Gertjan's Looblog November 2021 navigation back navigation home navigation forward

28 november: Lauwersoog

's Ochtends heel kort rondje, het is beestenweer. 's Middags naar Roden om slingers op te hangen, en drie opblaasletters (de 'N', de 'O' en de 'A')!

route; foto's; natuur

27 november: Aekingerzand

En nog een donkergrijze, natte dag. Alleen het eerste uurtje is het droog, daarna miezert zo'n beetje de hele dag. Ik zie wel een flinke groep kruisbekken, en dat was al weer een tijd geleden. De andere hoogtepunten zijn een klapekster en een houtsnip. Maar met dit weer levert dat geen foto's op.

route; foto's; natuur

Grenspoel

21 november: Fochtelooërveen

Regenboogweer, met iets te veel buien. De paden zijn hier nu wel heel erg nat. Na afloop naar Roden voor de verjaardag van M.

route; foto's; natuur

Fochtelooërveen

20 november: Wierum

Donkergrijze dag. Wel sneeuwgorzen, fraters en strandleeuweriken, maar foto's maken met deze omstandigheden gaat nauwelijks.

route; foto's; natuur

19 november: Lauwersoog

Minirondje aan het eind van de middag als de zon toch nog even gaat schijnen. Er vliegen boven de Waddenzee twee grote zee-eenden voorbij. Die heb ik hier nog niet eerder gezien.

route; foto's; natuur

17 november: Den Ham

route; natuur

14 november: Onlanden en Sellingen

Alweer een heel grijze dag. Voor de eventuele opklaringen moet je in het oosten zijn, en daarom proberen we Sellingen. Maar de zon krijgen we niet te zien.

route Onlanden; route Sellingen; foto's; natuur

13 november: Dwingelderveld

De afgelopen weken ging het steeds naar de kust, dus vandaag omwille van de broodnodige afwisseling naar het Dwingelderveld. Erg ironisch dat daar dan - zeer ongewoon - op een zandpad een echte kustbewoner rondwandelt: een verdwaalde sneeuwgors. Op dat moment heb ik al genoten van een kleine bonte specht, een zeearend (in de verte aan de noordelijke kant van Acter 't Zaand) en een klapekster (aan de zuidelijke kant).

Daarna is het een tijdje rustig. Tijd voor koffie en broodje bij de camping de Noordster. Dan terug naar de hei en daar vliegen heel in de verte vier kraanvogels voorbij. Blijkbaar overwinteren er ook dit jaar een paar hier in het noorden. Ook nog een groepje overvliegende kleine zwanen. Als ik terug ben bij het Holtveen komt de zon er even prachtig door. Omdat er geen zuchtje wind staat spiegelen de vennen prachtig.

route; foto's; natuur

Dwingelderveld

kleine bonte specht verdwaalde sneeuwgors

11 november: Eemshaven

route; foto's; natuur

10 november: Terschelling

We nemen de boot van half één terug, dus er is niet veel tijd meer voor uitgebreide wandelingen. Ik loop na het ontbijt wel weer even naar zee. In een uurtje is er heel veel te zien, hoewel het zicht heel slecht is: net als gisteren heel grijs en soms een beetje miezer. Ik zie veel alken, zeekoeten, zeehonden (beide soorten), roodkeelduikers en maarliefst zes jan-van-genten. Ook een parelduiker (of is dat ook een roodkeelduiker? Ja, toch een roodkeelduiker). Mooiste is een houtsnip die over zee aan komt vliegen, het strand op vliegt en dan zo over de duinen wipt.

Dan met de fiets via het Groene Strand naar de Noordvaarder en de haven. In de haven tel ik opnieuw de zeekoeten. Het zijn er bizar veel.

Vanaf de veerboot is het zicht nog steeds heel beroerd, maar toch zijn er steeds weer zeekoeten en alken te zien. Natuurlijk ook veel eiders. Mooiste is een grote groep drieteenmeeuwen die een hele tijd achter de boot aan vliegen en zich prachtig laten zien.

route; fietsroute; foto's; natuur

zeekoet zeekoet

drieteenmeeuw

drieteenmeeuw drieteenmeeuw

9 november: Terschelling

's Ochtends na het ontbijt loop ik weer gelijk even naar zee. De rust is weergekeerd. Verderop vliegen steeds opnieuw groepjes zwarte zee-eenden voorbij. Het moeten er bij elkaar honderden zijn. Zo nu en dan ook roodkeelduikers. Alles vliegt naar het westen. Ook nog een onduidelijke dwergmeeuw (?). Een enkele keer vliegt er ook dichterbij wat voorbij, met name een paar zwarte zee-eenden en een mooie zeekoet. Op een van de foto's van een groepje zwarte zee-eenden in de verte blijkt ook nog een jan-van-gent te figureren!

Na een uurtje pakken we samen de fiets en rijden via Midsland weer naar de Waddendijk, en dan verder naar het oosten. Heel aardig stuk. Vooral scholeksters, wulpen en bonte strandlopers. Ook weer twee keer een zeekoet. Ook een kanoet, oeverpieper, rosse grutto. In Oosterend nemen we het fietspad naar de Boschplaat. Daar parkeren we de fiets en lopen via het strand naar het oosten, tot even verder dan het drenkelingenhuisje. Enorm veel meeuwen en drieteenstrandlopers, vooral op plekken waar heel veel scheermesjes zijn aangespoeld. Uiteindelijk lukt het om tussen de vele meeuwen een pontische meeuw te spotten. Tussen de meeuwen en de drieteenstrandlopers vliegen soms een paar kleine groepjes zilverplevieren.

