Gertjan's Looblog Augustus 2019 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

31 augustus: Woldlakebos en Kalenberg

Ik fiets 's ochtends vroeg naar het Woldlakebos om daar een rondje te lopen, en onderweg geniet ik van een mooie zonsopkomst door de mistflarden heen. In het Woldlakebos is al veel gemaaid zodat je meer van de waterplanten kunt zien. Er groeien hier veel bijzondere soorten. Ik vind met enige moeite ook weer de kleinste egelskop maar er zijn maar heel weinig exemplaren. Dit bos staat ook bekend om de vele bijzondere vlinders en libellen. Voor vlinders is het nog te vroeg maar er zijn al wel libellen. Heel veel Kempense heidelibellen.

's Middags met zijn vieren naar Kalenberg en omdat er geen fluisterbootjes meer zijn lopen we eerst het laarzenpad. Dat is een mooi pad dwars door het laagveen. Het is warm. Na afloop wachten we op terras en al gauw komt de eerste fluisterboot weer terug en maken we een flink rondje, dwars door het nationale park.

route Woldlakebos; route Kalenberg; route fluisterboot; natuur

de zon komt op boven de Weerribben

Weerribben Kempense heidelibel

Weerribben Weerribben

30 augustus: Eelderwolde

Nog een dagje vrij. Vanmiddag naar de Weerribben voor bridgeweekendje. Maar eerst al heel vroeg naar de Onlanden bij Eelderwolde. Het is een beetje mistig. Heel veel rietgorzen in de mist. Het knikkend tandzaad bloeit, hier en daar met lintbloemen. Ter hoogte van km 3 zie ik met enige moeite een visarend op een boompje zitten. Even later is hij verdwenen.

Aan de andere kant van de N372 zie ik de visarend opnieuw, jagend. Dan om het Langameer over het dijkje en opnieuw de N372 over. Via de noordelijke dijk naar de Madijk en naar de uitkijkplek. Groep casarca's die al snel opvliegen. Mooi gezicht.

route; natuur

29 augustus: Ruidhorn

Even naar Ruidhorn, plasje onder de Waddendijk ter hoogte van Uithuizen. Maar er is niet veel te zien.

route; natuur

27 augustus: Peizerdiep

route; natuur

26 augustus: Jaap Deensgat

route; natuur

25 augustus: Onlanden, Marnewaard

hermelijn

Vroeg naar de Onlanden om de warmte voor te zijn (op de fiets want Petri heeft auto mee voor tennis). Heerlijke ochtend. De visarend blijkt weer terug te zijn op zijn vaste stek. Even voorbij het smalle bruggetje komt een hermelijn te voorschijn op het pad. Hij gaat soms op zijn achterpoten staan en huppelt dan verder. Eerst in mijn richting, maar dan de andere kant op. Ook een baardmannetje laat zich goed zien.

's Middags samen op de fiets door Humsterland en het Hogeland. IJsje bij Garnwerd waar het natuurlijk heel druk is.

's Avonds nog een poging om de graszanger te horen maar dat lukt ook nu niet.

route Onlanden; fietsroute; route Marnewaard; natuur

baardmannetje fuut

24 augustus: Beekhuizen en Fochteloërveen

Eerst naar de roodkopklauwier bij Duiven. Er staan al enkele auto's als ik arriveer en de prachtige vogel is direct heel goed te zien. Mooi in de ochtendzon.

Dan naar Velp waar ik parkeer bij de Beekhuizerbeek. Via die beek loop ik omhoog naar het gebied van de Posbank. De heide is al aardig paars. Mooi rondje door heide en bosgebied. Het is warm. Opvallende plek: wildobservatiepunt Herikhuizen. Hier kijk je op een mooie vallei met IJslandse paarden. Een boerderij wordt niet meer gebruikt en is "teruggegeven aan de natuur". Mooie ruïne.

Twee keer cirkelt een roofvogel boven me. De eerste keer is het een havik, de tweede keer een wespendief. Mooi gezicht. Terug via het Roozendaalse Veld.

Bij Fochteloërveen probeer ik de slangenarend te spotten. Nee. Wel een twintigtal (!) kraanvogels.

roodkopklauwier Beekhuizerbeek

Herikhuizen ree
Veluwezoom Veluwezoom
wespendief Rozendaalse Veld

route Beekhuizen; route Fochteloërveen; natuur

23 augustus: Schiermonnikoog

Dagje vrij, samen dagje naar Schier. Mooi weer voorspeld, dus heel druk. De boot van 9:30 is een kwartier daarvoor al vol en vertrekt, zonder ons. Extra boot om 10.00. We hebben de fietsen mee. Eerst naar de Kobbeduinen. Daar lopen we een rondje dat iets langer wordt dan bedoeld. Dan naar het strand, en nadat ik even in zee ben geweest loop ik een rondje langs het water en over het groene strand. Daarna verder per fiets naar dorp, Westerplas en strand aan het eind van de Badweg. Drankje in strandtent, maar erg warm. Eten in dorp, erg lekker, bij Ambrosijn.

