Gertjan's Looblog Maart 2021 navigation back navigation home navigation forward

31 maart: Roderwolderdijk

De natuur trekt zich nergens iets van aan natuurlijk. De zon schijnt, en in de Onlanden is het moeras tot leven gekomen. Blauwborsten, rietzangers, rietgorzen, snor, sprinkhaanzanger en zo nu en dan een roerdomp laten zich goed horen.

route; foto's; natuur

30 maart: Jaap Deensgat

Voorjaar. Het wordt twintig graden. Eind van de middag is er tijd voor een rondje vanaf de kazerne. Erg druk met wandelaars. Zelfs een stel dat in de vogelhut door de luiken door naar buiten is geklommen en dan luidruchtig midden in het natuurgebied heeft plaatsgenomen.

Verderop zitten er twee zeearenden bij elkaar. Eentje vliegt weg. Allemaal heel ver weg, helaas.

route; foto's; natuur

29 maart: Onlanderij

De geoorde futen zijn weer terug in de bescherming van de kokmeeuwenkolonie.

Onderweg veel op de telefoon kijken, maar nieuwe berichten zijn er pas als ik weer thuis ben.

route; foto's; natuur

geoorde fuut kievit

ooievaar

28 maart: Roderwolderdijk en Ter Borg

Koud en winderig. Boven de Onlanden zijn het vooral de bruine kiekendieven die heel actief zijn. Het moeten er een heel stel zijn. Als ik bijna rond ben wordt de aandacht getrokken door twee vrolijk buitelende ooievaars.

's Middags komt er een regengebiedje uit het westen dat langzaam minder actief lijkt te worden. P. en ik kiezen voor het oosten van de provincie (bij Sellingen), maar we hebben onderweg geregeld gespetter. Echt nat worden we niet. Best een mooi rondje, maar weinig bewegende natuur. Enige opvallende verschijning is een groene specht die ik wel zie, maar niet hoor. Meestal is het andersom.

route; route; foto's; natuur

ooievaar ooievaar ooievaar

27 maart: Westbroeken

Rondje door het gebied van de Drentsche Aa. Daar is het de tijd van het jaar voor. Maar het voelt nog helemaal niet als voorjaar: koud en hagelbuien (en slechte berichten). Dat het echt voorjaar is hoor je vandaag vooral van de tjiftjaffen die plotseling allemaal terug zijn. Op de bekende plekken tonen schedegeelster (nog heel voorzichtig) en goudveil en stengelloze sleutelbloem (uitbundig) dat het toch voorjaar wordt.

route; foto's; natuur

verspreidbladig goudveil stengelloze sleutelbloem

Drentsche Aa

26 maart: Nijlandsterpolder

route; natuur

25 maart: Ezumakeeg

Slecht nieuws.

route; foto's; natuur

graspieper grutto

24 maart: Onlanderij

Mooie ochtend, en ik ben daarom al tijdens de ochtendschemering in de Onlanden. De blauwborsten zijn terug.

route; foto's; natuur

23 maart: Matsloot

Eerste keer dat ik dit jaar een roerdomp hoor.

route; foto's; natuur

21 maart: Anloo en Fochtelooërveen

Ook één van de mooiste plekjes van Drenthe ontkomt er blijkbaar niet aan: het Anloërdiepje moet ook op de schop. De beekbodem moet verhoogd. Een enorm en foeilelijk informatiebord brengt iedereen op de hoogte. Het meeste werk is blijkbaar al gedaan. Langs de oevers van de beek liggen hier en daar flinke plakkaten met zand. Geen gezicht. Het zal wel weer ergens goed voor zijn.

's Middags naar het Fochteloërveen. Het is koud met een nare harde wind en er is niet veel te zien. Als we boven in de uitkijktoren staan vliegen er wel twee kraanvogels voorbij. P. heeft ze mooi in de telescoop die inmiddels weer terug is. Later zien we ze vlakbij het parkeerterreintje nog eens. En ook nog een klapekster. Ook de boswachter stopt even om mee te genieten. Na afloop rijden we naar Norg waar we uit eten (!) gaan. Bij de camping Norgerberg kun je uit eten terwijl je in één van de bungalowtjes zit. Erg leuk.

route; route; foto's; natuur

verhoging beekbodem Anloërdiepje verhoging beekbodem Anloërdiepje

Ondertussen een heel stel oude dia's teruggevonden, en met behulp van een lightpad en een fototoestel gedigitaliseerd. Hier zijn drie opvallende, van erg lang geleden natuurlijk. Ik was toen erg braaf zo te zien.

GJ rond 1965 met ma en bal, rond 1968 met pa in Tossa de Mar, rond 1971

20 maart: Holterberg

route; foto's; natuur

kokardezaagbek

19 maart: Nijlandsterpolder

route; foto's; natuur

18 maart: Fransum Piloersema

route; foto's; natuur

17 maart: Matsloot

route

16 maart: Lauwersoog

Mooie zeekoet dobbert vlak onder de dijk. De roodhalsfuut is ook weer terug. Zijn hals wordt steeds roder naarmate de zomer dichterbij komt.

route; foto's; natuur

zeekoet roodhalsfuut

15 maart: Nijlandsterpolder

Koud en harde wind. Niks te zien.

route; foto's; natuur

14 maart: Matsloot en Coendersborg

's Ochtends naar Matsloot. Veel belangstelling bij het bruggetje, dus ik loop maar door. Als de zon tussen de wolken tevoorschijn komt is het prachtig. Roodborsttapuiten. Eerste kneu van het seizoen.

