Gertjan's Looblog December 2018 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

31 december: De Prunje en Brouwersdam

Vandaag schijnt zowaar de zon! We lopen een prachtig rondje bij natuurgebied De Prunje op Schouwen, bij de Oosterschelde. Enorme aantallen vogels, je weet gewoon niet waar je kijken moet. Grote groepen kieviten, goudplevieren, wulpen, rosse grutto's. Ook veel tureluurs, rotganzen en brandganzen. De groepjes kluten steken spierwit af. Er zijn ook nog lepelaars, en zo nu en dan ook een kleine zilverreiger. En een enkele zwarte ruiter. Enzovoorts.

Bij de Brouwersdam verdwijnt de zon achter de wolken. Bij de spuisluis zitten zoals altijd zeehonden. Verderop zwemmen vooral middelste zaagbekken en een enkele zwarte zee-eend. Ook eiders en smienten als ik het goed zie.

route De Prunje; route Brouwersdam; natuur

wulp De Prunje

kleine zilverreiger zwarte ruiter
De Prunje grijze zeehond

30 december: van Oostkapelle naar Zoutelande

Zoutelande: Blij dat je hier bent

Petri heeft de auto mee naar een familiereunie. Ik loop daarom vanaf ons logeeradres naar zee en dan volg ik de zee over strand, duinen en dijk. Bij Domburg zie ik een paar keer in de verte boven zee jan-van-genten voorbij vliegen. En ook een paar groepen zee-eenden, maar zo ver weg dat ik niet zeker ben. Bij de zeedijk is vandaag niet veel bijzonders te zien, al komt er opnieuw even een bruinvis voorbij.

Vanaf Westkapelle naar Zoutelande loopt er geregeld een mooi wandelpad over de toppen van de hoge duinen. Dit is "het enige zuiderstrand van Nederland" waardoor het hier altijd warmer zou zijn dan in andere badplaatsen, en waardoor ze het hier de "Zeeuwse riviera" noemen.

De VVV van Zoutelande is onmiddellijk meegesprongen op het succes van het liedje van Blof en Geike Arnaert (de grootste Nederlandstalige hit allertijden, en nu maarliefst op plaats 31 van de top-2000): bij de ingang van het dorp staat een bord met "Blij dat je hier bent" voorzien van muzieknoten voor wie anders de link niet zou leggen. Het schijnt dat er nu inderdaad meer toeristen naar Zoutelande komen... Een van de reacties bij de YouTube versie van het lied: "ik kom net van zoutelande af en jezus wat is het daar kut´╗┐".

route; natuur

29 december: Westkapelle en Veere

drieteenmeeuw

Nog een mooie wandeling uit het boekje Walcherse Wandelingen, en wel nummer 5: Veere en omstreken. Voordat we op pad gaan ben ik opnieuw even bij de zeedijk in Westkapelle geweest. Er vliegen een paar keer roodkeelduikers voorbij (heel ver weg) en even later een opvallende meeuw: mijn eerste drieteenmeeuw in Nederland.

Veere is voor een fan van Nescio natuurlijk een bijzondere plek. In "De Uitvreter" wordt Japi als volgt geintroduceerd:

Z'n naam was Japi. Z'n achternaam heb ik nooit geweten. Bavink kwam met hem aanzetten toen-i uit Veere terugkwam. Een heelen zomer had Bavink in Zeeland geschilderd. In Veere had-i Japi voor 't eerst gezien. Japi zat daar maar. Bavink had al enkele malen gedacht: wat is dat toch voor een kerel? Niemand wist 't, altijd vond je hem ergens aan den waterkant. Daar zat hij maar, uren achtereen, onbewegelijk.

En verderop:

Twee dagen sjouwden Bavink en Japi in Veere rond en toen jijden en jouwden ze elkaar al. Urenlang zaten ze samen op 't dak van 't Hospitaal en keken over Walcheren, over de Kreek en 't Veergat en den ingang van de Oosterschelde en de duinen van Schouwen.
Het Hospitaal verwijst naar de enorme en foeilelijke Grote Kerk van Veere die in de Franse tijd als hospitaal dienst deed (zie ook http://www.nescio.info/artikels/zeeuws/andre.html).

Het is overigens een leuke afwisselende route. Na afloop eten we op een overdekt terras aan de Markt een Zeeuwse bolus bij de koffie/thee.

route Westkapelle; route Veere; natuur

Veere

28 december: Vlissingen

Voordat we vandaag op pad gaan rijd ik even naar de zeedijk bij Westkapelle. Hier zie ik even een bruinvis (een dolfijntje eigenlijk), en ik kan hem zelfs op de foto krijgen!

