Gertjan's Looblog Juli 2020 navigation back navigation home navigation forward

31 juli: Göhren, Klein Zicker, Göhren

's Ochtends eerst weer even naar het mooie plekje bij Göhren. Het is er druk met vogels. Grauwe klauwieren, zwarte en gekraagde roodstaarten. En natuurlijk geelgorzen, putters, witte kwikstaarten. Langs het strand de zwaluwen, meeuwen, eenden en aalscholvers. Verder besteed ik nu wat meer aandacht aan de schermbloemigen langs het pad naar boven. Hier staat bergvarkenskervel en hertswortel (en wilde peen natuurlijk).

Na het ontbijt fietsen we naar Klein Zicker - schiereiland tegenover Gross Zicker waar we drie dagen geleden zo mooi hadden gelopen. Het belooft een mooie zonnige dag te worden en dat wordt het ook met enige vertraging. Eerst is het nog even fris en als we aankomen bij het eind van de verharde weg bij Klein Zicker gaat de harde koude wind dwars door je shirt heen. Jas aan en de heuvel op. Ik heb nu zelf een wandeling bedacht en die had niet misstaan in het Rother boekje. Over de heuvels en dan via het laaggelegen "Salzwiese" dat Klein Zicker scheidt van Thiessow. Via de haven naar het strand (inmiddels heel druk) en dan weer langs de kust (kitesurfers en surfers) terug. Erg mooi. Op een informatiebord in Klein Zicker wordt bijna hetzelfde rondje aangegeven als natuurwandelroute.

Het begin lijkt op de heuvels van Gross Zicker, met ook hier enorme aantallen wilde bloemen en insekten. Als het rondje klaar is onderzoek ik dat gebiedje nog een keer in de hoop op bijzondere vlinders.

Later op de middag lopen we samen via Nordperd naar het Nordstrand van Göhren. Daar eten bij de strandtent.

route Göhren; route Klein Zicker; route Göhren; foto's; natuur

Göhren

gekraagde roodstaart Thiessow

Gross Zicker gezien vanaf Klein Zicker

grote keizerlibel dambordje

grauwe klauwier bruin zandoogje
Klein Zicker gezien vanaf Thiessow

Göhren

30 juli: Fliegerberg, Lobbe en Pullitz

Na de lange route van gisteren doen we het een beetje rustig aan 's ochtends. Na het ontbijt fiets ik nog even terug naar een plekje waar ik gisteren langskwam, Fliegerberg, en waar de flora erg interessant leek. Net voorbij de camping Alt Reedevitz. Het fietspad doorsnijdt daar een heuvelrug en langs het pad aan beide kanten is het een walhalla voor wilde planten. Ik kom er onder andere aarddistel en kleine tijm tegen, die soorten heb ik hier verder niet gezien. Verder veel bijzonderheden waaronder grote centaurie, prachtklokje, duifkruid, kleine ruit, moeslook, geoorde zuring, stroboem, wilde averuit, ...

Later op de ochtend loop ik vanaf ons appartement langs het strand naar Lobbe. Enorme aantallen Petasites spurius. Terug via de weg, en daar zie je nog restanten van de DDR.

Eind van de middag lopen we route 33 uit het Rother boekje. Rondje over het kleine schiereiland Pullitz. Bij het beginpunt zien we al gelijk twee zeearenden vliegen. Het eiland is een bos van enorme lindebomen en beuken. Een paar keer heb je een mooi zicht op de omringende zee. Bij het mooiste uitkijkplekje zie ik in de verte heel onduidelijk een visarend. Als we weer terugrijden stoppen we nog even want er vliegen roofvogels rond. Een buizerd en een bruine kiekendief. Verder hebben we afgezien van torenvalken nauwelijks roofvogels gezien.

route Fliegerberg; route Lobbe; route Pullitz; foto's; natuur

bruinrode wespenorchis bruinrode wespenorchis bruinrode wespenorchis

Nordperd

reusachtige lindebomen op schiereiland Pullitz op Pullitz

29 juli: Baabe en Göhren

Opnieuw op de fiets voor het ontbijt de omgeving verkennen. Op een mooi fietspad langs de zee (km 7) krijg ik een grauwe klauwier uitgebreid in beeld. Dan langs het veer bij Moritzdorf en terug via Baabe.

