Gertjan's Looblog Mei 2024 navigation back navigation home navigation archief navigation forward

30 mei: Noordpolderzijl

Even naar Noordpolderzijl, maar ik kom daar in een flinke bui terecht dus ik rijd eerst even door naar de Eemshaven. Daar zit al een paar dagen een graszanger en die laat zich vrij snel heel goed horen. Daarna toch nog een kort stukje bij Noordpolderzijl, in de hoop op bijzondere kiekendieven. Eerst een mooie lepelaar. Daarna kiekendieven, maar heel ver weg. Vooral bruine kiekendieven en ook een grauwe kiekendief. En een vaag geval dat heel misschien de eerder gevonden kruising bruine x steppekiek betreft. Maar veel te ver weg.

route; foto's; natuur

lepelaar

29 mei: Nijlandsterpolder

Toch nog even naar buiten, 's avonds, na een buitje. Geen fototoestel mee, en daar heb ik onmiddellijk spijt van als er aan de overkant van het Aduarderdiep een mooie velduil in de zon zit te poseren. Nog even teruggegaan op de fiets, met fototoestel, maar de vogel is gevlogen.

route; natuur

28 mei: Molenveld (Oudemolen)

route; foto's; natuur

geelgprs

weidebeekjuffer

27 mei: Het Beeld

route; foto's; natuur

26 mei: Vlieland

Voor het ontbijt loop ik even naar de jachthaven. Het is vandaag mooi zonnig. Bij de jachthaven groeien en bloeien veel typische planten voor de zeereep (zeekool, strandbiet, zeepostelein, pijlkruidkers, Engels gras). Ook opvallend veel heksenmelk en gewone ossentong. In de verte liggen een stel zeehonden op een bijna ondergelopen zandplaat.

Na het ontbijt lopen we samen een mooie route vanaf het hotel, via de oostkant en de ijsbaan naar de vuurtoren en de Kooisplek en dan weer terug naar het dorp. Het aardige wandelpad aan de achterkant van de huizen langs de Waddenzee is niet toegankelijk want er wordt met groot materieel aan de dijkverzwaring gewerkt.

roodkeelduiker

Even voorbij de veerhaven zwemt een zwarte zee-eend, dus dat begint al goed. Vanaf het strand aan de oostkant vliegt plotseling een roodkeelduiker voorbij. Daar reken je toch meer op in het najaar. Ook zo nu en dan een zeehond. Het stukje door de duinen ("noordoosthoek") is ook aardig. Veel zingende grasmussen en een koekoek die aan komt vliegen en op een paaltje gaat ztten (net te ver weg om fatsoenlijk te fotograferen).

Dan een wat rustiger stuk door de naaldbossen via de ijsbaan (veel libellen die nooit stil gaan zitten, blijkbaar vooral viervlekken en ook vroege glazenmakers). Plotseling vliegt er ook een oeverloper roepend voorbij.

Dan verder in de richting van de vuurtoren. Meer saai bos, en dan via een trap omhoog het duin op. Je heb daarboven prachtig uitzicht. Mooie plek voor de middagboterham. Ondertussen vliegt er een torenvalk in de verte voorbij. Maar dat blijkt uiteindelijk toch een boomvalk geweest te zijn. Verder naar de Kooisplek waar blijkbaar werkzaamheden zijn uitgevoerd om de boel weer open te maken. Veel water (wandelpad staat onder water) en veel vogels, maar we zien de geoorde futen niet die hier de laatste tijd werden gezien.

Terug naar het dorp en terwijl we op het terras van Zeezicht aan de koffie met taart zitten betrekt de lucht en komen er onweersbuien tot ontwikkeling die uiteindelijk niet veel neerslag brengen maar ons wel in de buurt van de veerhaven houden. De overtocht terug is aardig omdat het laag water is. Het wad ziet er hier en daar prachtig uit.

route voor ontbijt; route; foto's; natuur

zeekool

stormmeeuw

Waddenzee

kokmeeuw vangt harder

25 mei: Vlieland

Met collega F. uit Leuven. We nemen de bus naar het Posthuys. Het eerste stuk gaat in de regen, naar de vogelhut bij de Kroonpolders waar we even droog zitten. Mooi uitzicht vanuit de hut over veel eenden en ganzen, met kuikens. Daarna regent het nog even maar langzaam wordt het droog. Vanaf het uitzichtpunt aan de zuidkant van de Kroonpolders (km 3.2) zien we ook wat meer steltlopers, vooral veel zilverplevieren. Er vliegt ook een groepje rosse grutto's over.

Het weer wordt steeds beter als we langs de Postweg teruglopen naar het Posthuys voor de lunch. Ondertussen horen we geregeld nachtegalen en Cetti's zangers, en natuurlijk nog zo het een en ander. Het weer is zo opgeknapt dat we op het terras kunnen zitten. Zo nu en dan schijnt de zon.