Samen lopen we een gevarieerde wandeling vanaf het station in Vlissingen. Mooie combinatie van stadswandeling en zee, strand en duinen. Route 10 uit hetzelfde boekje.

route; natuur

bruinvis Vlissingen

27 december: Domburg en Veerse Gatdam

We zijn een paar dagen in Zeeland. Gisteravond met enige moeite ons appartement in Oostkapelle gehaald nadat de auto bij Middelburg enige kuren vertoonde. Daarom rijden we 's ochtends eerst naar een garage in Domburg en terwijl de auto nagekeken wordt lopen we onze eerste wandeling uit het boekje "Walcherse Wandelingen". Route 7, maar met Domburg als beginpunt. De route gaat onder andere door een "sprookjesbos" bij De Manteling met bijzonder gevormde bomen.

Later op de middag (als de auto weer in orde is) rijd ik nog even naar de Veerse Gatdam. In het Veersche Meer zwemmen weer geoorde futen en middelste zaagbekken (net als twee jaar geleden). In zee is niet veel bijzonders te zien.

route Domburg; route Veerse Gatdam; natuur

de Manteling de Manteling

26 december: Berlicum en Boven Leeuwen

Na de kerst in Berlicum gisteren slapen we hier ook voordat we naar Boven Leeuwen rijden voor het volgende kerstgebeuren. In Berlicum loop ik een rondje langs de Aa, die hier sinds kort weer een beetje mag kronkelen. In het riviertje zwemmen een paar dodaarsjes. In het riet laat een roodborsttapuit zich uitgebreid zien.

's Middags lopen we met een paar familieleden even de dijk op en even verderop de uiterwaarden in.

route Berlicum; route Boven Leeuwen; natuur

24 december: Onlanderij

Eindelijk weer eens een aardige dag. Ik probeer nog maar eens de Onlanden, want ik wil deze winter ook de steppekiekendief zien die hier al een paar winters op rij verblijft. Aan het eind van de wandeling krijg ik hem uitgebreid in beeld: prachtig. Ook weer twee keer een klapekster, en de ruigpootbuizerd is er ook weer. De blauwe kiekendieven vallen al bijna niet meer op.

route; natuur

steppekiekendief klapekster

Onlanden

23 december: Onlanderij

Op de Drentse Dijk kom ik onze oude buurman tegen, die had ik ook al weer een paar jaar niet gezien. Verder: zeer slecht weer, nog slechter dan gisteren. In het begin nog even droog maar als het blijft regenen hou ik er mee op.

route; natuur

22 december: Hoek van de Bant

Een van de donkerste dagen van het jaar, natuurlijk. En ook veel regen. De winter is dus begonnen en ik ben het nu al zat. Maar goed, toch nog wel een paar leuke waarnemingen: een verdwaalde lepelaar en een kleine zilverreiger. En een paar torenvalken die mooi voor me poseren. En een groep zilverplevieren - die had ik ook al weer een paar maanden niet gezien. route; natuur

kleine zilverreiger torenvalk

18 december: Den Ham

route; natuur

16 december: Ameland

Het heeft 's nachts gesneeuwd, dus de wandelingen gaan door de sneeuw. Het is verder een heel donkere dag, en 's middags wordt het ook nog een beetje mistig. Dus weinig aardige foto's.

route 's ochtends; route 's middags; natuur

Ameland in de sneeuw Ameland in de sneeuw

15 december: Ameland

Weekend Ameland met z'n allen (dus acht personen). Ida loopt 's middags de halve marathon ("Adventure Run") en Rik en Mart hebben elkaar al dagen uitgedaagd om de snelste te zijn op de 5 km. Alle uitslagen vind je na enig zoeken hier. Het is erg zwaar en erg koud (dat laatste vooral ook voor de toeschouwers).

route 's ochtends; route 's middags; natuur

Ameland Adventure Run Ameland Adventure Run

11 december: Den Ham

route; natuur

blauwe kiekendief

9 december: Onlanden

Het weer is iets beter dan gisteren: tussen de buien door schijnt nu zo nu en dan de zon even. Petri heeft de auto mee dus ik pak de fiets en parkeer die bij het begin van de Roderwolderdijk en loop een flink rondje door de Onlanden. Er is veel te zien. Veel blauwe kiekendieven, en ook een paar bruine kiekendieven. En twee keer een klapekster terwijl ik die hier nog niet eerder was tegengekomen. Aan de andere kant van het Peizerdiep zit een sperwer op een hekje. Dan ook nog een mogelijke ruigpootbuizerd (ja klopt). En plotseling een zeearend die voor veel paniek zorgt. Nadat hij vlak over me heen is gevlogen vliegt hij verder en even later zijn er plotseling twee zeearenden. Prachtig gezicht.

