Gertjan's Looblog December 2023 navigation back navigation home navigation archief navigation forward

31 december: Eemshaven West

Na het bakken van precies honderd appelbeignets rijd ik nog even naar de Eemshaven. Ik rijd via Winsum, want daar zit een tweetal pestvogels in de nieuwe wijk. Altijd erg leuk. In de Eemshaven veel steenlopers en drieteenstrandlopers. Ook een paar paarse strandlopers. En een mooie maar dode zeekoet. Het gaat al gauw plenzen.

route; foto's; natuur

pestvogel

Uithuizerwad

dode zeekoet

30 december: Harlingen en Zurich

Eerst naar de haven van Harlingen. Alweer een droge dag, met zo nu en dan wat zon. Wel een harde wind. Vanaf de pier zie ik een paar toppers. Wat verder weg zitten er nog honderden. Veel futen en zo nu en dan een dodaars. In de havenopening vliegen tientallen kokmeeuwen vlak boven het water. Er zitten ook een paar dwergmeeuwen tussen.

Ik loop langs het strand van de Stenen Man. Het is tamelijk hoog water. Pas op het laatste stukje zitten heel veel vogels. Vooral steenlopers, maar ook een paar kanoeten, drieteenstrandlopers en bonte strandlopers. Er tussendoor vliegt een eenzame sneeuwgors. Wat verderop zitten grote groepen slobeenden. Over de dijk komen steeds tientallen wulpen aangevlogen die dan buitelend vlak boven zee verder vliegen.

Ik rijd naar het grote parkeerterrein bij de kop van de Afsluitdijk. Daarvandaan loop ik langs het IJsselmeer naar Kornwerderzand. Daar zit al een tijdje een Humes bladkoning (zeer zeldzaam) in een klein bosje. Ik ben niet de enige belangstellende en de bladkoning laat zich al snel horen en ook goed zien. Hij zit in de struiken en geen moment stil, dus het is een flinke uitdaging om een foto te maken waar het beest herkenbaar op staat.

Via de brug onder de snelweg door kijk ik ook nog even aan de andere kant van de Voorhaven, bij de Kazematten. In de Voorhaven zitten zoals gewoonlijk grote zaagbekken en nonnetjes. Voor de terugweg kies ik het nieuwe fietspad aan de kant van de Waddenzee. Dat is blijkbaar nog steeds niet echt open voor het publiek, maar afgezien van de troep die het hoogwater heeft achtergelaten kun je hier al prima langs. Als ik bijna terug ben vliegt er plotseling een velduil zo maar over me heen!

route Harlingen; route Zurich; foto's; natuur

kokmeeuw (en als je goed zoekt ook een dwergmeeuw)

dodaars

slobeend

wulp

eigenwijze drieteenstrandloper tussen de steenlopers

stormmeeuw

Humes bladkoning Humes bladkoning

29 december: Peazemerlannen

Niet iedereen is fit, dus we rijden 's ochtends gelijk terug naar huis. Onderweg flink noodweer ("Het werd een wolkbreuk" zoals F.B. Hotz geregeld schrijft in zijn verhalen die ik aan het (her)lezen ben. Erg leuk.)

's Middags kort rondje in de Peazemerlannen. Hier in het noorden is het droog en de zon schijnt, maar het waait erg hard. De zon maakt het eindelijk weer een beetje aardig om foto's te maken!

route; foto's; natuur

wilde zwaan

paarse strandloper

kanoet

28 december: Den Bosch en Kampina en Verkadefabriek

Gisteravond bij RTL Nieuws: vanwege hoge water wordt de weg naar Slot Loevestein vandaag afgesloten voor alle verkeer. Dat hebben we gisteren dus mooi getimed.

Vandaag loop ik na het ontbijt door Den Bosch. Langs de Parklaan en het Afwateringskanaal. Overal veel water en ondergelopen weilanden. Terug via de Westwal.

Samen lopen we een rondje door de Kampina. Het begin is lastig met heel veel enorme plassen en spontane beekjes in het bos. Daarna komen we op de hei (klapekster!) en ook hier staat heel veel water. Sommige wandelpaden zijn niet meer als zodanig te herkennen. Op een gegeven moment eindigt ons pad ook in een blijkbaar nieuw ontstaan ven. Improviserend lopen we via de Beerze (nog veel meer water) uiteindelijk weer terug.

's avonds lopen we nog op en neer naar de Verkadefabriek voor avondeten en een film: Happy Days. De film beschrijft de dagelijkse bezigheden van een Japanse toiletreiniger in Tokyo. En veel meer valt er ook niet over te zeggen...

route Den Bosch; route Kampina; route Verkadefabriek; foto's; natuur

Kampina

Kampina

27 december: Den Bosch en Slot Loevestein

's Ochtends regent het natuurlijk weer. Langzaam wordt het droog. We lopen eerst even door Den Bosch langs bekende plekjes en naar de Noremborghstraat waar A. en J. aan het oppassen zijn. 's Middags kiezen we voor Slot Loevestein: mooi gelegen tussen ondergelopen uiterwaarden vanwege het hoge water. Prachtig gezicht, maar het is erg donker en dat zie je op de foto's ook terug.

route Den Bosch; route Slot Loevestein; foto's; natuur

Hoog water bij Fort Loevestein

Hoog water bij Fort Loevestein

26 december: Berlicum

Kerst bij beide families... Lunch in de voetbalkantine in Vaassen, en diner in Berlicum. Na het diner brengen we schoonmoeder in de rolstoel terug. Toch nog een klein wandelingetje dus.

Mijn bijdrage aan de kerstlunch: pindasoep. Inspiratie door recept op internet, uiteindelijk was dit het resultaat.