Na het eten lopen we via het strand naar het zuidwesten. Op de pieren zitten grote groepen vogels, vooral eiders, kleine mantelmeeuwen, zilvermeeuwen, en grote groepen drieteenstrandlopers. De drieteenstrandlopers komen in twee verschillende tinten. Blijkbaar zijn ze nog niet allemaal in zomerkleed. Dat kleed zie je bij ons niet zo vaak omdat de drieteenstrandlopers vooral in de winter langs de Noordzee te vinden zijn.

Vanaf het strand zien we ook steeds grote sterns voorbij vliegen, steeds tamelijk ver weg. Ook dobbert er een zwarte zee-eend rond. Even later vinden we drie dode zwarte zee-eenden op het strand, slechts een paar meter van elkaar.

Als we zo'n beetje op de plek zijn waar we weer links de duinen over kunnen begint het flink te plenzen en we zijn tamelijk doorweekt als we bij het Posthuys weer in de bus stappen.

route; foto's; natuur

eider

drieteenstrandloper in zomerkleed drieteenstrandloper in zomerkleed

kleine mantelmeeuw

24 mei: Harlingen

Terwijl ik op de boot naar Vlieland wacht. Veel kokmeeuwen en visdiefjes. Ook een pontische meeuw die op een aalscholver afkomt die een grote vis naar binnen probeert te werken. Op de veerboot zelf is niet veel te zien.

route; foto's; natuur

visdief pontische meeuw

23 mei: Nylan Ezumakeeg

route; foto's; natuur

lepelaar

22 mei: Ganzenpoel

Mooie rustige avond. Bij de Ganzenpoel laat heel in de verte een draaihals zich even goed horen. Verder een paar hele mooie grauwe klauwieren.

route; foto's; natuur

grauwe klauwier

21 mei: De Pomp

In de lunchpauze fiets ik even naar de Onlanden om de graszanger te horen (maar helaas niet te zien). 's Avodns eerst even langs de grote karekiet die vlakbij Zoutkamp in het riet zich onmiddellijk laat zien en horen. Daarna naar De Pomp. Daar hoor ik (net als vele anderen voor mij het afgelopen weekend) de krekelzanger. De Cetti's zangers zijn hier inmiddels volkomen normaal, ik hoor er al eentje als ik zo'n beetje de autodeur nog dicht moet doen.

route; foto's; natuur

grote karekiet

20 mei: Haarlerberg

Ik ben weer vroeg bji de Haarlerberg. Ik krijg nu uiteindelijk de draaihals niet alleen heel goed te horen, maar ook te zien! Ook twee keer een grauwe klauwier. Erg leuk.

Eind van de ochtend fietsen P. en ik samen naar Zuna, mooi open moerasgebiedje waar we eergisteren langs kwamen, en waar ook kraanvogels broeden. We zien daar nu inderdaad vier kraanvogels (inclusief twee jonge vogels). Veel te ver weg om goede foto's van te maken.

route; fietsroute; foto's; natuur

19 mei: Haarlerbergweg en Hellendoornse Berg

's Ochtends een heel klein stukje bij de Haarlerberg, opnieuw. Weinig bijzonders. Overdag fietsen P. en ik een aardig rondje, naar de Lemelerberg en terug via de Regge. Na gezamenlijk pannenkoeken eten loop ik nog een klein rondje vanaf ons vakantiehuis, maar het gaat al gauw onweren dus ik loop al vrij snel weer terug.

route Hellendoorn; fietsroute; route Haarlerberg; foto's; natuur

koekoek

weidebeekjuffer

18 mei: Haarlerberg en Wierdense Veld (2x)

Weekendje met gezin (tien personen!). We logeren in een Landalpark niet ver van Haarle. Ik fiets 's ochtends naar de Haarlerbergweg en loop vandaar een mooi rondje door het heidegebied, bekend van de laatste korhoenders van Nederland. Korhoenders zie ik niet (te laat in het voorjaar?) maar ik hoor wel twee keer een draaihals. Als ik het goed heb. Verder hoor je hier steeds koekoeken, boompiepers en boomleeuweriken. Gisteravond fietste ik hier ook al even naar toe, en zag toen een jagende boomvalk.

