Gertjan's Loopblog November 2022 navigation back navigation home navigation forward

27 november: even naar Peazemerlannen

We vieren de verjaardag van mijn kleindochter. Daarna regent het alleen maar. Ik rijd toch nog even naar de Peazemerlannen waar ik gisteren niet alles gezien heb wat ik wilde. Maar het wordt nooit meer droog. Vanuit de auto zie ik nog wel even mooi een velduil van dichtbij.

foto's; natuur

velduil

26 november: fietsen Lauwersoog Peazemerlannen

fietsroute; foto's; natuur

slechtvalk

kluut

velduil

velduil

20 november: fietsen Schiermonnikoog

Onder het ontbijt is het buiten een beetje aan het sneeuwen. Daarna weer droog en ik fiets een kort rondje voordat we weer op de boot naar huis gaan. De roodhalsganzen van gisteren en eergisteren zie ik nu niet. Tussen de ganzen ook veel goudplevieren.

Vanaf de veerboot is er vandaag veel te zien. In het begin veel pijlstaarten en rosse grutto's. Onderweg steeds groepjes eiders. Ook twee toppers. Zwarte zee-eenden. En vlak voor we weer bij Lauwersoog zijn vliegt er een middelste zaagbek hard naar het noorden.

fietsroute; foto's; natuur

pijlstaart

goudplevier

rosse grutto

topper

19 november: fietsen en wandelen Schiermonnikoog

De hele dag schijnt de zon uitbundig, al is het wel koud. 's Ochtends als ik broodjes haal bij de Spar om half negen vriest het nog.

fietsroute; route Activiteitenstrand; route Reddingsweg; route Het Baken; fietsroute; route Activiteitenstrand; route Het Rif; route Activiteitenstrand; foto's; natuur

blauwe kiekendief

oeverpieper

18 november: fietsen en beetje wandelen Schiermonnikoog

Gisteren zijn we met de boot van half vier naar Schier vertrokken. Regenachtig en koud, en op de boot houd ik het tot halverwege vol. Maar dan draait de boot naar oost en de koude en natte oostenwind is erg hinderlijk. Er is ook niets te zien. Ook vandaag is het teleurstellend. Oostenwind, nat en grijs. Veel slechter kan het niet als je leuke foto's van vogels wilt maken.

Na het ontbijt even naar het strand. Twee mooie brilduikers is eigenlijk het enige vermeldenswaardige, afgezien van een paar mooie zeehondjes die het strand op zijn gekropen. Dan is het nog droog. Bij het Badstrand (Prins Bernardweg, ter hoogte van de Marlijn) gaat het ook nog regenen, dus ik ben al voor half twaalf in de Marlijn voor de afgesproken lunch samen. Later op de dag nog een fietsrondje, via de Marlijn opnieuw even naar het strand (niets). De regen lijkt voorbij, maar het is nog steeds erg grijs. Verder op de fiets naar het Baken en dan via de Waddendijk langs de Veerhaven terug naar het dorp. Als ik aan de binnenkant van de dijk langs de weilanden met duizenden brand- en rotganzen fiets stop ik slechts éénmaal. Maar het is gelijk raak: twee roodhalsganzen maken de dag nog een beetje goed!

route Actviteitenstrand; fietsroute1 ; route Badstrand; route Badstrand; fietsroute2 ; foto's; natuur

gewone zeehond

13 november: fietsen Lauwersoog en fietsen 't Kret, en naar Peazemerlannen

's Ochtends even naar Lauwersoog, fiets mee. Er is weinig te beleven. Ook tijdens het gezamenlijke fietsrondje naar 't Kret is er geen reden om het fototoestel te pakken. Huisgenoot P. heeft nog een concert in Fransum, en ik rijd nog even naar de Friese kust naar een bekende plek voor velduilen. Met dit zonnige weer hoop ik op een mooie show en dat lukt wel. Er zijn tientallen andere belangstellenden.

route 't Kret; route Lauwersoog; foto's; natuur

velduil

velduil

velduil

velduil

12 november: fietsen Vierhouten, Elspeet en fietsen Dwingelderveld

Ook op de Veluwe, bij Elspeet, worden de laatste dagen veel grote kruisbekken gezien. Ik verzin een fietsrondje vanaf Vierhouten en loop dan een kort stukje naar de plek waar het te doen is. Als ik daar bijna ben vliegt een groepje kruisbekken over me heen, maar daarna laten ze zich niet meer zien. Jammer, want het is prachtig weer en ik had ze graag op de foto gezet.

Op de terugweg stop ik nog even bij het Dwingelderveld. Vier kraanvogels vliegen recht over me heen.

fietsroute Dwingelderveld; route Elspeet; fietsroute Vierhouten; foto's; natuur

kraanvogel

6 november: Ganzenpoel

's Ochtends - voor dat de regen arriveert - even naar het Drents-Friese woud, in de hoop om de grote kruisbekken te zien. Na enige tijd vliegt er wel eentje over, maar echt goed bekijken of foto's maken is er niet bij. Nog wel een mooie klapekster.

Aan het eind van de middag gaan we naar de bioscoop - The Stranger. Wel aardig, het duurt toch even voordat je door hebt hoe het zit, en spannend tot op het eind.

route; foto's; natuur

5 november: fietsen Texel

Dagje naar Texel, vanaf Den Helder met de fiets. Valt een beetje tegen, want er is niet veel te zien. Althans, ik zie niet veel vanaf mijn fiets. Wel een leuke groep kleine zwanen. In de Waddenzee middelste zaagbekken. En er zijn ook nog steeds kleine zilverreigers en lepelaars. Aan zee bij paal 28 en later bij paal 12 is ook niets te zien, afgezien van een paar drieteenstrandlopers. In de Slufter zie ik een paar mooie strandleeuweriken.

Op het eind van de middag toch nog een paar leuke waarnemingen. Een voorbij vliegende roodkeelduiker als ik bij de veerhaven op de veerboot wacht. En vanaf de veerboot net als 's ochtends een zeekoet. En dan plotseling een kleine jager die een meeuw lastig valt en daarna verder vliegt. Als ik de jager volg vliegt hij pal over nog drie zwemmende zeekoeten heen die ik anders niet gezien had.

route; foto's; natuur

eider

strandleeuwerik

drieteenstrandloper

terug naar oktober 2022

navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.