Gertjan's Looblog December 2021 navigation back navigation home navigation forward

31 december: Lauwersoog

Na het bakken van de appelbeignets, waarbij ik me nu overbodig heb gemaakt omdat de kinderen het voortaan kunnen.

In Lauwersoog is de roodhalsfuut die hier al een paar winters doorbrengt weer terug.

route; foto's; natuur

eider

30 december: Harlingen

De ochtend verregent, maar aan het eind van de ochtend is het droog, althans in Harlingen. Ik loop een paar keer de pier op en neer, en ook even langs de dijk in zuidelijke richting. Honderden slobeenden zwemmen in zee. Als het tijd wordt om naar huis te gaan komt de zon zelfs even te voorschijn.

route; foto's; natuur

oeverpieper

kanoet kanoet

slobeend

29 december: Breebaartpolder en Lauwersoog

bloeiende narcis

Om half negen is het nog pikkedonker als ik in de auto stap. De kortste dag is alweer een week geleden, maar wat de meeste mensen niet weten is dat de zon pas op dertig december het laatst opkomt. Hoe dat kan? Al sinds 14 december gaat de zon 's middags later onder. Ik kies voor de Punt van Reide want de regen zou uit het zuidwesten komen. Slecht plan, want in oost Groningen hangt dikke mist en het miezert ook nog. Ik houd het een uurtje vol in de hoop dat de mist optrekt, maar nee.

Een blik op knmi.nl leert dat ik terug naar het westen moet om de mist te ontlopen. Dan maar weer naar Lauwersoog. Daar is het helemaal niet mistig en droog. In de haven steeds veel overvliegende pijlstaarten, en verder veel zeehondjes. Ik zie vandaag tien keer een zeehond, waarvan de negende keer het leukst is want dan is een zeehondje op het strandje in de veerhaven gekropen. Er zijn veel toeristen (populair corona-uitje: naar de haven en dan een gebakken visje afhalen en buiten of in de auto opeten).

Heel veel bijzonders is er niet te zien. Wel twee voortekenen van de lente: in Lauwersoog bloeien al een paar dwergnarcissen. En er vliegt een kokmeeuw rond die al een zwarte kap heeft.

route Breebaartpolder; route Lauwersoog; foto's; natuur

gewone zeehond

28 december: Eemshaven West

's Ochtends is het droog en aardig. Als het eenmaal begint te regenen houdt het niet meer op. Opvallendste is opnieuw een grote groep sneeuwgorzen. In de Eems zwemmen brilduikers.

route; foto's; natuur

27 december: Lauwersoog

Kort rondje, donker en nat. Daarna samen op en neer naar Brabant om M. te bezoeken.

route; natuur

26 december: Peazemerlannen en Aduard

Bitterkoud. Code geel voor gevoelstemparaturen van min vijftien. Ik kies desondanks het koudste plekje in de buurt: buitendijks bij Peazemerlannen. Vreselijk koud. De Waddenzee is een poolvlakte. Erg laag water, en wat er aan water over is is bevroren. Een grote groep sneeuwgorzen is erg onrustig. Foto's maken gaat bijna niet want dan bevriezen je vingers. Nog wel een mooie blauwe kiekendief.

's Middags met onder andere mijn kleindochter een kort rondje door het dorp.

route Peazemerlannen; route Aduard; foto's; natuur

Peazemerlannen

blauwe kiekendief

bonte strandloper

25 december: Onlanderij en Nijlandsterpolder

Winter is weer even terug. Zonnig maar koud. Na het kerstontbijt naar de Onlanden. Daar laten de ruigpootbuizerd en de kiekendieven zich goed zien, maar van ver. 's Middags nog een kort rondje samen vanaf Aduard. Nog steeds enorme groep kramsvogels en koperwieken in de meidoorns langs het Aduarderdiep.

route Onlanderij; route Nijlandsterpolder; foto's; natuur

kramsvogel

24 december: Lauwersoog

Miezerig. Kort rondje, weinig te beleven. Wel weer zeehondjes in de haven natuurlijk.

route; foto's; natuur

22 december: Nijlandsterpolder

Nog zo'n mooie, koude dag. Het halen van mijn boosterprik in Vinkhuizen verliep gelukkig zonder de chaos van eerdere dagen op die plek.

route; foto's; natuur

blauwe reiger grote zilverreiger

21 december: Nijlandsterpolder

Het vriest, maar de zon schijnt en dat was lang geleden. Ook de heel gewone soorten zien er dan weer fris en fleurig uit. Het is weer lockdown-weer.

route; foto's; natuur

mannetje krakeend mannetje kuifeend

gewone zeehond

19 december: Onlanderij en Eemshaven Oost

Vandaag weer zeer donkergrijs en soms miezerig. Vanaf de Onlanderij zie ik toch de ruigpootbuizerd. Hij zit eerst in de verte in een boompje en ik ben niet zeker of het geen gewone buizerd is. Als hij opvliegt is het duidelijk: witte stuit, brede vleugels, aan de onderkant met een beetje gelige tint. Verder steeds bruine en blauwe kiekendieven. Als ik bijna terug ben laat de ruigpoot zich nog eens zien.

