Gertjan's Looblog November 2019 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

30 november: Lauwersoog en Peazemerlannen

Alweer naar Lauwersoog en de Peazemerlannen, want deze tijd van het jaar is het aan de kust het leukst, en 's middags moet de auto op tijd terug zijn in Aduard dus we blijven in de buurt. Het is zeer helder met zo nu en dan zon maar ook wat buitjes: regenboogweer.

In de zon zorgen de vissersbootjes in de haven voor een kleurrijk gezicht. Ik zie hier steeds opnieuw "mijn" kuifaalscholver. Langs de dijk aan de Friese kant van de sluizen loopt een sneeuwgors een heel stuk met me mee: steeds een paar meter voor me. Als ik harder loop, loopt hij ook harder, en omgekeerd.

In de Peazemerlannen is het relatief druk met wandelaars en vogelaars. Aan het eind van de doorgebroken dijk zit aan de overkant een slechtvalk. Hier vertelt iemand me dat hij al drie velduilen heeft gezien. Als ik terugloop vliegt er een smelleken over, en de velduilen zie ik even later ook. Ook een mooie grote groep fraters, en een voorbijvliegende sneeuwgors.

Gisteravond eindelijk Bregovic eens in levende lijve gezien, en vooral gehoord natuurlijk. Samen met het Noord Nederlands Orkest, en nog een heel scala aan muzikanten en gasten. Mooi, en het laatste deel erg leuk.

route Lauwersoog; route Peazemerlannen; natuur

Lauwersoog

Lauwersmeer

26 november: Den Ham

route; natuur

24 november: Onlanderij en Grolloërveen

's Ochtends zeer grijs. In de Onlanden is niet veel te doen, maar uiteindelijk zie ik toch bruine en blauwe kiekendieven, baardmannetjes, een ijsvogel en een havik.

's Middags samen naar Grolloo, door bos en heide en via Kamp Westerbork terug. Het is hier zo mogelijk nog stiller. Uiteindelijk nog wel een groepje goudvinken, maar de kruisbekken die hier geregeld worden gezien zie ik opnieuw niet.

route Onlanderij; route Grolloërveen; natuur

pimpelmees buizerd

Boswachterij Hooghalen

23 november: Lauwersoog en Peazemerlannen

Al weer naar Lauwersoog, want in Robbenoort zijn gistermiddag pestvogels gezien en die heb ik dit jaar nog niet gezien. Maar 's ochtends zie ik ze niet. In de haven wordt de kuifaalscholver die ik hier afgelopen dinsdag ontdekte door meerdere vogelaars gezien. Ik zie hem zelf ook weer twee keer. Bovendien zwemt er een zwarte zee-eend rond. Dan nogmaals via Robbenoort (veel vogelaars, geen pestvogels) terug naar de auto.

Volgende rondje is bij Peazemerlannen. Inmiddels waait het wat harder en het is niet erg lekker in de kwelder. Wel vliegen er steeds groepjes sneeuwgorzen rond. Ook fraters en kneutjes, waarbij mij niet steeds duidelijk is wat wat is. Op het uiterste puntje van de lange pier zit toch nog een paarse strandloper. Een ijsgors zie ik hier vandaag niet. Ook de velduilen laten zich niet zien.

Voor ik naar huis rijd, rijd ik nog maar eens naar Robbenoort. Nog steeds geen pestvogels. Dan over de provinciale weg naar huis. Hé, in de berm staat een auto stil met een grote telescoop die uit het raam steekt. Ik stop ook: in een boompje aan de andere kant van de weg zitten toch nog de pestvogels...

route Lauwersoog; route Peazemerlannen; natuur

kuifaalscholver zilverplevier

pestvogel kneu

19 november: Lauwersoog

Even naar Lauwersoog voor de witoogeend. Die zie ik eerst niet. Dan even kort stukje in de haven. Daar zit een kuifaalscholver, als ik het goed zie. Bij de tweede poging zie ik de witoogeend onmiddellijk.

Bij Barnwerd zie ik een ruigpootbuizerd, heel in de verte. Die zit hier al een paar dagen blijkbaar.

route; natuur

17 november: Lauwersoog en Onlanderij

Mooie dag, met zon. Na het ontbijt loop ik een rondje door de haven van Lauwersoog. Er is niet heel veel te zien, maar een geoorde fuut kan ik wel goed bekijken. Ook zie ik een zwarte roodstaart, terwijl het toch al half november is. Er vliegt ook nog een ijsvogel voorbij.

's Middags samen naar de Onlanden, voordat we naar het sportcentrum in Leek rijden waar de dames voor KiKa geld verdienen door mee te doen aan een vlooienmarkt. In de Onlanden zien we al snel twee bruine kiekendieven die druk met elkaar in de weer zijn. Daarna is het heel rustig. Wel veel mensen, want het is zondag en de zon schijnt.

route Lauwersoog; route Onlanderij; natuur

geoorde fuut

16 november: Kootwijk

kuifleeuwerik

Regen verwacht in het noorden, dus ik kies voor het zuiden. Dan kan ik eerst even langs het station van Apeldoorn want daar zit al een tijdje een kuifleeuwerik en die heb ik in Nederland nog nooit gezien. Als ik om kwart over acht op het stationsplein arriveer is het daar erg druk: honderden mannen (en een paar vrouwen) met blauwe hesjes met daarop "handhaving". Vandaag is hier de landelijke aankomst van Sinterklaas! En die komt per trein! Ik wil al bijna omdraaien maar loop via allerlei dranghekken toch naar de hoek van het terrein waar de vogel veel werd gezien. Er is een klein stukje braakliggend terrein, en volgens een voorbijganger zit de vogel daar steeds. En inderdaad, plotseling zit hij twee meter van me af op de grond.