Samen fietsen we naar Baabe, en lopen dan een langere route uit het boekje. Via badplaats Sellin naar de Tempelberg (met jachtslot) en dan terug langs de Neuensiener See naar Seedorf en Moritzdorf. Daar met pontje oversteken en dan teruglopen (via wandelpad dat Rother blijkbaar niet kent) naar Baabe.

Het blijkt een zeer afwisselende route met aardige plekken. Sellin is een badplaats met een zeer opvallende pier ("Seebrücke"). Daarna een flink stuk door een beukenbos waarbij we soms zicht hebben op Rasender Roland (een stoomtrein op smalspoor. Op het hoogste punt, bij het jachtslot valt een bui maar we zitten toevallig net een broodje te eten onder hoge bomen waardoor we droog blijven. Het regent opnieuw vlak voordat we bij Seedorf zijn, maar opnieuw is er voldoende beschutting om niet erg nat te worden.

Van Seedorf tot Moritzdorf volgen we een pad langs de oever dat heel aardig is. Uiteindelijk kom je dan in Moritzdorf bij het veerhuis uit om de Baaber Bek over te steken (vijftig meter). Op het moment dat we het bootje instappen regent het alweer. Na een paar minuten wachten is het weer droog en lopen we over een aardig voetpad terug naar Baabe.

's Avonds nog minirondje over het strand vanaf appartement.

fietsroute 's ochtends; fietsroute naar Baabe; route Baabe; route Göhren; foto's; natuur

grauwe klauwier paarse hengel

Sellin

ruig klokje kokmeeuw

28 juli: Göhren, Gross Zicker, Reddevitzer Höft, Göhren

We verkennen vandaag de eigen omgeving. 's Ochtends vroeg (ik ben steeds voor zes uur wakker) maak ik alvast een rondje. 't Ziet er afwisselend en interessant uit. Landschap is afwisselend en de zee is hier nooit ver weg. Het waait wel hard.

Na het ontbijt (eindelijk krijg ik de gekraagde roodstaart op de foto die tussen de huismussen in de tuin bezig is) gaan we ook op de fiets, en fietsen dan eerst naar het beginpunt van een fantastische wandeling over het schiereiland Gross Zicker. De kale heuvels zijn een paradijs voor wilde bloemen en insekten ("artenreiche Trockenrasen"), en dus ook een paradijs voor mij. Bovendien kun je steeds prachtig genieten van de vergezichten in alle richtingen. Mooiste wandeling deze week.

Na afloop fietsen we naar een andere landtong: Reddevitzer Höft. Hier heeft het Rother boekje ook een wandeling bedacht, maar wij volgen de helft van de wandeling tot aan het eindpunt met de fiets. Aardige plek.

Eind van de middag nog een minirondje vanaf ons appartement.

gekraagde roodstaart kleine steentijm

Gross Zicker

kleine parelmoervlinder prachtanjer

op Gross Zicker

Gross Zicker Gross Zicker

Reddevitzer Höft

fietsroute 's ochtends; route Göhren; fietsroute naar Gross ZIcker en Reddevitzer Hoft; route Gross Zicker; route Reddevitzer Hoft; route Göhren; foto's; natuur

27 juli: Göhren en Jasmund

Prachtige ochtend. 's Ochtends vroeg is de zee een spiegel. Ver op zee zwemmen weer zaagbekken.

Voor vandaag staat het nationale park Jasmund (inclusief de kliffen en de beroemde Königsstuhl) op het programma. We kiezen voor de lange route uit het wandelboekje van Rother. Dat betekent: heel veel beukenbos. Typerend voor dit gebied, maar wel een beetje saai om kilometers lang doorheen te lopen. De ondergroei is hier en daar nog wel interessant met vooral veel groot heksenkruid en klein springzaad. Ook wat bospaardenstaart. Interessanter is het deel dat parallel aan de kliffen loopt, en dan vooral daar waar het pad een dalletje doorkruist. Daar groeit dan soms reuzenpaardenstaart en hangende zegge. Soms kun je via zo'n dal naar beneden doorlopen naar het smalle strandje aan de Oostzee. Een paar maal horen we duidelijk raven overvliegen. Ook nog een onduidelijke grauwe klauwier en een grauwe vliegenvanger.

