Gertjan's Looblog Oktober 2023 navigation back navigation home navigation archief navigation forward

29 oktober: Ameland (en naar huis)

Opnieuw 's ochtends naar zee, maar de wintertijd is ingegaan dus het is een uurtje vroeger licht. Bovendien schijnt de zon nu zo nu en dan (tussen de buien door). Mooie regenbogen. Als het even spettert kan ik overdekt staan onder het strandpaviljoen. Heel veel jan-van-genten. Tussen de drieteenstrandlopers en steenlopers zit plotseling een paarse strandloper die ik mooi van dichtbij kan bewonderen.

Terug met de boot van half twee. Ik besluit om vanaf Holwerd terug te fietsen, ondanks de harde wind. De buiten zijn inmiddels wel voorbij. Ik word beloond met een blauwe kiek (langs de Veerdam), een witbuikrotgans (bij 't Schoor) en een groepje strandleeuweriken (net voorbij Wierum). Het laatste stuk is de accu zo goed als leeg, dus in de eco-stand tegen de wind in. Valt toch een beetje tegen.

route; fietsroute; foto's; natuur

drieteenstrandloper drieteenstrandloper

paarse strandloper

Ameland

Wierum

28 oktober: Ameland

's Ochtends vroeg even naar het strand, maar het is pas heel laat licht, ook al omdat het heel donker weer is. Veel drieteenstrandlopers, vlak voor mijn neus langs de branding. Boven zee steeds zwarte zee-eenden. Ook een paar roodkeelduikers.

Met zijn vieren zitten we al vrij vroeg op de fiets, want 's middags is er regen voorspeld. Naar het Oerd, hoge duin met mooi uitzicht. Er was hier afgelopen dagen een steppekiek gezien, maar die zien we niet. Ook nog even naar zee en boven zee zien we onduidelijke jan-van-genten en een veel duidelijkere roodkeelduiker die iets dichterbij voorbij vliegt.

route; fietsroute; foto's; natuur

27 oktober: Lauwersoog (en naar Ameland)

Nog een dagje vrij. 's Ochtends even naar de haven. Noodse stern en zeekoet is er nog steeds. Ook de eerste paarse strandlopers van dit najaar.

's Middags begint ons bridgeweekendje, opnieuw op Ameland. Vanaf de veerboot scoren we een zeekoet en een alk (die ik eerst uitscheld voor zeekoet).

route; foto's; natuur

Waddenzee

25 oktober: Eemshaven

Dagje vrij, want we willen vanmiddag naar het nieuwe huis van A. en J. in Utrecht. Omdat de regen uit het zuidwesten komt kies ik 's ochtends voor de kwelder in het rommelhoekje van de Eemshaven. Daar schijnt de zon nog. Veel kramsvogels, graspiepers, mijn eerste strandleeuwerik van het seizoen en een flinke groep fraters. Daarna nog even naar de pier waar een zwarte zee-eend rondzwemt, en ook twee zeehonden. Daarna naar de Menkemaborg in Uithuizen waar huisgenoot P. al op me wacht voor lunch. 's Middags onderweg alleen maar regen inderdaad.

route Borkumkade; route Pier West; foto's; natuur

frater

frater

frater

24 oktober: Fransum

route; natuur

23 oktober: Lettelberterpetten

Prachtige dag. Vooral de ochtendzon die door de laaghangende nevel komt is mooi. En een ijsvogel aan de overkant van het Reitdiep. Aan het eind van de middag daarom ook nog even een kort rondje door de Lettelberterpetten. Geen koereigers, maar wel een voorbijvliegende zeearend.

route; foto's; natuur

Reitdiep

22 oktober: Onlanderij

's Ochtends in de regen. Als ik bijna om wil keren wordt het alsnog droog. En dan laten twee zeearenden zich even zien, en een mannetje blauwe kiek. Ook steeds baardmannetjes. 's Middags naar Brabant voor de 91e verjaardag van schoonmoeder.

route; foto's; natuur

21 oktober: Lauwersoog

's Ochtends naar de haven van Lauwersoog. Na het hoogwater van vorige week is het water in de Waddenzee door de sterke oostenwind van de afgelopen dagen juist extreem laag. In de haven zwemmen maarliefst drie zeekoeten. Verder vliegen er weer noordse sterns rond. En ook nog twee keer een ijsvogel en zo nu en dan een paar mooie rosse grutto's op het drooggevallen slib. 's Middags naar de verjaardag van mijn jongste schoondochter.

