Gertjan's Looblog September 2019 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

29 september: Jaap Deensgat en Onlanderij

Ida loopt de marathon van Berlijn

Regen, regen, regen. Ik probeer eerst het Lauwersmeer. In de vogelhut heeft een fietser zijn tentje opgezet, en als ik probeer wat vogels te spotten komt er een luid snurkgeluid achter me uit dat tentje.

Het blijft maar regenen dus eerst naar huis. Ondertussen bijhouden hoe het Ida vergaat in de marathon van Berlijn. Nog een poging bij Eelderwolde, maar het is hooguit vijftien minuten droog. Als ik onderhand terug bij de auto ben is Ida gefinisht in Berlijn!

route Jaap Deensgat; route Eelderwolde; natuur

28 september: Vierhouten

De laatste keer dat ik in Vierhouten was, was in 1981. Schoolkamp met de PA waarbij we een sportdag voor de plaatselijke lagere school moesten voorbereiden. We sliepen in grote tenten - jongens en meisjes apart. Ik had toen net een paar weken verkering met huisgenoot P. Lang geleden...

Eén van de merkwaardigste momenten van die week was het begin van het kamp, waarbij we in groepen opgedeeld moesten worden. We waren met zo'n 75 man (?) en ieder kreeg een briefje met daarop een kinderliedje. Door dat liedje hardop te zingen moest je je medegroepsleden zien te ontdekken - die zongen namelijk hetzelfde liedje. De chaos die je krijgt wanneer zoveel mensen tegelijk (in een grote tent) uit volle borst door elkaar beginnen te zingen is onbeschrijflijk.

Afijn. Ik heb ook voor Vierhouten gekozen omdat de weersverwachting voor dit weekend erg slecht is. Verder naar het zuiden zou het vandaag beter zijn. Dat lukt in eerste instantie onverwacht goed: tot 1 uur 's middags blijft het droog, en schijnt de zon zelfs geregeld. Daarna veel buitjes.

De stukken heide en zandverstuivingen zijn aardig, maar de bossen zijn overwegend saai. Wel de eerste vliegenzwammen. Het Hulshorsterzand ken ik van een trip van vorig jaar, en is prachtig (en zeer vermoeiend, dat rulle zand). De Leuvenumse Beek kwam ik vorig jaar ook al eens tegen. Er is nu bijna geen water in de beek.

route; natuur

Liesberg Hulshorsterzand

22 september: Holtingerveld

Zomerse dag op de eerste dag van de herfst. Mooi rondje over het Holtingerveld, ook omdat ik nu het boek van Roelke Posthumus lees, Heibel in de Polder. Daar staan wat aardige dingen over het Holtingerveld in, en ook al is dat voor mij niet nieuw, ik was er toch al weer een tijdje niet geweest dus een mooie aanleiding voor een wandeling.

Zoals gebruikelijk in deze tijd van het jaar bloeien de echte guldenroedes hier massaal. Op de open stukken hoor je constant de boomleeuweriken - die denken zeker dat het weer voorjaar is. Bij de Kleine Startbaan en directe omgeving is flink gesnoeid, er zijn bijna geen bomen meer over. Het gebiedje ziet nu blauw van de vele bloeiende blauwe knopen. Op de bekende plekjes bloeit de kleine tijm, en ook de rozetten van valkruid zijn er nog.

In het oostelijk deel van het gebied loop ik langs de dennenwolfsklauw. Niet meer zo massaal als voorheen na twee droge zomers, maar de planten die er nog staan zien er gezond genoeg uit. Verder vallen vandaag de vele kleine vuurvlinders op. De distelvlinderinvasie lijkt eindelijk achter de rug: vandaag geen een, en dat is maanden geleden.

route; natuur

boomleeuwerik citroenvlinder

21 september: Snitser Mar en Lauwersoog

roodpootvalk

Bij de Griene Dyk tussen Sneek en Jirnsum zit al een paar dagen een roodpootvalk. Die wil ik ook wel eens zien, en dat lukt onmiddellijk. Ik parkeer een stukje verder en wandel dan de Griene Dyk af naar Sneek. Aardig stukje, en het is ook heerlijk weer. De tjiftjaffen zingen alsof het voorjaar is. Als ik weer terug ben loop ik ook nog even naar Tersoalstersyl. Jachthaven en vertrekpunt van het pontje naar Terhorne. Koffie op het terras.

