Gertjan's Looblog Februari 2023 navigation back navigation home navigation archief navigation forward

26 februari: Matsloot en Friesche Veen

Heel zonnig en heel helder, maar nog wel koud. 's Ochtends eerst even naar Matsloot. Weinig te zien. 's Middags samen een rondje bij het Friesche Veen. Mooi gebiedje dat altijd flink modderig is. Vandaag ook, terwijl het toch al een paar weken wat minder nat is.

Op een paar plekken is de bodem bezaaid met oud afval (ouderwetse pannen, emmers, blikken, glas). Dit zijn blijkbaar restanten van langer geleden toen hier (op internet zijn meerdere verklaringen te vinden) ofwel afval werd gedumpt, ofwel de dijk verstevigd werd met huisvuil van de stad Groningen. Dat laatste zou ook geleid hebben tot bijzondere planten zoals appelbomen, frambozen, aalbes.

route Matsloot; route Friesche Veen; foto's; natuur

Friesche Veen

Friesche Veen

25 februari: Peazemerlannen

's Ochtends nog zo nu en dan een kort fel buitje, ook met hagel, maar dan wordt het steeds zonniger. Wel een harde koude noordenwind. Dik ingepakt gaat het net, met de regenbroek aan tegen de wind. De sneeuwgorzen deert de kou blijkbaar niet, die laten zich goed zien, net als de oeverpiepers. De velduilen daarentegen zitten goed verstopt hier en daar achter een pol of andere verhoging om minder last van de wind te hebben. Uiteindelijk zie ik ook nog een groep fraters, van ver weg.

Met de auto nog even langs de Ezumakeeg. Vlak daarvoor zit de hele winter al een gemengde groep zwanen (knobbelzwanen en wilde zwanen). Vandaag heeft een zwarte zwaan zich bij het groepje aangesloten.

route; foto's; natuur

pijlstaart

19 februari: Matsloot, Spijkerboor, Tusschenwater

Prachtige ochtend, precies het tegenovergestelde van gisteren. Zonnig en bijna windstil. Na het ontbijt loop ik eerst even bij Matsloot en verder naar het Leekstermeer. Er is niet veel bijzonders te zien, maar het is desondanks prachtig. Eindelijk weer eens zo'n mooie ochtend.

's Middags lopen we samen eerst een kort rondje door het Annermoeras bij Spijkerboor, en daarna nog een rondje verderop bij Tusschenwater. Beide rondjes over de kades en langs de Hunze. Nog steeds heerlijk om buiten te zijn.

route Matsloot; route Spijkerboor; route Tusschenwater; foto's; natuur

Onlanden

Onlanden

Annermoeras

Tusschenwater

18 februari: Harlingen, Zurich, Kornwerderzand

's Ochtends steeds beetje regen en harde wind. Eerst een beetje met de auto rondkijken bij Lauwersoog, maar in het westen zou het droger moeten worden dus ik rijd naar Harlingen. Daar begint dan net de zon een beetje te schijnen. De harde wind blijft. In de haven zwemt een schitterende roodkeelduiker. Langs het strand een flinke groep sneeuwgorzen.

Daarna rijd ik nog even naar de kop van de Afsluitdijk bij Zurich en even later verder naar het Kornwerderzand.

route Harlingen; route Zurich; route Kornwerderzand; foto's; natuur

roodkeelduiker

sneeuwgors sneeuwgors

11 februari: Texel

route Oudeschild; route Paal 28; foto's; natuur

zwarte zeekoet

zwarte zeekoet

rotgans

lepelaar

5 februari: Vught en Spakenburg

We slapen in Vught in een voormalig landgoed. Ik loop na het ontbijt daar even rond en dan een stukje de weg naar Halder op. Daarna samen naar Spakenburg om de zondagsrust te verstoren en een stuk in oostelijke richting langs het Eemmeer te lopen, tot aan het stoomgemaal Arkemheen. Harde wind. Er zitten hier al een paar dagen een stel grote zee-eenden, en die krijg ik van heel ver even kort te zien, met hulp van twee andere belangstellenden. Veel te ver voor foto's. Verder onder andere brilduikers, nonnetjes, grote zaagbekken. Na afloop voor een broodje naar de enige horecagelegenheid die op zondag open is, en daar zijn we dan ook de enige gasten.

route Vught; route Spakenburg; foto's; natuur

stoomgemaal Arkemheen

nonnetje brilduiker

4 februari: Peazemerlannen

's Ochtends, voordat we 's middags naar Brabant gaan. Mooie groep sneeuwgorzen die zich goed laten zien. In de verte op het wad eerst één en later ook nog een tweede zeearend. Aan de andere westelijke kant vliegt een sperwer mooi voorbij. De pier die recht het water insteekt is bijna niet te bereiken vanwege een nieuwe sliblaag: verschrikkelijke moddertoestand waar ik met één voet tot de enkel in zak. En de beloning is mager: vooral steenlopers en twee paarse strandlopers. Na afloop langs de Bantpolder waar een roodhalsgans in beeld is.

route; foto's; natuur

Peazemerlannen

steenloper

terug naar januari 2023

navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl navigation archief Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.