Gertjan's Looblog April 2024 navigation back navigation home navigation archief navigation forward

29 april: Onlanderij

Fantastische avond. In eerste instantie is er niet veel bijzonders te zien, maar dat wordt op het eind goedgemaakt met een heel mooi paapje, een paar zomertalingen, een bruine kiekendief van heel dichtbij en een grote groep regenwulpen. En natuurlijk heel veel blauwborsten, rietzangers, snorren en sprinkhaanzangers.

route; foto's; natuur

pontische meeuw wordt door kokmeeuw verjaagd

wulp

paapje

zomertaling

bruine kiekendief

bruine kiekendief

27 april: Dwingelderveld en Oranje

Eerste fluiters en appelvinken. De laatste dagen wordt hier soms een steppekiek gezien, maar het zal wel niet zo makkelijk zijn om die vandaag ook te zien te krijgen. Maar uiteindelijk vliegt-ie op de grote hei toch voorbij. Te ver voor fatsoenlijke foto's.

De terugweg gaat via de zuidoostelijke grens van het Dwingelderveld, waar het altijd erg nat is. Dus nu helemaal. Maar de beloning zijn twee kraanvogels die tamelijk dichtbij (maar achter een bosje) in de graslanden fourageren. Zodra ze me in de gaten hebben vliegen ze een stuk verder en dat herhaalt zich nog een keer. Later nog een kraanvogel.

Na afloop nog even naar de vogelkijkhut (met onderaardse gang) van Diependal, bij het dorpje Oranje (zo doe ik toch nog een beetje mee met koningsdag). In eerste instantie is er weinig te zien. De roodhalsfuten die hier zouden moeten broeden zie ik niet. Wel een mooie zomertaling, een paartje nonnetjes, en een voorbijflitsende ijsvogel. Dan komt toch nog even de witoogeend te voorschijn.

route Dwingelderveld; route Oranje; foto's; natuur

zanglijster

26 april: Onlanderij

Eerste witwangsterns en zwarte sterns. Leuk gesprekje met vogelaar over onder andere mijn waarnemingen in Zuid-Korea.

route; foto's; natuur

bruine kiekendief

24 april: Onlanderij

Terwijl ik wacht totdat ik huisgenoot P. weer op kan halen van Martini, vanwege routineonderzoek. Tussen de buien door, maar als de zon er dan bij komt is het heel even prachtig.

route; foto's; natuur

Onlanden

22 april: Onlanderij

Zonnig maar koud, nog steeds. In de verte trekken ook een paar buien over maar die loop ik mooi mis. Gek geluid hoog boven me: zwartkopmeeuw! Bij de Broekenwering meerdere vogelaars die hopen de draaihals te zien. Die laat zich niet meer zien. Wel een paartje gekraagde roodstaarten. Later twee keer een havik. Is die havik de oorzaak dat de kokmeeuwenkolonie ("de grootste binnenlandkolonie van de kokmeeuw in Nederland") steeds in rep en roer is?

Gisteren en vandaag steeds fietsers die willen weten of ik voor de zeearend kom dan wel of ik de zeearend al heb gezien. Afgelopen weekend stond in de krant dat de zeearend in de Onlanden broedt, vandaar. Maar de zeearend is inmiddels al te gewoon geworden - daar komen geen vogelaars meer op af.

route; foto's; natuur

21 april: Onlanderij en Onlanderij

's Ochtends kort rondje vanaf de Onlanderij. Het is droger en zonniger dan gisteren, maar nog wel steeds te koud. Eerste koekoek van het voorjaar.

