Gertjan's Looblog Februari 2020 navigation back navigation home navigation forward

29 februari: Koehool, Holwerd, Blije

vorkstaartmeeuw velduil

Naar de Friese Waddenkust ter hoogte van Franeker, buurtschap Koehool, want daar zit al de hele week een vorkstaartmeeuw en die wil ik ook wel eens zien. In eerste instantie is er niets te zien, maar als ik al een klein rondje heb gelopen komt de vogel in beeld. Het ziet er ogenblikkelijk uit als iets heel anders dan een gewone meeuw, dat had ik eigenlijk niet zo verwacht. Makkelijk te herkennen dus.

Daarna langs de Waddendijk in westelijke richting, want eerst wind tegen. Het waait al weer hard, en vanmiddag komt er ook weer eens een regengebied vanuit het westen over. Maar voor die tijd schijnt er een heel waterig zonnetje. Over het wad laten de velduilen zich al weer zien. Op de heenweg zie ik er minstens twee, meerdere keren. En op de terugweg blijkt dat ze minstens met zijn drieƫn zijn. Als ik terug in Koehool ben probeer ik nog wat betere foto's van de vorkstaartmeeuw te maken. Hij zit nauwelijks zichtbaar in een akkertje en heel wat vogelaars proberen een foto te maken. Plotseling vliegt hij op en vliegt recht over me heen, heel dichtbij. Dat ging veel te vlug...

Na afloop nog even kijken bij de Veerdam van Holwerd, en bij de kwelder ter hoogte van Blije. Weinig te zien en dan is de regen inmiddels gearriveerd.

route Koehool; route Holwerd; route Blije; foto's; natuur

velduil kanoet

25 februari: Den Ham

Felle opklaringen afgewisseld met felle buien. Weinig te zien, maar wel veel meeuwen. Ook een pontische meeuw.

route; foto's; natuur

23 februari: Aduard 800

Alleen maar regen. Eerst even met de auto naar Lauwersoog. Foto's van dodaars, middelste zaagbekken en de roodhalsfuut vanuit de auto.

's Middags miezer in plaats van regen. In de miezer lopen we samen rondje Aduard 800 pad.

route; foto's; natuur

22 februari: Assen - Westlaren

verscpreidbladig goudveil

Veel regen en wind. Met de bus naar Assen (geen treinen vanwege werkzaamheden). Dan met de wind min of meer in de rug naar Westlaren. In Assen trekt al gelijk een grote groep sijzen de aandacht. Dan verder via Kampsheide en Ballo naar het Balloƫrveld. Geen klapekster vandaag, maar wel plotseling een blauwe kiekendief. Ook bij Gasteren geen klapekster. Wel koffie in het pannenkoekenhuis. In de Burgvallen bloeien al een paar bosanemoontjes. Ook bloeiend muskuskruid en een enkel bloempje van het verspreidbladig goudveil.

Dan een mooi lusje door de Strubben. Genoemd naar de prachtig gevormde eikenbomen. Prachtig stukje waar ik niet vaak kom. Even verder gaan de sluizen plotseling helemaal open. Kleddernat verder door Schipborg en naar de bushalte in Westlaren.

route; foto's; natuur

De Strubben

20 februari: Hilversum

Even een frisse neus halen na lange dag op Hilversum Media Park om te overleggen over mogelijke projectaanvraag.

route; natuur

18 februari: Den Ham

Aan de overkant van de nieuwe brug sta ik plotseling oog in oog met een slechtvalk. Die zit op een paaltje niet veel meer dan een meter of tien van me af. Ik kan hem heel goed bekijken, ook als hij uiteindelijk opvliegt.

route; foto's; natuur

slechtvalk slechtvalk

slechtvalk

15 februari: Sprengenberg

Aardig rondje over de Sallandse Heuvelrug. 's Middags schijnt zelfs een paar uur de zon. Veel mezen, en ook nog een mooie klapekster. En de aankondiging van het voorjaar: een citroenvlinder fladdert vrolijk rond!

route; foto's; natuur

boomklever klapekster

Sallandse Heuvelrug

De pimpelmees is van gisterochtend toen ik voorafgaand aan het werk even bij de pestvogels (ze zijn er nog) stond te wachten of die vanuit de boomtoppen naar beneden wilden komen om in de meidoorns te fourageren. Deze pimpelmees deed dat wel en was plotseling even heel mooi te zien.

pimpelmees

11 februari: Nijlandsterpolder

Nog steeds erg slecht weer. Stormachtig en veel buien. Er zitten weer/nog vijf pestvogels langs het nieuwe fietspad.

route; foto's; natuur

9 februari: Lauwersoog en Nijlandsterpolder

Storm dus. 's Ochtends toch even naar Lauwersoog waar het nauwelijks uit te houden is, want het regent er ook nog bij.

