Gertjan's Looblog Juni 2023 navigation back navigation home navigation archief navigation forward

30 juni: Dwingelderveld (Smalbroek)

route; foto's; natuur

tangpantserjuffer

28 juni: Onlanderij

Terwijl ik op het bruggetje over het Eelderdiep met iemand sta te praten komt er plotseling een wezel even te voorschijn. Hij schiet onmiddellijk weer weg, maar even later kijkt hij toch weer om het hoekje heen, en laat zich even goed zien. Ook twee andere voorbijgangers genieten mee.

route; foto's; natuur

wezel

27 juni: Breebaartpolder

Maar eerst naar de Johannes Kerkhovenpolder want daar zou in een grote zwerm spreeuwen in een enorme tuinbonenakker ook een roze spreeuw zitten. Tot mijn verrassing laat de roze spreeuw zich toch makkelijk zien tussen de honderden normale spreeuwen. Als de spreeuwen opvliegen vallen de bijna witte onderdelen toch goed op. Nieuwe soort!

Bij de Breebaartpolder bloeien hele miniscule exemplaren van dunstaart aan de rand van de kwelder (zeldzaam grasje), niet ver van andere typerende soorten zoals zilte rus, zeekweek, en veldgerst.

Vanuit de auto ook weer een blauwe kiekendief en een grauwe kiekendief, beide keren een mannetje. route; foto's; natuur

roze spreeuw tussen honderden gewone spreeuwen

24 juni: Kampina en De Brand

Gisteren voor familiefeest bij H. en G. naar Brabant gekomen. Fietsen mee. We hebben een logeeradres in de Vughterstraat in Den Bosch. Na het ontbijt heeft P. haar eigen plannen en ik heb de hele dag om een paar natuurgebiedjes te bekijken. Het is hoog zomer.

Op de fiets door het Bossche Broek (lange ereprijs) via Halder naar Boxtel en Lemnisheuvel tot aan het beginpunt van mijn eerste wandeling in de Kampina, het dal van de Beerze. Dit is een prachtige wandeling. Het eerste stuk gaat direct langs de beek. Al snel krijg ik kleine ijsvogelvlinders mooi te zien. Dit was één van de gehoopte nieuwe soorten voor vandaag, dus de dag is al geslaagd. Boven de beek zijn er ook steeds bosbeekjuffers te zien: zeldzame libellen die ik vandaag pas voor de tweede keer zie (de eerste keer was bij Winterswijk - in Groningen zul je deze niet te zien krijgen).

Verderop gaat de route over de hei - warm - en dan weer terug de begroeiing in. De schaduw is vandaag prettig. Bij de tweede helft van de route herken ik hier en daar wat van een vorige keer dat ik hier was - jaren geleden. Bij de "nieuwe natuur" van de overstromingsvlakte van de Beerze vliegen bruine korenbouten. Ik hoor raven en even later vliegt een groep van vijf vogels over. Maar of het alle vijf raven waren kan ik zo snel niet zien.

Nadat ik een dodaars met kuikens heb bewonderd zie ik iemand langs het pad in de begroeiing turen en soms met een grote camera foto's te maken. Het gaat om eikenpages: heel kleine vlinders die rond de bladeren van de eikenboompjes te vinden zijn. Ik vertel dat ik die nog nooit heb gezien, en een eerste exemplaar wordt me aangewezen, een klein grijs vlekje op een eikenblad. Even later zie ik er zelf eentje rondfladderen die vervolgens even mooi voor me op een blaadje wat dichterbij gaat zitten. Dus nog een nieuwe soort!

Als het rondje er op zit gaat het verder op de fiets. Het is tijd voor een eetpauze, dus ik pas de route wat aan en bezoek het Boscafé aan de rand van de Kampina bij Oisterwijk. Het is dan al half vier. Na de pauze fiets ik verder over de Kampina en langs kasteel Nemelaer via kleine weggetjes naar Udenhout. De Brand is een nat natuurgebied ten zuiden van de Drunense Duinen. Het is zelfs na de wekenlange droogte hier nog steeds een modderbende. De paden zijn nauwelijks begaanbaar door de modder en het hoge gras. Blijkbaar komen hier weinig mensen. Ook dit is een gebied voor bijzondere libellen en vlinders. Ik zie opnieuw kleine ijsvogelvlinders die ik met veel moeite ook op de foto krijg. Ook een zwervende pantserjuffer - pas de tweede keer na de waarneming in Zeeuws-Vlaanderen. Ook al heb ik me flink ingsmeerd met Deet, het is hier ook voor andere insekten erg aantrekkelijk.

