Gertjan's Looblog September 2021 navigation back navigation home navigation forward

28 september: Medenerweg

route; foto's; natuur

26 september: Matsloot, Ee, Ezumakeeg

's Ochtends even naar Matsloot. Er zit een zeearend op de vaste stek van de visarend, terwijl de visarend een stukje verder aan de andere kant van het bosje zit.

's Middags is de zon verdwenen als we samen een rondje lopen vanaf Dokkumer Nieuwe Zijlen. Aardig rondje, eerst langs de Ee, dan door het dorpje Ee (beschermd dorpsgezicht) en daarna een heel stuk over een weinig gebruikt graspad vanaf een buurtschap waar Wiegel vroeger gewoond zou hebben. Na afloop (na koffie met appeltaart) rijden we nog even naar Ezumakeeg en plots gaat de zon nog even prachtig schijnen. Honderden goudplevieren en natuurlijk nog heel veel meer. Ook veel belangstellenden. Prachtige afsluiting van de dag.

route Matsloot; route Dokkumer Nieuwe Zijlen; route Ezumakeeg; foto's; natuur

Ee Nijlandwei

wintertaling

25 september: Texel

Ik sta om half acht op de veerboot naar Texel. Vanaf de boot twee zwarte zee-eenden en een zeekoet. Er zijn nog meer vogelaars want er is deze week een balkanbergfluiter gespot. Ik had daar wel iets over gehoord, maar wist het fijne er niet van. Op de boot begrijp ik dat de vogel er mogelijk nog is, maar nu verder geheim gehouden wordt op waarneming.nl. Maar de leden van Dutch Bird Alerts worden blijkbaar wel op de hoogte gesteld. Tja. Ik doe dan ook maar een poging, maar houd het niet lang vol als de vogel niet in zicht blijkt. Dan liever een mooi rondje gelopen.

middelste jager (?)

Dat rondje begint bij het strand, paal 28. Op zee de hele tijd jagers. Ik denk kleine jagers, maar de soorten jagers zijn lastig uit elkaar te houden. Bijzondere zeevogels die te beroerd zijn om zelf een visje te vangen, maar als er een stern of meeuw met prooi langs komt vallen ze die net zolang lastig totdat het slachtoffer de prooi loslaat. Op IJsland hebben we veel jagers mooi van dichtbij kunnen zien. Nu is het steeds ver weg op zee. In Nederland heb ik er nog niet eerder zoveel in korte tijd gezien.

Vanaf het strand zijn verder meeuwen, aalscholvers, visdieven en grote sterns te zien. Ook drieteenstrandlopers op het strand. In de verte soms ook eiders, roodkeelduikers, en twee Jan-van-genten. Ik loop eerst in zuidelijke richting tot aan de Slufter (zeekoet!) en vandaar via het binnenland terug. Hier veel zilt torkruid en verderop veel driedistel. Terug bij Paal 28 ook nog een rondje in noordelijke richting, door de duinen naar de vuurtoren en dan terug over het strand. Ik kom bij km 11.5 langs een plek waar tien minuten later een goudlijster (zeer zeldzaam) wordt gezien. Niet veel later staan daar tientallen vogelaars. Als ik terug bij de auto ben rijd ik daar ook nog even naar toe, en zie de goudlijster door de scoop van een vriendelijke ander.

drieteenstrandloper grote stern

Daarna ook nog even naar de Horsmeertjes, en dan terug met de boot van 18:00 uur. In de Texelse veerhaven dobbert een zeekoet die bij het binnenlopen van de veerboot op de kant gaat zitten.

route Texel (balkanbergfluiter); route Texel (paal 28); route Texel (goudlijster); route Texel (Horsmeertjes); foto's; natuur

fazant lepelaar

Texel

21 september: Onlanderij

route; foto's; natuur

19 september: Zeevogelexcursie Lauwersoog

Dus geen wandeling, maar wel veel gezien. En een record aantal foto's gemaakt (de meeste weer weggegooid).

vaarroute; foto's; natuur

Pontische meeuw zeekoet

zeevogelexcursie

Jan-van-gent

kleine jager jonge Jan-van-gent

Jan-van-gent

jonge Jan-van-gent

Jan-van-gent

Pontische meeuw

Jan-van-gent

alk zwarte zee-eend roodkeelduiker kleine jager

Engelsmanplaat

18 september: Eemshaven

route; foto's; natuur

Uithuizerwad

casarca en nijlgans

14 september: naar Den Ham

route; foto's; natuur

12 september: Jaap Deensgat en Onstwedde

route Jaap Deensgat; route Onstwedde; foto's; natuur

11 september: Punt van Reide en Nieuwe Statenzijl

Donker weer, maar niet koud en uiteindelijk ook nauwelijks regen. Ik loop een paar rondjes bij de Punt van Reide. Het is eb en dan is er weinig te zien: de meeste vogels zitten ver weg op de drooggevallen zandplaten. Ook de zeehonden laten zich dan niet zien. Dat geldt niet voor de zangvogels die hier soms in de struiken rondhangen. Er zijn nu veel tapuiten, ook een roodborsttapuit en en paapje.