's Middags trotseren we samen de storm. Naar de Nijlandsterpolder maar weer, en zo waar zijn de pestvogels ook in de storm aanwezig, maar heel onrustig en het groepje vliegt al gauw weer verder. Bij het nieuwe viaduct over het Aduarderdiep bloeit al klein hoefblad.

route Lauwersoog; route Nijlandsterpolder; foto's; natuur

8 februari: Urk en Dwingelderveld

Eerst naar Urk waar de laatste dagen een kwak (zeldzame kleine reigersoort) in de haven rondhangt. Maar ik krijg hem niet te zien. Vlak nadat ik ben vertrokken is hij blijkbaar duidelijk in beeld. Tja.

Tweede rondje is bij het Dwingelderveld. De regen blijft gelukkig lang weg. Ik krijg twee kraanvogels mooi te zien. Blijkbaar overwinteren die hier en trekken dus niet naar het zuiden. Ook nog even een slechtvalk (ver weg). En verderop wel drie blauwe kiekendieven en ten slotte nog een klapekster.

route Urk; route Dwingelderveld; foto's; natuur

kraanvogel fuut

Urk

Slechtvalken zie ik tegenwoordig bijna dagelijks want er zit er vaak eentje op de A-kerk (zichtbaar vanaf de gang waaraan mijn kantoor ligt). Soms zit hij op de "Zwarte Doos" (gebouw waar vroeger de Sociale Dienst in zat) of op de Watertoren in de Schildersbuurt. Op die twee plekken heb ik hem zelfs al gezien van achter mijn eigen buro.

Overigens zijn de pestvogels bij Aduard toch nog niet verdwenen. Sinds woensdag weer gezien, en zelf zag ik een mooi groepje van acht pestvogels gisterochtend. Ook vandaag zijn ze weer gemeld.

Morgen code oranje vanwege de storm Ciara.

pestvogel

4 februari: Nijlandsterpolder

De pestvogels zijn afgelopen vrijdag, 31 januari, voor het laatst gezien (blijkbaar een half uurtje nadat ik op de fiets nog een poging had gedaan). Ze lijken nu echt weg, want ook vandaag zie ik ze niet.

route; natuur

2 februari: Eemshaven en Lauwersoog

Het lijkt de hele dag te gaan regenen. In het uiterste noordoosten is het nog een uurtje droog. Dus even naar de Eemshaven. De kuifaalscholver die hier de laatste weken soms gezien wordt zie ik niet. Het begint al gauw te regenen.

Dan maar met de auto naar Sneek om de mernatortel te fotograferen. In een buitenwijkje van Sneek zit de Aziatische zeldzaamheid stilletjes in een boompje. Ondanks de regen zijn er meer belangstellenden.

Volgens het KNMI lijkt de meeste regen inmiddels naar het oosten weg te trekken dus ik probeer Lauwersoog nog even en loop daar het bekende parcours door de haven. De roodhalsfuut zit er nog steeds en laat zich mooi zien. Ook de zwarte roodstaart die dit jaar is blijven overwinteren krijg ik aardig in beeld.

route Eemshaven; route Lauwersoog; foto's; natuur

roodhalsfuut tureluur

1 februari: Wieringen

De meteorologie meldt dat het met uitzondering van het noordwesten overal gaat regenen, en dat er later opklaringen uit het westen zullen volgen. Dan is de keus niet moeilijk: Wieringen. Het is 's ochtends grijs, maar droog. En 's middags schijnt de zon een paar uur. Maar het waait wel echt hard.

Ik loop vanaf Den Oever even naar de haven, en dan verder langs de dijk naar het westen. Op de kwelder zitten heel veel wulpen en scholeksters. Ook wat bergeenden en rotganzen. Aan de voet van de dijk scharrelen soms kanoeten. Bij het tweede buitendijkse gebiedje (Stroe) vliegt een slechtvalk op. Ook zit er een oeverpieper. Als ik de veel te harde tegenwind beu ben loop ik terug naar Den Oever. Ook even aan de binnenkant van de dijk om te kijken of er tussen de grote groepen rotganzen nog wat bijzonders zit.

Dan via "De Gest" de provinciale weg oversteken en verderop onder de snelweg door naar de IJsselmeerhaven en de dijk langs het IJsselmeer. De afgelopen winters zat hier steeds een buffelkopeend maar die zie ik nu niet. Wel veel kuifeenden, toppers, en grote zaagbekken. Later ook brilduikers, en op de terugweg een grote groep nonnetjes.

route; foto's; natuur

grote zaagbek grote zaagbek

kanoet

terug naar Januari 2020


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.