Gertjan's Looblog September 2020 navigation back navigation home navigation forward

27 september: Kaap Noord

's Ochtends eerst even op de koffie bij C. en N. die oppassen op W. in de Tweede Willemstraat. Daarna samen een rondje over de Waddendijk vanaf Kaap Noord. In eerste instantie vallen er een paar druppels en is het heel somber. Later wordt het iets beter. De kwelder is prachtig rood van het schorrenkruid en de zeekraal. Verder weinig te zien, maar wel een heel mooie tapuit, een enorme groep grote sterns, en een ijsvogel die zich goed laat bekijken.

route; foto's; natuur

tapuit

ijsvogel ijsvogel

26 september: Onlanderij en Heeswijk

's Ochtends een rondje vanaf de Onlanderij. Het is mistig. Veel baardmannetjes. Rond het middaguur weer terug naar huis want we gaan nog op en neer naar Heeswijk. Daar lopen we met M. een rondje, met koffie en chocoladecake op terras.

route Onlanderij; route Heeswijk; foto's; natuur

Onlanden

22 september: Onlanden

Laatste dag van een heel mooie periode. Vermoedelijk is dus de eerste dag van de herfst gelijk de mooiste. Nog even naar de Onlanden. Plat fonteinkruid groeit weer in een slootje vlakbij de plek waar de soort eerder werd gezien. Prachtige zonsondergang.

route; foto's; natuur

21 september: Onlanden

Mooie heldere avond. Vlak voorbij de voormalige bakboerderij werd een cetti's zanger gehoord, en ik probeer of die zich nog laat horen. Nee. Luchtballon boven het water zorgt ervoor dat honderden eenden en ganzen opvliegen.

route; foto's; natuur

20 september: Peazemerlannen

Prachtige dag. Opnieuw naar Moddergat, nu de andere kant op. Als ik er ben wordt het net vloed. Precies het goede moment. Over de strekdam vliegen steeds opnieuw groepjes vogels over. Vooral veel wulpen en zilverplevieren vandaag. En natuurlijk bonte strandlopers, kanoeten, scholeksters, bergeenden en steenlopers.

Daarna loop ik over de grasdijk door de Peazemerlannen richting Lauwersoog. Er wordt hier nog steeds aan de dijk gewerkt maar ik kan er wel door. Aan de andere kant van de Peazemerlannen loop ik een stukje de doodlopende dijk op. Op het einde van de dijk zitten honderden scholeksters. Aan de voet van de dijk drentelen zo nu en dan bonte strandlopers en kleine strandlopers voorbij die ik mooi op de foto kan zetten.

route; foto's; natuur

zilverplevier wulp

wulp

kleine strandloper bonte strandloper

19 september: Moddergat en Ezumakeeg

Nog steeds mooi weer, wel harde oostenwind.

route Moddergat; route Ezumakeeg; foto's; natuur

't Schoor, Ternaard

bonte strandloper jonge bontbekplevier

Peazemerlannen

18 september: Matsloot

Heel heldere zonnige avond met mooie zonsondergang. Twee keer laat de zeearend zich zien. Verder veel bruine kieken, grote zilverreigers en grote groepen spreeuwen.

route; foto's; natuur

14 september: Jaap Deensgat

Nauwelijks meer de moeite.

route; foto's

13 september: Everdingen

Heel mooi rondje vanaf Everdingen. Schitterend weer. Door de uiterwaarden (tegenwoordig allemaal natuurgebied) in oostelijke richting, tot aan het fort "Werk aan het Spoel". Grotendeels via dijk weer terug. Langs Fort Everdingen, belangrijke schakel voor de Hollandse Waterlinie. Vanaf deze plek kon de hele Culemborgerwaard onder water worden gezet.

Fort Everdingen is tegenwoordig open voor het publiek. Hier ben ik nog nooit geweest. Erg mooi. Vooral het eigenlijke fort in het midden van het terrein. Daar loopt een smalle doorgang omheen met aan beide kanten hoge muren. Er groeien enorme hoeveelheden varens (vooral tongvarens) want blijkbaar komt hier nauwelijks zon.

Daarna door naar Heeswijk Dinther.

route; foto's; natuur

Fort Everdingen

Fort Everdingen Fort Everdingen

12 september: Holwerd en Ameland

Voor het eerst met de snelboot naar Ameland. Twintig minuten in plaats van vijftig, maar de echte motivatie is dat de gewone veerboot pas om half tien vertrekt, en de snelboot al om half negen. Ik kon het allerlaatste plaatsje op de boot reserveren.

Vanaf de veerdam gaat het rechtsaf. Langs de dijk groeien een paar exemplaren van driebloemige nachtschade. Leuk. Zo te zien pas de eerste waarneming van deze soort op Ameland. Verder in de richting van de Kooiduinen. Daar is gisteren en eergisteren een bergfluiter gezien. Wie weet kan ik ook een glimp opvangen. Het waait wel tamelijk hard, dus het contactroepje is mogelijk lastig te horen. In ieder geval lukt het niet. Verder naar zee. Veel grote sterns en drieteenstrandlopers, maar verder valt het wat tegen met de zeevogels. Paar buitjes en daarom loop ik een stuk aan de binnenkant van de dijk. Later toch maar weer naar het strand en dan steek ik het eiland over om via de Waddenkust terug te lopen. Aan de voet van de veerdam is een mooi stukje waar onder andere een paar kanoeten mooi van dichtbij te zien zijn. Daarachter heel veel scholeksters (net als afgelopen december) en nog het een en ander. Zo nu en dan vliegt een groep kneutjes op. Een miniscule tapuit steekt mooi af tegen de grote keien van de zeewering.