's Middags nog een rondje, nu met huisgenoot P. en K. en R. die verslag uitbrengen van het huis dat zo deze week gekocht hebben. Daarna samen naar de bekerfinale kijken.

route ochtend; route middag; foto's; natuur

blauwborst

20 april: Jaap Deensgat en Ezumakeeg

route; route; foto's; natuur

rietzanger

steltkluut

17 april: Onlanderij

route; foto's; natuur

reuzenstern

14 april: De Onlanden

Geen auto. Op de fiets naar het begin van de Roderwolderdijk en vandaar een flinke tocht door de Onlanden. Mooie zonnige dag, al staat er wat teveel wind. Er zijn een aantal soorten weer terug, en die hoor ik steeds weer: rietzanger, snor, sprinkhaanzanger. Ook een mooie reuzenstern - die zijn in het voorjaar best zeldzaam. Er zijn ook weer veel bruine kiekendieven terug. Op het laatst volg ik een kiekendief en die stoot een sperwer op. Bijzonder gezicht.

Maar het mooiste vandaag was een ree die ik op de foto zette nog voor ik bij het begin van de wandeling was. Hij/zij stond in het weiland wat om zich heen te kijken, maar zag mij blijkbaar niet. Het dier liep wat in mijn richting tot aan een slootje en ging toen het slootje in en zwom recht op me af! Hij klom de kant weer op en was toen maar enkele passen van me verwijderd. Hij schudde zich droog, keek me aan, en was toen heel snel verdwenen.

route; foto's; natuur

ree

13 april: Dwingelderveld

We zijn weer thuis. Vandaag mooi rondje over het Dwingelderveld, maar ook daar voelt het een beetje saai na de overweldigende indrukken in Spanje. Er is ook niet zoveel te zien als ik me van eerdere wandelingen in april hier herinner. Wel twee keer twee kraanvogels, en uiteindelijk een flits van een beflijster maar dat was het wel zo'n beetje.

route; foto's; natuur

10 april: La Crumbe, Castañar de Ibor, La Crumbe

's Ochtends eerst weer even naar het bekende plekje. Een grauwe kiekendief jaagt een grote groep witbuikzandhoenders de lucht in.

Daarna doen we samen crossbill nummer 10, naar een natuurgebiedje dat bestaat uit een oud kastanjebos, met een paar tamme kastanjebomen van honderden jaren oud, fantastisch gevormd. Het duurt erg lang voordat we er zijn vanwege een afsluiting van de snelweg, maar de route zelf is prachtig. Gelijk bij het begin staan er tientallen wilde orchideeën in de berm, en ook daarna is de flora wat anders dan we tot nu toe gewend zijn. Een prachtige route.

Begin van de avond rijd ik voor de laatste keer nog even naar het zandweggetje niet ver van Trujillo. Opnieuw grote trappen, maar veel verder weg dan eerder deze week.

route La Crumbe; route Castañar de Ibor; route La Crumbe; foto's; natuur

Soortenlijsten van de trip naar Extremadura:

Extremadura

Dactylorhiza sulphurea

Castañar de Ibor

oranjetipje Iberische bruine vuurvlinder

Extremadura

9 april: La Crumbe en Arroyomolinos

's Ochtends opnieuw naar het plekje bij La Crumbe. Het is erg koud, maar geen wolkje aan de lucht. Dat blijft de hele dag zo, zelden zo'n helderblauwe lucht gezien. Bij La Crumbe opnieuw baltsende grote trappen. Ook een paar overvliegende bijeneters en witbuikzandhoenders.

Samen lopen we vandaag route 8 uit de Crossbill: Ruta de los Molinos, bij Arroyomolinos. Mooie route, vooral het eerste stuk langs de beek omhoog via de oude watermolens totdat je uiteindelijk boven op de berg komt met een mooi kastanjebos en uiteindelijk het dorpje Montánchez - prachtig gelegen met zeer weids uitzicht.

Koffie op dorpsplein dat er om half een 's middags nog uitziet alsof het acht uur 's ochtends is. Er is gisteravond blijkbaar een groot feest geweest, en de terrassen moeten nog klaargezet worden. De grootste activiteit wordt ontplooid door de vele huiszwaluwen die hier druk bezig zijn om hun nesten te maken. Sommige oude nesten lijken gekraakt te zijn door huismussen. Naast de vele huiszwaluwen vliegen er vandaag ook boerenzwaluwen en rotszwaluwen rond. Maar er moeten hier ook roodstuitzwaluwen zijn en het is lastig om die er tussenuit te pikken, want stilzitten is er vandaag niet bij.

