Gertjan's Loopblog September 2022 navigation back navigation home navigation forward

30 september: Aduard

Achter de wandelwagen.

route; foto's; natuur

25 september: fietsen Lauwersmeer

Vandaag toch maar weer op de fiets.

Bij Lauwersoog, net ten noorden van het Boze Wijf wordt steeds een bladkoning gemeld. Maar ik hoor of zie hem niet, net als gisteren. Even verderop daarentegen zit een bladkoning luidkeels te roepen. Ik probeer hem ook te zien te krijgen, maar dat lukt niet. Dan verder naar de haven. Daar zit een kuifaalscholver die ik gisteren ook al mis liep. Vandaag lukt het bijna onmiddellijk als hij flink aan het duiken is. Als ik met het fototoestel in de aanslag wacht tot hij weer boven water komt vliegt er ook nog een ijsvogel voorbij.

Dan verder met de fiets aan de buitenkant van de dijk in de richting van Paesens. Twee dode Jan-van-genten. Bij een plasje zit een kleine zilverreiger, die heb ik hier al een tijd niet meer gezien. Bij de Peazemerlannen is het begin van de pier nog steeds een modderbende en voor fietsen onbegaanbaar dus dit gaat te voet. Het is nog hoog water en hier is vandaag weinig te beleven. Dan met de fiets de doodlopende dijk op. Op het uiterste puntje plotseling grote opwinding als een slechtvalk langs komt.

Op de terugweg begint het wad droog te vallen. Enorme groep goudplevieren. Langs de dijk groeien ook een paar kleine pollen zeekool. Heel veel mensen komen langs de kust genieten van voorlopig de laatste mooie dag. In de haven van Lauwersoog zit de kuifaalscholver nu op een steiger uit te rusten. Veel fotografen. Iets verder opnieuw fotografen in actie: een groepje sneeuwgorzen. Even verderop ook nog een paar hele mooie groenpootruiters. Mooie dag.

fietsroute; foto's; natuur

kuifaalscholver

sneeuwgors

groenpootruiter

24 september: Lauwersoog, Peazemerlannen, Holwerd, Ezumakeeg

Gisteravond het afscheidsfeest van collega L.B. Erg leuk. Vandaag probeer ik een paar korte stukjes te wandelen. Eerste rondje bij Lauwersoog gaat redelijk. Het helpt dat de nieuwe camera me erg afleidt van eventuele pijntjes. En er zijn ook een paar leuke waarnemingen: eerste sneeuwgorzen en oeverpiepers van het seizoen. Zeehondje van aardig dichtbij. Als ik terug bij de auto ben zie ik dat er in de haven ook een rosse franjepoot rond moet zwemmen. Die heb ik gemist. Ik rijd nog even terug maar nee.

gewone zeehond

Dan naar de Peazemerlannen. De toegang tot de pier is blijkbaar vanwege het hoog water van vorig weekend een grote modderbende. Maar de pier zelf is zoals altijd leuk. Een paar tapuiten vliegen steeds een stukje voor me uit. Dan plots: plop. Een klein vogeltje valt in zee een paar meter van me vandaan: een rosse franjepoot! Erg leuk en mooi van dichtbij.

Verder naar Holwerd. Koffie met broodje. Oefenen met de camera op de kokmeeuwen die voorbij vliegen. De grote groepen tureluurs en bonte strandlopers gaan nog te snel. Tot slot nog even naar Ezumakeeg. Daar zitten veel kleine strandlopers en een paar grutto's. En natuurlijk veel kluten. Heel in de verte laat de zeearend zich even zien.

route Lauwersoog; route Peazemerlannen; foto's; natuur

bonte strandloper tapuit

rosse franjepoot

23 september: Via de Onlanden

Met de nieuwe camera ben ik 's ochtends vroeg op pad zodat ik via de Onlanden naar de stad kan fietsen en alvast wat kan oefenen. Onwaarschijnlijk veel baardmannetjes overal in de Onlanden.

baardman

natuur

22 september: Op de fiets naar de stad

Nieuwe camera mee. In het Noorderplantsoen even de kokmeeuwen fotograferen ter oefening. Op de terugweg zwemt er een pontische meeuw in het kanaal vlak bij Aduard.

kokmeeuw

natuur

18 september: Zeevogelexcursie

De zeevogelexcursie vanaf Lauwersoog de Noordzee op werd al een paar dagen terug afgelast vanwege de verwachte harde wind uit het noordwesten die voor teveel golfslag zou zorgen. Er werd een alternatief bedacht: naar Ameland en dan in Buren aan het strand (uit de wind en onder een afdak) kijken naar de zeevogels die door diezelfde harde wind mooi naar ons toe zouden moeten vliegen. Zonder fototoestel was een deel van de pret bij voorbaat verpest, maar ja.

De heenweg van Holwerd naar Ameland was nat, maar een Jan-van-gent die langdurig met ons meevloog en we van zeer dichtbij konden bekijken vergoedde veel. Daarna met de bus naar de strandovergang in Buren. Maar daar bleven de interessante vogels voor zover aanwezig veel te ver weg vliegen, waardoor ik (zonder telescoop) niet zoveel zag. Dichtbij kregen we wel een rosse franjepoot, een kleine jager en een alk te zien, maar dat was het wel zo ongeveer.

