Gertjan's Looblog Januari 2024 navigation back navigation home navigation archief navigation forward

28 januari: Norg en Bedum

Nog steeds prachtig weer. 's Ochtends een wandeling met P. I. en kleindochter N. We lopen het ontdekpad in Norg, vanaf de camping de Norgerberg. Hier gingen we vroeger ook vaak naar toe als we met de kinderen naar het bos wilden.

's Middags naar mijn kleinzoon M. Hij is na het drinken nog even wakker en na het verschonen van een flinke poepluier ligt hij nog even bij mij. Daarna in de wagen en we lopen een rondje, een gedeelte van het zevenbruggetjespad. Terug via een tijdelijke weg voor het werkverkeer, maar dat is een slecht idee want bij km 2 is die weg met een groot hek afgesloten.

route Norg; route Bedum; natuur

27 januari: De Halkenbroeken

grauwe gors

De hele dag schijnt de zon, de mooiste dag van de winter. Ik ben al vroeg op en rijd eerst naar een landweggetje achter Buinen waar de laatste dagen steeds grauwe gorzen worden gezien. Daar ben ik om 8.15 en dan is de zon nog niet op, maar omdat het zo mooi helder is (en de volle maan schijnt ook nog) is het al licht genoeg om de grauwe gorzen te spotten tussen de geelgorzen en vinken.

Daarna rijd ik naar de bossen van Hooghalen en Grolloo. Ik parkeer bij de Halkenbroeken. Al direct vliegen er een paar wilde zwanen over. Die krijg ik hier nog veel meer te zien. In het dalletje van het Amerdiep zitten er tientallen en zo nu en dan vliegen er groepjes voorbij. Ik vermoed dat ze hier hun slaapplek hebben en nu naar de grootschalige akkers in de buurt vliegen om voedsel te vinden.

Het is hier overal nog steeds kleddernat, en dat zal de hele wandeling niet veranderen. Hier en daar staan de wandelpaden blank en het is even goed opletten om niet al te natte voeten te krijgen. Ook bij km 3, rond de uitkijktoren, staat de boel blank. Het fietspad (de oude doorgaande weg) richting Hooghalen is helemaal afgesloten omdat de bevers zich onder het bruggetje over het Amerdiep hebben ingegraven.

Verder naar het Grollooerveen waar de nieuwe vlonderpaden nu geen overbodige luxe zijn. Even verderop luid getrompetter: vier kraanvogels! Daarna is het een tijdje wat saaier (maar nog wel een klapekster!) totdat ik uiteindelijk bijna bij Kamp Westerbork ben. Daar fladdert zowaar al een citroenvlindertje langs het bospad! Nog iets verder laat een zwarte specht zich goed horen en even later vliegt hij duidelijk zichtbaar voorbij.

Terug bij de auto rijd ik nog even een rondje door het mooiste stukje van Drente als je de natuurgebieden niet meetelt: Geelbroek. Over slechts een paar kilometer zie ik zes blauwe kiekendieven, en weer tientallen wilde zwanen. En even verder foerageren twee kraanvogels op de restanten van een maisakker.

route; foto's; natuur

wilde zwaan

Grollooerveen

zwarte specht blauwe kiekendief

kraanvogel

21 januari: Kornwerderzand en Het Beeld

Vandaag valt de dooi in. Maar het is eerst nog even bitterkoud door een harde zuidwestenwind. Ik rijd naar Kornwerderzand in de hoop een ijseend van dichtbij te kunnen zien. Dat lukt zelfs twee keer! Eerst in de buitenhaven en later vlak onder de oever achter het nieuwe bezoekerscentrum. Ik kijk ook nog even aan de kant van de Waddenzee. Maar door de harde wind houd ik het niet zo lang vol.

Later ga ik ook nog even naar de Onlanden, maar daar zorgt de harde wind er blijkbaar voor dat er weinig te zien valt.

route Kornwerderzand; route Het Beeld; foto's; natuur

ijseend

ijseend

20 januari: Wateren

Aardige dag. Afgelopen dagen heeft het zo nu en dan gesneeuwd en in het Drents-Friese Wold ligt inderdaad nog sneeuw, vooral op de beschutte plekjes. Ook ligt er veel ijs. Het vele water van de laatste maanden heeft grote stukken van bos en hei blank gezet, en daar ligt nu ijs. En daaroverheen dus sneeuw, dus vaak heb je niet door dat je op ijs loopt - totdat het flink begint te kraken. Ik zak er zo nu en dan wel doorheen, blijkbaar vooral als er lucht onder het ijs zit. Op de Ganzenpoel zelf wordt door twee enthousiastelingen geschaatst. Als ze mij met mijn camera zien willen ze weten van welke krant ik ben ...

Een van de redenen om weer naar de Ganzenpoel te rijden zijn de grote kruisbekken die hier soms gezien worden, maar vandaag zie ik ze niet. Dat meld ik ook aan de boswachter die ik tegen het eind van de wandeling tegenkom. Wel een klapekster, een havik en een mooie jagende blauwe kiekendief. Ook een paar keer reeën. Dat ziet er in de sneeuw nog wat mooier uit dan anders.

route; foto's; natuur

ree

klapekster

schaatsen op de Ganzenpoel

14 januari: Het Beeld en De Rug

's Ochtends toch weer naar de Onlanden, want dat is lekker dichtbij. Sijsjes bij Het Beeld. Verderop in de verte twee mannetjes blauwe kiekendief. Ook al in de verte vliegen de twee zeearenden voorbij.