Daarna nog even naar het nog iets hoger gelegen Castillo. Het uitzicht is weergaloos. Dit is "het balkon van Extremadura" volgens sommige opschriften. Blauwe rotslijsters. Het blijft zonnig en extreem helder terwijl het niet warmer wordt dan een graad of 15. De terugweg loopt over een hobbelig pad langzaam naar beneden. We maken even een praatje met een stel wandelaars dat we op de heenweg ook waren tegengekomen. Zij zijn de enige wandelaars die we de hele dag op de route zien. Al dagenlang komen we onderweg nauwelijks mensen tegen. Laatste stuk van de route lopen we niet helemaal goed zodat we uiteindelijk op zestien kilometer komen, voor ons doen een lange route.

route La Crumbe; route Arroyomolinos; foto's; natuur

witbuikzandhoen bijeneter

Ruta de los Molinos: oude watermolen

dwergarend

Montánchez

blauwe rotslijster

roodstuitzwaluw

rotszwaluw

8 april: Quatro Lugares en Trujillo

We zijn een beetje besluiteloos wat we vandaag het beste kunnen doen, want er is regen voorspeld op het midden van de dag. Na het ontbijt rijd ik eerst even naar de steppe van Bélen - waar we 3 april 's ochtends al langs waren gekomen. Langs de weg staan twee auto's en een aantal vogelaars: de groep die gisteravond in het restaurant instructies kregen dat ze om kwart voor acht klaar moesten staan. We vroegen ons al af waar ze naar toe zouden gaan...

Verderop stop ik even bij een vervallen boerderij. Terwijl ik daar sta zie ik dat een grote stier blijkbaar uit het weiland is gebroken. Een boer probeert hem terug in de wei te schreeuwen, met weinig succes. Ondertussen vliegt een mooie rode wouw voorbij. Ik rijd weer terug en ga een stukje verder linksaf op een kleine asfaltweg. Dit is een nat, laaggelegen gebied. Twee koereigers en een grote zilverreiger. Het is een smalle weg en ik weet niet waar dit heen loopt, dus ik keer al vrij snel als daar eindelijk een gelegenheid toe is. De rode wouw komt opnieuw voorbij. Terwijl ik wacht voor een tegenligger kijk ik even opzij: vale gier. Daar nog eentje. Dan zie ik plotseling een hele groep. En iets dat op een karkas lijkt. Ook twee monniksgieren zijn van de partij. Adembenemend.

We kiezen uiteindelijk voor route 5 uit de Crossbill guide, maar er komt niet zoveel van terecht. Alleen het wandelrondje bij kijkpunt 2 en 3 is geweldig: heerlijk stukje lopen na een flinke regenbui (lunch in restaurant in stadje verderop). Geweldige bloemenzee, met de paarse gloed van weegbreeslangenkruid en veel geel van gele ganzenbloem. Bij het begin van de route staat de in de gids genoemde tongorchis, en onderweg twee keer biesharlekijnorchis. Halverwege weer dat gekke geluid: een groep bijeneters, heel leuk. Als we bijna rond zijn schrikt een blijkbaar losgebroken varken op en kijkt ons van een afstand afwachtend aan.