Op de terugweg dan toch nog een hele leuke soort toen we al weer bijna in Holwerd waren. Pal langs de boot vloog een vorkstaartmeeuw voorbij. Net aan de kant van de boot waar ik stond, dus ik kom hem heel mooi zien, want ook de zon was inmiddels gaan schijnen. Pas de tweede keer dat ik deze soort zag. Dat is ook niet zo verwonderlijk als je leest (vogelbescherming.nl) waar de soort wordt geacht voor te komen:

Vertoeft buiten broedtijd op open zee, 's winters aan de noordwestkust van Zuid-Amerika en de zuidwestkust van Afrika. Tijdens broedtijd op de hoogarctische toendra van Siberië en Amerika.
Deze gast van binnen de poolcirkel maakte de dag nog een beetje goed.

natuur

's Avonds ook nog naar de Oosterpoort voor de blazers van het Boban Markovic Orkestar.

17 september: Lauwersoog

Kort rondje, zo'n vijf kilometer, gaat eigenlijk zonder problemen (maar niet helemaal pijnloos). Dat beschouwen we dan maar als vooruitgang. Ondertussen wacht ik op de afspraak bij de orthopeed. Nieuw probleem: fototoestel is stuk. Ik kon vanochtend nog net een overvliegende Jan-van-gent op de foto krijgen, maar daarna was het voorlopig afgelopen. Weggebracht om op te sturen, gaat zo'n zes tot acht weken duren.

route; foto's; natuur

11 september: fietsen Peazemerlannen

Fantastische ochtend. Windstil en kraakhelder. 's Middags naar Amsterdam voor een feestje in de Bijlmer bij R., N. en N.

route; foto's; natuur

Peazemerlannen

Peazemerlannen

Peazemerlannen

bonte strandloper kluut

10 september: fietsen Dwingelderveld en Ruidhorn

Naar het Dwingelderveld, in de hoop om de steppekiek te zien die hier een paar dagen rondhing. Maar dat lukt niet. Het is tamelijk rustig. Wel veel paapjes en roodborsttapuiten. Ook twee kraanvogels die in de verte in het grote heideveld naar beneden komen. Bij de laatste passage van de heide ook nog een slechtvalk.

's Avonds nog even naar Ruidhorn.

route Dwingelderveld; route Ruidhorn; foto's; natuur

9 september: kijken bij Ezumekeeg

Even naar de Ezumakeeg want daar zit een zwarte ibis mooi dichtbij.

foto's; natuur

zwarte ibis

4 september: fietsen Peazemerlannen en fietsen Roden

's Middags samen naar Roden voor onder andere onze kleindochter. 's Ochtends fiets ik een rondje vanaf de parkeerplaats bij de Bantpolder (aan de Friese kant van het Lauwersmeer). In de grootschalige akkers rond km 3 was gisteren een roodpootvalk gesignaleerd. Als ik aan kom fietsen staan er vier Belgen met grote camera's: de roodpootvalk zit er nog steeds. Pas de tweede keer dat ik deze soort zie.

Bij het buitendijkse plasje (km 7) zat de afgelopen dagen steeds een grauwe franjepoot maar ik zie die nu niet. Als ik na het rondje door de Peazemerlannen op de terugweg hier nog eens langs kom zie ik de franjepoot wel onmiddellijk.

Op weg naar Roden fietsen we langs Matsloot. De visarend zit weer op zijn oude stek.

route Peazemerlannen; route Roden; foto's; natuur

3 september: fietsen Schiermonnikoog

Prachtige dag op Schier. Eigen fiets mee op de veerboot van half zeven. Dan schemert het nog, en je kunt de sterns en meeuwen die met de boot meevliegen eigenlijk niet herkennen. Als we wat verder gevorderd zijn wordt het beter. Zo vliegen er twee groepjes van drie kleine zilverreigers voorbij.

Ik fiets eerst min of meer direct naar het Badstrand (bij Marlijn) in de hoop dat er boven zee al wat zeevogels te zien zijn. Dat lukt niet erg, afgezien van een groepje eidereenden. En op het strand is wel een pontische meeuw te bewonderen.

Dan fiets ik verder naar de Kobbeduinen en loop even het gebied bij het Baken in. Onderweg in één van de slenken zwarte ruiters en groenpootruiters. Boven op een struikje zeealsem zit een paapje. En steeds zijn er weer tapuiten te zien. Bij de Kobbeduinen vliegt een havik voorbij die zich even mooi laat zien.

Ik fiets verder in de richting van de Waddendijk en volg die naar het westen. Jagende sperwer. Op het Wad zijn steeds steltlopers te zien, vooral bonte strandlopers, bontbekplevieren en goudplevieren. Heel in de verte daalt een zeearend en gaat op de kwelder zitten. Een enorme groep lepelaars verlaat de Westerplas en vliegt in zuidelijke richting over de Waddenzee. Bij de Westerplas zitten nog meer lepelaars. In de boompjes aan de overkant van de plas ook zilverreigers, zowel grote als kleine. Maar verder is hier nu niet veel te zien, vermoedelijk omdat het eb is.

poelruiter

Na een vroege lunch bij Marlijn loop ik even verder het strand weer op. Mooi groepje drieteenstrandlopers en krombekstrandlopers bij de branding. Ook een zeehondje in zee. Ik volg daarna opnieuw de Waddendijk, maar het is inmiddels hoog water. Bij de Veerhaven is nog een stuk kwelder droog en daar zitten nog veel bonte strandlopers totdat een helicopter over vliegt en het hele spul de lucht in gaat.

Bij de Westerplas is nu veel meer te zien. Mooiste is een poelruiter die ik eerst vanaf het fietspad goed in beeld krijg, en even later uit de vogelkijkhut ook goed kan zien. De eenden lijken enorm groot in vergelijking met deze kleine steltloper. Mooie afsluiting!

route; foto's; natuur

lepelaar met ring ND62

drieteenstrandloper

krombekstrandloper

terug naar augustus 2022

navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.