De terugweg gaat via de Moerputten. Onderweg nog een mooie havik. Bij de Moerputten blijken de grote pimpernellen nog nauwelijks in bloei, dus voor de pimpernelblauwtjes is het nog te vroeg.

fietsroute; route Kampina; route De Brand; foto's; natuur

baars bij gemaal Bossche Broek roodborst bij Halder

kleine ijsvogelvlinder

bosbeekjuffer

jonge dodaars

eikenpage

zwervende pantserjuffer

21 juni: Fochtelooërveen

Volop veenhooibeestjes die nu geregeld wel willen poseren. Jonge roodborsttapuiten en veldleeuwerik(k)en. Prachtige avond.

route; foto's; natuur

roodborsttapuit

veenhooibeestje

veldleeuwerik

20 juni: Breebaartpolder

Veel zeehonden. Verder veel kluten en heel agressieve visdiefjes. Na afloop rijd ik over de polderweggetjes en krijg twee keer een mooi grauwe kiekendief te zien. Een bruine kiekendief vliegt recht over de auto heen. Onderweg naar huis de eerste regen in zes weken.

route; foto's; natuur

grauwe kiekendief

19 juni: Hingsteveen

Parkeren bij kamp Westerbork en vandaar loop ik rondje over en om het Hingsteveen. Nieuwe vlindersoort. Meerdere exemplaren, maar ze weigeren even rustig voor me te poseren.

route; foto's; natuur

18 juni: Peazemerlannen

Vandaag komen we weer terug uit Brabant, na kraamvisite in de Noremborghstraat (dat adres blijft altijd extra bijzonder voor ons). Na het avondeten nog even naar de Friese kwelders, maar het is erg benauwd en zwaar bewolkt. Gaat het eindelijk regenen? Een velduil laat zich opnieuw goed zien.

route; foto's; natuur

velduil

17 juni: Bantpolder en Langspier

's Middags naar Brabant, dus 's morgens een bescheiden rondje. Ik loop vanaf parkeerplaats van de Hoek van de Bant langs de nieuwe dijk waar nu allerlei planten de kop op steken tussen de stenen, zoals zeekool, zeeraket en zandhaver. Op de kwelder zijn er vooral veel drukke kluten en tureluurs. Vanaf het doodlopende dijkje bij de Peazemerlannen zie ik op het eindpunt kort een velduil. In de verte sjokt ook een vos over de kwelder.

Na afloop nog even langs de Ezumakeeg, waar baardmannetjes van heel dichtbij te zien zijn.

's Avonds feest in Boxtel. We lopen vanaf ons logeeradres. Op de heenweg door het bos, maar in het donker toch maar over de weg.

route Bantpolder; route Langspier; foto's; natuur

baardman

baardman

16 juni: Lutjewad

Afgezien van de nestkast van de torenvalk met jongen is er hier vanavond niets te zien. Bovendien mag je vanwege de werkzaamheden voor de dijkverzwaring eigenlijk niet meer over de dijk verder naar het noorden/westen lopen. Bij laag water zie je dan dus niet veel meer.

route; foto's; natuur

torenvalk torenvalk torenvalk torenvalk torenvalk

torenvalk

15 juni: Ballooërveld

Prachtig rondje. Grote verrassing als ik langs de rand van het Ballooërveld (in het westen) en het beekdal (in het oosten) loop: duidelijk de roep van een draaihals! Ik hoor hem luid en duidelijk en krijg hem ook even kort te zien (maar zodra ik de camera omhoog wil houden is het al weer te laat). Ook weer een grauwe klauwier, vermoedelijk dezelfde als twee weken terug. Ook hoor ik hier kwartels en later op de hei ook weer.