's Avonds loop ik nog een kort rondje door Trujillo. Eerst weer even naar het pleintje waar de dwergooruit moet zitten. Ik zie hem nu ook, met dank aan een andere belangstellende. Het is inmiddels ook weer onbewolkt.

route Quatro Lugares; route Trujillo; foto's; natuur

vale gier

vale gier

vale gier

vale gier

monniksgier

rode patrijs

bijeneter bijeneter

biesharlekijnorchis

Cuatro Lugares Cuatro Lugares

7 april: Trujillo, Mérida en La Cumbre

Route 17 uit de Crossbill. Dat is een route met minstens zoveel cultuur als natuur: de stad Mérida met aan de ene kant de rivier en een overweldigende hoeveelheid reigers en ibissen, en aan de andere kant de Romeinse restanten met als hoogtepunt het Teatro Romano. We doen een beetje rustig aan want het regent nog al zou het gauw droog moeten worden. Ik loop even door Trujillo op zoek naar de dwergooruil. Ik hoor hem wel maar ik zie hem niet.

In Mérida parkeren we bij de brede rivier en hebben dan gelijk zicht op een paar eilandjes in de rivier waar enorme hoeveelheden koereigers en zwarte ibissen broeden. Ook zo nu en dan een blauwe reiger en een kwak. Er zouden hier ook ralreigers moeten zijn en misschien ook een paar woudaapjes maar die zien we niet. De hoeveelheid zwarte ibissen en koereigers daarentegen is enorm.

We lopen een stukje langs de rivier en gaan de Puente Romano op en daarna loopt de route de stad in tot bij het Amfitheater en het Teatro Romano. Maar eerst is het tijd voor lunch (salade Ceres - genoemd naar de godin Ceres waarvan het enorme beeld de ingang van het Teatro Romano bewaakt, maar dat weet ik dan nog niet).

Als we terug zijn bij het beginpunt ga ik nog even van de reigers en ibissen genieten, deze keer vanaf de verkeersbrug om niet tegen de zon in te hoeven kijken. Huisgenoot P. inspecteert de "artesania" (toeristenwinkeltjes). Ondertussen loopt de stand bij Feyenoord-Ajax op tot ongekende hoogte.

Terug in Trujillo ga ik nog even terug naar de kijkplek van gisterochtend en loop opnieuw het zandweggetje weer een stuk in (beetje modderig na de regen van vanochtend, maar nu is het heerlijk). Baltsende grote trappen en verder ook weer veel bijzondere soorten die hier heel gewoon zijn: grote trap, witbuikzandhoen, grauwe kiekendief, Iberische klapekster, roodkopklauwier, kalanderleeuwerik, kuifleeuwerik, grauwe gors, kwartel, zwarte wouw, monniksgier (al dit moois in anderhalf uur).

route Trujillo; route Mérida; route La Cumbre; foto's; natuur

koereiger

kwak

lepelaar

Mérida: Teatro Romano

zwarte ibis

Puente Romano

grote trap

kuifleeuwerik

grote trap

6 april: La Cumbre en Guadalupe

doorwaskervel

Voordat we serieus op pad gaan rijd ik eerst even in de richting Cáracas om nog eens bij kijkpunt 1 van de Crossbill route 6 te kijken. Ik loop opnieuw de zand/steenweg in, en er is weer veel te zien - terwijl de zon niet schijnt maar het donkergrijs weer is. Een overvliegende grote trap. Steeds overvliegende groepjes witbuikzandhoen. Grauwe kiekendief. En de soorten waar je hier niet meer van op kijkt: zwarte wouw, roodkopklauwier, kalanderleeuwerik, grauwe gors, hop, ...

Daarna rijden we naar Guadalupe. Dit is een klein dorpje in de bergen om een enorm en fraai klooster. We lopen een rondje van zo'n 12 kilometer (extra kijkpunt H). Dat gaat een heel stuk langs een mooie beek, door een bos. Dit is een heel ander soort natuur dan we hier tot nu toe hebben gezien, met soorten zoals hangende zegge, bosviooltje, veldbies. Langs de flanken van de beek groeit opvallend veel doorwaskervel. Ook redelijk wat vlinders (kleine parelmoervlinder). En een paar exemplaren van het wis bosvogeltje (wilde orchidee). De vogelzang die ik herken is vooral van zwartkop en vink. Twee paartjes raven voeren een hele show op.