Ik loop aan de binnenkant van de dijk naar het zuiden en dan weer terug aan de buitenkant van de dijk. Over de Dollard vliegt een roofvogel. Lijkt op bruine kiekendief. Hij gaat op de dijk zitten. Hij heeft wel een erg witte kop en het lijf lijkt wel oranje. Als hij opvliegt zie ik het: een rode wouw!! Dat blijft altijd erg bijzonder. Terwijl ik de rode wouw volg zie ik in mijn ooghoek een grote vogel wat verderop naast de dijk zitten. Een zeearend! Hij vliegt op als ik nog wat dichterbij kom.

route Punt van Reide; route Nieuwe Statenzijl; foto's; natuur

tapuit

paapje rode wouw

zeearend

torenvalk gewone zeehond met grote zilverreiger

8 september: Nijlandsterpolder

Geen auto, dus een rondje vanaf thuis. Aan de overkant van het Aduarderdiep bloeit op meerdere plekken het oranje springzaad.

route; foto's; natuur

6 september: Ezumakeeg

Mooie avond, maar de avonden worden al wel erg kort. Drie grauwe franjepoten en twee reuzensterns. Een stagiair staat met een lange stok met daarop een ontvanger te proberen de zender van een lepelaar te ontvangen. Maar de lepelaar staat in een groepje dat te ver weg staat.

Vandaag eindelijk weer een college kunnen geven met studenten voor mijn neus. Mijlpaal.

route; foto's; natuur

5 september: Jaap Deensgat en Doldersum

Eerst heel even naar het Jaap Deensgat waar de zon nog even schijnt voordat er een flink mistgebied het landschap bedekt. In de korte periode is er toch gelijk wel wat te zien. Twee zeearenden zitten in de verte op de oever vlakbij een stel reuzensterns. Er zwemt een casarca en even later vliegen er in de mist ook nog vier casarca's over. Die maken een heel ander geluid dan de vele ganzen hier. Als ik bijna bij de auto terug ben loopt er tussen de koeien een koereiger die even later opvliegt.

Aan het eind van de ochtend zoeken we samen de zon op bij Doldersum. We lopen de wandelroute "Rust in het Drents-Friese Wold" die te vinden is op de website van Natuurmonumenten. Het is inderdaad een heel rustige wandeling, terwijl het vandaag vanwege het al dagen aangekondigde mooie weer verder vast overal druk is.

Leukste waarnemingen: een levendbarende hagedis op het zandpad, en even later ook nog een mooie hazelworm - ook al midden op het pad. Als we bijna terug zijn kijken we even bij het oorlogsmonument (km 13.5). Vlak ernaast staan een paar bijenkasten. Een oudere man en vrouw spreken ons aan, en er volgt een leuk gesprek, waarin we onder andere te horen krijgen dat hij 85 jaar oud is, en ook schildert ("streekgebonden herkenbare kunst"), en ook allerlei informatie over kinderen (een hoogleraar in Wageningen), kleinkinderen (eentje deze week in Zwolle getrouwd) en gezondheid te horen krijgen (behandeld voor hypertensie door dokter van Leeuwen in het UMCG (net als ik in 1992...)).

route Jaap Deensgat; route Doldersum; foto's; natuur

Doldersummerveld

4 september: Dwingelderveld

Aardig rondje over het Dwingelderveld, al duurt het tot het middaguur tot de aangekondigde opklaringen de overhand krijgen. Het mooist is een omgevallen kale boom waarin minstens vier grauwe klauwieren (jonkies?) actief zijn. Verder vallen de veel bruinrode heidelibellen op. Op de bekende plekken groeit ook weer volop klokjesgentiaan.

route; foto's; natuur

grauwe klauwier

kleine zonnedauw grote parasolzwam

2 september: Matsloot

route; route; foto's; natuur

terug naar Augustus 2021


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.