Gertjan's Looblog Januari 2021 navigation back navigation home navigation forward

31 januari: Nijlandsterpolder en Lauwersoog

Fantastische dag. Het heeft bijna negen graden gevroren, en de wereld heeft een zilveren randje gekregen. De hele dag blijft de zon schijnen en er staat geen zuchtje wind.

route Nijlandsterpolder; route Lauwersoog; foto's; natuur

Steentil

groot sneeuwklokje koolmees

30 januari: Eemshaven Oost en Onlanderij

Koud. Mooie groep patrijzen op een opgespoten terrein bij de Eemshaven. De foto's zijn minder. Dat geldt trouwens voor de gehele dag: achteraf weet ik dat fototoestel fout stond ingesteld zonder dat ik me dat realiseerde. 's Middags bij de Onlanden probeer ik de ruigpootbuizerd nog eens, maar nee. De klapekster zit er nu wel weer.

route Eemshaven Oost; route Onlanderij; natuur

28 januari: Ruskenveenseplas en Onlanderij

's Ochtends naar Hoornseplas voor kuifduiker (mooi dichtbij), en de zwemplas bij Hoogkerk voor een roodhalsfuut (ver weg, in een slootje onder de overhangende takken van de struiken en bomen). Eind van de middag nog even naar de Onlanden, maar daar is weinig te zien vandaag. route Ruskenveenseplas; route Onlanderij; foto's; natuur

kuifduiker

26 januari: Suikerfabriekterrein

Op zoek naar een witoogeend die hier is gemeld. Uiteindelijk krijg ik 'm heel mooi van dichtbij te zien. Maar dit lijkt me de kruisting met tafeleend. Als ik nog eens goed kijk zie ik dat zowel witoogeend als de kruising hier is ingevoerd. Maar ze zitten er vast niet allebei...

route; foto's; natuur

Suikerfabriekterrein Hybride Tafeleend x Witoogeend

25 januari: Onlanderij

route; foto's; natuur

24 januari: Onlanderij en Oostpolder

route Onlanderij; route Oostpolder; foto's; natuur

23 januari: Dwingelderveld

route; foto's; natuur

22 januari: Nijlandsterpolder

's Ochtends vroeg, want de computers op werk zijn onbruikbaar en de eerste afspraak is pas om half elf. Langs het Aduarderdiep is het rustig. Vorige winter zaten hier steeds groepjes pestvogels, aangetrokken door heel veel bessen van de meidoorns. Dit jaar dragen de meidoorns nauwelijks vruchten.

route; foto's; natuur

21 januari: Lauwersoog

Even uitwaaien in Lauwersoog. Het is stormachtig.

route; foto's; natuur

gewone zeehond middelste zaagbek

18 januari: Lauwersoog

route; foto's; natuur

zwarte zee-eend

17 januari: Onlanderij en Nijlandsterpolder

Gisteravond sneeuws. Vanochtend is het grijs en mistig en het regent zo nu en dan. Toch maar even naar de Onlanderij. Daar spot ik al gauw de klapekster die hier al een paar dagen wordt gemeld. Daarna bruine kiekendieven, zelfs drie tegelijk op de foto. Ook nog waterpiepers. Ik ben best tevreden met deze oogst als je het zeer slechte zicht in aanmerking neemt.

De rest van de dag blijft het regenen, todat het rond drie uur toch nog droog wordt en er zelfs een opklaring bij komt. Gauw toch nog even naar buiten. Ik ben lang niet de enige.

route Onlanderij; route Nijlandsterpolder; foto's; natuur

16 januari: Peazemerlannen

Koude dag, maar net geen vorst. Alweer veel vogelaars bij de Peazemerlannen. Eentje stoot 's ochtends vroeg al gelijk een stel velduilen op. Verder is het heel erg rustig. Ik loop langs de dijk naar Wierum. Als je bijna in Wierum bent is er een mooi stukje kwelder waar vaak veel te zien is. Vandaag alleen een dood zeehondje. En spreeuwen en putters. Op de terugweg nog een paar kanoeten onder aan de dijk, als het inmiddels hoog water begint te worden. Als ik terug ben bij Paesens loop ik nog een stuk door in de richting van Lauwersoog. Onderlangs de dijk om beschermd te zijn tegen de heel koude zuidelijke wind. Steeds blauwe kiekendieven, maar verder weinig opwinding.

route; foto's; natuur

12 januari: Peazemerlannen

Even tussen de bedrijven door, want de zon schijnt vandaag zowaar. Grote groep putters met wat fraters ertussen. Steeds kleine zilverreigers. In de zon spat het wit er vanaf. En nog een paar mooie sneeuwgorzen en paarse strandlopers.