Als we weer terug zijn in het dorp en we op het terras tegenover het klooster van koffie genieten vliegt er een paar keer een dwergarend over.

route La Cumbre; route Guadalupe; foto's; natuur

witbuikzandhoen

Vibernum tinus langs de Rio Guadalupejo

Rio Guadalupejo

Guadalupe

5 april: Trujillo en Dehesa de la Moheda Alta

Na een kort rondje door Trujillo gaan we daarna naar het zuiden, naar een natuurgebied waar 's winters heel veel kraanvogels te zien zijn: Moheda Alta. Dit is een laaggelegen gebiedje dat grenst aan een enorme vlakte waar met veel irrigatie akkerbouw plaatsvindt (bv rijst). Het gebied is destijds de voor de natuur desastreuze irrigatie bespaard gebleven. We lopen route 18 uit de Crossbill, plaatselijk bekend als Ruta "El Convenio" - naar de oude steeneik die blijkbaar de plek markeert waar de dorpjes in de omgeving vroegen hun onderlinge problemen oplosten.

We parkeren op het verder lege parkeerterrein, en uiteindelijk komen we vandaag hier helemaal niemand tegen. Pas als we het terrein verlaten komt de plaatselijke vuiniswagen de (tot de rand gevulde, dat wel) prullenbakken legen.

Het is een heerlijke, makkelijke route, die goed past bij het warme weer (24 graden vandaag) en de spierpijn (veroorzaakt door de steile afdalinkjes van gisteren). We lopen door een bloemenzee met hier en daar prachtige eikenbomen. Bij het noordwestelijke punt is een kunstmatig meer dat grenst aan de akkerbouw. Hier zitten honderden Spaanse mussen.

Er zijn een paar uitkijktorens en een enorme vogelkijkhut waar we een broodje eten en niet veel meer zien dat bruine kiekendieven en roodkopklauwieren (we beginnen verwend te raken). We horen steeds nachtegalen en Cetti's zangers. Ook lukt het vandaag om libellen te fotograferen. Tegen het eind van het rondje vind ik toch nog volop tongorchis. We horen ook duidelijk een hop, maar die vliegt onmiddellijk weg als ik dichterbij probeer te komen.

Na afloop rijden we naar Embalse de Alcollarín (extra kijkpunt B uit de Crossbill). Dit is een groot stuwmeer. In eerste instantie is hier niet veel te zien, maar als we op de onverharde weg nog wat verder rijden tot het begin van een tweede meertje zien we lepelaars. We kijken wat rond en zien ook een stel grote schildpadden. Ook vliegt er een purperreiger over en even later ook bijeneters. Natuurlijk zie je hier ook roofvogels (bruine kieken, zwarte wouwen).

route Trujillo; route Moheda Alta; foto's; natuur

kleverige ogentroost

Deheasa de la Moheda Alta

Deheasa de la Moheda Alta: El Convenio boom

kalkgraslanddikkopje

tongorchis

4 april: Monfragüe

Vandaag zijn we een beetje bijtijds op pad, naar het nationaal park Monfragüe. we lopen route 2 uit de Crossbill, al kunnen we het extra lusje over de Taag niet doen omdat het water te hoog staat. De route loopt vanaf het parkeerterrein bij het kasteel naar boven. Vanaf het kasteel heb je een weergaloos panorama. Bovendien vliegen er vale gieren welke kant je ook uitkijkt. Er broeden hier honderden paren, met name op de tegenover het kasteel gelegen rots "Salto del Gitano" aan de overkant van de Taag.

Vanaf het kasteel loopt de route weer naar beneden via de noordkant van de helling. Die noordelijke kant zorgt voor heel andere klimatologische omstandigheden en daarom groeien hier andere bomen en struiken. Vooral de onregelmatig gevormde boomheide boompjes vallen op. Bij een uitkijkpunt vliegt een vale gier bijna recht op ons af. Met de camera volledig ingezoomd past hij niet in beeld!