tapuit steenloper

looproute Kobbeduinen; looproute Merlijn; fietsroute; natuur

22 augustus: Fransum Piloersema

route; natuur

20 augustus: 't Stort en Matsloot

Groepje reuzensterns geven een mooie show weg boven de Onlanden. Reuzensterns had ik dit jaar nog niet gezien.

route 't Stort; route Matsloot; natuur

reuzenstern reuzenstern

19 augustus: Marnewaard

Op zoek naar de graszanger die hier gezien is. Maar nee.

route; natuur

18 augustus: Reevediep en Aa

We gaan met zwagers kanoën op de Aa bij Heeswijk-Dinther. Op de heenweg probeer ik toch nog een keer de roodhalsgans bij Kampen, want die heb ik vrijdag blijkbaar op een haartje na gemist. Ik loop opnieuw over het dijkje aan de noordwestkant, maar nu loop ik iets verder en ja hoor, de gans vliegt op en laat zich even goed zien. Dag al goed!

Bij het tanken zie ik dat onder de vangrail langs de A12 zo maar gestreepte leeuwenbek groeit.

Verder naar Brabant, door de regen, maar als ik op de plaats van bestemming ben is het zo'n beetje droog. Ook het kanoën verloopt zo goed als droog, en zelfs de zon komt er even doorheen. Het traject is niet heel spectaculair maar best mooi, en het is lekker om zo buiten te zijn. Eindpunt is het kasteel Heeswijk waar we nog even kunnen rondkijken voordat we teruggebracht worden naar Dinther. Daar diner, buiten.

route Reevediep; route kano; route Heeswijk; natuur

roodhalsgans het kanoteam

17 augustus: Peazermerlannen en Lettelberterpetten

Regen. Ik rijd eerst naar de rand van het Lauwersmeer, bij de Bantswei. Daar is gisteren een Daurische klauwier gezien. Vanuit de auto wacht ik (met twee andere auto's) af of de vogel nog te voorschijn komt. Nee.

Dan maar een rondje door de Peazemerlannen waar ik eerst flink nat regen maar het tweede deel van de wandeling wordt het alsnog droog. Veel bontbekplevieren en bonte strandlopers. Boven de kwelder zijn twee bruine kiekendieven erg druk met elkaar. Aan het eind van de dam zitten tientallen lepelaars die zich zo nu en dan laten verjagen door een bruine kiekendief.

Het lijkt opnieuw te gaan regenen dus tijd om terug te gaan. Inmiddels is blijkbaar de Daurische klauwier toch weer gesignaleerd. Dus daar ga ik ook nog even langs: tientallen auto's en nog meer mensen met grote telelenzen. Na een tijdje wachten komt de vogel inderdaad in beeld. Naschrift: volgens de geleerden gaat het om een Turkestaanse klauwier.

's Middags voor het boodschappen doen loop ik nog een kort rondje door de Lettelberterpetten. Grote bossen reuzenbalsemien. Vanuit de kijkhut kan ik een mooie witgat bewonderen.

route Peazermerlannen; route Lettelberterpetten; natuur

bonte strandloper spreeuwen op zwart schaap

witgat reuzenbalsemien

16 augustus: Kampen

Vrije dag op de enige dag van deze week, inclusief aankomend weekend, dat het droog blijft. Met de trein naar Kampen Zuid want ik wil naar het Reevediep: een nieuw aangelegde waterverbinding bij Kampen die het water van de IJssel in geval van hoog water al voor Kampen kan wegleiden naar het IJsselmeer. Het is aangelegd als een rivier met uiterwaarden en het gebied is al zeer in trek bij vogels. De laatste dagen is er een roodhalsgans gezien en die wil ik ook wel eens zien. Maar dat lukt niet. Wel zwarte sterns, oeverzwaluwen, dodaarsjes, smienten.

Ik volg het Reevediep tot aan de IJssel en volg de IJssel naar het zuiden tot het Zalkerbos. Bij het pontje is een mooi natuurlijk deel van de uiterwaarden ontstaan nadat de bovenlaag is verwijderd. Net als de vorige keer dat ik hier was groeien er tal van bijzonderheden: Engelse alant, grote tijm, duifkruid, rapunzelklokje, wilde averuit.

