Gertjan's Looblog Augustus 2020 navigation back navigation home navigation forward

31 augustus: Tusschenwater

Mooie avond. Een visarend en een purperreiger (!) vliegen recht over me heen.

route ; foto's; natuur

visarend

purperreiger purperreiger

Tusschenwater

30 augustus: Breebaartpolder en Nieuwe Statenzijl

Het weer is veel beter dan de verwachting deed vermoeden. Hier op de dijk bij de Punt van Reide is het fantastisch. Het is vloed, en op de hoge kwelder buitendijks ligt een bruin tapijt van duizenden bonte strandlopers. Een bruine kiekendief komt voorbij en de show begint: de duizenden vogeltjes vliegen in mooie patronen boven de Dollard en de kwelder.

Aan de binnenkant van de dijk, op het nieuwe broedeiland, zit ook al zo'n enorme groep die voor nog meer spektakel zorgt. Ook jaagt er een reuzenstern die ik goed kan bekijken. Dan zijn er ook nog grote groepen lepelaars, bontbekplevieren, zwarte ruiters en tureluurs. Hier en daar een krombekstrandloper en een drieteenstrandloper.

route Breebaartpolder; route Nieuwe Statenzijl; foto's; natuur

zwarte ruiter reuzenstern

bonte strandloper

kwelder van de Dollard

29 augustus: Peazermerlannen, Peazemerlannen en Kaap Noord

Ik ben vroeg in de Peazemerlannen. Het is nog wat nevelig en tamelijk donker. Hoog water, nog niet veel te zien. Wel vliegt een zwartkopmeeuw (?) voorbij. Als ik bekende rondje bijna af heb, zie ik dat een graszanger is gezien in de Bantpolder. Dat is hier om de hoek, dus daar rijd ik even heen. Na enige tijd laat de graszanger zich weer horen en ook even zien.

Dan terug naar de Peazemerlannen. Inmiddels schijnt de zon geregeld en is het mooi. Het begint langzaam eb te worden en er vliegt van alles voorbij. Naast de soorten die je hier kunt verwachten valt een ijsvogel op die over het water van me af vliegt. Even later komt een visarend over. Ook nog een drieteenstrandloper (ja de zomer is voorbij) en oeverzwaluwen.

Als ik terugloop van de strekdam wordt het erg donker in het westen. Even later komt er een mooie regenboog bij. De bui trekt aan me voorbij maar wordt opgevolgd door meer buien. Een blik op KNMI.nl leert dat het in Groningen droog is. Ik rijd dan maar naar Kaap Noord en loop daar naar de Eemshaven. Ook hier steeds buien maar ze gaan steeds om me heen. Veel tapuiten, en allerlei soorten sterns, waaronder ook zwarte sterns en grote sterns.

route Peazemerlannen 1; route Peazemerlannen 2; route Kaap Noord; foto's; natuur

kanoet groenpootruiter

Peazemerlannen

drieteenstrandloper tapuit

bruine kiekendief

28 augustus: Ezumakeeg

Kort rondje tussen de buien door. Naar Ezumakeeg in de hoop op franjepoten. Met veel moeite zie ik er eentje heel ver weg via andermans scoop. Verder veel oeverlopers en bosruiters.

route; foto's; natuur

oeverloper Ezumakeeg

27 augustus: Aduard

De laatste dagen werk ik weer op de Harmonie maar vandaag had ik toch weer gekozen om thuis te werken. Dat gaat niet helemaal goed want tegen half twee valt de stroom uit, en Enexis zegt dat het nog zeker tot half vier gaat duren. Dan maar een rondje lopen, nu de buien en harde wind van gisteren weer verdwenen zijn.

route; foto's; natuur

24 augustus: Aduard en Peazemerlannen

Thuis werken, en 's middags even een minirondje voor de zuurstof.