Bij de Königssthuhl zelf moet je 9 euro toegang betalen en waarschuwt men voor drie kwartier wachttijd. De wachttijd valt erg mee, maar de plek zelf valt erg tegen. Vanaf hier gaat het dan min of meer in file terug naar het grote parkeerterrein dat verstandig genoeg op een paar kilometer van deze plek is gesitueerd.

route Göhren; route Jasmund; foto's; natuur

Göhren

bospaardenstaart

Jasmund Jasmund

26 juli: Nordperd, Prora, Kap Arkona, Promenade

's Ochtends vroeg wakker. Ik verken de landtong tussen het Nordstrand en het Südstrand. Die landtong is best groot, met mooie kliffen, en is plaatselijk bekend als de Nordperd. Het gebied is begroeid met een mooi oud beukenbos - dat is de begroeiing die je hier op Rügen nog veel ziet en zeer wordt gewaardeerd. Mooie kruidlaag in het bos, vooral dicht bij de klifwand waar wat meer licht komt, met bijvoorbeeld veel ruige klokjes, bochtige klaver, eenbloemig parelgras, bosgierstgras, rode kamperfoelie, boskortsteel, lelietje-van-dalen, groot heksenkruid, echte guldenroede.

Als het pad dichtbij de klifrand komt kun je soms beneden in de oeverzone de vogels bekijken. Veel knobbelzwanen en wilde eenden, maar ook veel grote zaagbekken en een brilduiker. Geelgorzen laten zich geregeld horen (dat blijft de hele week zo). Na kilomter 4 kom ik weer op het strand en dan volgt een prachtig pad omhoog tegen de klif op en langs een ware bloemenzee met allerlei bijzonderheden. De opvallendste zijn witte engbloem, grote centaurie, gewone ossentong, geoorde zuring, wegdistel, moeslook. Als ik hier later nog vaker kom zie ik nog veel meer bijzonderheden.

Göhren

De weersverwachting voor vandaag is slecht. We kiezen daarom voor een bestemming relatief ver weg, zodat we niet met mooi weer in de auto zitten. De bestemming is Kap Arkona in het noorden. Onderweg stoppen we ook in Prora, om de "Colossus of Prora" te zien. Dat is een bijzonder merkwaardig monument uit de nazitijd. Zie Wikipedia. Het waren acht enorme identieke gebouwen die in totaal viereneenhalve kilometer kustlijn in beslag namen. Het ging om een resort voor de leden van de nazi-gezinde vakbond Kraft durch Freude. Het enorme complex wordt sinds een paar jaar verbouwd en grote delen zijn inmiddels klaar.

Nadat we hier hebben rondgekeken gaat de reis verder naar Kap Arkona. Bij het grote parkeerterrein hebben we een wandeling gepland die via het schilderachtige dorpje Vitt naar de eigenlijke Kaap voert. Het miezert inmiddels maar niet hard genoeg om de plannen aan te passen. Even voor de Kaap is een trap naar beneden, naar het smalle strandje onder de kaap. Het lijkt er op het kaartje in het wandelboekje op dat je dan bij de kaap zelf met weer een andere trap terug naar boven kunt. Dat blijkt niet meer te kloppen en we moeten weer terug. Dan gaat het plotseling plenzen en we schuilen - voor zover mogelijk - onder het afdakje van een informatiepaneel.

Uiteindelijk wordt het weer ongeveer droog en we lopen verder naar de vuurtorens bij de Kaap. Hier is het uitzichtspunt gesloten blijkbaar omdat het inmiddels te gevaarlijk is (van de steile oevers langs de Oostzee op Rügen gaat jaarlijks zo'n twintig centimeter verloren, lezen we later bij Nordperd. Het land kalft dus langzaam af). We lopen verder langs de stijle kust. Het is nu veel rustiger. Mooi landschap met eindeloze golvende korenvelden. Een grauwe gors laat zich duidelijk zien en horen. Langs de randen van de akkers groeit veel aardaker.