Met het pontje, en dan naar de Vreugderijkerwaard - altijd leuk. Veel lepelaars. Een casarca. En bijzondere planten. Bij het bruggetje dat je tegenkomt als je het laarzenpad volgt groeit hopwarkruid. Vanaf Zwolle met de trein terug. Op een parkeerterreintje vlakbij het station groeit volop riempjes (Corrigiola litoralis) tussen de stenen.

route; natuur

Reevediep grote zilverreiger

lepelaar riempjes (Corrigiola litoralis)

13 augustus: Nijlandsterpolder en Eemshaven

Kort rondje door de Nijlandsterpolder tussen de buien door. De donzige klit die hier voor de werkzaamheden stond vind ik niet meer. Wel oranje springzaad. 's Avonds probeer ik de Eemshaven. Veel regen.

route Nijlandsterpolder; route Eemshaven; natuur

11 augustus: Ewijkse Plaat

route; natuur

op de Ewijkse Plaat op de Ewijkse Plaat

10 augustus: Boven-Leeuwen

route; natuur

langs de Waal koninginnepage

Engelse alant Waal

8 augustus: Ezumakeeg

route; natuur

bosruiter grauwe franjepoot

7 augustus: Punt van Reide

Toevallig: dezelfde familie als vorige week is weer present. Het is nu vloed en er zijn veel zeehonden bij het kijkscherm. Zodra er een stukje wad droogvalt komen de bonte strandlopers, oeverlopers, zwarte ruiters etc er op af.

route; natuur

Punt van Reide gewone zeehond

6 augustus: Noordpolderzijl

Op het natte deel van de kwelder groeit ijle lamsoor. Die soort lijkt erg op gewone lamsoor en komt in het noorden blijkbaar geregeld voor. De veel langere bloemaren zijn het meest opvallende kenmerk.

route; natuur

4 augustus: Onlanden

Met de fiets naar de kop van de Roderwolderdijk. Bekend terrein. Mooi weer. Als de zon te lang schijnt wordt het te warm, maar er zijn ook vrij veel wolken. De vogels houden zich gedeisd. Het is de tijd van het jaar. Wel veel insecten. Ik focus dus op de wespenspinnen, vlinders (oranje luzernevlinder) en de libellen (groene glazenwasser). De invasie van distelvlinders is nog steeds niet voorbij.

route; natuur

oranje luzernevlinder wespenspin

zeearend

3 augustus: van Harlingen naar Makkum

Geen auto. Bij Harlingen is de haven en het strand van Stenen Man altijd heel interessant. Veel bijzondere planten (gele hoornpapaver, zeelathyrus, zeevenkel, gelobde melde, ...). Dan naar de vogelhut bij de plasjes achter de N31. Mooie groep lepelaars. Verder langs de dijk, door Zurich en onder de A7 door. Verder over de dijk naar Makkum. Vlak voor Makkum vliegt een zeearend die even later in de bosjes duikt op het eilandje net ten noorden van de camping. Door naar de vogelhut bij Piaam. Mooi gelegen. Langs het pad naar de hut bloeit oranje springzaad. Terug naar Makkum. Daar op de bus (na kibbeling).

route; natuur

bij Piaam oranje springzaad

2 augustus: Jaap Deensgat

Op zoek naar de Ross' gans. Snel gevonden, en ik krijg ook zijn poten goed in beeld. Geen ringen blijkbaar.

route; natuur

1 augustus: Eelderwolde

Op zoek naar de poelruiter. Ik denk dat het is gelukt, maar het was ver weg.

route; natuur

30 juli: Punt van Reide

Naar de Punt van Reide. Weinig te zien. Op een zandbank in het midden van de Dollard zie ik drie jongelui met een bootje. Later zie ik ze weer, ze zwaaien en roepen. Uiteindelijk wordt duidelijk dat ze in de problemen zijn. Er is nog een ander gezin dat wat dichter bij is en die bellen na overleg met 112. Drama. Politieagent komt op de dijk bij ons een kijkje nemen en leent mijn verrekijker. Ook mensen van de "Eemskrant" die belangstelling voor mijn foto's hebben. Het is al bijna donker als eindelijk de "redders" arriveren. Die hebben moeite om bij het bootje te komen. Verslag.

route; natuur

29 juli: Fochteloërveen

Weer gewerkt, maar de warmte is de Harmonie nog lang niet uit. 's Avonds kort rondje over het Fochteloërveen want daar zou een slangenarend zijn gezien (al vliegt er ook een lookalike buizerd rond). Het is heel stil. Alleen heel in de verte een boomvalk in een boompje.

route; natuur

28 juli: Eelderwolde

Opnieuw vroeg op pad. Bij de Onlanden zijn sommige percelen gemaaid. Daar is het druk met vogels. Ook weer paapjes. Dan een vos. Twee percelen verder nog twee vossen! Verderop is een soort metalen beeld van een monnik geplaatst. Zijn hoofd is blijkbaar een aantrekkelijk plekje voor roodborsttapuiten en paapjes.

route; natuur

vos paapje op monnik

27 juli: Lauwersoog

We komen terug in een hittegolf, dus ik kies een kort rondje 's ochtends vroeg voor de ergste hitte. Bij Lauwersoog vallen vooral de visdiefjes op. 's Avonds fietsen we een rondje naar Hekkum.

route; natuur

terug naar Canada Special 2019


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.