route; foto's; natuur

17 oktober: Nijlandsterpolder

route; foto's; natuur

15 oktober: Dwingelderveld

Ik zet P. in Roden af, zij loopt daar een georganiseerde wandeltocht van 20km, samen met I. Als we daarheen rijden valt er een fikse bui, onder andere met hagel. Maar daarna gaat toch vooral de zon schijnen. Ik parkeer bij het Dwingelderveld aan de kant van Eursinge. Als ik uitstap vallen de zingende boomleeuweriken op, die denken blijkbaar dat het voorjaar is. Groepen kramsvogels zijn juist de voorbode van de winter.

Als ik bijna rond ben hoor ik de kraanvogels en inderdaad komen er drie vanuit de verte aan vliegen. Ze duiken de hei in, nog steeds erg ver weg. Bij de auto wacht ik de volgende bui af en dan loop ik nog even naar het Holtveen (heel veel kolganzen en rietganzen, ook een vrouwtje brilduiker). Daarna weer terug naar Roden.

route; foto's; natuur

Dwingelderveld

14 oktober: Ameland

Met de boot van 7:15 naar Ameland. Het waait hard, en het is extreem hoog water. Er is nauwelijks strand over als ik bij Buren het strand op ga. Met de wind in de rug loop ik naar het oosten. De hoop op bijzondere zeevogels blijkt ijdel. Wel weer heel veel drieteenstrandlopers en er vliegen ook groepjes met bonte strandlopers, zilverplevieren, goudplevieren, rosse grutto's en kanoeten over.

Bij strandpaal 20 (Spijkerpad) ga ik het binnenland in. De hele kwelder (Nieuwlandsreid) is ondergelopen, machig gezicht. Verder via kleine weggetjes naar de Waddendijk en met de kop in de wind terug naar de veerhaven. Daar zwemt een middelste zaagbek - pas de eerste van het kalenderjaar.

Als ik terug in Holwerd ben rijd ik nog even naar Lauwersoog. In de haven zwemt een zeekoet. Verder vallen de jonge sterns op. Zijn het allemaal noordse sterns? Op het piertje bij de ingang van de haven zit er even eentje mooi te poseren.

route; foto's; natuur

Ameland: hoog water

bonte strandloper

scholekster

Ameland: hoog water

Ameland: Nieuwlandsreid is ondergelopen

Noordse stern

7 oktober: Texel

Boot van half acht. Op de boot is het nog niet echt licht, en omdat het zwaar bewolkt is duurt dat ook nog even. Ik loop vanaf Paal 9 (Den Hoorn) over het strand naar het noorden maar in het begin is er dus nauwelijks wat te zien. Daarna wordt het beter en boven zee zijn het vooral de jan-van-genten die volop voorbij komen, en soms ook een beetje dichterbij. En ook de drieteenstrandlopers zijn altijd leuk. Ook een kleine jager, die had ik dit jaar nog helemaal niet gezien.

Bij Paal 15 keer ik om, maar neem de route door de duinen. Aardig stukje, mooi rustig. Heggenmussen en roodborsttapuiten en verderop een blauwe kiekendief. Koffie bij Paal 12 en vandaar weer over het strand terug. Opnieuw een stel jan-van-genten.

Dan terug met de auto naar 't Horntje. Daar zou een kuifaalscholver in de NIOZ-haven moeten rondhangen. Die zie ik niet, maar wel een drietal alken. Even later zwemmen ze (als dat dezelfde zijn) vlak onder de dijk en kan ik ze mooi van dichtbij bewonderen.

Dan nog een minirondje bij de vuurtoren. Daar zijn om de een of andere reden vooral heel veel vogelaars.

route Paal 9; route Zuiderhaaks; route Vuurtoren; foto's; natuur

drieteenstrandloper

jan-van-gent

jan-van-gent

alk

3 oktober: Nijlandsterpolder

Dagje herfst, maar toch maar even naar buiten. IJsvogel boven Aduarderdiep. Buxusmot als ik weer bijna terug ben, opvallend nachtvlindertje: wit met een brede donkerbruine rand. Blijkbaar gevreesd bij tuiniers. Moet je maar geen buxus in je tuin zetten, veel lelijker wordt het niet.

route; foto's; natuur

terug naar september 2023

navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl navigation archief Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.