's Middags fietsen P. en ik een aardig rondje en stoppen bij het Wierdense Veld voor een korte vandeling. Dit is een Natura-2000 gebied waarvan je kunt vrezen dat het vanwege de afspraken in het nieuwe regeerakkoord. Het is een rustig stukje hoogveen. Er vliegen tangpantserjuffers en korenbouten rond. 's Avonds fiets ik hier opnieuw even naar toe en loop dan een ander pad een stuk in. Rietorchissen en bosbies, en opnieuw tangpantserjuffers.

route Haarlerberg; route Wierdense Veld (middag); route Wierdense Veld (avond); foto's; natuur

tangpantserjuffer

15 mei: Balloërveld

route; foto's; natuur

platbuik

adder

14 mei: Nylan Ezumakeeg

route; foto's; natuur

kemphaan

bruine kiekendief

13 mei: Kollumerwaard en Breebaartpolder

Dagje vrij vanwege het mooie weer. Met de fiets naar de Kollumerwaard en daar loop ik zo'n beetje de witte route en de blauwe route. Heel veel bruine kieken (op de fiets en tijdens het wandelrondje). In de Kollumerwaard laten de wielewalen zich heel goed horen. Ook veel koekoeken. Het tweede deel van de route vallen vooral de kleine karekieten op.

's Avonds nog even naar de Breebaartpolder. Grote broedkolonie van kluten, visdieven en kokmeeuwen. De kijkwand voor de zeehonden is weer teruggeplaatst op de dijk. Veel bonte strandlopers, bontbekplevieren, zilverplevieren en kleine strandlopers op het droogvallende wad.

fietsroute; route Kollumerwaard; route Breebaartpolder; foto's; natuur

zwartkop

koekoek

graspieper

12 mei: Jaap Deensgat

's Ochtends, voordat de kinderen en kleinkinderen verjaardag en moederdag komen vieren. Nog steeds prachtig weer. Bij het Jaap Deensgat zitten de twee noordse kwikstaarten er nog. De rietzangers geven weer een mooie show.

route; foto's; natuur

11 mei: Fochteloërveen en Matsloot

Prachtig weer. De kraanvogels zijn duidelijk aanwezig. Grote groep (13 stuks) cirkelt een tijdje mooi boven de heide. 's Avonds laat doen we nog een mislukte poging om het noorderlicht te zien. Bij Noordpolderzijl is het erg druk, maar we houden het hier niet lang vol.

route Fochteloërveen; route Matsloot; foto's; natuur

kraanvogel

viervlek

9 mei: Berlicum, Fort Everdingen

Hemelvaartsdag. In Berlicum lopen we kort rondje met de rolstoel. Onderweg naar Utrecht stoppen we heel kort bij Fort Everdingen om een ijsje te eten, maar de horeca is vreemd genoeg gesloten. De Cetti's zangers laten zich goed horen, net als de groene spechten.

route Berlicum; route Fort Everdingen; natuur

6 mei: Ezumakeeg

route; foto's; natuur

kemphaan

dwergmeeuw

5 mei: Fochteloërveen en Onlanderij

's Ochtends regen. 's Middags loopt P. een stuk van het Drentepad. Ik zet haar af in Norg en rijd naar het Fochteloërveen. We timen het goed. De ruitenwisser is de hele heenweg nog aan, maar we krijgen lopend geen druppel regen meer.

Ik loop eerst in zuidelijke richting. Jagende boomvalk. Heel veel noordse witsnuitlibellen. Die zijn zeldzaam, maar hier moeten er duizenden zitten. En verderop zit een mooie roodhalsfuut, aan de overkant van een plas. Daarna over de nu voor auto's afgesloten weg naar de Bonghaar. Gelobde maanvaren. Paapje. Op de terugweg vliegt heel in de verte nog een zeearend voorbij.

Aan het eind van de middag gaat de zon schijnen dus nu het avondeten ga ik er nog even op uit. In de Onlanden komen de bruine kieken weer heel mooi vlak voor me langs vliegen. Ook de zeearend laat zich twee keer zien, steeds geëscorteerd door een stel kokmeeuwen die blijkbaar proberen om hem van kwade bedoelingen af te houden. Vanaf het metalen kijkscherm komen de witwangsterns ook steeds langsvliegen. Je kunt ze goed zien en horen.

route Fochteloërveen; route Onlanderij; foto's; natuur

Fochteloërveen

bruine kiekendief

witwangstern

4 mei: Jaap Deensgat en Peazemerlannen

Al paar dagen niet fit, maar vandaag toch maar naar buiten voor twee minirondjes. Het is druk bij het Jaap Deensgat. Twee noordse kwikstaarten (familie van de gele kwikstaart, maar duidelijk een ander gekleurd koppatroon).

Daarna nog even naar de Peazemerlannen. Nieuwe route over grasdijkje (dat nu niet meer doorloopt) en dan linksaf naar het nieuwe bruggetje.

Eerste foto's zijn van afgelopen dinsdag toen ik nog even door de Onlanden fietste en deze hermelijn zich mooi liet bewonderen.

route Jaap Deensgat; route Peazemerlannen; foto's; natuur

hermelijn hermelijn

rietzanger

terug naar april 2024

navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl navigation archief Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.