Gertjan's Looblog Februari 2021 navigation back navigation home navigation forward

28 februari: Suikerterrein en Onlanden

Eerst samen in de mist langs de voormalige vloeivelden van de suikerfabriek. Steeds zingende goudvinken. In de plassen veel tafeleenden en nonnetjes. Langzaam komt de zon er in de verte doorheen. Als we rond zijn schijnt de zon, en daarom besluiten we om ook nog een rondje door de Onlanden te doen. Na afloop koffie/warme choco met koek in de tuin van de Onlanderij.

route Suikerterrein; route Onlanderij; foto's; natuur

27 februari: Texel

Code geel vanwege de mist, in het hele land met uitzondering van de Waddeneilanden. Ik rijd zonder moeite naar Den Helder. Als ik de boot afrij zit ik plotseling in de dikke mist. Het is me al vaker opgevallen dat mist heel lastig te voorspellen is, blijkbaar.

Het plan is om bij de haven van Oudeschild te beginnen. Daar zit al wekenlang een zwarte zeekoet (zeer zeldzaam) die heel veel wordt bezocht. Dat moet dus een makkie zijn. Maar in de mist zie ik 'm niet. Dan maar verder langs de kust naar de Zandkes, en vandaar het binnenland in, naar Waal en Burg.

ijseend

Als ik de Waddenzeedijk verlaat lijkt de mist langzaam plaats te maken. Zo nu en dan een opklaring en niet veel later breekt de zon echt door en wordt het fantastisch mooi - vooral als ik de Zaandammerdijk over ben en uitzicht heb over het oudste weidevogelreservaat van Nederland. In het water bij de kijkhut is de laatste twee dagen een ijseend gezien, maar ik zie die niet. De wandelroute die vanaf de kijkhut naar het zuiden loopt bestaat niet meer (die was vroeger ook al afgesloten in de broedperiode). Ik improviseer over een "wandelpad" (nou ja, je mag door het weiland langs een brede sloot lopen) bij km 17. Dan kom je even verder bij een gloednieuw fietspad en een uitkijkbult. Aan de overkant van het water zitten drie vogelaars geboeid achter hun camera naar die zelfde brede sloot te kijken. Toch de ijseend! Uitgebreid foto's maken van redelijk dichtbij.

Ik volg het nieuwe fietspad totdat ik bij km 20 weer op de oude route ben. Mooi stuk dwars door het weidegebied. Veel ganzen natuurlijk, en bergeenden en wulpen. Voor de grutto's die hier binnenkort in grote aantallen zullen arriveren is het blijkbaar nog net te vroeg. Mooi stukje over de Waal en Burgerdijk waar honderden exemplaren van een Texelse specialiteit groeien: zwartmoeskervel. Zeer zeldzaam, maar hier blijkbaar haast een plaag.

Verder tussen de landerijen door. Het is warm in de zon en weinig wind (hoewel het nog geen tien graden is). De jas gaat uit. Beetje saai stuk langs de weg terug naar de haven van Oudeschild. De jas kan in de auto blijven en dan loop ik toch nog even de haven in. Bingo, de zwarte zeekoet (die veel minder zwart is dan de gewone zeekoet) is nu mooi in beeld.

route; foto's; natuur

ijseend

zwarte zeekoet

26 februari: Paddepoel

route; foto's; natuur

Harssenbosch

25 februari: Nijlandsterpolder

route; foto's; natuur

fuut vroegeling

24 februari: Matsloot

route; foto's; natuur

23 februari: Lauwersoog

route; foto's; natuur

roodhalsfuut scholekster

22 februari: Nijlandsterpolder

route; foto's; natuur

klein hoefblad

21 februari: Peazemerlannen, Vlagtwedde, Blauwe Loper

17 graden, blijkbaar de warmste 21 februari sinds het bijgehouden wordt. 's Ochtends naar de Peazemerlannen waar wel heel erg weinig te zien is. Aan het eind van de pier alleen een mannetje eider en een mooie dame middelste zaagbek, met een corona-kapsel.

's Middags samen naar Westerwolde: prachtig stukje Groningen waar het nooit erg druk is.

Op de terugweg stoppen we even bij de "Blauwe Loper", een lange wandel/fietsbrug die van Winschoten over kanaal en snelweg naar de Blauwe Stad loopt. Inmiddels heet de brug in de volksmond de "Bruine Loper" vanwege de vele hondenpoep. Het is erg druk.

route Peazemerlannen; route Vlagtwedde; route Blauwe Loper; foto's; natuur

middelste zaagbek

Westerwolde, langs de Ruiten A

20 februari: Fochtelooërveen

geelgors

Het is voorjaar. In een week tijd gaan we van -10 naar +15. Vorige week twee jassen aan, nu kan het laatste deel van de route zonder jas. 's Ochtends hoor ik steeds baltsende geelgorzen, veldleeuweriken en graspiepers. In de verte toeteren steeds kraanvogels maar ik krijg ze nauwelijks te zien. Bij het wandelpad de Bonghaar zit een klapekster. Heel in de verte vliegt een blauwe kiek voorbij.