Na het eten naar de Peazemerlannen, alweer. De onweersbuien zijn net weggetrokken en de zon schijnt prachtig. Het is hier schitterend. Het wordt net een beetje eb en er vliegen steeds groepjes vogels rond om een betere fourageerplek op het wad te bemachtigen. Heerlijke avond.

route Aduard; route Peazemerlannen; foto's; natuur

lepelaar

bonte strandloper bonte strandloper

tapuit tapuit

23 augustus: Lauwersmeer

Opnieuw op de fiets, nu naar Lauwersmeer. Voordat ik bij Oldehove ben stop ik even voor een mooie gemengde groep kieviten en goudplevieren, in de felle zon. Daarachter vliegt plotseling ook een blauwe kiekendief voorbij. Opnieuw een teken dat de winter er aan komt want 's zomers zien we die niet veel boven de weilanden van Humsterland. Ondertussen komt er een flinke bui aan die voor een prachtige regenboog zorgt. In de bushalte schuil ik tot de bui voorbij is.

Even voor het Jaap Deensgat parkeer ik de fiets en ga te voet verder. Zeer veel casarca's tussen de duizenden brandganzen en grauwe ganzen. Er zou ook een Ross' gans (zeer zeldzaam) tussen moeten zitten maar die zie ik pas op de terugweg. De laatste weken zit er ook een flamingo hier in de buurt maar die krijg ik niet te zien.

Verderop bij het begin van de Strandweg vallen een paar buitjes. Ik schuil onder de bomen en struiken aan de rand van het bos. Een van die bomen blijkt een witte els, die zie ik niet vaak. Dan verder naar de plek waar elk jaar een paar exemplaren van stofzaad (zeer zeldzame plant zonder bladgroen) opduiken. Er staan er nog een paar maar ze zijn al weer bijna verdwenen.

Op de terugweg zie ik bij het Jaap Deensgat nu dus wel de Ross' gans, erg ver weg. Ook komen er twee reuzensterns aanvliegen.

Met de fiets verder naar de Waddendijk. Het blijkt extreem hoog water te zijn. De kwelders zijn bijna helemaal ondergelopen. Mooi gezicht, zeker als de zon soms te voorschijn komt. De Waddendijk kun je aan de zeezijde maar beperkt per fiets nemen want niet alle schapenhekken hebben een doorgang voor fietsers. Irritant.

Als ik bij Broek de dijk verlaat fiets ik langs een bietenveld waarin hier en daar fluweelblad groeit. Die heeft een voorkeur voor bietenvelden maar had ik in Nederland pas één keer eerder gezien. Nu voor het eerst spontaan. Overigens ken ik de soort ook van Beijing waar hij als onkruid in de stad optreedt.

fietsroute; wandelroute; foto's; natuur

22 augustus: Fochtelooerveen

Gisteren zal het de laatste warme dag geweest zijn. Vandaag waait het erg hard, en er vallen steeds buien. De grootste bui valt als ik midden op de hei sta, zonder enige beschutting. En ik had besloten dat een jas niet nodig was. Slecht idee. Toch ben ik wel weer zo'n beetje droog eer ik weer op de fiets stap om naar huis te rijden.

Geen kraanvogels of slangenarenden. Wel een mooie grauwe vliegenvanger en een paar paapjes. De visarend zit bij Matsloot nog steeds alleen maar te zitten - als ik er ben tenminste.

fietsroute; wandelroute; foto's; natuur

grauwe vliegenvanger grauwe vliegenvanger grauwe vliegenvanger

paapje

21 augustus: Ballooërveld

Mooie zonnige avond, maar niet zoveel te zien. Plukje kleine tijm aan de zuidrand langs een mountainbikepad. Op meerdere plekken bosdroogbloem. De grote bevernel die hier al jaren stond vind ik niet terug. Verdwenen of te laat in het jaar?

route; foto's; natuur

20 augustus: Peazemerlannen

Prachtige zonsondergang, maar verder ietwat teleurstellend want erg laag water. Totdat er plotseling een velduil op het eind van de doorgebroken dijk zit. 's Zomers zie je nauwelijks velduilen, al weer een teken dat de zomer op zijn eind loopt.

