Gertjan's Looblog November 2023 navigation back navigation home navigation archief navigation forward

28 november: Nijlandsterpolder

Zeer koud, rond het vriespunt. Dat zijn we nog niet gewend. Bevroren vingers terwijl ik een slechtvalk op de hoogspanningsmast fotografeer. Blijkbaar is die hoogspanningsmast binnenkort verdwenen, trouwens...

route; foto's; natuur

25 november: Lauwersoog Haven

Stormachtige omstandigheden, vanuit het noorden, met heel veel buien. Maar dan is er vaak van alles te zien in de haven, en dat klopt deze keer helemaal. Net als vorige week opvallend veel eerstejaars dwergmeeuwen die steeds weer opnieuw vlak boven de branding voorbij komen, met hun typische onverwachte bewegingen. Daarnaast ook veel zwarte zee-eenden. Hoogtepunt is een grote jager die plotseling voorbij vliegt, en die ik zie omdat één van de vele vogelaars vanachter de beschutting plotseling naar het dijkje rent. Mooie vogel, maar het gaat te vlug voor een foto. Eerste grote jager die ik in de provincie zie.

route; foto's; natuur

zwarte zee-eend

dwergmeeuw dwergmeeuw

paarse strandloper

dwergmeeuw

zeekoet

zwarte zee-eend

23 november: Lauwersoog Haven

route; foto's; natuur

zeekoet

21 novmeber: Onlanden (fiets)

Even op de fiets naar de Onlanden, want vlak achter Hoogkerk zit een zwarte ibis. Vanaf de P&R Hoogkerk het beste te zien. Daarna nog even naar de Zanddijk. Grote groep sijzen en barmsijzen in een els (gisteren zei ik nog tegen J. dat ik al tijden geen barmsijzen had gezien, de laatsten waren nog vóór corona... ). Terwijl ik foto's van de barmsijzen probeer te maken vliegt er in de verte een grote roofvogel voorbij. Een ruigpootbuizerd! De witte staartbasis is heel duidelijk te zien. Ook nog een blauwe kiek en meerdere bruine kieken.

foto's; natuur

19 november: Kop van de Afsluitdijk

Gisterochtend naar de verjaardag van schoonzoon, en daarna alleen maar regen. Vandaag is P. naar Amsterdam vanwege brussendag. Ik neem trein en bus naar de kop van de Afsluitdijk en wandel daarvandaan naar Harlingen. Het is zowaar een dagje droog! En er is bijzonder veel te zien. Veel toppers natuurlijk. Een roodkeelduiker van heel dichtbij. En steeds bijzondere meeuwen: dwergmeeuwen. Bij de haven van Harlingen ook weer een mooi groepje sneeuwgorzen. En nog veel meer.

route; foto's; natuur

roodkeelduiker

roodkeelduiker

dwergmeeuw

kanoet

dwergmeeuw (eerstejaars)

dwergmeeuw (eerstejaars)

sneeuwgors

paarse strandloper

dwergmeeuw (eerstejaars)

topper

14 november: Suyderoogh

Even naar Lauwersoog voor roodhalsfuut (deze winter toch weer present, na een jaar afwezigheid!) en een flinke groep pestvogels op het bungalowterrein.

route; foto's; natuur

roodhalsfuut

pestvogel pestvogel pestvogel

12 november: Dwingelderveld

Na de regen van gisteren is het vandaag de mist die de pret een beetje bederft. De mist blijft lang hangen. Na het ontbijt probeer ik eerst een rondje op de fiets, maar er is echt niets te zien. Tegen het middaguur gaan we toch maar op pad. Het zicht is dan wel wat beter, maar de gehoopte zon is er nog niet. Die komt uiteindelijk toch nog, rond kilometer 9. En dan zie ik ook bijna onmiddellijk een klapekster. Met beter zicht zie je echt veel meer.