Na het rondje door de Bonghaar loop ik in de richting van de uitkijktoren. Die is nu toch weer toegankelijk. In de buurt zit een raaf. De terugweg gaat via Ravenswoud want zoals gewoonlijk is het wandelpad door het Compagnonsveld weer eens afgesloten. In een van de akkers tussen Fochtelooërveen en Vogelrijd zitten drie kraanvogels. De eerste citroenvlinder fladdert langs de berm.

Twee brilduikers in de Buurstinger Plas. Ik loop nog een keer door de Bonghaar naar het begin van Bankenbosch. Ook daar citroenvlinders. Op de terugweg zit er een goudvink in de boompjes langs het fietspad. Verderop zie ik heel ver weg een ruigpootbuizerd rondcirkelen, zo'n beetje boven de uitkijktoren.

route; foto's; natuur

Fochtelooërveen

19 februari: Nijlandsterpolder

Nog steeds brilduikers en nonnetjes in het Aduarderdiep. Even later vliegt er een sperwer over.

route; foto's; natuur

18 februari: Noordkaap

Op de kwelder is het ijs verdwenen. Er is best veel te zien. Groepje strandleeuweriken, veel bonte strandlopers, een paar drukke bontbekplevieren, en een grote wolk fraters. Als ik in de auto stap loopt er een witte kwikstaart over de akker. Al weer terug, of niet weggeweest?

route; foto's; natuur

17 februari: Aduard800

route; foto's; natuur

16 februari: Nijlandsterpolder

Het ijs verdwijnt net zo snel als het gekomen is. In Limburg is het vandaag al twaalf graden en ook hier zie je de sneeuw en het ijs snel verdwijnen. In het Aduarderdiep zitten nog steeds een paar lokale bijzonderheden: een topper, meerdere nonnetjes en grote zaagbekken, dodaarsjes en een mannetje brilduiker.

route; foto's; natuur

topper brilduiker

14 februari: Nijlandsterpolder en Zoutkamperril

's Ochtends weer het bekende rondje langs het Aduarderdiep. Enorme groepen smienten met wilde eenden, krakeenden, kuifeenden en meerkoeten. Vlak bij het kanaal zwemt er ook weer een brilduiker tussen, dit keer een mannetje.

's Middags naar Lauwersmeer. Nog steeds koud, maar de dooi is onderweg. Bij een watertje dat niet is dichtgevroren (veel stroming zo te zien) zwemt een waterral naar de overkant. Veel eenden en enkele dodaarsjes. Verderop komt een dodaarsje aangevlogen en wil landen op het ijs. Dat gaat niet helemaal goed..

Op de terugweg is heel in de verte de zeearend te zien. Even later zit hij midden op de enorme ijsvlakte. Helaas te ver om herkenbaar op de foto te krijgen.

route Nijlandsterpolder; route Zoutkamperril; foto's; natuur

kramsvogel waterral

dodaars dodaars dodaars dodaars
dodaars

13 februari: Aduard - Hoornse Meer

Fantastische dag: de hele dag schijnt de zon en vooral 's ochtends is er geen zuchtje wind. Iedereen wil dus schaatsen. Ik heb geen auto en loop langs kanaal en Reitdiep naar de stad en dan verder naar het Hoornse Meer. Erg druk met schaatsers. Op het meer is plek zat, maar bij het onderbinden (zo heette dat vroeger) van de schaatsen aan de kant is het dringen.

Verder naar de Onlanderij, waar nu eindelijk wel koffie "to go" wordt verkocht. De medewerkster achter de balie legt uit dat ze niet langer het braafste jongetje van de klas willen zijn... In de Onlanden is niet veel te zien. Op het ijs schaatsen een paar enkelingen. Eerder deze week is er hier iemand door gegaan die vervolgens met ambulance werd afgevoerd...

Via het industrieterreintje bij Hoogkerk en het Aduarderdiep weer terug. Een sperwer plukt een prooi en ik kan hem even mooi bewonderen totdat hij opvliegt en even verderop in een bosje rustig verder eet. Vlak voor de "nieuwe bult" over het Aduarderdiep zit alweer een nonnetje, nu een mannetje.

route; foto's; natuur

schaatsen op het Hoornse Meer

sperwer

12 februari: Nijlandsterpolder

Aan het eind van de middag moet ik nog even naar buiten. Het is berekoud. Eerst tegen de kou in, over de Lindt naar het Aduarderdiep. Op de Lindt wordt volop geschaatst. Maar gek genoeg ligt er nu minder ijs in het Aduarderdiep dan eerder deze week. Er zal wel een schip door zijn gevaren. Voor de eenden is het plezierig. Ik zie zo maar drie soorten die ik hier niet eerder zag: nonnetje, brilduiker en grote zaagbek, alle drie vrouwtjes.

route; foto's; natuur

11 februari: Lauwersoog

route; foto's; natuur

wilde zwanen op het Lauwersmeer

Lauwersoog

wilde eend in eigen wak

10 februari: Nijlandsterpolder

route; foto's; natuur

9 februari: Onlanderij

Op de plassen direct achter de Onlanderij is op de heenweg een eenzame schaatser actief. Op de terugweg zijn er al een paar meer.