's Avonds schijnt de zon al weer en ik loop nog even over de "Bernsteinpromenade" en de "Seebrücke" nadat we aan zee - buiten - een visje hebben gegeten.

route Nordperd; route Prora; route Kap Arkona; route Promenade; foto's; natuur

Prora

Prora Prora

Prora

zwarte roodstaart

onderlangs Kap Arkona in de regen Kap Arkona

25 juli: Göhren

We zitten een weekje in een Ferienhaus in Göhren, op het grote Duitse eiland Rügen (noordoosten van Duitsland). Het huis is gelegen naast een soort verwilderde kersenboomgaard met enorme kersenbomen en heel veel braamstruiken (later blijkt dat ook een goede plek te zijn voor muggen). Als het tijd is om de omgeving te verkennen wacht ik even op mijn huisgenoot en zie een paar mooie braamsluipers van de kersen smullen.

braamsluiper

Het huis is slechts honderd meter van de Oostzee vandaan - voor de kenners: het Südstrand van Göhren. Dat is het "natuur"-strand. Aan de andere kant van de "Höft" (landtong) is het strak geregelde Nordstrant (met aparte delen voor honden, textiel of naaktstrand). Aan onze kant is het dus wat meer chaos. Strand is ook wat kleiner, maar als je linksaf loopt kom je gelijk onder de kliffen terecht. Veel interessante begroeiing met ook soorten die ik nog niet eerder zag: strandsla (Lactuca tatarica), Petasites spurius (een lokale specialiteit, familielid van groot hoefblad), Strobloem - Helichrysum arenarium, en hier en daar heel veel paarse hengel.

We lopen langs het strand in zuidelijke richting, tot aan de kliffen bij Lobbe. Boven zee zitten natuurlijk meeuwen en aalscholvers, en soms komt er ook een grote stern voorbij. Op het strand zitten soms bonte kraaien. Verder vallen de grote aantallen zwaluwen op. Het zijn vooral oeverzwaluwen die in de wand van de kliffen honderden nesten hebben gemaakt.

route; foto's; natuur

Petasites spurius Lobber Ort, Rügen

strandsla groeit tegen de klif

oeverzwaluw strobloem

24 juli: Peazemerlannen en Ezumakeeg

De weersverwachting is slecht, en ik ben dan ook niet vlug op pad. Maar halverwege de ochtend is het droog en even later wordt het zelfs prachtig helder, zonnig weer. Meevaller dus. Bij de Peazemerlannen is het weer fantastisch. Het landschap in de zon is een lust voor het oog, extra opgefleurd door de bloeiende lamsoor, en dan vliegen er ook nog eens steeds groepjes rosse grutto's, bonte strandlopers en nog het een en ander laag over zee in westelijke richting. Op de pier zitten een paar mooie eidereenden.

Na afloop ook nog even naar Ezumakeeg. Daar is het wat rustiger. Veel kemphanen en oeverlopers. Weinig strandlopers. Terug via Jaap Deensgat waar een flamingo is opgedoken. Heel ver weg, dat wel, maar ik zie het beest zonder de auto uit te hoeven.

route Peazemerlannen; route Ezumakeeg; foto's; natuur

eider

lamsoor graspieper

rosse grutto

23 juli: Zoutkamp

Geen auto. Met de fiets naar Zoutkamp, en dan flink stuk door het Lauwersmeer. Erg veel te zien, maar het opvallendst is een grote groep grote muggenorchis, Gymnadenia conopsea, die hier overigens niet erg groot zijn. Naschrift: nee dit blijkt Friese muggenorchis, Gymnadenia densiflora var. friesica te zijn. Verder op veel plaatsen de bekende bijzonderheden zoals geelhartje, moeraswespenorchis, parnassia, sierlijke vetmuur, rond wintergroen, en heel veel zomerbitterling. Koffie met een broodje op het terras van De Rug.

route; fietsroute; foto's; natuur

Lauwersmeer

boerenzwaluw boerenzwaluw

Sint-jansvlinder muskuskaasjeskruid met dubbele bloemen
bonte paardenstaart zwartsprietdikkopje

22 juli: Workum en Hongerige Wolf

Ik rijd naar Workum. Eerst even genieten van het uitzicht bij Polder Geele Strand. Prachtige stille polder aan de rand van het IJsselmeer. In de verte zit een reuzenstern.

Ik parkeer in het centrum van Workum en dan loop ik naar Hindeloopen over de dijk. Als je de vuurtoren voorbij bent loop je door en prachtig stukje leeg landschap. De sfeer wordt alleen verpest door de aanblik van een drietal blijkbaar doodgebeten schapen op de dijk.