Opvallend: meerdere vogels (kokmeeuw, kanoet) vliegen rond met een schelpje (?) dat vast lijkt te zitten om het uiteinde van een poot.

route; foto's; natuur

velduil velduil

Peazemerlannen: zon gaat onder achter Ameland

19 augustus: Groningen

route; foto's; natuur

18 augustus: Matsloot

De visarend zit er nog steeds, maar het blijft bij zitten. Even later zit er aan de andere kant van het bosje een boomvalk.

route; foto's; natuur

17 augustus: Westernieland

Op de kwelder loopt iemand heel rustig op blote voeten met een trommel op zijn buik waarop hij regelmatig slaat (op de trommel, niet op zijn buik). Ik denk dat hij de wereld nog net heeft kunnen redden.

route; foto's; natuur

16 augustus: Matsloot, fietsen en Matsloot

Opnieuw heel benauwd, en nog warmer dan gisteren. 's Ochtends en 's avonds even kort naar Matsloot waar weer een visarend op de bekende plek is neergestreken. Als ik er ben zit er helaas geen beweging in. 's Avonds vliegt er ook nog een reuzenstern over.

Overdag maken we samen een flinke fietstocht door het Hogeland naar de Waddenzee. Veel gemaaide korenvelden. Veel buizerds, bruine kieken en torenvalken.

route ochtend; fietsroute; route avond; foto's; natuur

roodborsttapuit

15 augustus: Appelscha

Geen dertig graden meer, maar aangenaam is het nog niet. 's Ochtends mist het een beetje na de onweersbuien van (eer)gisteren. 's Middags wordt het warm, het is bewolkt en extreem benauwd. Op de zandpaden van het Drents-Friese woud kun je goed zien dat het hier flink gespookt moet hebben. Hele stukken hebben blijkbaar even blank gestaan, maar het water is hier weer snel verdwenen.

Mooie verrassing als ik net de Ganzenpoel voorbij ben: zwarte ooievaar! Spontaan gevonden, maar hij blijkt hier al een paar dagen rond te hangen. Net als een slangenarend trouwens, maar die krijg ik niet te zien. Wel een mooi paartje grauwe klauwieren. Op een weinig gebruikt zandpad groeit veel dwergvlas en grondster, en ook wat liggend hertshooi. Rond de Grenspoele staat witte en bruine snavelbies, beide soorten zonnedauw, moeraswolfsklauw, oeverkruid en veelstengelige waterbies.

route; foto's; natuur

Ganzenpoel

zwarte ooievaar citroenpendelvlieg

Doldersummerveld Doldersummerveld

13 augustus: Peazemerlannen

Nog steeds veel te heet. Ik probeer opnieuw wat verkoeling te vinden aan de rand van de Waddenzee. Daar is het net geen dertig graden en er staat ook een briesje dat het wat aangenamer maakt. Er is ook wat meer bewolking, voorbode van de aangekondigde onweersbuien?

Vlak boven het water vliegen opvallend veel vooral jonge visdieven. Verder weer bonte strandlopers, kemphanen, en soms overvliegende rosse grutto's. Zilverplevieren op het eind van het dijkje (km 4).

Na afloop nog even langs de Ezumakeeg. Veel watersnippen, een groenpootruiter, en meerdere kleine strandlopers tussen de kemphanen.

route; foto's; natuur

Peazemerlannen

12 augustus: Lutjewad

slechtvalk

De hittegolf houdt aan. Ook vandaag royaal boven de dertig, ook in het Lauwersmeer. Ik probeer toch de Waddenzee met de hoop dat de wind over het water wat verkoeling brengt.

Een jonge slechtvalk geeft een mooie show weg. Steeds komend vanachter de dijk (met de zon in de rug) en dan snel omhoog vliegend om vervolgens als een sprintende baanwielrenner omlaag te duiken. De meeuwen schrikken wel, maar echt gevaarlijk lijkt het nooit te worden - misschien is de valk nog niet geoefend genoeg.

