Gertjan's Looblog December 2020 navigation back navigation home navigation forward

31 december: Ballo(o)ërveld

Eerst appelbeignets bakken met hulp van P., R. en A. Onbegrijpelijk dat iemand die bijna doctor is niet weet in welke richting je een appel in plakken moet snijden om er beignets van te maken... (ik heb het natuurlijk niet over A.).

Na het afleveren van een bord beignets in Roden rijd ik naar het Ballooërveld en loop daar een bekend rondje. Ik krijg wel een klapekster te zien maar alleen van heel ver weg. In het beekdal is het rumoerig met veel groepen ganzen die niet lijken te weten wat ze moeten doen. Komt dat door het geknal van vuurwerk en carbid? Ook is er steeds herrie van crossmotoren in de richting van Loon of Ballo. Het is wel droog met soms een heel bleek zonnetje.

route; foto's; natuur

30 december: Lauwersoog en Vierhuizen

De weersverwachting lijkt niet goed, maar het valt erg mee. De zon schijnt zelfs geregeld en het blijft droog. Aardig rondje door de haven en langs de Waddendijk. De roodhalsfuut trekt veel belangstelling. Ook een paar mooie eider-mannen. Veel zeehonden. En heel veel bezoekers die een gebakken visje hebben gekocht en deze in de auto opeten.

Op de terugweg stop ik even voorbij de kazerne om een grote groep wilde zwanen wat beter te bekijken. Daar moet ik een stukje voor lopen want langs de doorgaande weg durf ik na al die regen niet in de berm te stoppen.

route Lauwersoog; route Vierhuizen; foto's; natuur

roodhalsfuut

badderende paarse strandloper eider

wilde zwaan

29 december: van Engelermeer naar Heusden

Ik word afgezet bij het Engelermeer en dan heb ik de rest van de middag tijd voor een wandeling. Ik wil bij het Engelermeer eerst een groepje grote zee-eenden spotten die hier al weken zitten. Maar ik krijg ze niet te zien. Dan begint het ook nog te regenen.

Via de merkwaardige nieuwbouwwijk Haverleij loop ik naar de Maasdijk, en volg die via Bokhoven totdat ik uiteindelijk in Heusden uitkom. Het is inmiddels droog. In Heusden zie ik in het haventje een paar mooie ijsvogels.

route; foto's; natuur

Maas bij Bokhoven

28 december: Arkemheen en Berlicum

Gisteren alleen maar storm en regen. Vandaag is het veel beter, maar we zitten in de auto naar Brabant. Bij Arkemheen (Nijkerk) lopen we een aardig stukje langs het water dat de oude polder scheidt van de nieuwe polder. Beginpunt: Nijkerk aan Zee. In het water ("Nijkerkernauw") vooral meerkoeten, kuifeenden en futen. Maar ook brilduikers, nonnetjes en grote zaagbekken.

In Berlicum bezoeken we M. en lopen met haar een kort rondje totdat er een paar druppels vallen en we snel omkeren.

route Arkemheen; route Berlicum; foto's; natuur

brilduiker Arkemheen

Arkemheen

26 december: Roden

route; foto's; natuur

25 december: Nijlandpolder en Eemshaven West

Veel zon en kraakhelder. Samen lopen we kort rondje door Aduard en de Nijlandpolder. Grote groep kramsvogels bij de hoek Aduarderdiep/kanaal. Daarna doet de familie mee met een kwis maar ik kies voor de buitenlucht en vanwege de zon vind ik dat een goede keus. Bij de Eemshaven is het druk met kerstvierende families die even naar buiten moeten. Heel veel ganzen en eenden op de kwelder, maar heel ver weg. Bij de pier zit een groepje brilduikers. Ze zijn meer onder dan boven water dus ik zie er nooit vijf tegelijk, maar ik geloof toch dat ze met zijn vijven waren. In de verte dobbert een zwarte zee-eend.

route Nijlandpolder; route Eemshaven West; foto's; natuur

24 december: Peazemerlannen en Lauwersoog

Plotseling koud met een akelige harde noordenwind. In de Peazemerlannen mooie groepjes sneeuwgorzen en fraters. In het begin gelijk een spectaculaire actie van een havik (nee, een sperwer) die voor veel opwinding zorgt. Foto's helaas belabberd.

Daarna door naar Lauwersoog. In de haven zit weer een roodhalsfuut - vorig jaar zat er de hele winter een exemplaar. Mogelijk dezelfde natuurlijk. Praatje maken met vogelteller E.B. die me - als altijd - vraagt of ik lid ben van Avifauna Groningen. Dat ben ik nu maar eens geworden. Ik kan hem wijzen op de roodhalsfuut.

route Peazemerlannen; route Lauwersoog; foto's; natuur

roodhalsfuut

23 december: Onlanderij

Alleen maar regen. Ik houd het met veel moeite vol tot ik er tien kilometer op heb zitten. route; foto's; natuur

22 december: Den Oever, Dijkswielen, Afsluitdijk, Kornwerderzand

In het noorden wordt het droog en daarom kies ik weer eens voor Wieringen. Op de terugweg nog paar keer gestopt op de Afsluitdijk, als de zon er aan het eind van de middag een paar keer lekker door komt. Bij Kornwerderzand loop ik naar eind van pier bij de sluizen. Hier was ik nog niet eerder geloof ik. Vlak achter een van de kazematten groeit volop aardbei.