Het wordt laat en wanneer de nachtzwaluwen beginnen te ratelen mag ik van mezelf naar huis.

route; foto's; natuur

geelgors

14 juni: Jaap Deensgat

Het is nog steeds volop zomer.

route; foto's; natuur

grote zilverreiger

13 juni: Het Beeld

Op zoek naar de zwarte ooievaar. Al voordat ik bij de beoogde plek ben zie ik hem hoog in de lucht in de richting van Peize vliegen. Eigenlijk dezelfde kant op waar hij/zij vorig jaar steeds zat. Ik volg de Zuiderdijk in die richting en als ik bijna bij de plek ben vliegt hij achter me weg, in de richting van het parkeerterreintje waar ik vanavond begonnen was.

Ik loop weer terug. Op de Drentse Dijk staan een dame en heer die ik al vaker ben tegengekomen (altijd een leuk gesprek, vrolijke mensen). Ze vertellen dat ze net een zwarte ooievaar zagen landen in de begroeiing maar 'm nu niet meer terug kunnen vinden. Ik zie hem bijna direct, aan de oever van een kleine poel. Helaas vol tegen de zon in, maar toch leuk.

Daarna loop ik nog even naar het noorden om de paapjes te bekijken.

route; foto's; natuur

zwarte ooievaar

12 juni: Gebed zonder eind

Deel van het Fochtelooërveen waar ik niet zo vaak kom. Langs het fietspad veel bloeiende orchideeën. Vroeger liep het fietspad rechtdoor maar dat pad is verwijderd en het fietspad loopt nu verder naar het oosten. Daar is ook een mooie uitkijktoren gemaakt. Op deze manier is het gebied voor de kraanvogels vergroot. Ik vind dat vooral jammer vanwege de naam van het pad dat er nu dus niet meer is: Gebed zonder eind. In die naam klinkt de frustratie door van de bewoners van de instellingen in Veenhuizen die hier het veen moesten ontginnen.

Vanuit de uitkijktoren kan ik een grauwe klauwier even mooi bekijken.

route; foto's; natuur

grauwe klauwier

11 juni: fietsen en Peazemerlannen

Veel te warm, boven de dertig graden. Overdag gaan we op de fiets, maar ook dat is al erg warm. We fietsen uiteindelijk naar Lutjewad. Bij de eendekooi zingt een struikrietzanger.

's Avonds nog wel even naar de Peazemerlannen. In eerste instantie niet veel te zien, maar dan zie ik een velduil, en later nog een paar. Eentje komt een meter of twintig van me vandaan tegen de wind in schuin boven me hangen en kijkt me voortdurend aan met zijn priemende gele ogen. Dat gaat minutenlang zo door, ik ga er maar bij zitten op de dijk (allicht met de camera op de uil gericht). Uiteindelijk eindigt deze "staredown" onbeslist als twee scholeksters de uil willen verjagen.

Heel in de verte vliegt ook nog een grauwe kiekendief.

fietsroute; route Peazemerlannen; foto's; natuur

steenloper

velduil

bonte strandloper

10 juni: De Auken, Wanneperveen, Ommetje Dwarsgracht

Het blijft maar zonnig, maar vanaf vandaag draait de wind wat oostelijker en wordt het ook echt warm. Maar dat merk ik pas 's middags. 's Ochtends is het prachtig, met net voldoende wind om geen last van muggen te hebben. Ik rijd eerst naar De Auken (bij Giethoorn) en loop naar de uitkijktoren die prachtig zicht geeft op de nesten van onder andere koereigers, lepelaars, en purperreigers. Als ik terugloop laat een Cetti's zanger zich luid en duidelijk horen.

purperreiger

koereiger

grote zilverreiger

Daarna rijd ik naar Wanneperveen, aan de andere kant van Giethoorn, voor de eigenlijke wandeling. Het begin is prachtig, mat alweer een uitkijktoren die mooi uitzicht geeft over het moerasgebied en de Bovenwijde. Er vliegt een boomvalk voorbij. Langs een slootje zie ik veel gevlekte witsnuitlibellen en bruine korenbouten.

Daarna over de Gasthuisdijk naar De Klosse (teveel auto's). Vandaar over De Bramen, dat is een weg dwars door een fantastisch stukje laagveen (ook hier teveel auto's en motoren). In de weides groeit onder andere Spaanse ruiter, slangenwortel, wateraardbei, moeraskartelblad en veel wilde gagel. En zo nu en dan vliegt er een purperreiger voorbij.