Drie zeearenden zitten in de dode bomen tussen Zanddijk en de N372. Erg ver weg, dat wel.

route; foto's; natuur

8 feburari: Nijlandsterpolder

route; foto's; natuur

7 februari: Aduard

In de sneeuwjacht. Meer wind dan sneeuw. KNMI geeft voor onze omgeving een gevoelstemparatuur van -14.5. Twee jassen aan en twee broeken. In het dorp gaat het wel. Buiten het dorp kun je niet tegen de wind in lopen, dan word je gesneeuwstraald.

In de grote met klimop overgroeide berken waar al tijden een groep ransuilen zit maak ik een paar foto's. Normaal zitten de uilen verscholen achter de klimop, maar vandaag zitten er vijf exemplaren in de luwte van de boom, maar daardoor helemaal in het zicht. Als je goed kijkt op de overzichtsfoto op flickr zie je er nog drie zitten tussen de klimop. Sinds kort weet ik dat zo'n groep uilen een "parlement" genoemd wordt.

's Middags lopen we samen nog een kort rondje door het dorp, en we bezoeken de uilen nog een keer. Ik heb mijn ruzie met mijn fototoestel weer bijgelegd nadat ik vanochtend had begrepen wat er mis was. Dus nu lukt de foto rechts wel, ondanks de matige omstandigheden. Als een paar uilen even opvliegen heb ik een slecht geweten (verstoring!) en we lopen gauw door.

route 1; route 2; foto's; natuur

ransuil ransuil

6 februari: Valthermond, Grolloo, Roden

zwartbuikwaterspreeuw

De winter staat dan toch nog voor de deur, vanavond en morgen code rood vanwege sneeuwstorm en daarna strenge vorst. Maar ook vandaag is het al bitter koud vanwege een nare harde oostenwind. De thermometer geeft een graadje boven nul aan. Vanwege de verwachte winterse problemen gaan we toch maar niet naar Brabant.

Ik rijd eerst naar Valthermond. Door het lelijkste stukje Nederland (Nieuw-Buinen, 1e en 2e Exloërmond, Valthermond. Enorme kale akkers. Ter verhoging van de feestvreugde worden hier ook heel wat reusachtige windmolens geplaatst. Er zit langs een landbouwweggetje wel een mooie groep kleine zwanen en wilde zwanen.

Langs de Valtherdijk zijn een paar "vogelakkers", en daar waar er ook een populierenbosje in de buurt is om te schuilen zijn er inderdaad veel vogels te vinden. Er zit ook een groepje grauwe gorzen. Ik hoor ze steeds, en ik zie ook wel iets, maar in het slechte licht hoog in de boom leveren de foto's niets op. Bovendien heb ik ruzie met de settings van de camera. Boven de akker steeds een jagende blauwe kiekendief.

Dan met de auto verder naar Onstwedde. Foto van bonte kraai. Vervolgens vanwege de kou toch maar naar het bos waar wat beschutting is, want langs de Dollard (oorspronkelijke plan) zal het nu wel niet uit te houden zijn. Bij Grolloo loop ik de gele route (want zelf niets voorbereid). Daarna nog even naar de vogeltrap in het Peizerdiep achter Roden waar een waterspreeuw zit. Vermoedelijk de vogel die steeds bij het TT-circuit in Assen rondhing, want die is daar de laatste dagen niet meer gezien.

route; foto's; natuur

4 februari: Pompsterplaat

Even in de nieuwe auto rijden, en een kijkje nemen bij de uitkijkheuvel op de Pompsterplaat. Rustig, maar toch veel te zien. Roerdomp vliegt mooi over maar is me te vlug af voor een goede foto (naschrift: toen stonden de settings van het fototoestel ook al fout). Heel in de verte zitten twee zeearenden in een boom. Op het water zit een grote groep nonnetjes. Er vliegt ook nog een ijsvogel over. De pijlstaart is vandaag het fotogeniekst.

route; foto's; natuur

pijlstaart

1 februari: Onlanderij

Kort rondje door de Onlanden, en eindelijk laat de ruigpootbuizerd zich zien, van grote afstand (naschrift: en nog steeds ruzie met fototoestel, settings staan niet goed en daardoor kan ik niet focussen op de vogel).

route; natuur

terug naar Januari 2021


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.