Na Hindeloopen (soort openluchtmuseum) verder naar de vogelhut bij de "Bocht fan Molkwar". Heel veel vogels, maar ver weg. Net als de vorige keer dat ik hier was zwemt er ook een zwarte zwaan rond. Zelfde weg terug.

's Avonds nog even naar Alteveer waar weer een grote groep lachsterns is neergestreken, net als de afgelopen jaren. En dan ook nog even naar de Dollarddijk achter Hongerige Wolf waar zwarte ooievaars zijn gezien. Ik loop vanaf een parkeerplaatsje over de dijk naar het baggerdepot, en dan maar weer terug. Als ik het al bijna op wil geven zie ik alsnog een zwarte ooievaar, en even later nog eentje. Opvallend hoe deze grote vogels soms ongezien blijven in het blijkbaar hoge gras van de kwelder.

route Workum; route Hongerige Wolf; foto's; natuur

Hindeloopen

jonge kokmeeuw vuurtoren Workum

21 juli: Fochtelooërveen en Aduard-800

Weer eens naar het Fochtelooërveen, in de hoop de slangenarend te zien. Dat lukt niet, maar het is toch heel aardig. Meerdere keren kraanvogels, en op de hei zie ik ook een volwassen exemplaar samen met een jonkie. Ook vliegt er nog een groep van vier (of vijf?) raven over. En dan zie ik ook nog een heel gezin waterrallen. Waterrallen hoor je normaliter alleen, ik zag ze nog nooit. Nu twee volwassen exemplaren met drie kuikens. Erg leuk.

route Fochtelooërveen; route Aduard; foto's; natuur

kraanvogel met kuiken

waterral waterral

20 juli: 't Klokje en Oostvaardersplassen

's Ochtends vroeg naar het strand, voordat we weer naar huis vertrekken. Daar zie ik toch nog een paar dwergsterns, waar ik al de hele week naar uit kijk. Onderweg naar Aduard stoppen we even en lopen kort rondje bij de Oostvaardersplassen.

route 't Klokje; route Oostvaardersplassen; foto's; natuur

dwergstern dwergstern

Oostvaardersplassen Oostvaardersplassen

19 juli: 't Klokje en fietsen

Even kort naar 't strand na het ontbijt. De rest van de dag zitten we op de fiets. Langs de Oosterschelde. Eerst via Neeltje Jans naar Noord-Beveland en dan terug over de Zeelandbrug. Als we twee minuten terug zijn begint het plotseling te regenen. 's Avonds regent het nog veel meer. We eten overdekt op het dorpsplein van Renesse.

route 't Klokje; fietsroute; foto's; natuur

Kees van der Ven - Hoe kwetsbaar wij zijn

Zeelandbrug

18 juli: Tiengemeten

route; foto's; natuur

Tiengemeten

Tiengemeten Tiengemeten

visarend kleine waterteunisbloem

17 juli: 't Klokje, Preekhil, Slikken van Flakkee, en fietsen

Rare dag. Weersverwachting is goed, maar het is erg grijs, en als ik na het ontbijt even naar zee loop begint het ook nog te miezeren. We wachten even maar als het weer droog wordt gaan we toch op pad. Langzaam wordt het beter en 's middags schijnt volop de zon.

We gaan op de fiets naar Goerree Overflakkee en stoppen dan op een paar plekken voor een wandeling. Eerste stop is bij Preekhil waar we even over een dijkje naar de Oosterschelde lopen. Erg mooi plekje. Een paar honderd meter verder groeit bremraap op het talud van de dijk.

Belangrijkste doel van de fietstocht zijn de Slikken van Flakkee. Intrigerend gebied omdat bij "de wandeltocht der wandeltochten", de Omloop, de route niet door dit gebied ging, blijkbaar vanwege te veel muggen (?). Het was pikdonker toen ik hier destijds langs kwam dus ik wil dat gebied nu wel eens zien. Het zijn slikken die tot 1971 nog geregeld overstroomden, maar na de afsluiting van de Grevelingen blijft het gebied droog. Het noordelijke deel van de slikken is daarom in een soort bos veranderd. Iets verder zuidelijk is het gebied open gebleven door grote grazers.