's Avonds naar Les Négresses Vertes, in de Oosterpoort. Leuk, alleen de lichtshow is erg irritant.

route; foto's; natuur

Dwingelderveld

Dwingelderveld

11 november: Dwingelderveld

De weersverwachting belooft dat de regen ophoudt en dat het een aardige dag wordt. Dat klopt niet. Het regent erg veel. De zandpaden zijn hier en daar veranderd in beekjes. Tussen twee buien door zie ik in de verte drie kraanvogels invallen. Een tijdje later, opnieuw tussen twee buien in krijg ik een klapekster van redelijke afstand te zien. Hij is zo nu en dan aan het jagen. Mooi gezicht.

route; foto's; natuur

klapekster klapekster

Dwingelderveld

10 november: Dwingelderveld Bospub

We zitten een weekendje in een huisje bij het Dwingelderveld ("de Noordster"). 's Avonds lopen we dwars door het bos (geholpen door Google Maps) naar de Bospub voor de warme maaltijd. Terug toch maar over de weg, dat is bijna twee keer zo ver.

route

8 november: Eemshaven

Dagje vrij. Te beginnen bij de Eemshaven (West). Alk. Roodkeelduiker (ver weg). Paar keer groepje sneeuwgorzen, altijd heel leuk want die zijn niet zo heel erg schuw. En een enorme groep fraters. Na afloop nog even naar de oostkant, met opnieuw een alk (of dezelfde?), een groep rotganzen en een oeverpieper.

route West; route Oost; foto's; natuur

sneeuwgors

frater

sneeuwgors

frater

7 november: Nijlandsterpolder

route; natuur

5 november: Zeevogelexcursie

vaarroute; foto's; natuur

grote jager

Ondanks de slechte weersverswachtingen van de laatste dagen gaat de excursie gewoon door: vanaf Lauwersoog de Noordzee op. Je zou denken dat het ruig is op zee, maar de Waddenzee is een spiegel, en ook op de Noordzee is er weinig te merken van enige golfslag. Dat heb ik al veel erger meegemaakt bij vorige gelegenheden. Alleen 's middags miezert het een uurtje, maar verder is het droog.

Er is bijna constant wel wat te zien, zeker als we eenmaal op de Noordzee zijn en er steeds visafval ("chum") overboord wordt gegooid om vogels te lokken, vooral meeuwen en steeds opnieuw Jan-van-genten. Die Jan-van-genten stelen de show (en de vis) met hun spectaculaire duikvluchten waarmee ze de meeuwen meestal te snel af zijn.

Geen grote bijzonderheden deze keer, maar wel leuk: twee keer een grote jager.

eider

dwergmeeuw eerstejaars drieteenmeeuw

roodkeelduiker

adulte drieteenmeeuw

groepje van 9 alken

eerstejaars jan-van-gent

zwarte zee-eenden voor Ameland

jan-van-gent jan-van-gent jan-van-gent

jan-van-gent

jan-van-gent

alk

jan-van-gent

jan-van-gent

jan-van-gent

adulte pontische meeuw

4 november: Lauwersoog - Peazemerlannen en terug

Aardige dag, ondanks de slechte voorspellingen. Al dagen wordt er steeds veel regen voorspeld. Die valt dan vooral in het zuiden en midden van het land, blijkbaar. Tegen de tijd dat het regengebied in het noorden is aangekomen lijkt de meeste nattigheid al weer voorbij. Ook vandaag is het droog tot ik rond half vier vanaf de pestvogels weer naar huis rijd.

Dan heb ik al een aardige wandeling gehad, vanaf het verste punt in de haven van Lauwersoog tot aan het puntje van de oostelijke doodlopende dijk bij de Peazemerlannen. Er is vandaag veel te zien, en zo nu en dan kan ik leuke foto's maken. Onder andere drie keer een ijsvogel, drie zeekoeten, middelste zaagbekken, grote zaagbekken, een slechtvalk van heel dichtbij, een grote groep fraters, een zeearend, oeverpiepers, en een sperwer die vanaf zee recht op me af komt vliegen. En nog zo het een en ander.

Als ik bijna bij de auto terug ben vertelt een andere liefhebber dat er pestvogels te zien zijn in Lauwersoog. Die pik ik natuurlijk ook even mee.

route; foto's; natuur

zeekoet

rosse grutto

slechtvalk

slechtvalk

terug naar oktober 2023

navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl navigation archief Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.