Gertjan's Looblog Oktober 2020 navigation back navigation home navigation forward

31 oktober: Schiermonnikoog

blauwstaart

Heel vroeg wakker en ik kan niet meer slapen. Dan maar met de boot van 6:30 naar Schiermonnikoog. Er is droog weer voorspeld maar dat valt tegen. Het is heel grijs en nat tot aan het eind van de ochtend. Ik loop eerst via de Waddendijk (oeverpiepers) naar het westen totdat ik bij de plek ben waar de laatste dagen een blauwstaart is gezien. Na een aanwijzing van twee voorbijgangers zie ik het beestje vrij snel. Mooi. Verder steeds heel veel kramsvogels en koperwieken.

blauwstaart

Dan verder naar het strand waar dan toch nog heel plotseling de zon begint te schijnen. Dat is natuurlijk heerlijk, maar helaas duurt het niet zo lang. Zodra de zon er door komt wordt het boven zee veel helderder en zie ik ook wat van de gehoopte zeevogels: twee keer een jan-van-gent en twee keer een duiker. Ook eiders en rotganzen. Natuurlijk veel drieteenstrandlopers. Op het strand ligt een jong (?) zeehondje. Gaat dat wel goed? Ook op het strand soms groepen kramsvogels die vanuit zee het strand op en de duinen in vliegen. Leuk groepje strandleeuweriken. Terug via de Kobbeduinen en de Waddenkust. Het is nu eb en er is veel te zien op de drooggevallen kwelder. Veel pijlstaarten, bonte strandlopers, zilverplevieren.

jan-van-gent Er is nog tijd zat voordat de boot teruggaat dus ik loop opnieuw in westelijke richting, maar nu heb ik de aandacht gericht op de grote groepen ganzen op de akkers en weilanden aan de binnenkant van de dijk. Tussen de brandganzen en rotganzen zitten soms ook een paar roodhalsganzen. Ik ben zelf verbaasd als ik inderdaad een groepje van vijf roodhalsganzen ontwaar tussen duizenden brandganzen. Terug naar de veerdam. In de vaargeul zwemmen een paar middelste zaagbekken en verderop zit een groepje kluten.

route; foto's; natuur

drieteenstrandloper roodhalsgans
gewone zeehond

strandleeuwerik

27 oktober: Nijlandpolder

route; natuur

26 oktober: Marum en Lauwersoog

Vanwege de wintertijd is het 's ochtends een uurtje eerder licht. Ik ben om half acht in Marum waar een waterspreeuw is gezien bij een kunstmatige stroomversnelling in de bovenloop van de Oude Riet. Hij zit er nog. Even later vliegt hij weg naar de tweede stroomversnelling, een paar honderd meter westelijk. Lastig foto's maken want het schemert nog enigszins. Maar wel leuk gezicht hoe zo'n beestje het snelstromende water trotseert.

Eind van de middag nog even naar de haven. De huiswerkopdrachten kijk ik dan 's avonds wel na. Leuk: houtsnip (die ik niet herken) en havik boven de Waddenzee.

route Marum; route Lauwersoog; foto's; natuur

zwartbuikwaterspreeuw

25 oktober: Dwingelderveld

Eerst familiebezoek in Heeswijk. Daana veel regen, dus eerst terug naar het noorden. Rondje door het Dwingelderveld, daar is het zo ongeveer droog maar wel heel donker en grijs. De twee zwarte zwanen in het Holtveen zitten er nog steeds. Boven de Kraloërheide vliegen in de verte twee kraanvogels.

route; foto's; natuur

24 oktober: Peazemerlannen en Berlicum

's Ochtens kort naar de kwelder van Peasens voordat we naar Brabant rijden vanwege de bruiloft van neef J. Dat was eigenlijk gisteren, maar in verband met alle beperkingen hebben we vandaag een tijdslot om ze te feliciteren, in Berlicum. Na afloop lopen we met R. en A. nog een rondje door het beekdal van de Aa.

route Peazemerlannen; route Berlicum; foto's; natuur

kanoet oeverpieper

dal van de Aa bij Berlicum

22 oktober: Onlanderij

route; foto's; natuur

20 oktober: Noordhorn

route; foto's; natuur

18 oktober: Lutjewad, Lauwersoog, Oudemolen

's Ochtends alweer naar de Waddenkust. Regenachtig en weinig te zien. Ook in de haven is er niet veel leven te bespeuren. Wel een zwarte zee-eend. Op de terugweg vliegt er net voorbij de kazerne plotseling een rode wouw boven de auto. Toch maar even stoppen.

