Gertjan's Loopblog Oktober 2022 navigation back navigation home navigation forward

29 oktober: Zeevogeltocht Scheveningen

Nog warmer dan gisteren en weinig wind. Winterjas thuis gelaten, en ook een regenbroek is niet nodig in deze omstandigheden. Overigens ook niet de beste omstandigheden om bijzonderheden te zien, maar ik vermaak me prima met een heleboel fotogenieke jan-van-genten. Ook weer geregeld alken en zeekoeten, en achter de boot hangen steeds grote groepen meeuwen die worden gevoerd met brood en visafval. Veel pontische meeuwen en soms ook een geelpootmeeuw. Een paar keer duiken ook een paar drieteenmeeuwen op. Ook een paar dwergmeeuwen vliegen voorbij. In de verte soms voorbijvliegende roodkeelduikers (alleen 's morgens) en zwarte zee-eenden ('s middags). En aan het eind van de ochtend vliegt ook een mooie kleine jager vlak langs het schip langs.

naar de boot; vaarroute; foto's; natuur

zeekoet

jonge jan-van-gent

kleine jager

jonge jan-van-gent

pontische meeuw

drieteenmeeuw

pontische meeuw

geelpootmeeuw

jan-van-gent

jan-van-gent

dwergmeeuw dwergmeeuw

jan-van-gent

jan-van-gent

jan-van-gent

visresten die overboord worden gegooid om de vogels te lokken meeuwen vechten om het visafval

meeuwen vechten om het visafval meeuwen vechten om het visafval

28 oktober: Scheveningen

Dagje vrij. Het weer is erg bijzonder: twintig graden. Ik heb een dag vrij genomen om naar Scheveningen te gaan voor de zeevogelexcursie van morgen. Vandaag inspecteer ik de pieren van de vissershaven. Veel zeekoeten en nog meer alken. In de verte een paar roodkeelduikers. Op de pier een paar oeverpiepers, steenlopers en een flinke groep paarse strandlopers.

Aan het eind van de dag als ik in het hotel heb ingecheckt met huurfiets nog eens naar de zuiderpier. Het is wat harder gaan waaien en er is minder te zien. Uiteindelijk nog wel een jonge jan-van-gent die in de verte voorbij vliegt. Gesprek met twee belangstellenden die hopen de bultrug te zien die vanaf hetzelfde schip waarmee ik morgen de zee op ga vandaag is gezien.

route; foto's; natuur

alk

alk alk

25 oktober: Peazemerlannen

Ook de fraters zijn weer terug. Eerst een groepje tussen de strandleeuweriken. Later nog een grote groep die steeds zenuwachtig heen en weer vliegt van pier naar dijk en weer terug. Aan het eind van de doodlopende dijk zie ik drie velduilen, van heel ver.

route; foto's; natuur

frater

23 oktober: Oud Reemst en Onlanderij (en Bunne)

geelbrauwgors

Op de terugweg vanuit Brabant stoppen we bij Oud Reemst voor een aardig rondje over de heidevelden. 's Middags rijd ik nog even naar de Onlanderij en als het aan het eind van de middag wat lichter wordt wil ik toch nog wel even gaan kijken bij de geelbrauwgors bij Bunne waar de grootste drukte nu hopelijk voorbij is. Na een minuut of tien wachten tussen een vijftiental andere belangstellenden komt de vogel uit het gras en steekt waggelend het asfaltweggetje over. Blijkbaar naar een plek waar wat voer is uitgestrooid zodat de vogel even ter plaatse blijft.

route Oud Reemst; route Onlanderij; foto's; natuur

22 oktober: Peazemerlannen

's Ochtends naar de Peazemerlannen, want 's middags rijden we samen naar Brabant omdat M. 60 jaar wordt en feest geeft in de manege van Schijndel (bekend van Paaspop). Ook een mooie gelegenheid om schoonmoeder weer even te bezoeken. We slapen in een B-en-B in Schijndel.