Ik rijd terug via Lauwersoog, maar daar is vandaag niet veel te zien. De sterns lijken allemaal al vertrokken?

route Sneek; route Lauwersoog; natuur

19 september: Wierum

Met de fiets naar Wierumerschouw, en vandaar rondje langs Hekkum, Adorp en Harssens. Vlak voor Harssenbosch vliegt een jonge koekoek voorbij en gaat in een struik zitten. De volwassen koekoeken zijn al sinds juli weer vertrokken naar Afrika. De jonge koekoeken moeten de weg naar Afrika geheel op eigen kracht vinden en overleven.

route; natuur

17 september: Piloersema Fransum

Er zijn minder roofvogels te zien dan anders tussen Den Ham en Noordhorn. Vanwege de mais? Ik zie hier wel voor het eerst een vos. Die laat zich rustig op de foto zetten.

route; natuur

16 september: Matsloot

route; natuur

15 september: Eindhoven

route; natuur

14 september: Fochteloërveen

's Ochtends is het eerst nog mistig, maar de mist trekt al snel op. De kraanvogels laten zich steeds goed horen en een paar keer zie ik ze in de verte ook. Verder is het erg rustig. Later op de dag spot ik wel een zonnende adder. Op de hei verder veel roodborsttapuiten, en ook graspiepers, tapuiten en paapjes.

route; natuur

adder

13 september: Reiderwolderpolder

route; natuur

12 september: Jaap Deensgat

Minirondje, want het wordt al weer veel te vroeg donker.

route; natuur

10 september: Lauwersoog

Verrassing: een rosse franjepoot loopt langs de oever, slechts een paar meter van me af. Daarna zwemt hij een beetje op en neer tot hij er vandoor vliegt. Nieuwe soort!

route; natuur

rosse franjepoot rosse franjepoot

visdief zwarte stern

8 september: Onlanden

visarend

Windstil. Wolken en opklaringen. De wolken verplaatsen zich zo langzaam dat je niet kunt zien in welke richting ze gaan. Ik ga op de fiets naar de Onlanden want Petri heeft de auto mee naar Pieterburen vanwege wadlopen met collega's.

In het begin is het heel leuk: slechtvalk in hoogspanningsmast. En verderop zie ik hier eindelijk een purperreiger die anderen al eerder meldden. Ook de visarend komt voorbij. Die zie ik nog een paar keer. Een keer is hij aan het jagen en vliegt er even later met een flinke vis vandoor. In het riet zit een blauwborst - die had ik sinds half juni niet meer gezien. Ook nog een ijsvogel en steeds baardmannetjes.

Daarna wordt het stiller. Ik loop via Peizerwold naar de Onlanderij. Als ik er bijna ben word ik er door een vader en door zijn jonge zoon op gewezen dat verderop alweer een visarend zit. Inderdaad, mooi te zien vanaf de "Hoogzit". Bij de Onlanderij leg ik even aan voor koffie (en appeltaart). Terug met een mooie omweg, maar vogels laten zich nauwelijks zien. Met uitzondering van honderden zwaluwen die boven de Onlanden aan het fourageren zijn. Bij Broekstukken valt de bloeiende moeraskartelblad op. Ook een dotterbloem is weer aan het bloeien alsof het voorjaar is. Als ik bijna terug bij de fiets ben ook een paar grote groepen spreeuwen: het najaar is begonnen.

route; natuur

7 september: Dwingelderveld

Eerst mist waar al snel de zon doorheen komt. Dat valt mee. De eerste bui gaat net langs me heen en bij de tweede schuil ik bij de nieuwe schaapskooi. Er komt heel wat water naar beneden. Het vervolg van de route gaat over een karrenspoor dat blank staat, en in de berm staat het kletsnatte gras een halve meter hoog dus ik ben weldra alsnog tot boven de knieën doorweekt. Als troost krijg ik twee fouragerende kraanvogels te zien. Verder is het erg stil.

route; natuur

Dwingelderveld drooggevallen ven op Dwingelderveld

5 september: Lutjewad

Ik wil eigenlijk naar Lauwersoog maar ter hoogte van de kazerne is de weg afgesloten. O ja, dat wist ik eigenlijk wel. Omrijden via Friesland kost zoveel tijd dat de avond voorbij zou zijn voor dat ik er ben. Dan maar een rondje bij Lutjewad. Er staat een harde noordelijk wind, maar als ik bijna weer terug ben is het haast donker en de wind verdwenen.

route; natuur

2 september: Dannemeer

Hier was ik al weer een tijdje niet geweest. Heel veel vogels, vooral ganzen en eenden. Erg onrustig, er vliegen steeds grote groepen op. Een luchtballon en een paar laagvliegende vliegtuigen helpen ook niet. Ik ben op zoek naar riviertandzaad (makkelijk) en klein glaskroos (moeilijk want heel erg klein).

route; natuur

riviertandzaad klein glaskroos

1 september: Ossenzijl en Balloërveld

's Ochtends klein rondje: natuurpad bij Ossenzijl. Na nog een sessie kaarten gaan we naar huis. 's Avonds schijnt de zon nog lekker en loop ik een rondje over het Balloërveld. Maar dan betrekt het en valt er toch nog een flinke bui op mijn kop.

route Ossenzijl; route Balloërveld; natuur

terug naar Augustus 2019


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.