route; foto's; natuur

kleine zilverreiger paarse strandloper

10 januari: Jaap Deensgat

Ik word afgezet bij de kazerne, want huisgenoot P. loopt met vriendin L. rondje bij Zoutkamp. Later pikken ze me weer op in de haven. Daar is de aangekondigde regen inmiddels gearriveerd. Het is erg rustig, maar boven de Marnewaard vliegt een zeearend over, en een goudvink laat zich ook nog even heel kort zien. De roodhalsfuut lijkt nu toch vertrokken.

route; foto's; natuur

9 januari: Onlanderij Vosbergen

Geen auto. Met de fiets naar de Onlanderij, en daarvandaan aardig rondje door de Onlanden en dan verder via Friesche Veen naar Vosbergen. Bij het Friesche Veen word je gewaarschuwd dat het erg nat en glibberig is. En dat is niet overdreven. Vooral het dijkje is eigenlijk onbegaanbaar. In het meer zwemmen veel grote zaagbekken.

Ik wil naar Vosbergen omdat daar de laatste tijd middelste bonte spechten worden gezien/gehoord, en er een bosuil zit. Als ik even voorbij km 11 tussen de bomen terecht kom hoor ik de middelste bonte specht onmiddellijk een aantal keer luid en duidelijk zingen. Ik zie hem ook, maar een foto lukt niet omdat er steeds takken voor zitten. Middelste bonte spechten komen in het noorden nauwelijks voor, maar ze zijn de laatste jaren aan een opmars bezig.

Een stukje verder bij de Vosbergenlaan is de bosuil goed te zien. Het is blijkbaar een lokale attractie wan er zijn meer belangstellenden.

route; foto's; natuur

bosuil torenvalk

7 januari: Lauwersoog

De roodhalsfuut laat zich vandaag niet zien.

route; foto's; natuur

3 januari: Lauwersoog en Odoorn

Na ontbijt kort rondje door de haven. De roodhalsfuut is er nog. Daarna met z'n twee├źn naar Odoornerzand. Stukje heide en bos bij Odoorn waar we nog niet eerder waren. Er groeit opvallend veel rode bosbes. Het is verder erg druk met wandelaars.

route Lauwersoog; route Odoorn; foto's; natuur

Odoornerzand

2 januari: Zuidpier

Dagje naar de Zuidpier bij IJmuiden. Die is nogal lang en steekt dus een flink eind de Noordzee in. Daardoor is de kans op zeevogels heel groot. Geliefde plek voor vogelaars, zeker nu, omdat de pier enkele maanden gesloten is geweest vanwege renovatie (ik zie daar overigens helemaal niets van). De pier is ook geliefd bij sportvissers, en allerlei dagjesmensen. Op het eind van de pier zijn het vooral vogelaars. Je moet je best doen om de anderhalve meter afstand te bewaren.

drieteenstrandloper

Voor ik bij het eind van de pier ben heb ik al enkele bijzonderheden gezien. Natuurlijk ook de verwachte drieteenstrandlopers, paarse strandlopers, oeverpiepers, steenlopers. Opvallend veel kuifaalscholvers en vlak bij de pier, dus goed te zien, een kuifduiker. Iets verder de eerste zwarte zee-eend, maar later zie ik die in groepen verder op zee geregeld voorbij vliegen. Ver op zee zijn soms ook onduidelijke jan-van-genten en roodkeelduikers te zien. En later ook een groep grote zee-eenden.

drieteenmeeuw

Ik loop weer terug naar het strand. Het eerste deel achter de Marina is een leuk rommelstrand met jonge duintjes en veel zeewolfsmelk en duinaveruit. Ook een flinke pluk strandbiet. Een groepje van vier sneeuwgorzen hangt hier ook rond en wordt ingesloten door fotograferende vogelaars.

Daarna loop ik de pier nog eens op. De kuifduiker is er nog steeds en heeft nu een onduidelijke vangst in zijn bek. Vanaf het eindpunt van de pier is een dobberende zeekoet te zien. Ook vliegt er een mooie drieteenmeeuw voorbij die ik nog net op de foto krijg omdat een andere vogelaar op tijd een seintje geeft.

Terug via Medemblik waar bij het gemaal een kwak en een grote burgemeester te zien zijn. De grote burgemeester is niet veel meer dan een beige vlekje tussen wat andere meeuwen en de kwak laat zich helemaal niet meer zien.

route; foto's; natuur

kuifaalscholver

kuifduiker steenloper

IJmuiden

1 januari: Schildmeer

Hele rustige jaarwisseling en we zijn al weer vroeg op pad. Samen lopen we rondje om het Schildmeer. We kiezen de fietspaden en niet de grasdijken na de uitbundige regenval van de laatste weken. Vandaag is het beter weer met zo nu en dan een klein beetje zon. Het is erg stil. Enige opvallende verschijning is een havik in een boom bij Tetjehorn.

route; foto's; natuur

terug naar December 2020


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.