route Den Oever; route Dijkswielen; route Afsluitdijk; route Kornwerderzand; foto's; natuur

Kornwerderzand Aardbei - Fragaria x ananassa (F. virginiana x chiloensis)

21 december: Bierum en Eemshaven Oost

route Bierum; route Eemshaven; foto's; natuur

Eems

20 december: Lauwersoog en Ambonezenbosje (Dollart Süd)

In de haven is de enige verrassing een overvliegende grote zaagbek. Die had ik deze winter nog niet gezien. 's Middags nog even naar de Dollard, te beginnen bij het "Ambonezenbosje" in de Carel Coenraadpolder. Populierenbosje op de plek waar in 1940 barakken stonden voor de polderwerkers. Later gebruikt door de Duitsers ("Dollart Süd" - die naam staat ook op het overblijvende huisje dat je kunt huren als vakantiehuisje). Vervolgens werden hier na de oorlog NSB'ers vastgezet en ten slotte was het één van de opvangplekken voor "Ambonezen" (zo'n 300 mensen tussen 1953 en 1961). Vroeger zeiden we altijd Ambonezen, totdat dat niet meer mocht en men het altijd over (Zuid)-Molukkers had.

route Lauwersoog; route Dollard; foto's; natuur

Dollard

Carel Coenraadpolder

19 december: Hooghalen

Mooie zonnige dag. Vooral rond het Grolloërveen is het zoals altijd prachtig. Als ik weer thuis ben is het tijd voor de kerstpuzzel van dr. Denker.

route; foto's; natuur

Grolloërveen

17 december: Bierum

route; natuur

14 december: Texel

Afgelopen nacht veel regen, maar vanuit het westen worden opklaringen verwacht dus dan zitten we hier goed. Inderdaad klaart het flink op als we een mooi rondje door de Hors lopen - voordat we 's middags de veerboot weer nemen terug naar de vaste wal. Onderweg bereikt ons het nieuws van de "harde" lockdown.

route de Hors; route Veerhaven; foto's; natuur

De Hors, Texel

Grijze zeehond Pompevlak

13 december: Texel

Vandaag trekt de mist en regen al snel weg. Eindelijk weer even zon. Als we boven op het duin bij de Slufter staan is het uitzicht weergaloos. Ook weer wat te zien boven zee: Jan-van-genten en roodkeelduikers. Huisgenoot P. en ik lopen vanaf de parkeerplaats verder door naar de bungalow. Vlak voordat we de duinrand weer over moeten is er een mooi uitzicht over een paar plassen met veel pijlstaarten, tureluurs en ook een brilduiker.

Na afloop ook nog even naar de Robbenjager.

route Eierlandse Duinen; route Slufter; route Robbenjager; foto's; natuur

Eierduinen

De Muy

12 december: Texel

Dichte mist, en daarbij ook veel regen. We korten de wandeling dan maar in. 's Middags nog even in de auto rondgekeken. Mooie groep kleine zwanen.

route Eierlandse Duinen; route Eierlandse Duinen; foto's; natuur

11 december: Eemshaven

Voordat we naar Texel vertrekken want de regen komt uit het westen dus we zien af van het plan om al eerder naar Texel te gaan. Eerst maar een kort rondje bij de Eemshaven. Er is niet veel te beleven. Wel steenlopers en heel veel scholeksters.

route; foto's; natuur

fout neergehaalde windmolen, Eemshaven

10 december: Lauwersoog

Minirondje door de haven. Erg mistig. route; foto's; natuur

8 december: Nijlandpolder

Grijs maar droog. Niks te beleven verder. Saai.

route

6 december: Peazemerlannen en Aekingerzand

's Ochtends naar de Peazemerlannen waar de laatste tijd wel heel veel bijzonderheden worden gemeld. Vandaag gaat het om grauwe gorzen die een paar keer tamelijk hoog over komen vliegen maar zich wel goed laten horen. Ook zijn er steeds velduilen actief.

's Middags samen naar het Aekingerzand, maar het gaat bijna gelijk miezeren en het is ook erg somber.

route Peazemerlannen; route Aekingerzand; foto's; natuur

velduil

Grenspoel Aekingerzand

5 december: Harlingen

Eindelijk weer eens wat zon. Ik loop een aardig stuk door de haven van Harlingen. Heel veel kanoeten, scholeksters, wulpen. In de haven steeds dodaarsjes. En onderaan de pier paarse strandlopers, bontbekplevieren en natuurlijk steenlopers. Leukste is een grote zee-eend die ik op de heen- en de terugweg zie, als is het wel van ver. Eerste keer dat ik deze soort "spontaan" zie. Op de Noordpier zit ook nog een leuk groepje sneeuwgorzen, maar te vliegerig voor mooie foto's.

route; foto's; natuur

kanoet

Harlingen Haven Harlingen Haven

3 december: Den Helder

Nog een dag vrij. In het noordwesten zou het droog zijn dus Den Helder wordt het doel. Het is daar droog tot tien uur 's ochtends. Daarna begint het te regenen, en als ik op de satelietbeelden kijk dan ziet het er erg slecht uit. Omdraaien. Ik heb dan al wel veel paarse strandlopers, kanoeten, een roodkeelduiker en een zeehond gezien.

's Middags nog even naar Lauwersoog. Daar zwemt in de haven een mooie zeekoet rond. Ook twee zwarte zee-eenden, en steeds opnieuw meerdere zeehonden.

route; foto's; natuur

terug naar November 2020


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.