Gertjan's Looblog Januari 2022 navigation back navigation home navigation forward

30 januar: Het Beeld en Vosbergen

's Ochtends even naar de Onlanden, parkeren bij Het Beeld voor de broodnodige afwisseling. Gelijk een slechtvalk, en verder heel veel kiekendieven en een mooie havik, maar de ruigpootbuizerd laat zich niet zien.

's Middags samen naar Paterswolde, aardig rondje langs het gebied van de Oude Aa (tussen Paterswolde en de A28). Midden op de weg zit een kikker die blijkbaar te vroeg wakker is geworden, wellicht omdat zo nu en dan de zon er lekker doorkomt. Daarna lopen we door Vosbergen. Daar trekt de bosuil nog steeds veel publiek.

route Het Beeld; route Vosbergen; foto's; natuur

29 januari: Lauwersoog en Zomerhuisjesbos

Stormachtig. Dat kost me m'n pet als ik boven de spuisluizen naar de Waddenzee sta te kijken. In de haven de gewone wintergasten (steenloper, paarse strandloper, roodhalsfuut, eider, middelste zaagbek, sneeuwgors) en een paar hele grote groepen overvliegende pijlstaarten. Ook veel tureluurs.

Na afloop rijd ik even langs een mooie witbuikrotgans bij Anjum, en dan loop ik nog even naar de uitkijkheuvel bij het Zomerhuisjesbos, maar daar is vandaag wel heel weinig te zien.

route Lauwersoog; route Zomerhuisjesbos; foto's; natuur

steenloper rotgans

tureluur

27 januari: Ezumakeeg

Aan het eind van de middag komt zowaar de zon er even door. Ik rijd nog even naar Ezumazijl waar tussen honderden en honderden brandganzen een sneeuwgans zit verstopt. Hij laat zich toch vrij snel zien. Daarna nog even naar de Ezumakeeg voor wel een heel kort wandelingetje. Veel bergeenden en pijlstaarten. Op het prikkeldraad zit een bibberende roodborsttapuit.

route; foto's; natuur

26 januari: Nijlandsterpolder

route; natuur

25 januari: Den Ham

route; natuur

24 januari: Nijlandsterpolder

route; natuur

23 januari: Ballooerveld en Lauwersoog

Als familieleden op kraamvisite gaan komen ze geregeld ook even bij ons langs. Vandaag lopen we daarom 's ochtends een rondje met K. en E. over het Ballooerveld. Het is erg rustig weer, wel grijs, maar niet zo donker als de afgelopen dagen. We zien twee keer een klapekster. En een ree die in volle sprint blijkbaar in paniek het hele heideveld doorkruist.

Na afloop nog even samen met P. naar Lauwersoog. Heel veel mensen, maar verder is er nauwelijks iets te zien. De roodhalsfuut is er nog steeds.

route Ballooerveld; route Lauwersoog; foto's; natuur

roodhalsfuut

22 januari: Dwingelderveld

Al weer erg grijs. Tot overmaat van ramp is het lange fietspad over de hei naar Benderse afgesloten, dus ik moet improviseren. Bij Holtveen was de witoogeend weer eens gezien, de laatste dagen, en uiteindelijk zie ik die ook nog even duidelijk. In de verte een klapekster, maar verder is er wel heel weinig te zien.

route; foto's; natuur

18 januari: Onlanderij

route; foto's; natuur

16 januari: Peazemerlannen en Nijlandsterpolder

Weer erg grijs, maar het blijft droog. Eerst naar de Peazemerlannen. Aan het eind van de middag samen nog even door de Nijlandsterpolder. Beetje regen langs de Lindt, maar daarna weer droog.

route Peazemerlannen; route Nijlandsterpolder; foto's; natuur

sneeuwgors

15 januari: Planken Wambuis

Poging om beter weer te treffen: naar Planken Wambuis, want verder naar het zuiden zou de mist plaats moeten gaan maken voor de zon. Mislukt, de hele dag dikke mist. Er is dus niet veel te zien. In de bomen zijn het vooral de pimpelmezen en de glanskoppen die zich laten horen, en ook soms kuifmezen. Koffie bij boerderij Mossel. Met goed weer moet ik dit rondje maar eens overdoen.

route; foto's; natuur

Planken Wambuis in de mist

13 januari: Matsloot

route; natuur

11 januari: Onlanderij

Mooie, maar koude ochtend.

route; foto's; natuur

10 januari: Nijlandsterpolder

Toch nog even naar buiten, want de zon schijnt. In het Aduarderdiep zit een dodaars.

route; foto's; natuur

9 januari: Onlanderij en Peazemerlannen

route Onlanderij; route Peazemerlannen; foto's; natuur

paarse strandloper

8 januari: Lauwersmeer

Zeer grijs. Weinig te zien.

route; foto's; natuur

5 januari: Westkapelle, Battenoord, Hellegatsplaten

Weer naar huis. 's Ochtends nog wel even naar Westkapelle waar het door de heel harde wind niet aangenaam is. Op de terugweg rijden we nog even langs Battenoord waar weer tientallen flamingo's de winter op de Grevelingen doorbrengen. Zie ook https://flamingosinnederland.info/.

Omdat we ook nog in Berlicum hebben afgesproken, maar pas later op de middag, stoppen we ook nog even bij het Hellegatsplein en lopen even naar de vogelhut "Kluut". Vandaag is hier niets te beleven.

route Westkapelle; route Battenoord; route Hellegatsplaten; foto's; natuur

flamingo's in de Grevelingen

4 januari: Westkapelle, Ritthem, Westkapelle

grote jager

Opnieuw 's ochtends even naar de Zeedijk, maar daar is weinig te zien.