's Middags samen naar het Lauwersmeer, dan kunnen we na afloop nog een dinerbon verzilveren bij restaurant Suyderoogh. In de haven zitten nog steeds meerdere middelste zaagbekken. Verder is er niet veel opvallends te melden vandaag.

route Het Beeld; route De Rug; foto's; natuur

Lauwersmeer

13 januari: Almere en Lage Vuursche

Klene topper

Met L. en M. naar de Historische Kring in Baarn (in de kelder van de bibliotheek) om het dagboek in te zien van Herman Munninghoff die in 1943 in een hut in het bos bij Lage Vuursche ondergedoken heeft gezeten - samen met papa. Ter plekke blijkt dat een goede ziel het hele dagboek heeft overgetypt, en alles is dus ook electronisch beschikbaar. Erg bijzonder om de vele details te lezen!

We kunnen in Baarn pas om 11 uur terecht, en voor die tijd rijd ik langs de Oostvaardersdijk bij Almere waar al een tijdje een kleine topper (zeer zeldzaam) tussen de vele kuifeenden rondzwemt. Met enige moeite (en hulp van twee andere belangstellenden) kan ik een paar foto's van de zeldzaamheid maken.

Na het bezoek aan de Historische Kring rijden L., M. en ik ook nog even naar Lage Vuursche waar we bij het klooster parkeren (hier was de hut vlakbij), en daarvandaan lopen we nog een aardig rondje door Lage Vuursche en het bos- en heidegebied De Stulp.

route Almere; route Lage Vuursche; foto's; natuur

Dagboek van Herman Munninghoff

De Stulp, Lage Vuursche

7 januari: Het Beeld en Noordlaren

Eindelijk weer eens een mooie dag. Het heeft gisteravond licht gesneeuwd en vandaag schijnt geregeld de zon. Het is dus heerlijk licht buiten. Maar wel erg koud. 's Ochtends loop ik een kort rondje vanaf het Beeld, door de Onlanden. Ik krijg een prachtige show te zien van een hermelijn in winterkleed.

's Middags lopen we samen vanaf Noordlaren. Eerst door de polder in de richting van het Zuidlaardermeer: drie keer een zeearend! Het tweede deel van de route gaat via het Noordlaarderbos.

route Het Beeld; route Noordlaren; foto's; natuur

De Onlanden

De Onlanden

hermelijn in winterkleed

hermelijn in winterkleed hermelijn in winterkleed

hermelijn in winterkleed

6 januari: 't Schoor, Veerdam, Zomerhuisbos

Het weer zou gaan omslaan, en vandaag is het al veel kouder. Maar 's ochtends miezert het toch weer, en bovendien is het heel donker. De koplampen van de auto die automatisch aan- en uitgaan gaan pas 's middags tegen twee uur uit... Ik loop een paar korte stukjes. Bij 't Schoor is het nog te donker, en te koud, maar ik zie toch een flinke groep strandleeuweriken.

Daarna rijd ik even verder naar de Veerdam van Holwerd. Een groepje sneeuwgorzen. Via de haven van Lauwersoog rijd ik door naar het Zomerhuisbos (bij De Pomp). Vanaf de uitkijkheuvel zie ik in de verte een boom met daarin twee rustende zeearenden. Iets verderop lijkt een groot nest te zien te zijn. Het is wat te ver weg om het goed te kunnen zien. In het bosje zelf zijn de goudhaantjes heel actief.

De terugweg gaat via de ijsbaan van Kollum waar blijkbaar een witgatje overwintert. Bijzonder.

route 't Schoor; route Veerdam; route Zomerhuisbos; foto's; natuur

goudhaan

3 januari: Lauwersoog

Terwijl het nog steeds regent en hard waait (storm Henk kwam over het noorden afgelopen nacht) zet ik huisgenoot P. af bij haar werk en rijd dan door naar Lauwersoog. Daar is het een paar uur droog totdat het opnieuw gaat regenen. In de haven opvallend veel middelste zaagbekken (uiteindelijk tel ik er negen). Ook weer dwergmeeuwen, die zie ik deze winter opvallend vaak. Op de Waddenzee dobbert een groepje toppers. Die zie je hier niet zo veel (in tegenstelling tot de Waddenzee ter hoogte van de Afsluitdijk).

route; foto's; natuur

jonge dwergmeeuw

2 januari: Eelderwolde

Met de bus naar Eelderwolde, en als ik daar rond tien uur vertrek is het net droog na alweer een heleboel regen. En het blijft droog tot ik weer tegen half drie op de bus stap. Onderweg een paar mooie momenten: baardmannetjes, sperwer en zeearend mooi van dichtbij, en een leuke groep sijzen. Ook meerdere blauwe kiekendieven, maar steeds heel ver weg.

route; foto's; natuur

sperwer fuut

terug naar december 2023

navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl navigation archief Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.