's Middags samen naar de Coendersborg in Nuis, en vandaar lopen we rondje door het Westerkwartier. Het gebied van de Coendersborg is aardig. Dan via fietspad naar Nanninga's bos (gaat wel). Dan een heel saai stuk tot we in Jonkersvaart (voor km 9) naar Willemstad afslaan. Hier ben ik nog nooit geweest geloof ik, en dat alleen al is een reden om het leuk te vinden - sinds de herinrichting hoort dit nog wel bij de eigen gemeente. Terug via "'t Pad".

route Matsloot; route Coendersborg; foto's; natuur

graspieper

13 maart: Lochem

Het weer is bar en boos. Niet te vroeg weg, want rond negen uur is de eerste "actieve regenzone" pas weer gepasseerd. Waterballet op de snelweg, maar als ik even na negenen in Lochem ben schijnt de zon even. Rest van de dag enorme buien met stormachtige wind en onweer, afgewisseld met prachtige felle opklaringen en een enkele regenboog.

Ik loop langs de Berkel, ten oosten van Lochem, maar in tegenstelling tot het meer westelijke deel van de Berkel is dit nog gewoon een kanaal. De kokardezaagbek die hier eerder is gezien is blijkbaar al weer verdwenen. Ik zie wel een grote groep vinken en kepen die aan het badderen zijn in de vele plassen op het pad bij "De Cloese". En verderop een verdwaalde mandarijneend in een weiland.

Mooiste deel van de route begint eigenlijk pas als ik de Berkel rond km 8 verlaat. Bij "Beekvliet" bloeien de eerste bosanemonen van het seizoen. Dan verder langs de Slinge. Over zelfbedieningspontje. Paar mooie meanders van de Slinge door bosje bij 't Galgenveld en museum Lebbenbrugge.

De terugweg is meest beschut, door Steltkampsveld en verder over de "Maandagsdijk" naar Berchem. "Coffee to go" bij de banketbakker. Dan door het bos ("Kalenberg", "Zwiepseberg"). Dit deel is veel aardiger dan verwacht, ondanks de bij vlagen barre weersomstandigheden, en eindelijk kom ik toch ook weer wat andere wandelaars tegen. Via de villabuurt terug naar beginpunt.

route; foto's; natuur

Hoge Enk, Lochem

12 maart: Onlanderij

Veel regen verwacht, maar 's ochtends vroeg is het droog en schijnt de zon zelfs even. Ik benut dat voor een kort rondje door de Onlanden. Verliefde futen en wulpen, en een torenvalk die als ontbijt een muis zit op te peuzelen in een boompje.

route; foto's; natuur

fuut fuut fuut fuut

11 maart: Lauwersoog

Storm. Aan het eind van de middag zijn er een paar opklaringen en dan loop ik een kort rondje door de haven.

route; foto's; natuur

9 maart: Onlanderij

route; foto's; natuur

8 maart: Nijlandsterpolder

route; foto's; natuur

7 maart: Ezumakeeg en Grootegast

Ook gisteren nog geen grutto's gezien of gehoord. Daarom nu maar naar de Ezumakeeg, daar zullen ze onderhand toch wel zitten? Als ik op de plek van de vorig jaar door brand verwoeste vogelkijkhut sta vliegt er een groepje luid roepend over. Later volgt nog een enorme wolk van wel 200 grutto's!

's Middags samen een rondje vanaf Grootegast naar Lutjegast. Mooie stukjes met petgaten - onderdeel van de Abel Tasmanroute (Abel Tasman is in Lutjegast geboren en daar zijn ze erg trots op). Terug via de Hooge Reed, blijkbaar een nieuw wandelpad. Heel aardig, ondanks het grijze, koude weer.

route Ezumakeeg; route Grootegast; foto's; natuur

grutto

tussen Grootegast en Lutjegast de Hooge Reed

6 maart: Aduarderzijl

Flinke route - grootste afstand van het afgelopen jaar - maar er is extreem weinig te zien. De weilanden zijn overal ingespoten met drijfmest, of de boeren zijn daar nog mee bezig. Alleen meeuwen lijken hier nog wat te eten te kunnen vinden. Wel leuk: twee keer een paartje grote zaagbekken in het Oldehoofsche Kanaal.

route; foto's; natuur

5 maart: Onlanderij

Prachtige ochtend. Heel veel zingende rietgorzen. Ook een paar enthousiaste wulpen.

route; foto's; natuur

4 maart: Lauwersoog

route; natuur

3 maart: Dannemeer

De dag begint met zon maar eer ik even tijd heb om een rondje te lopen is de mist al weer terug. Ik rijd naar Dannemeer. Daar schijnt de zon nog wel even totdat even later ook daar de boel potdicht zit.

route; foto's; natuur

1 maart: Matsloot

route; foto's; natuur

terug naar Februari 2021


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.