Daarna rijd ik een stukje door naar Kootwijk, en parkeer bij parkeerterrein vlakbij de afrit van de A1. Daarvandaan aardig rondje door heide en bos, onder andere langs een mooi veentje (Kootwijkerveen) en Radio Kootwijk. In de sparren zitten veel mezen (kool-, pimpel-, kuif-, en staart-). Zo nu en dan vliegen raven over. Bij km 13.5 zit een klapekster in een boompje, en even verder zelfs een smelleken. Smellekens zie ik niet vaak. De vogels zitten wel heel ver weg.

route; natuur

Radio Kootwijk

Radio Kootwijk

14 november: Onlanderij

route; natuur

12 november: De Ham

route; natuur

roodborst stormmeeuw

10 november: Gasteren

Vandaag is het veel beter weer. Ik loop vanaf Gasteren een flink rondje door de Drentse Aa. Bij de Gasterse Duinen zit zoals verwacht een klapekster. Rond het Eexterveld zitten meerdere blauwe kiekendieven, en een sperwer, maar steeds nogal ver weg. En ik ben nog niet zo handig met het nieuwe toestel...

route; natuur

Gasterse Duinen

9 november: Onlanderij en Paezemerlannen

Nieuw fototoestel, maar met veel mist en regen valt er weinig te fotograferen. In het begin gaat het nog het beste als er een zeearend en een vos voor de lens komt. Daarna gaat het steeds harder misten en hou ik er even mee op. 's Middags lijkt het wat op te klaren maar eer ik opnieuw op pad ben begint het te miezeren en is het zicht niet veel beter dan 's ochtends.

route Onlanderij; route Peazemerlannen; natuur

4 november: Amsterdam

Vergadering van het LOT-bestuur in het Bushuis (en wel in de VOC-zaal - hier is de VOC destijds begonnen). Een klein rondje voorafgaand aan de vergadering, en na afloop een langer stuk langs Artis naar De Nieuwe Ooster. Daar fotografeer ik een paar vuurgoudhaantjes die hier al een tijdje gezien worden. Vuurgoudhaantjes zijn prachtige kleine vogeltjes die op goudhaantjes lijken (met de opvallende gele streep boven op de kop). Je herkent ze aan de duidelijke witte oogstreep die "gewone" goudhaantjes niet hebben.

Onderweg aandacht voor de stadse flora (zilverschildzaad, Aziatische veldkers). Ik kom langs een paar bijzondere plekjes: het Ontleedkundig Laboratorium dat nu wordt verbouwd (en waar ik mijn oratie naar heb vernoemd). In het Oosterpark langs het standbeeld van De Titaantjes van Nescio ("Jongens waren we - maar aardige jongens"). En tenslotte langs het clubhuis van tafeltennisclub Tempo Team. In mijn tijd werd die club steeds kampioen van Nederland. Ik moet hier destijds ook wel eens geweest zijn.

route; natuur

vuurgoudhaan zilverschildzaad

3 november: Eemshaven

Een groot regengebied komt vanuit het zuiden deze kant op. Ik kies voor de Eemshaven want daar zou het 't langst droog moeten blijven. Uiteindelijk komt de regen pas 's avonds. In de Eemshaven loop ik eerst over het nieuwe fietspad over de dijk parallel aan de nieuwe spoorlijn naar de boot naar Borkum. Heel veel is hier vandaag niet te zien. Uiteindelijk nog wel een oeverpieper, en natuurlijk altijd scholeksters, steenlopers en eenden. Op het wad in de verte kluten, bergeenden, zilverplevieren, bonte strandlopers, wulpen.

Dan terug en verder over de Waddendijk langs de Noordkaap (meest noordelijke puntje van het Nederlandse vaste land) en nog even verder naar Ruidhorn. Onderweg een grote groep strandleeuweriken en een grote groep fraters. In beide gevallen veel te ver weg voor geslaagde foto's. 't Meest valt een jonge lepelaar op die vlak boven de horizon naar het oosten vliegt. Had die al niet in Zuid-Europa moeten zijn?

route; natuur

graspieper

juveniele lepelaar met Borkum op de achtergrond

2 november: Lauwersoog

Het regent de hele nacht geloof ik, maar als ik in Lauwersoog met mijn rondje begin is het droog en al gauw komt ook de zon er door. Later (bij km 15) een flinke bui, net als ik in open terrein tegen de wind in moet. Bij de nieuwe uitkijktoren kan ik even beschut staan en wacht ik tot de bui voorbij is. Daarna weer volop zon.

Onderweg is het vandaag vooral druk met heel veel koperwieken. En kleine zwanen, maar die zitten steeds erg ver weg. 's Middags ook nog een paar groepen kleine zwanen die mooi over komen vliegen. In de haven is voor de verandering nauwelijks iets te zien. Tussen de vele steenlopers zitten net als iedere winter wel een paar paarse strandlopers. In de Marnewaard, vlak bij het oefendorp, loopt een vos.

route; natuur

roodborst dodaars

terug naar Oktober 2019


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.