's Middags nog even naar de Eemshaven, aan de oostelijke kant. Daar is niet veel te zien. Wel een leuk zeehondje dat zo hard gaapt (?) dat ik zijn tanden kan zien.

route Onlanderij; route Eemshaven; foto's; natuur

18 december: Peazemerlannen

Vandaag is het iets minder donker weer dan de voorspellingen deden vermoeden. Ik ben weer eens bij de Peazemerlannen. Het is best genoegelijk, maar het maken van mooie foto's wil niet echt lukken. Zo veel licht is er nu ook weer niet, en de interessante vogels zijn te ver weg of bewegen te veel. Langs de pier zit een kanoet die nog het best wil poseren. Langs het water ligt een dode zeekoet. Ook trippelt er een paarse strandloper rond, en op het eind van de pier een viertal sneeuwgorzen. In het water ook eidereenden.

Dan verder naar de doodlopende dijk. Drie rotganzen waarvan er eentje de zeldzame witbuikrotgans is. Verderop zit een tweetal strandleeuweriken. Er vliegt ook een blauwe kiek voorbij. Op een hekje dat in het water staat zitten een stel oeverpiepers. Dan nog eens naar de pier waar nu een heel grote groep sneeuwgorzen heel onrustig een paar keer voorbij vliegt en soms een tel op de pier blijft zitten.

route; foto's; natuur

kanoet

15 december: Lauwersoog

route; foto's; natuur

12 december: Nijlandsterpolder

Zeer donkergrijs weer, en miezierig. Niet erg, want ik moet vandaag de wanden van onze nieuwe badkamer schilderen. Tussendoor lopen we samen het bekende rondje door de Nijlandsterpolder. Niets te zien natuurlijk. Op de terugweg lopen we nog even langs de boom waar de ransuilen zitten. Ik zie er vandaag drie.

route; foto's; natuur

11 december: Lauwersoog

Het vriest een paar graden als ik 's ochtends naar de Waddenzee rijd. Maar ik heb een nieuwe, gevoerde, broek en dat is lekker warm. Het is wat minder donker dan de laatste weken. In de haven zwemt alweer een zeekoet. Ook een paar zeehonden laten zich goed zien. Eentje is zelfs even op de kant gekropen in de monding van de haven. Dan verder over de Waddendijk richting Friesland. In de verte komt plots een ree (nee, zelfs een damhert) de dijk afgerend en die sprint zo de net drooggevallen kwelder op. Een wadlopend damhert zie je niet iedere dag.

Bij het eind van de doodlopende dijk bij Peazemerlannen keer ik weer om. Grote groep fraters. Steeds roepende zilverplevieren. Als ik weer onderlangs de zeedijk loop komt er een slechtvalk over. Terug in de haven zitten er meerdere paarse strandlopers. Eerst een groepje van 7 stuks en op het eind van de pier nog twee die ik mooi van dichtbij kan bekijken. De zeekoet is er ook nog steeds.

route; foto's; natuur

wadlopend damhert

paarse strandloper

5 december: Lauwersoog en Nijlandsterpolder

Het is vandaag iets beter dan gisteren, want het is windstil. De dag begint wel weer erg donker maar later in de ochtend wordt het wat beter. Eerst even naar de haven waar al weer een paar zeekoeten te zien zijn. Tussen de steenlopers zie ik maarliefst zes paarse strandlopers. In de haven en ook er vlak buiten laten zo nu en dan zeehonden zich zien. In de verte ook nog overvliegende zaagbekken en een zwarte zee-eend.

's Middags moet de auto terug zijn want P. moet met een familielid met trouwplannen een pak kopen. Ik loop nog een rondje door de Nijlandsterpolder.

route Lauwersoog; route Nijlandsterpolder; foto's; natuur

Lauwersoog Haven

zeekoet

4 december: Eemspolder en Punt van Reide

gewone zeehond

Opnieuw heel donker weer, en ook nog koud. Eerst even naar het weggetje dat boven Uithuizen naar de Ruidhorn loopt. Vlak voor de Ruidhorn is de laatste dagen in een akker een kaspische plevier gezien. Het zicht is slecht en tussen de honderden goudplevieren en kieviten laat uiteindelijk alleen een morinelplevier (ook leuk) zich even zien.

Daarna maar weer eens naar de Punt van Reide. Boven de Eems vliegt gelijk een middelste zaagbek voorbij. Daarna wordt de aandacht getrokken door een flinke groep fraters die ik een tijdje in de gaten kan houden, en door een paar groepen zilverplevieren. Op de plek waar 's zomers een kijkscherm staat om de zeehonden rustig te kunnen bestuderen is er ook nu nog een zeehond te zien. Hij kijkt me heel nieuwsgierig aan. Binnendijks zwemmen opnieuw een paar brilduikers. Ook een nonnetje laat zich mooi zien, maar de foto's zijn met dit licht niet toonbaar. Even later vliegt een zwarte ruiter roepend over me heen.

's Avonds naar Roden naar mijn kleindochter!

route Eemspolder; route Punt van Reide; foto's; natuur

terug naar November 2021


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.