Gertjan's Looblog Mei 2022 navigation back navigation home navigation forward

31 mei: Lutjewad en Jaap Deensgat

Er zijn schietoefeningen dus bij Lutjewad kan ik niet verder lopen dat het hek na een paar honderd meter. Dan nog maar even naar het Jaap Deensgat. Daar jaagt een grauwe kiekendief en verderop ook nog eens een visarend.

Aardigste foto's had ik 's ochtends al gemaakt langs het Reitdiep: jonge koolmezen en jonge roodborsttapuiten.

route Lutjewad; route Jaap Deensgat; foto's; natuur

koolmees roodborsttapuit

29 mei: Scheerwolde, de Auken, Breebaartpolder

Nog steeds koud, donker en winderig. Toch een aardig rondje aan de rand van de Weerribben bij Scheerwolde. Door de buurtschappen Nederland en Muggenbeet. Na afloop gaan we nog even naar de vogelkijkhut bij De Auken (vlakbij Giethoorn). Hier broeden onder andere purperreigers, lepelaars en grote zilverreigers. We zien ook een koereiger.

's Avonds nog even naar de Breebaartpolder, maar het is laag water en dan is er hier niet zo veel te zien.

route Scheerwolde; route de Auken; route Breebaartpolder; foto's; natuur

28 mei: Onlanderij

Minirondje voordat we naar Utrecht gaan voor het uitgestelde familiefeest dat normaal gesproken met kerstmis plaats vindt. Het is koud, donker en winderig, niet veel aan. Net als gisteren toen ik per fiets naar het Lauwersmeer reed. De zomer lijkt ver weg, al regent het niet.

route; foto's; natuur

26 mei: Diependal, Ganzenpoel en Fochteloërveen

Drie heel korte rondjes, en een stop bij Tusschenwater. Na afloop naar de camping in Grolloo, de Berenkuil, naar I., M., en natuurlijk N.

Eerst naar Diependal, bij Oranje. Daar is een mooie kijkhut in het midden van de voormalige vloeivelden. Om er te komen moet je door een lange tunnel. In de plasjes broeden al jaren roodkeelfuten, heel bijzonder. Ik zie er vandaag drie. Ook vliegt een wilde zwaan voorbij - ook een lokale bijzonderheid in de zomer.

Daarna een kort rondje om de Ganzenpoel, bij Wateren. Kraanvogels zie ik hier niet. Boomleeuweriken zijn aan het zingen, en verderop zit in een eenzame hoge boom een koekoek.

Derde rondje is naar het Fochteloërveen, ik wil die slangenarend nou toch wel eens zien. Ik parkeer op het parkeerterreintje achter het informatiecentrum. Op de nok van de boerderij zit een grauwe vliegenvanger. Die heeft hier vast weer een nestje. Dan loop ik naar het zuiden langs de weg. Veel vogelaars. Eentje richt zijn telescoop omhoog achter mij. Dus ik draai me maar eens om: de slangenarend zweeft daar rustig en even later vliegt-i recht over me heen.

Voordat ik P. ophaal in Haren bij de tennisbanen daar is er nog een half uurtje over dat ik besteed om op het dijkje bij Tusschenwater naar het spektakel te kijken. Als ik met de verrekijker één keer van links naar rechts de boel overzie, zie ik gelijk zeven steltkluten. Het zijn er vast meer. Even later vliegt een zwarte stern voorbij, mijn eerste van het seizoen.

route Diependal; route Ganzenpoel; route Fochteloërveen; foto's; natuur

slangenarend slangenarend

22 mei: Matsloot en Fochteloërveen

Alweer een onrustige nacht, en opnieuw ben ik 's ochtends vroeg beneden. Tegen 7 uur geef ik haar de fles. Als ze weer helemaal tevreden is rijd ik even naar Matsloot. Prachtige ochtend. Veel bosrietzangers. Mooie koekoek die laag over het riet vliegt.