Het wordt eb en het wad komt steeds verder droog te liggen. Een klein groepje bontbekplevieren strijkt neer. Elke keer als je met je ogen knippert zijn er weer een paar bijgekomen. Uiteindelijk een flinke groep. Mijn hoop op andere steltlopertjes tussen de bontbekplevieren blijkt ijdel. Er zijn ook weer veel regenwulpen.

route; foto's; natuur

11 augustus: Aduard en Peazemerlannen

Sinds gisteren is de vakantie voorbij. Vanochtend kort rondje voordat de dertig graden weer met gemak gehaald gaat worden.

's Avonds nog even naar Peazemerlannen. Veel mensen, maar laag water en vogels veel te ver weg.

route; foto's; natuur

9 augustus: De Brand

Nog steeds royaal boven dertig graden. P. heeft met broer en zussen afgesproken met lunch. Ondertussen loop ik een kort rondje door natuurgebiedje De Brand bij Udenhout. Blijkbaar plaatselijk niet erg geliefd, want de paden zijn hier en daar flink overwoekerd met brandnetels en bramen, en ik kom ook helemaal niemand tegen. Normaliter is het hier een modderbende maar nu natuurlijk heel droog. Er liep een watergang ("de Zandleij") dwars door het gebied en het was mij onduidelijk hoe ik die moest oversteken, de kaarten leken elkaar tegen te spreken. Die hele watergang blijkt dichtgegooid, blijkbaar om het water langer in het gebied te houden. Van Wikipedia begrijp ik dat nu de oorspronkelijke gang van het watertje weer wordt gebruikt, op kaarten te zien als "Zandkantse Leij". Daar kom ik ook langs, er vliegen libellen rond, maar er groeit ook grote waternavel (woekerende exoot).

Na afloop naar Schijndel. Buiten voor het raam van M. groeit postelein tussen de tegels.

route; foto's; natuur

7 augustus: Peazemerlannen en Eexterveld

Royaal boven de dertig graden uiteindelijk. 's Ochtends vroeg naar de Peazemerlannen voordat die temparaturen bereikt worden. Het is erg laag water, dus de vogels zitten erg ver weg. Als de vloed opkomt vliegen er steeds groepjes vogels over de strekdam en wordt het leuk. Veel regenwulpen. Ook kanoeten, rosse grutto's, zilverplevieren, lepelaars, steenlopers en oeverlopers. En een groenpootruiter. Op de akkerdistels zitten veel zwartsprietdikkopjes.

lepelaar kanoet en tureluur regenwulp rosse grutto

's Avonds naar het Eexterveld. De thermometer in de auto geeft 33 graden aan. Rustig aan dus. Ook hier heel veel klokjesgentianen en nu kan ik zowaar een gentiaanblauwtje (geen ei, maar een "imago") fotograferen.

Andere zeldzaamheden zijn minder verrassend, maar wel mooi: klein glidkruid, blauwe knoop, moeraskartelblad, klein warkruid, en een groepje grauwe klauwieren.

route Peazemerlannen; route Eexterveld; foto's; natuur

moeraskartelblad gentiaanblauwtje moerassprinkhaan

6 augustus: Woldlakebos

Eerste dag van de hittegolf. Ik bezoek de Weerribben, voor de libellen en de vlinders vooral. In eerste instantie is het erg aangenaam, maar vroeg in de ochtend zie je de libellen nog nauwelijks. Later op de dag wordt dat anders. Vooral in het Woldlakebos vliegen duizenden en duizenden exemplaren van de Kempense heidelibel, die nochtans als zeer zeldzaam te boek staat. Verder ook veel zwarte heidelibellen, en daarnaast nog andere soorten zoals gevlekte glanslibel, bruine glazenmaker en groene glazenmaker. Die zitten nauwelijks stil en krijg je dus haast niet op de foto. Ook nog leuk: overvliegende purperreiger en visarend.