In het mooie buitendijkse gebiedje bij Paesens zijn langs de pier vooral de oeverpiepers, graspiepers en rietgorzen actief. Verderop ook twee paarse strandlopers. Op zee vliegen twee middelste zaagbekken op. Terug bij het strandje valt eerst de grote groep bonte strandlopers op. En dan ook een groepje strandleeuweriken. Op de doodlopende dijk is het een kanoet die vlak voor me blijft poseren waar de aandacht naar uit gaat, en een luid roepende overvliegende zwarte ruiter.

route; foto's; natuur

strandleeuwerik

kanoet

21 oktober: Lauwersoog

's Ochtends even naar de haven. Mooie paarse strandloper en groenpootruiter.

route; foto's; natuur

groenpootruiter

16 oktober: Gasterse Duinen

Eerst nodig weer eens naar mijn kleindochter. 's Middags met P. een aardig rondje door de Gasterse Duinen met verrassend veel zon.

route; natuur

15 oktober: Hoek van de Bant, Peazemerlannen en Holwerd

steppekiekendief

Drie korte stukjes wandelen. Het is donkergrijs weer en zeer slecht zicht, dus het valt niet mee om aardige foto's te maken. Op de doodlopende dijk aan de oostelijke kant van de Peazemerlannen komt een groepje van zes sneeuwgorzen even op de dijk zitten maar ze zijn ook weer snel verdwenen. Als ik later vanaf Paesens de andere kant van de Peazemerlannen inloop zit er op de pier opnieuw een groepje van zes sneeuwgorzen. Die krijg ik beter in beeld. Zelfde groepje?

Bij Holwerd ben ik al weer in de auto gestapt voor de terugweg als ik nog even stop bij de laaggelegen parkeerplek halverwege de Veerdam. Terwijl ik rondkijk en niets bijzonders zie stopt er een auto en heeft iemand met een grote camera blijkbaar wat interessants gespot. Een jagende steppekiekendief! Ik zie hem nog net in de verte verdwijnen. Ik parkeer bj de dijk in de hoop dat de kiek nog eens terugkomt. Vanaf de dijk heb ik een goed overzicht en inderdaad zie ik hem heel in de verte nog een keer, maar nog steeds erg onduidelijk. Als ik na een kwartiertje weer terug wil lopen komt de kiek plotseling snel laag vliegend over de kwelder voorbij. Prachtig gezicht al is het voor goede foto's nog steeds te ver.

route Hoek van de Bant; route Peazemerlannen; route Holwerd; foto's; natuur

sneeuwgors

9 oktober: Breebaartpolder en Nieuwe Statenzijl

Gelopen, ging vrij goed. Langste afstand sinds eind juni in Marseille. Zonnige dag, maar er is erg weinig te zien.

route Breebaartpolder; route Nieuwe Statenzijl; foto's; natuur

8 oktober: fietsen Harlingen

Met de e-bike in de trein naar Harlingen. Ik hoop op enige verdwaalde zeevogels, maar dat valt een beetje tegen. Wel leuk: twee strandleeuweriken, die zijn er al vroeg. En bij Kornwerderzand zitten nog visdieven. Een paar jongen worden nog gevoerd.

's Avonds naar Tim Knol. Het mooist vind ik de cover van een Gram Parsons liedje: A song for you.

route; foto's; natuur

rosse grutto tussen de scholeksters

2 oktober: Peizermade en Lauwersoog

route Peizermade; route Lauwersoog; foto's; natuur

gewone zeehond

1 oktober: Lauwersoog

Onze kleindochter logeert, dus we blijven eerst thuis. Bovendien is het weer ook bijzonder slecht dus dat past mooi. Aan het eind van de middag rijden we samen nog even naar Lauwersoog voor een korte wandeling gevolgd door kibbeling met patat.

route; foto's; natuur

steenloper

terug naar september 2022

navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.