Rond het middaguur wordt N. weer opgehaald. 's Middags ga ik even naar het Fochteloërveen in de hoop de slangenarend te zien. Dat lukt niet, grote roofvogels in de verte blijken steeds bruine kiekendieven te zijn.

route Matsloot; route Fochteloërveen; foto's; natuur

gelobde maanvaren groentje

21 mei: Onlanderij, Nijlandsterpolder, Onlanderij

Onrustige nacht, en ik ben met onze logee al vroeg beneden. Ze is erg vrolijk. Als ze weer slaapt loop ik een kort rondje bij de Onlanderij. Mooi: drie witwangsterns jagen boven een slootje.

's Middags loop ik met P. en onze logee in de wandelwagen het bekende rondje door de Nijlandsterpolder.

's Avonds zijn R. en A. er ook, en daarom kan ik nog wel even naar buiten om bij de Onlanderij nog een poging te doen om de zwarte ibis te zien. Dat niet, maar wel een boomvalk met prooi. De boomvalk plukt de prooi onder het vliegen door.

route 's ochtends; route 's middags; route 's avonds; foto's; natuur

witwangstern

witsterblauwborst

20 mei: Aduard

Sinds vanochtend kwart over zeven hebben we een logeetje. Aan het eind van de middag loop ik achter de wandelwagen kort rondje door ons dorp.

route; foto's; natuur

19 mei: Onlanderij

route; foto's; natuur

18 mei: Ezumakeeg

Vanmiddag eerste afspraak bij de fysio gehad.

route; foto's; natuur

15 mei: Suikerfabriek, fietsen, Oostpolder

's Ochtends naar het terrein van de voormalige Suikerfabriek. Rond de waterpartijen (vloeivelden van vroeger) hoor ik al van ver de grote karekiet die hier al een paar dagen wordt gezien. Even verder krijg ik hem van tamelijk dichtbij heel mooi te zien - samen met twee andere belangstellenden.

Vanwege blessure en mooi weer daarna samen op de fiets. Aardig stuk naar het Dannemeer, met koffie en broodje op de terugweg in Engelbert.

's Avonds nog even naar de Osdijk bij het Zuidlaardermeer want ik wil nu toch eindelijk wel eens de witwangsterns van dit jaar bewonderen. Dat lukt uiteindelijk nadat ik het dijkje langs de Hunze een eind ben opgelopen. Ook de eerste bosrietzanger van 2022. Als ik bijna terug ben krijg ik nog een extra show te zien van een visarend die boven het Zuidlaardermeer aan het jagen is.

route Suikerfabriek; fietsroute; route Oostpolder; foto's; natuur

grote karekiet

gele kwikstaart

moerasandijvie

14 mei: Oudemolen

Rustig aan. Het is prachtig weer, en de natuur is op haar mooist. Bij de Gasterse duinen wil ik de grauwe klauwier te zien krijgen, maar die laat zich niet zien. Even verder cirkelen vier roofvogels rond. Eén van de vier blijkt mijn eerste wespendief van het seizoen, geflankeerd door buizerds. Verder onder andere veel boompiepers en ooievaars.

Bij de Heest raak ik het onduidelijke pad kwijt als ik het bosje uit kom. Het is hier een bloemenzee: vooral boterbloemen en pinksterbloemen, met daartussen hier en daar groepjes brede orchis en kruipend zenegroen. Daarna een stukje met zingende grauwe vliegenvangers. Ook nog een grauwe vliegenvanger als ik bijna terug in Oudemolen ben, blijkbaar bij een nestje in een oude boomstam. Laatste stuk gaat moeizaam.