Het stuk door het bos is uiteindelijk enigszins taai. Vanaf km 6 loopt de route langs de Taag terug in westelijke richting. Het mooiste moet dan nog komen, als we opnieuw tegenover de Salto del Gitano komen, maar nu aan de onderkant. Hier heb je fantastisch zicht op de vale gieren die rondvliegen, of die op hun nest zitten. Ook zwarte ooievaars hebben hier nesten en laten zich geregeld zien. Prachtig.

route; foto's; natuur

Arabis verna

vale gier

Monfragüe: Salto del Gitano

vale gier

zwarte ooievaar

vale gier

plasrombout

3 april: Trujillo, Aguijon mine

kleine torenvalk

's Ochtends dus even langs de arena om de kleine torenvalken van wat dichterbij te kunnen zien. De zon schijnt en de lucht is strakblauw. Plotseling vallen de vale gierzwaluwen op, hun lichte kin schittert in de zon. Daarna vertrekken we via een paar kijkpunten van route 7 uit de Crossbill om uiteindelijk route 11 te doen: de Aguijon mine.

Het eerste stuk gaat over een heel rustig weggetje via Belen naar het oosten, door de enorme vlakte. Even later zit er op een hekje langs de weg een kuifkoekoek, die bovendien blijft zitten als we even stoppen. Prachtig moment.

Even verder stoppen we bij een vervallen boerderij waar een min of meer verharde weg naar het zuiden loopt. Er vliegt van alles voorbij: zwarte wouw, vale gier, slangenarend, monniksgier.

Dan rijden we verder naar Retamosa, het beginpunt van route 11. Het dorpje ligt prachtig aan de voet van de Sierra de las Villuercas. We hebben geregeld prachtig uitzicht op dit gebergte. De route loopt vanaf het dorpje naar beneden het dal in van de Rio Almonte. Langs de brede onverharde weg bloeien enorme aantallen wilde bloemen. Ook krijgen we steeds meer vlinders te zien. Als we bijna beneden bij de rivier zijn vliegt er in de verte een zwarte ooievaar weg.

We gaan de brug over en gaan dan weer omhoog en komen in de "dehesa", het typisch Spaanse halfopen weidelandschap. Mooie eiken en wilde olijfbomen zorgen voor de bomen in dit savanne-achtige landschap. De onverharde weg ziet hier helemaal paars van de spergularia purpurea (dat zou in het Nederlands zoiets zijn als paarse schijnspurrie). Even later een heel gek geluid: bijeneters!

We komen bij de restanten van de oude mijn, het doel van deze wandeling. Meerdere ruïnes om een paar enorme eucalyptusbomen (boomklever en kleine bonte specht). Ook hier ziet alles paars van de schijnspurrie. Boven ons zo nu en dan vale gieren, dwergarend, zwarte wouw.

Daarna gaat de route dezelfde weg terug. Vanaf de brug ziet huisgenoot P. een paar grote schildpadden in de rivier. Even later vliegt er ook weer een slangenarend rond.

route Trujillo; route Aguijon mine; foto's; natuur

kuifkoekoek

slangenarend monniksgier

Spaans bloemenblauwtje

bont zandoogje

Neotinea tridentata subsp. conica

vale gier

bij de oude mijn

bij de oude mijn

Moorse beekschildpad

2 april: Trujillo, Zara de Montanchez, Trujillo

Route 18 uit het boekje van Cicerone. Maar door de vele regen zijn een paar bospaden in het tweede deel van de route veranderd in snelstromende beekjes. We proberen het in eerste instantie wel. Even pauze na de eerste moeilijke passage. Even later keren we toch om. Dat treft, want op de plek waar we net hadden uitgerust ligt het wandelboekje nog...