Terug met de gewone veerboot. Glimp van een zeehond met flinke vis in zijn bek.

route Holwerd; route Ameland; foto's; natuur

driebloemige nachtschade kanoet

tapuit

10 september: Matsloot

Weinig te beleven. De visarend is er niet. Steeds overvliegende watersnippen.

route; foto's; natuur

9 september: Ezumakeeg

Na de hele dag regenachtig en donkergrijs weer komt 's avonds de zon er even door. Bij Ezumakeeg wordt de enige opwinding veroorzaakt door een paar slechtvalken. Als ik weer terugloop zie ik in de verte ook een zeearend langs de waterrand zitten.

route; foto's; natuur

8 september: Dannemeer

Miezerig en heel donker weer. Maar toch krijg ik de gestreepte strandlopers bij Dannemeer heel mooi te zien, en van erg dichtbij voor de verandering - dat is met dit licht geen overbodige luxe.

route; foto's; natuur

gestreepte strandloper gestreepte strandloper

7 september: Matsloot

route; foto's; natuur

6 september: Peazemerlannen en Garnwerd

's Ochtends naar Peazemerlannen waar het langzaam vloed wordt. Enorme aantallen vogels vliegen steeds over de strekdam. Heel veel wulpen, scholeksters, bonte strandlopers, bergeenden, lepelaars, tureluurs. Soms ook kanoeten en nog zo het een en ander.

's Middags met kinderen een rondje van Garnwerd naar Ezinge. In Ezinge bezoeken we het Wierdenmuseum. Na afloop eten bij Garnwerd Aan Zee.

route Peazemerlannen; route Garnwerd; foto's Peazemerlannen; foto's Garnwerd; natuur

wulp

kanoet tureluur bonte strandloper

bergeend

kanoet krombekstrandloper

Noordpolderzijl

Ezinge windepijlstaart

5 september: Vereenigde Harger- en Pettemerpolder

steppekiekendief

De opklaringen worden vooral in het westen verwacht, en de buien in het oosten. Dan maar weer eens naar Noord-Holland, en wel de polder tussen Camperduin en Petten, de "Vereenigde Harger- en Pettemerpolder". Prachtig oud landschap achter de voormalige Hondsbossche Zeewering, en ook nog eens interessant voor de natuur (in "Caspar loopt" wordt dit gebiedje als één van de (weinige) verrassingen voor de auteur genoemd) . Er is de laatste dagen hier geregeld een jonge steppekiek gezien, maar de eerste uren zie ik hem niet. Als ik de polder rond heb gelopen ga ik eerst even bij het strand kijken (in het nieuwe duin- en strandgebied dat hier een paar jaar terug is geconstrueerd). Veel grote sterns, en ook drieteenstrandlopers - weer een aankondiging van de winter.

Ik zie op de smartphone dat de steppekiek toch weer gezien is, op een plek waar ik ook langs ben gekomen. Nog maar een rondje. Plotseling komt de kiek heel dichtbij voorbij vliegen. Hij is gelijk al weer een eindje verder. Een auto stopt en daarna nog twee. Er zijn duidelijk meer mensen op zoek. We kunnen hem nog een tijdje mooi zien, wel van ver. Een kwartiertje later staat een auto langs de kant met een aantal vogelaars (althans, mensen met een verrekijker). De kiek is weer in beeld en ik kan hem nogmaals uitgebreid bewonderen, al is het van nog grotere afstand.

route; foto's; natuur

drieteenstrandloper grote stern

Vereenigde Harger- en Pettemerpolder

4 september: Matsloot

Gisteren niet gelopen vanwege de promotie van Hessel (en het regende trouwens de hele dag). Vandaag aardig weer, maar 's avonds trekt het al weer dicht. Heel vroeg donker. De visarend zit er weer, en als ik net op het verste punt van hem vandaan ben jaagt hij boven het water. Hij duikt een paar keer, blijkbaar zonder resultaat. Als ik bijna terug ben gelopen duikt hij nog eens en vliegt met vis terug naar zijn vaste stek.

Even later laat ook een zeearend zich kort zien.

route; foto's; natuur

2 september: Wierumerschouw

route; foto's; natuur

1 september: Ruidhorn

Aardige avond, heel helder. De avonden worden langzamerhand wel erg kort. Op de dijk bij Ruidhorn schildert de schilder het Groningerwad. In een van de watertjes achter de dijk zwemt een kuifduiker. Die zijn in Groningen nogal zeldzaam, zeker in de zomermaanden.

route; foto's; natuur

schilder schildert Groningerwad

terug naar Augustus 2020


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.