Na afloop nog even naar Eexterveld (hier wel de grauwe klauwier) en het Tusschenwater (heel veel steltkluten).

route; foto's; natuur

boompieper

wespendief grauwe vliegenvanger

ooievaar

steltkluut

12 mei: Onlanderij

's Ochtends krijg ik mooi van dichtbij een koereiger te zien als ik met een omweg naar de stad fiets. 's Avonds rijd ik al weer even naar Noorderhogebrug, en deze keer zit de dwerggans er wel. Daarna nog een korte wandeling bij de Onlanderij. 't Gaat nog niet zo goed.

route; foto's; natuur

koereiger dwerggans

9 mei: Kaap Noord

Naar de uitgestrekte akkers die hier grenzen aan de Waddendijk, bij het meest noordelijke punt van het Nederlandse vaste land. Op de kale akkers zijn hier gedurende de vogeltrek soms groepjes morinelplevieren te bewonderen.

Na afloop rijd ik nog even een stukje verder en krijg een prachtige velduil van dichtbij te zien.

route; foto's; natuur

morinelplevier morinelplevier

velduil

8 mei: De Pomp, Hoek van de Bant, Ezumakeeg

rosse franjepoot

Eerst een rondje vanaf De Pomp. Steeds wielewalen te horen. Het stukje waar vorig jaar een paar nesten van buidelmezen zaten is nu afgesloten. Het is prachtig maar verder weinig bijzonderheden.

Dan rijd ik naar de Hoek van de Bant want op het wad is een rosse franjepoot in zomerkleed gezien. De vogel is in beeld bij een paar vogelaars met telescopen, maar met alleen mijn verrekijker is er nauwelijks iets te zien. Dan verschijnen plots twee torenvalken boven het wad en alles vliegt op. Even later vliegt de franjepoot naar ons toe en foerageert even dichtbij zodat hij zelfs met het blote oog te zien is.

Ten slotte nog even naar de Ezumakeeg, totdat ik weer naar huis rijd om op tijd terug te zijn om een paar uurtjes op mijn kleindochter te passen.

route De Pomp; route Ezumakeeg; foto's; natuur

7 mei: Dwingelderveld

Vroeg op pad, want vanavond vieren we mijn verjaardag. Maar ik doe nog steeds rustig aan. Op de plek waar gisteren een strandplevier werd gezien zit nu een bontbekplevier. Die strandplevier is blijkbaar weer verdwenen. Verderop zingt de draaihals constant. Uiteindelijk krijg ik hem ook te zien, van heel ver. De kraanvogel zit nog op het nest bij het familiepad. Ondertussen jubelt een wielewaal. Die hoor ik later nog vaker. Een boomvalk zit in een boompje aan de rand van de grote heide.

Aan de overkant van het Koelevaartsveen laat een fouragerende kraanvogel zich goed zien. In het laaggelegen natte deel aan de andere kant van het pad zitten een paar groenpootruiters, een zwarte ruiter, een kievit, een kemphaan en een bosruiter. Langs het Holtveen liggen langs het fietspad een paar adders mooi opgerold te wachten tot het warmer wordt.

route; foto's; natuur

kraanvogel

5 mei: Breebaartpolder, Nieuwe Statenzijl, Breebaartpolder

Nog geblesseerd. Het gaat een fractie beter dan gisteren. En er is heel veel te zien, dat helpt ook. 's Middags wordt het bijna twintig graden, lekker.

route Breebaartpolder; route Nieuwe Statenzijl; route Breebaartpolder; foto's; natuur

grauwe kiekendief

zwarte ruiter

4 mei: Onnerpolder

Geblesseerd, meer strompelen dan lopen. En ook nog eens weinig te zien, afgezien van een zeearend met prooi (dacht ik).

route; foto's; natuur

1 mei: Pompsterplaat en Ezumakeeg

De Pompsterplaat ziet er 's ochtends prachtig uit in de zon. Braamsluipers zijn steeds te horen, en uiteindelijk krijg ik ze ook wel te zien. 's Avonds naar de Ezumakeeg. Nog steeds mooi zonnig, en er zijn daarom heel wat fotografen die op hun buik op een matje liggend de kemphanen en steltkluten mooi op de foto willen krijgen.

route Pompsterplaat; route Ezumakeeg; foto's; natuur

kemphaan

steltkluut

regenwulp regenwulp

Pompsterplaat

terug naar april 2022


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.