We parkeren de fietsen en lopen dan door het gebied. Eerst vooral tussen de duindoorns en wilgenbomen door. Later komen we op een bredere weg die naar een minihaventje aan de Grevelingen voert, en die tegenwoordig (blijkbaar vanwege vandalisme) niet langer voor auto's toegankelijk is. Langs de weg ligt rechts een gebiedje met veel water en daarachter zicht op de Oosterschelde. Meesterlijk gezicht. Links is een enorm weiland waar de grote grazers de dienst uitmaken. Er groeit volop fraai duizendguldenkruid, geelhartje en moeraswespenorchis. Hier en daar ook parnassia.

Bij het haventje is de plantengroei ook heel interessant. Opnieuw fraai duizendguldenkruid, parnassia en moeraswespenorchis. Rode ogentroost, kattendoorn, stijve ogentroost. Ook veel uitgebloeide rietorchissen. En in de oeverzone zeekraal, klein schorrenkruid, etc. Erg leuk.

Terug over de brede weg naar de fietsen. In de zon en uit de wind is het erg warm. Per fiets door naar Stellendam, en dan langs de haven door de duinen naar Ouddorp. Bij een strandtent even aanleggen. Vervolgens verder via de fietsknooppunten terug naar de Brouwersdam en terug naar ons hotel.

route 't Klokje; route Preekhil; route Slikken van Flakkee; fietsroute; foto's; natuur

Slikken van Flakkee

zwartsprietdikkopje oranje zandoogje

16 juli: 't Klokje, Zierikzee, Kijkduin

Regenachtig. 's Ochtends rijd ik eerst naar Middelburg om daar de kwakken te fotograferen. Ook nog even naar de steltkluten want daar kom ik toch langs. Daarna even naar het strand omdat huisgenoot P. nog niet terug is uit Renesse.

's Middags is het wat droger en we lopen een rondje bij Zierikzee. Ten zuiden van Zierikzee is een aardig natuurgebiedje, "Levensstrijd", en vlak daarbij is een mooi uitzichtpunt aan de Oosterschelde, waar je blijkbaar soms bruinvissen zou kunnen zien.

's Avonds nog naar strandtent Kijkduin waar we door K. en R. zijn uitgenodigd voor het eten samen met de ouders van R. Zij logeren hier ook in de buurt.

route 't Klokje; route Zierikzee; route Kijkduin; foto's; natuur

steltkluut

Levensstrijd Zierikzee

aalscholver scholft aal

15 juli: Schelphoek, Roggenplaat, Verklikkerstrand, en fietsen

friettent bij vogelreservaat

P. is naar Schijndel (pikt onderweg ook nog K. op in Bruinisse). Ik neem de fiets en ga langs een paar interessante plekken waar ik een rondje loop. Eerst naar Schelphoek en de inlaten bij Moriaanshoofd. Erg mooi, en veel vogels. Langs de Oosterschelde groeit zeer veel zeevenkel, strandbiet en gele hoornpapaver. Visdieven en grote sterns. Groepje rosse grutto's en een kanoet. In de inlaten meerdere kleine zilverreigers, en een grote groep lepelaars. Langs het pad naar de uitkijktoren (gesloten) staan duizenden miniscule exemplaren van fraai duizendguldenkruid. Overal steeds veel oranje zandoogjes.

Verder fietsen in de richting van Westenschouwen. Bij de inlaat aan de voet van de Oosterscheldekering zitten veel vogels. Verrassing: twee steltkluten!

Tweede stop is bij het begin van de Oosterscheldekering, bij Westenschouwen. Hier loop ik over de kering tot aan het eerste eilandje: de Roggenplaat. Aan de Noordzeekant kun je rondlopen en dat is aardig. Ondertussen gaat de zon steeds meer schijnen. Opvallendste soorten op dit eilandje: zeer veel echt duizendguldenkruid, en Duits viltkruid.

Derde stop is bij het strand tussen Haamstede en Renesse: Verklikkerstrand. Hier is een strook groen strand met veel fraai duizendguldenkruid en sierlijke vetmuur. Verderop ook een grote groeiplaats van zeewolfsmelk. Een blauwborst zit mooi te wezen op een duindoornstruik. Grote delen van het strand zijn afgezet voor broedende strandplevieren en bontbekplevieren maar vermoedelijk zijn de vogels inmiddels verdwenen. Ik zie ze in ieder geval niet.