's Avonds lopen we nog even naar buiten en proberen een route om het kasteel (het is hier nu al tot negen uur licht, terwijl het 's ochtends pas om acht uur licht wordt). Er komt wel een flinke bui aan. We worden aangesproken door een paar enthousiaste Spanjaarden die - zonder een woord Engels - ons een nestje aanwijzen dat van een "mirlo" (merel) is. Ook weten ze ons uit te leggen dat je voor de (kleine) torenvalken naar de arena van het stierenvechten moet. Niet veel later gaat het regenen. Voorlopig de laatste bui hier.

route Trujillo ochtend; route Zara de Montanchez; route Trujillo avond; foto's; natuur

Trujillo

steltkluut

Zarza de Montanchez

biesharlekijnorchis

biesharlekijnorchis

cistus ladanifer

Wolzweverophrys

1 april: Trujillo, Trujillo, La Pulgosa, Los Barruecos

's Ochtends loop ik eerst even naar de bakker voor verse broodjes. Na het ontbijt loop ik opnieuw even door Trujillo. Dat is echt een prachtig plaatsje. Naast de vele zwarte spreeuwen vallen ook de vele rotszwaluwen op, die vaak laag door de kleine straatjes vliegen. Ook de kleine torenvalk hebben we hier al gezien. bij Los Barruecos

Daarna rijden we naar het natuurgebied Los Barruecos (kijkpunt D uit de Crossbill Guide). Op weg ernaartoe rijden we dezelfde autoroute als het begin van gisteren, maar nu stoppen we wel bij kijkpunt 3 en 4 van route 6. Gisteren viel er toen net een bui.

Bij kijkpunt 3 stoppen we even boven de brug over de rivier en kijken rond. Even later vliegt er een grote roofvogel over. Het is een Spaanse keizerarend! Kijkpunt 4 is een zijweg van de doorgaande weg naar Cáceres. Als het asfelt overgaat in grind parkeren we de auto langs de weg en lopen een stukje verder naar een vogelkijkhut (die overigens gesloten is). Je loopt hier weer door de enorme uitgestrekte vlaktes. We zien een rode patrijs net met zijn kop zo nu en dan net boven de bloemen uitsteken. Verderop zit een grote groep Spaanse mussen (de mussen in Trujillo zijn steeds "gewone" huismussen).

Dan dus verder naar Los Barruecos, via de tientallen rotondes om Cáceres heen. Prachtig natuurgebiedje waar we de groene route lopen, ter plaatse aangegeven met duidelijke paaltjes. Maar eerst wachten we in de auto de bui weer af. Vanuit de auto op de parkeerplaats zien we een blauwe ekster van mooi dichtbij. Later zien we er hier nog tientallen. Mooie opvallende vogels.

Het natuurgebied is al weer een klein stuwmeertje met daaromheen opvallend gevormde rotspartijen. Op de grootste rotsen hebben ooievaars hun nesten gemaakt. Andere leuke soorten die we hier te zien krijgen zijn groenpootruiters, oeverlopers, vale gierzwaluwen, Iberische klapekster, vale gier, en opnieuw een roodkopklauwier. Daarnaast is de flora heel uitbundig en er vliegen ook Spaanse pijpbloemvlinders rond. Ook de eerste wilde orchideeën: wolzweverophrys.

Prachtig rondje, uiteindelijk, al vallen er weer wat druppels als we bijna rond zijn. Helaas is het bezoekerscentrum en museum gesloten. Wel kunnen we een kunstwerk zien, een opvallende "totempaal" met daarin onder andere autowrakken verwerkt. En door de ooievaars met hun nesten helemaal in de omgeving opgenomen.

route Trujillo bakker; route Trujillo ochtend; route La Pulgosa; route Los Barruecos; foto's; natuur

Trujillo

Spaanse keizerarend

Extremadura

rode patrijs

grauwe gors

Los Barruecos

Los Barruecos

Los Barruecos

Spaanse pijpbloemvlinder

blauwe ekster

Iberische klapekster

terug naar maart 2024

navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl navigation archief Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.