Ingrediënten:

Bak de ui, knoflook, sambal/peper en gember paar minuutjes. Dan alle ingrediënten toevoegen behalve de pindakaas. Dus ook water. En dan een half uur zacht koken. Vervolgens pindakaas toevoegen. Goed roeren... Naar smaak nog zout, peper, ketjap, meer water toevoegen. Geven met bijvoorbeeld taugé, kokos, pinda's, kroepoek.

route;

25 december: Het Beeld en Ballooërveld

Na het kerstontbijt rijd ik even naar de Onlanden voor een korte wandeling, maar al voor ik daar ben zie ik het mooiste van de dag: langs de weg tussen Hoogkerk en Peize zitten twee zeearenden boven op een hoogspanningsmast. Ik kan snel even stoppen en loop er nog wat dichter naar toe om ze mooi op de foto te zetten.

's Middags samen naar het Ballooërveld. Aardig rondje, en het is bijna steeds droog. Daarna naar de film: The Holdovers. Beetje clichématige kerstfilm, maar toch wel aardig.

route Het Beeld; route Ballooërveld; foto's; natuur

zeearend zeearend

zeearend

24 december: Lauwersoog

Al weer zeer beroerd weer. Toch maar naar Lauwersoog waar je veel plekjes hebt om wat beschut rond te kunnen kijken. Maar er is niet veel te zien.

route; foto's; natuur

22 december: Lauwersoog

Na de storm Pia hoop ik hier weer bijzonderheden te zien, maar dat lukt niet erg. Wel twee grote zee-eenden, maar wel wat ver weg. In de haven zelf zwemmen meerdere middelste zaagbekken. Aan de overkant van de haven drentelen tussen de vele steenlopers ook een paar paarse strandlopers en een drieteenstrandloper.

route; foto's; natuur

middelste zaagbek paarse strandloper

17 december: Aekingerzand

Het is droog, en 's middags gaat zelfs de zon schijnen. Dat is heel erg lang geleden. We lopen samen een aardig rondje door het Aekingerzand en naar de Ganzenpoel. Blauwe kiek, klapekster, zwarte specht en twee kleine (?) barmsijzen. Na afloop vroeg diner in Norg, want we hebben nog steeds een aantal bonnen om mee uit eten te gaan.

route; foto's; natuur

Aekingerzand

16 december: Lauwersoog

Donkergrijs en miezer, hoewel de weersverwachting droog weer voorspelt. 's Middags naar de bijeenkomst voor Jennifer. Erg mooi en triest.

route; foto's; natuur

10 december: auto naar Matsloot

Het is een kliedernatte ochtend. Ik rijd even naar Matsloot in een poging de zwarte ibis hier te zien, maar nee. Het zicht is ook te slecht. Wel even een drietal reeën van heel dichtbij. 's Middags naar het Scandinavisch Dorp voor een soort babyshower annex high tea.

ree

9 december: Lauwersoog en Peazemerlannen

In de haven meerdere middelste zaagbekken, en een verdwaalde topper. Daarna naar de Peazemerlannen. Onderweg spot ik een roodhalsgans tussen de rotganzen. In de Peazemerlannen zijn onwaarschijnlijk weinig vogels te zien. Het is ook erg donker vandaag, al blijft het tot half drie hier nog wel droog. Bij het eind van de doodlopende dijk is een nieuw bruggetje gemaakt waardoor je (via enorme modderboel, dat wel) naar het dijkje in het midden van de kwelder kunt lopen (stuk tussen km 1 en 2). Het begint inderdaad zachtjes te regenen vijf minuten voordat ik bij de auto ben.

route Lauwersoog; route Peazemerlannen; foto's; natuur

4 december: Aduard

Minirondje door Aduard om even van de sneeuw te genieten, en voordat ik de rest van de dag druk ben met online sollicitatiegesprekken.

route; foto's; natuur

roodborst

3 december: Het Beeld

Samen een rondje vanaf Het Beeld (parkeerterrein bij de hoge uitkijktoren in de Onlanden. De ruigpootbuizerd laat zich een paar keer zien. Daarna naar Roden voor Sinterklaasfeest.

route; foto's; natuur

2 december: Hoek van de Bant en Onlanderij

Gisteravond naar de Amsterdam Klezmer Band, kadootje van schoonzus R. Leuk!

Er ligt een beetje sneeuw en het vriest dus. Ik wil naar de Waddenkust, bij de Hoek van de Bant. Daar is het erg donker, de gehoopte opklaringen zijn in ieder geval niet hier. Ik loop wel naar de doodlopende dijk. Al snel groepje sneeuwgorzen, en een voorbij vliegende smelleken. Later nog vaker de sneeuwgorzen en ook fraters.

Ik zie dat de ralreiger (zeer zeldzaam) die gisteren vlak bij Den Ham was gezien (dus maar een paar kilometer van huis) opnieuw is gesignaleerd. Daar rijd ik eerst even naar toe. Als ik daar aankom staat er iemand met een verrekijker over de velden te turen aan de linkerkant van de weg. Maar de ralreiger zit slechts een paar meter van de weg - aan de rechterkant. We kunnen hem goed bekijken Even later vangt hij een flinke muis, die met enige moeite in een keer naar binnen gaat.

Daarna nog even naar de Onlanderij waar de zon uiteindelijk wel even schijnt als ik al weer bijna terug ben. Zeearenden, sijzen en barmsijzen, en koereigers.

route Hoek van de Bant; route Onlanderij; foto's; natuur

ralreiger met veldmuis

grote barmsijs

koereiger

terug naar november 2023

navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl navigation archief Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.