Na het eten fiets ik nog even over de Brouwersdam naar Goerree. Op de eilandjes in de Grevelingen voor de zuidelijke oever van Goerree heb ik twee jaar terug wel strandplevieren en dwergsterns gezien, maar nu zijn het vooral kokmeeuwen.

route Schelphoek; route Roggenplaat; route Verklikkerstrand; route fietsen Schouwen; route fietsen Goerree; foto's; natuur

Wevers inlaag brandgans

zwartsprietdikkopje graspieper
Moriaanshoofd

rood guichelheil Duits viltkruid

Oosterscheldekering

14 juli: Neeltje Jans, Watersnoodmuseum, Westenschouwen

Grijze dag. Maar het valt 's ochtends mee met de regen als ik even naar Neeltje Jans rijd. Geweldige plek om te struinen en van de wilde planten te genieten. En er staan ook een aantal bijzonderheden, zoals melige toorts, trosgamander, bokkenorchis, Duits viltkruid, gele hoornpapaver, strandbiet, zeevenkel, een grote groep kleverige ogentroost, en een flink aantal exemplaren van gifsla - die soort had ik nog niet eerder spontaan gezien. Bekendste groeiplaats van gifsla was jarenlang langs de Oudegracht vlakbij de werfkelder van familielid L.

We brengen samen een bezoek aan het Watersnoodmuseum. Het museum is prachtig gehuisvest in vier enorme caissons die in het najaar van 1953 uiteindelijk (op het nippertje) het laatste gat in de dijken van Schouwen Duiveland hebben helpen afsluiten. Alleen vanwege de huisvesting al een bezoekje waard, maar het museum toont ook allerlei authentieke spullen uit die tijd, onder andere spullen die door andere landen via hulpacties naar Zeeland werden gestuurd.

Het plan was om vanaf hier ook een wandeling te maken, maar als we het museum uitlopen gaat het flink gieten, en nadat we even hebben gewacht bestuderen we de weerkaarten. Het lijkt erop dat de regen hier ter plekke uit de Oosterschelde ontstaat, terwijl het direct aan zee droog blijft. Dus we rijden verder naar Westenschouwen en lopen daar een flink stuk over strand en door de duinen. De Meeuwenduinen mogen we nog niet in (dagje te vroeg: broedperiode duurt hier tot en met 15 juli), en daarom gaan we terug over het strand. Dan kan ik mooi de grote sterns bewonderen die hier flink aan het jagen zijn.

route Neeltje Jans; route Watersnoodmuseum; route Westenschouwen; foto's; natuur

13 juli: Renesse

Paar dagen Zeeland. We rijden via een korte stop langs de Grevelingendam ("Plaat van Oude Tonge") naar ons hotel in Renesse, en voordat we kunnen inchecken fietsen we de Brouwersdam op. Heerlijke lunch in strandtent "Zee". Dan terug om in te checken en boodschappen te doen (we hebben een eigen keukentje). 's Middags loop ik even naar het begin van de Brouwersdam. Hier is altijd veel te zien. In de winter zijn het vooral de vogels, in de zomer vooral de bijzondere planten. Van de harlekijntjes en het paardenbloemstreepzaad dat hier eerder in het voorjaar volop staat is inmiddels niets terug te vinden. Wel veel nachtsilene, sikkelklaver, knikkende distel etc. Ook een plukje hazenstaart (heel opvallende maar zeldzame grassoort) bij het tunneltje onder de N57 door ter hoogte van de spuisluizen (met drie grijze zeehonden).

route; foto's; natuur

grijze zeehond hazenstaart

12 juli: Beneden-Leeuwen en Wamel

We slapen in Beneden-Leeuwen, en na het ontbijt loop ik even over de dijk. Daarna rijden we naar het veerhuis in Wamel waar we hebben afgesproken met R. en A. die ook in de buurt hebben overnacht. Mooi rondje met vier man sterk door de uiterwaarden tussen Wamel en Dreumel. Fantastisch weer. Na afloop eten we een broodje bij het veerhuis.