route; natuur

zeearend klapekster sperwer

8 december: Camperduin en Den Oever

Bijzonder slecht weer. De verwachting lijkt voor Noord-Holland nog het beste: daar wordt het het eerst droog. Helaas is de stormachtige wind daar ook het hardst. Bij Camperduin is het aan zee niet uit te houden. Na een kort rondje besluit ik om bij Den Oever een tweede rondje te lopen. Het is daar iets beter uit te houden, maar er is niet veel te zien. In de Noordzeehaven zwemmen veel dodaarsjes, en aan de kant van het IJsselmeer zitten honderden futen. Daarna zie ik nu al voor de vierde keer de buffelkopeend - op precies dezelfde plek als de eerdere drie keren: vanaf de IJsselmeerdijk net voorbij Wierhooft.

route Camperduin; route Den Oever; natuur

4 december: Zuidhorn

Een blauwe kiekendief geeft een mooie show weg. Langdurig kan ik hem volgen terwijl hij vlak boven de weilanden jaagt.

route; filmpje; natuur

ree blauwe kiekendief

2 december: Lauwersoog, Dokkum, Peazemerlannen

Regenachtig en druilerig en heel donker weer. Steeds mijn brillengrazen droog maken om wat te kunnen zien. Bij Lauwersoog is dat voor niets, want er is bijna niets te zien - zelden zo weinig vogels gezien in de haven. Nauwelijks steenlopers en zelfs veel minder meeuwen dan anders.

Dan maar een poging om de roze spreeuw in Dokkum te zien. Dat lukt ook al niet.

Bij Peazemerlannen is het altijd mooi, maar vandaag alleen tussen de regen door. Toch nog een hoogtepunt: een ruigpootbuizerd laat zich even zien en krijg ik net voldoende op de foto om als bewijsplaatje te kunnen dienen. Ook zitten er hier weer strandleeuweriken en sneeuwgorzen.

De radio op de terugweg is het leukst met goede berichten uit Rotterdam.

route Lauwersoog; route Dokkum; route Peazemerlannen; natuur

1 december: van Assen naar Schoonloo

Geen auto, en geen treinen tussen Groningen en Hoogeveen, dus met enige moeite geraak ik in Assen en loop dan een mooie tocht naar Schoonloo. Er is al weer de hele week regen verwacht voor vandaag, maar blijkbaar valt die hier in het noorden pas vanavond - het blijft de hele wandeling droog.

Ik loop vanaf Assen in de ochtendschemering naar Ekehaar. Vanaf Ekehaar volg ik een flink stuk van het "Achtje van Amen", dat is een heel mooi stukje waar ik al heel wat keren geweest ben. Langs de ijsbaan is een stuk grond afgemaakt voor "dorpsvarkens" zoals op een groot bord staat te lezen. Het blijkt te gaan om een poging om de Japanse duizendknoop te bestrijden. De hoop is dat de varkens alles wegvreten. Andere methodes om deze invasieve exoot te bestrijden zijn tot nu toe niet erg succesvol gebleken.

langs het Amerdiep de Elperstroom is geheel drooggevallen

In de bomen op weg naar Amen zitten sijzen, en verderop ook barmsijzen. Dan verder in de richting van het bosgebied tussen Hooghalen en Grolloo. Boven de weilanden langs het Amerdiep vliegt een blauwe kiekendief. Als ik bij de rand van het bos ben zitten er opnieuw veel sijzen. In het beekdal zit een klapekster. Verderop zit op de top van een hoge spar een kruisbek. Ook veel staartmezen. En op het topje van een andere spar zit een goudvink.

Na het Zwattemeer kom ik bij "De Tweelingen": aardig heideterrein met een aantal vennetjes die droog staan. Het is dus nog steeds veel te droog overal. In de verspreid staande boompjes zitten veel kepen, sijzen en ook weer barmsijzen. In Schoonloo moet ik meer dan een half uur op de bus wachten maar gelukkig is "Hegeman" open.

route; natuur

staartmees kleine barmsijs

terug naar November 2018


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.