dwingelderveld

De weersverwachting was erg slecht voor vandaag, maar met de regen valt het erg mee. Het is wel een donkergrijze dag, dus voor mooie foto's zijn de omstandigheden ongunstig. Ik loop weer eens een mooi rondje door het Dwingelderveld. De vennetjes zijn nog steeds veel te droog. Bij het Smitsveen zie ik eindelijk de witoogeend die hier al een tijd zit, maar die ik nog niet eerder hier wist te betrappen.

Het leukst is een enorme groep barmsijzen die boven in de bomen op een kluitje zitten en zo nu en dan plotseling allemaal tegelijk een stukje verder vliegen. Het zijn er honderden. Na afloop traditioneel een kop koffie en een broodje kroket bij de "Boslounge".

route; natuur

witoogeend Dwingelderveld

6 november: Spanjaardsdijk Noord

route; natuur

5 november: Brussel

Nog een kort rondje voordat ik de trein weer in ga. Ik vind nog een paar leuke soorten: Aziatische veldkers, Dichondra argentea, Kleine rupsklaver, Behaard breukkruid en Pluimgierst.

route; natuur

verboden te schaatsen in het parkje Brussel

4 november: Brussel

route; natuur

3 november: van Terhulpen naar Groenendaal

Siberische grondeekhoorn

's Ochtends is er tijd voor een rondje dichtbij Brussel: het Zoniënwoud. Met de trein ga ik naar Terhulpen (oftewel La Hulpe) en dan loop ik naar het plaatselijk kasteel dat mooi parkachtig is aangelegd. Er loopt een mooie beek, l'Argentine, en er zijn een paar fraaie waterpartijen die hun best doen om de herfstkleuren van de bossen te weerspiegelen - al is het iets minder helder dan gisteren. Een bleek zonnetje heeft moeite om de rijp van de daken en het gras weg te smelten.

Het is al november, maar hier en daar zijn nog wel wat leuke planten te spotten. Veel moesdistel (komt in Groningen niet voor) en onder andere ook amandelwolfsmelk, brede wespenorchis, reuzenpaardenstaart, paarbladig goudveil, bosereprijs, boswederik en heel veel grote veldbies.

Verder zie ik drie keer een bijzondere "grondeekhoorn" (chipmunk). Het blijkt dat de Siberische grondeekhoorn hier al helemaal is ingeburgerd, nadat in de jaren zeventig een klein aantal exemplaren uit gevangenschap was ontsnapt. Er zouden hier nu duizenden exemplaren leven.

route; natuur

Terhulpen

Terhulpen hazenpootje

2 november: van Geraardsbergen naar Denderleeuw

Er moet zondag de hele dag gewerkt worden, dus ik kies vandaag uit voor een wandeldag. De zon schijnt de hele dag, dus dat is een goede keus. Ik neem de trein naar Geraardsbergen (bekend van de muur van) en loop dan langs de Dender naar Denderleeuw.

Vooral het begin is mooi. Al in Geraardsbergen zelf vliegt een ijsvogel voorbij. Later volgen er nog meer. Het riviertje volgt een kronkelige route langs vooral veel populierenbosjes. Het loopt gemakkelijk over de voormalige trekweg. Alleen bij het natuurgebiedje De Nuchten, net voorbij Idegem, neem ik even een andere route. Door De Nuchten loopt een leuk vlonderpad. Daarna weer verder langs de Dender.

Na km 16, bij Ninove, wordt de route wat minder. Veel bedrijven en rommelgebied. Het laatste stukje is dan weer wat aardiger.

route Geraardsbergen; route Brussel; natuur

langs de Dender De Nuchten

langs de Dender langs de Dender
langs de Dender

dodaars hennep

maretak kleine mantelmeeuw

terug naar Oktober 2018


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.