Dan ook nog even naar revalidatie-afdeling in Schijndel. Hier duw ik de rolstoel tot bij het begin van de kermis. Het gaat moeizaam. R. en A. kopen een zak oliebollen. Daar geniet iedereen van. Zonder rolstoel loop ik met R. en A. nog even naar De Glazen Boerderij.

Terug in Beneden-Leeuwen eten we wat in ons hotel en dan fietsen we nog even naar Druten. De uiterwaarden tussen Druten en Deest zijn blijkbaar helemaal op de schop gegaan.

route Beneden-Leeuwen; route Wamel; route Schijndel; fietsroute; foto's; natuur

tussen Wamel en Dreumel

Engelse alant peperkers

Waal tussen Wamel en Dreumel

11 juli: Boven-Leeuwen

Het familieweekend is om bekende redenen ingekrompen tot een dag. Uiteindelijk was de weersverwachting - na twee weken regen - toch net goed genoeg om de bbq door te laten gaan. We zijn er rond het middaguur, en dan is er 's middags nog wel even tijd voor een kort rondje.

In de uiterwaarden is zoals gewoonlijk weer veel te zien. Het begint met een mooie groep van acht casarca's. In de enorme bloemenzee zijn veel oude bekenden present, maar het meest valt het groot warkruid op dat ik op twee plekken in flinke hoeveelheden tegenkom.

route; foto's; natuur

casarca

10 juli: Twijzelermieden

Aardig rondje nu de regen (zo ongeveer twee weken lang) eindelijk voorbij is. Mooi helder met felle opklaringen. Bij de Twijzelermieden is een nieuw vlonderpad met vogelkijkhut waar ik nog niet eerder was. Daar zou een Ross' gans te zien moeten zijn. Vanuit de vogelhut zie ik de gans niet, maar verderop aan de andere kant van het gebied klauter ik over een hek (alleen niet toegestaan tussen 15 maart en 15 juni) en sta dan plotseling oog in oog met een groepje grauwe ganzen waar deze bijzondere gans zich bij heeft aangesloten. Als de groep opvliegt kun je goed zien dat de Ross' gans niet geringd is - een mogelijke aanwijzing dat het hier niet om een ontsnapte vogel van een verzamelaar gaat.

Iets verder zit een valkje in een boom. Lastig te zien vanwege tegenlicht, en ik schrijf 'm al bijna op als torenvalk, maar het is toch een boomvalk. Altijd erg leuk.

route; foto's; natuur

Ross' Gans - Anser rossii

8 juli: Marnewaard

Eindelijk weer een droge avond. Rondje door de Marnewaard. Veel scherpe fijnstraal, smal vlieszaad en geelhartjes. Bloeiende moeraswespenorchis en strandduizendguldenkruid. We zitten ook al royaal in juli. Een damhert (bijzonder). Verder erg stil, afgezien van een vliegtuigje dat erg laag rondjes vliegt. Vrijdagochtend staat er een groot stuk in het Dagblad over: de eerste keer dat er een vliegtuig in de Lauwersmeer is geland, blijkbaar in het kader van een oefening van het Korps Mariniers. Terug bij de dijk groeit volop strandbiet in een veerooster. In Groningen is strandbiet erg zeldzaam.

route; foto's; natuur

vliegtuigje boven Marnewaard strandbiet

6 juli: Breebaartpolder

route; foto's; natuur

ree bruine kiekendief

Dollard

5 juli: Oostmahorn

Zomerstorm. 's Ochtends regent het er ook nog bij, maar 's middags is het droger. Ik probeer de westelijke oever van het Lauwersmeer in de hoop op gestreepte strandloper (nee) en grauwe franjepoot (ja). De wind blijft erg vervelend. Daarna vieren we in Aduard twee verjaardagen.

route; foto's; natuur

4 juli: Anloo

Weersverwachting zeer slecht, maar de eerste uren is het droog. Wel somber, en harde wind, dus ik kies voor de beschutting van het Drentsche Aa-gebied. Weinig te zien, maar wel een paar hele mooie grauwe klauwieren.

Op tijd terug naar huis, want vanmiddag nog "even" op ziekenbezoek in Den Bosch.

route; foto's; natuur

grauwe klauwier

2 juli: Onlanderij

route; foto's; natuur

terug naar Juni 2020


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.