route; foto's; natuur

blauwe reiger met vis

Kempense heidelibel gewone pantserjuffer

loos blaasjeskruid ooievaar

5 augustus: Dwingelderveld

De zomer komt er aan, maar vandaag is het nog aangenaam met veel zon maar nog niet te heet. Ik ben op het Dwingelderveld om de klokjesgentianen te bewonderen en om hopelijk eens een gentiaanblauwtje te zien. Uiteindelijk lukt het wel om de eitjes van dat vlindertje op de klokjesgentianen te vinden, maar ik vind geen vliegende exemplaren. Wel heel veel heideblauwtjes.

Gesprekje met de boswachter. Te veel mensen die niet op de paden blijven ter hoogte van de Davidsplassen. Gisteren zelfs een familie die met koelbox aan het water zat en daar ook ging zwemmen... De kraanvogels zijn vanwege de drukte hier inmiddels verdwenen - hopelijk komen ze volgend jaar weer terug.

route; foto's; natuur

zwarte zwaan

klokjesgentiaan tjiftjaf of fitis

eitjes van gentiaanblauwtje wekkertje
Dwingelderveld

4 augustus: Hongerige Wolf en Breebaartpolder

Eerst naar de graanrepubliek, meer specifiek de Carel Coenraadpolder en de Reiderwolderpolder. Dit is het domein van de grauwe kiekendieven. Maar er wordt soms ook een steppekiekendief gezien. Ik zie heel veel grauwe kiekendieven en bruine kiekendieven. En ook een blauwe kiekendief. 't Ziet er erg spectaculair uit, maar meestal wel ver weg.

Daarna ook nog even naar de Breebaarpolder. Veel zeehonden. Hoog water, en vogels zijn er daarom in de Dollard niet veel. Wel in de plas achter de dijk, maar geen verrassingen.

route Hongerige Wolf; route Breebaartpolder; foto's; natuur

grauwe kiekendief grauwe kiekendief in de clinch met bruine kiekendief

blauwe kiekendief bruine kiekendief
Reiderwolderpolder

boerenzwaluw kluut

3 augustus: Onlanden

Rare dag. Windstil. Hierdoor duurt het uren voordat een enorme bui die je al de hele tijd ziet hangen eindelijk voor regen zorgt. En die regen duurt ook lang. Vervolgens wordt het toch weer droog maar de opklaringen die je heel in de verte ziet komen ook pas uren later. De natuur is ook doodstil. Enige aardige waarneming is een sperwer die op de Onlandse Dijk even stil zit. Na de regen vallen de vele slakken in meerdere kleuren op die op het fietspad zijn gekropen.

route; foto's; natuur

Zwartgerande tuinslak - Cepaea nemoralis Heesterslak - Arianta arbustorum Zwartgerande tuinslak - Cepaea nemoralis Zwartgerande tuinslak - Cepaea nemoralis Zwartgerande tuinslak - Cepaea nemoralis

2 augustus: Reitdiep

Gisteren weer veilig thuis gekomen.

Vandaag route langs het Reitdiep. In het begin bewolkt, en er vallen ook twee flinke buien. Maar daarna trekt de lucht helemaal open. De zon gaat flink schijnen en door een noordwestelijke wind wordt het minder warm.

Bij Schaphalsterzijl neem ik (eindelijk eens) het Reitdiepveer naar Aduarderzijl. Een goed idee als je aan onthaasting toe bent. Maar mooi is het wel. Langs de oever groeit hier en daar oranje springzaad (zo noordelijk in Groningen nog niet eerder gemeld). Er vliegen drie oeverlopers voorbij. En een bruine kiekendief jaagt langzaam boven de korenvelden vlak langs de oever.

route, inclusief: route Reitdiepveer; foto's; natuur

zwanenbloem

torenvalk bruine kiekendief

Oude Diepje

Reitdiep

terug naar Juli 2020


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.