's Middags met I. en M. (en P.) naar Oudemolen voor een bekend rondje door het Drentsche Aa-gebied. Slechts een kort buitje, verder aardig.

route Lutjewad; route Lauwersoog; route Oudemolen; foto's; natuur

17 oktober: Peazemerlannen

We zitten dus in een "gedeeltelijke" lockdown, en dus maar niet te ver van huis. Weersverwachting rept over lichte regen in het noorden maar dat blijkt erg mee te vallen. Het wordt 's midags zelfs ronduit mooi en de jas kan uit. Het is weer prachtig bij de Peazemerlannen. Mooie luchten boven het spiegelend slik van het wad. Ik houd de spreeuwen goed in de gaten want er zit één heel licht exemplaar tussen. Zou het een roze spreeuw (zeldzame dwaalgast) zijn? Nee dat niet.

Verder voor het eerst dit seizoen de typische wintergasten van de Waddenkust: sneeuwgorzen, fraters en oeverpiepers. Strandleeuwerik hoort ook in dat rijtje thuis maar die zie ik niet. Ook grote groepen rotganzen natuurlijk. 's Ochtends ook nog twee keer een ijsvogel, altijd leuk.

route; foto's; natuur

frater sneeuwgors

kokmeeuw

Peazemerlannen

16 oktober: Nijlandpolder

route; foto's; natuur

14 oktober: geen wandeling...

...maar voor en na het werk even naar het Sontplein. Daar zit op een vergeten hoekje industrieterrein sinds gistermiddag een hop. Prachige vogel.

hop hop

hop

13 oktober: Noordhorn

route; foto's; natuur

11 oktober: Lauwersoog en Aduard

Nog steeds veel buien. 's Ochtens toch even naar Lauwersoog waar ik tijdens een buitje wel even beschut kan staan. Rosse grutto's en een heel mooie zeekoet.

's Middags even rondje Aduard, samen, maar het begint gelijk flink te regenen dus we geven het snel op. Leuke verrassing vlak voordat we vertrokken: groene specht in de tuin. Die zien we in Aduard bijna nooit.

route Lauwersoog; route Aduard; foto's; natuur

zeekoet groene specht

10 oktober: Hoenderloo

De buien vallen in het noorden dus ik kies voor de Veluwe. 's Ochtends schijnt de zon volop en alleen de laatste vijf minuten valt er wat regen. Mooie wandeling, maar er valt niet zoveel te zien dat het vermelden waard is. Mooie raaf, en in een bosje tussen de bomen een moeflon. Op meerdere plekken roodborsttapuiten.

route; foto's; natuur

vliegenzwam raaf

Hoge Veluwe

6 oktober: Nijlandpolder

route; natuur

4 oktober: Zeevogeltocht Noordzee

Mee met de zeevogelexcursie, dus niet gewandeld. Weersverwachting leek niet best, maar het gaat door. De regen valt mee, maar de harde wind maakt vooral het stuk op de Noordzee erg wiebelig met veel spatwater door de golven. Op de Waddenzee is er minder deining en lukt het beter om foto's te maken. Het valt wat tegen aan "oogst", maar uiteindelijk toch heel wat gezien.

vaarroute; foto's; natuur

eider

pontische meeuw jonge Jan-van-Gent
zeevogelexcursie Noordzee
jonge Jan-van-Gent
grote mantelmeeuw
zwartkopmeeuw zwartkopmeeuw
Engelsmanplaat
gewone zeehond

3 oktober: Dwingelderveld

route; foto's; natuur

ree roodborst

terug naar September 2020


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.