Dan een lang stuk door Giethoorn, wandelpad langs het water waar de toeristen in file doorheen varen met hun gehuurde bootjes. Inmiddels begint het heel warm te worden. Laatste stuk is een spiksplinternieuw fietspad dat langs maisakkers voert. Dat pad zag er op de kaart leuker uit. Het is hier ook snikheet zonder enige schaduw (de mais is pas tien centimeter hoog nu...).

Ik wil nog even bij Dwarsgracht kijken, bij een stukje dat volgens een informatiebordje "Ommetje Dwarsgracht" heet. Je denk bij "ommetje" aan een rondje maar dit is een kort doodlopend pad het natuurgebied in. Maar wel fantastisch mooi. Heel veel zonnedauw, kamvaren, orchideeën etc. Vlakbij het eindpunt is een petgat met daarin veel gele plomp. Op de bladeren van de gele plomp zitten meerdere sierlijke witsnuitlibellen. Ook weer veel bruine korenbouten en gevlekte witsnuitlibellen.

route De Auken; route Wanneperveen; route; foto's; natuur

bruine korenbout

gevlekte witsnuitlibel

Spaanse ruiter

grote keizerlibel

vuurlibel

9 juni: Matsloot

route; foto's; natuur

8 juni: Gasteren

Opnieuw naar de Drentsche Aa. Veel libellen rond de ijsbaan van Gasteren.

route; foto's; natuur

smaragdlibel

7 juni: Oudemolen

Het blijft mooi weer, maar vanwege de koude noordenwind kies ik voor Drenthe. Bij Oudemolen meerdere ooievaarsnesten, met meerdere ooievaars. Verderop bloeien nog een paar zwartpaarse rapunzels.

route; foto's; natuur

zanglijster

6 juni: Onlanderij

route; foto's; natuur

5 juni: Zwijnmaden

Naar de Noordse Nachtegaal. Die laat zich onmiddellijk horen, maar daarna nog slechts sporadisch. Er vliegen ook beekrombouts en plasrombouts rond (libellen). Een nieuwe vogelsoort én een nieuwe libelsoort, op één dag.

route; foto's; natuur

4 juni: Suikerfabriek, Noordpolderzijl en Onlanderij

Het blijft prachtig weer.

route Suikerfabriek; route Noordpolderzijl; route Onlanderij; foto's; natuur

gele kwikstaart

3 juni: Marker Wadden

Dagje naar de Marker Wadden. De boot vertrekt om 13:00 vanuit Lelystad en omdat we veel te vroeg vertrekken (10:00) halen we de boot op het nippertje (anderhalf uur in de file gestaan tussen Emmeloord en Kampen). De excursie zelf is erg leuk. Het opvallendste zijn de vele baardmannetjes. Die heb ik nog nooit in zulke grote hoeveelheden gezien.

We lopen een rondje van een kilometer of acht, en dan is het al weer tijd om terug te gaan. Beetje te kort, wellicht ook omdat het schitterend weer is. Alleen maar zon, maar niet te warm. Hoogtepunten naast de baardmannetjes zijn geoorde fuut, zwartkopmeeuw (zelf ontdekt tussen de vele kokmeeuwen), futen met kuikens en een groepje casarca's. Ook de plantengroei is interessant, maar dat schijnt grotendeels ingezaaid te zijn en dus controversieel.

Na afloop gebruiken we het avondeten buiten op het terras aan de haven.

route; foto's; natuur

Marker Wadden

veel moerasandijvie op de Marker Wadden

fuut

Marker Wadden

2 juni: Breebaartpolder

Prachtige avond. Energieke torenvalk zorgt voor onrust boven het broedeiland van de Breebaartpolder. De kluten hebben kuikens. Op het spiegelende moddervlakte doen ze denken aan schaatsenrijdertjes met de handen op de rug. Met de auto nog even door de polders gereden in de hoop op bijvoorbeeld grauwe kiekendief. Ik zie wel een blauwe kiekendief. Broedpoging?

Terug via gebied tussen Scheemda en Zuidbroek waar de laatste avonden en vroege ochtenden een kwartelkoning te horen is. Ik hoor al snel het beest zijn wetenschappelijke naam roepen: crex crex.

route; foto's; natuur

torenvalk

graspieper

1 juni: Holtveen

De roodpootvalk laat zich bij begin en eind van het rondje heel even zien, maar verdwijnt te vlug voor goede foto's.

route; foto's; natuur

terug naar mei 2023

navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl navigation archief Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.