Als we via de binnenkant van de duinenrij teruglopen is het weer inmiddels veel slechter geworden. In plaats van droog maar grijs is het nu een soort natte mist die het zicht enorm verslechtert en ook langzamerhand voor nattigheid zorgt. Alleen een jagende blauwe kiek laat zich ondanks de moeizame omstandigheden nog even zien.

route Strand; route Boschplaat; fietsroute; foto's; natuur

wulk kamster

Drenkelingenhuisje

8 november: Terschelling

's Ochtends weer naar zee natuurlijk. Roodkeelduikers, zwarte zee-eenden, zeekoeten. Ook weer een drieteenmeeuw. Na een uurtje komt mijn reisgenoot ook naar buiten en we lopen over het strand in oostelijke richting. Zo nu en dan komt de zon er door en dan is het prachtig. Flinke stukken van het strand liggen nog onder water vanwege de stormachtige omstandigheden van gisteren. We lopen tot het strand ter hoogte van Formerum en kiezen dan voor een route door de duinen terug naar ons hotel.

Terschelling

's Middags op de fiets naar West. Terwijl P. even in de winkeltjes rondkijkt loop ik de havenpier op en neer. Opnieuw bizar veel zeekoeten. Dan samen verder op de fiets langs de Waddenkust tot aan Midsland. Op de drooggevallen stukjes kwelder zitten grote aantallen vogels, dus we stoppen geregeld om even te kijken. Rosse grutto's, middelste zaagbekken, paarse strandlopers, eiders, brilduiker.

Tijd voor soep in de strandtent van Midsland aan Zee. Daarna loop ik nog even het strand op in de hoop op nog meer zeevogels, maar het wordt al gauw donker.

route naar Formerum aan Zee; route Haven; route Midsland aan Zee; fietsroute; foto's; natuur

roodkeelduiker zeekoet

Terschelling

zeekoet eider

7 november: Terschelling

Korte vakantie: paar dagen naar Terschelling. We hebben de boot om 13:00 dus er blijft niet veel tijd over voor een wandeling. De boot doet er tegenwoordig 115 minuten over. Ik ben de hele overtocht op het dek, ondanks de harde noordwestenwind (en spectaculaire buitjes met veel regenboog). Volgens de theorie is bij die wind de kans op interessante zeevogels het grootst. In het begin zie ik veel groepjes eiders. Dan ook meerdere zeekoeten en een alk. In de haven van Terschelling zitten een heel stel zeekoeten (ik tel er zeven) die hier blijkbaar de beschutting hebben opgezocht.

Op de fiets naar ons hotel in West aan Zee. Er is een marathon aan de gang. Na het inchecken is er nog kort tijd om even bij zee te kijken. Door de harde wind is de zee heel wild. Maar in een paar minuten dat we bij de branding staan komen er gelijk bijzonderheden over: een jonge jan-van-gent, twee drieteenmeeuwen (een juveniel en een volwassen exemplaar). En dan mijn hoogtepunt van de dag: een vaal stormvogeltje. Nieuwe soort! Het was alweer anderhalf jaar geleden dat ik spontaan (zonder hulp) een nieuwe soort kan bijschrijven.

route; foto's; natuur

drieteenmeeuw vaal stormvogeltje

6 november: Harlingen

Geblesseerd, dus rustig aan. En geen auto. Dan maar naar Harlingen, want ik wil al weer naar zee en dan zijn de opties met openbaar vervoer beperkt.

Als ik de pier op loop zie ik al gelijk een kleine jager die met een paar meeuwen in de slag is! Toch wel heel bijzonder, jagers worden hier maar heel weinig gezien. Als ik terugloop zwemmen er twee zeekoeten. Die zie ik dit jaar ook al in overvloed. Op de pier zelf steeds groepjes sneeuwgorzen, mogelijk steeds dezelfde. Via de veerhaven naar de vissershaven, maar daar is niets te zien. Dan nog maar eens de pier op. Opnieuw sneeuwgorzen, en verderop ook een oeverpieper. Ook paarse strandlopers. Er vliegt nog een zeekoet voorbij. Het wordt langzamerhand laag water, en bij de Stenen Man zit nu een grote groep kanoeten.

route; foto's; natuur

sneeuwgors

2 november: Nijlandsterpolder

route; natuur

1 november: Schiermonnikoog

Wolkenloze lucht, maar een keiharde zuidenwind. Probleem: er is geen koffie meer. Eerst dus een kort rondje totdat de horeca open gaat en ik aan de koffie kan. Het is prachtig op het strand. Op drie plekken een (jong?) zeehondje dat op het strand is gekropen. Ik loop er met een boog omheen. Ook weer zeekoeten en een onduidelijke roodkeelduiker.

Het blijft prachtig zonnig, al is de wind veel te hard. Vanaf de Reddingsweg loop ik na de koffie opnieuw over het strand. Verrassing: een kleine jager die zich heel mooi van dichtbij tot twee maal toe laat bewonderen. Mooie afsluiting!

route voor de koffie; route na de koffie; foto's; natuur

gewone zeehond

kleine jager kleine jager

kleine jager

kleine jager

terug naar Oktober 2021


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.