Dan samen naar Ritthem, en vandaar een aardig rondje. De weersverwachting voor vandaag was erg slecht, en we krijgen wel wat regen, maar uiteindelijk valt het erg mee. We beginnen met een stuk door het bos van natuurreservaat Rammekenshoek. Erg modderig. Dan komen we bij de Westerschelde uit, bij fort Rammekens, en we lopen ook even de Westhavendam op en neer. Veel bergeenden, scholeksters, tureluurs en meeuwen. En in de verte ook grote sterns. In de Westerschelde soms een paar zaagbekken en zeehondjes.

Dan verder langs de dijk van de Westerschelde. In de vaargeul in de verte zitten twee zeekoeten en een eider. Bij de spuikom laat een alk zich van veel dichterbij bewonderen. Als we daar de dijk verlaten langs het afwateringskanaal vliegt daar luidkeels roepend een grote gele kwik voorbij. Leuk! Uiteindelijk via het dorpje Ritthem weer terug.

grote burgemeester

's Middags probeer ik toch nog eens de Zeedijk in de hoop op een grote burgemeester, of een andere verrassing. De wind is gedraaid, meer noordelijk, en het is een stuk kouder. In eerste instantie is er niet veel te zien, afgezien van heel veel meeuwen, steenlopers, scholeksters en zo nu en dan een zeehond. Als ik op de telpost uit de wind zit komt er plots zo maar een grote jager voorbij! Erg leuk.

Dan terug naar beginpunt waar huisgenoot P. me zo oppikt. Weer langs een enorme groep meeuwen, maar deze keer pik ik de grote burgemeester er toch uit. Nog leuker! Verderop nog twee mooie grote groepen paarse strandlopers en drieteenstrandlopers.

Na afloop halen we friet met kibbeling/inktvisringen op en nuttigen die weer op de dijk - in de auto.

route Westkapelle; route Ritthem; route Westkapelle; foto's; natuur

drieteenstrandloper

3 januari: Westkapelle, Veere

Grijze dag, maar wel droog. 's Ochtends opnieuw eerst even naar de zeedijk, maar de grote burgemeester die daar zou moeten zitten zie ik niet. Wel weer een stel jan-van-genten, maar het zicht is een stuk minder dan gisteren.

Samen lopen we een rondje vanaf Veere langs het Veerse Meer. Geoorde futen in het meer bij het mooiste stuk rond km 4 en 5. Na afloop alweer een koffie-to-go. En dan kijken we nog even rond bij Neeltje Jans, maar meer dan een zeehond en alweer een alk levert dat vandaag niet op.

route Westkapelle; route Veere; foto's; natuur

middelste zaagbek geoorde fuut

2 januari: Westkapelle, Zoutelande, Burghsluis

jan-van-genten in de ochtendschemering

Na het ontbijt (beneden ophalen bij het buffet, maar opeten op de eigen kamer) ga ik een uurtje naar de zeedijk om te zien of er nog wat leuke vogels voorbij willen vliegen. Als ik uit de auto stap is het nog niet eens helemaal licht, maar er vliegen al gelijk drie jan-van-genten voorbij. Later zie ik er nog meer. Ook veel drieteenmeeuwen, en heel in de verte een heel stel roodkeelduikers.

Dan samen op pad, over het strand naar Zoutelande. Heerlijk weer, de zon schijnt geregeld, en het blijft droog. De wind wakkert wel flink aan. We lopen totdat we Zoutelande voorbij zijn en net voor Valkenisse nemen we de zeer hoge trap ("de hoogste trap van Zeeland") om de duin over te gaan. Blijkbaar is dit het hoogste puntje van Zeeland (54 meter hoog).

Op de terugweg koffie ophalen bij een tentje in Zoutelande en even zitten op een zogenaamd luw plekje. Als de koffiebeker half leeg is waait hij om... De terugweg gaat over een heel mooi pad dat de toppen van de hoge duinen volgt.

's Middags rijden we naar Burghsluis (haventje aan de Oosterschelde bij Burgh-Haamstede). We lopen langs de Oosterschelde naar de Plompe Toren van Koudekerke en nog wat verder. Hoog water in de Oosterschelde. Een alk laat zich van heel dichtbij steeds kort bewonderen voordat hij weer onder water verdwijnt. Boven de Oosterschelde zijn ook de grote sterns actief. Hun typische geluid hoor je soms boven de herrie van de wind uit.

route Westkapelle; route Zoutelande; route Burghsluis; foto's; natuur

scholekster

van Zoutelande naar Westkapelle

alk

1 januari: Brouwersdam en Westkapelle

Paar dagen Zeeland. We vertrekken vanochtend mooi op tijd na een rustige oudjaarsnacht. Bij de Brouwersdam stoppen we even, want dat is een favoriete plek om bij de spuisluizen even naar de vele zeehonden te kijken. En op zee zwemmen altijd bijzonderheden. Vandaag veel middelste zaagbekken en alken. Ik zie ook twee kuifduikers, voor mij een bijzondere soort.

We verblijven in Westkapelle, en nadat we ons hebben ingecheckt lopen we naar het strand en verder naar de Zeedijk tot aan de vuurtoren. Als we net besloten hebben om om te keren zie ik heel in de verte toch nog twee jan-van-genten vliegen. Avondeten van patat met kibbeling of inktvisringen wordt genuttigd boven op de Zeedijk.

route Brouwersdam; route Westkapelle; foto's; natuur

kuifduiker alk

terug naar December 2021


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.