Johan Dijkstra (1896-1987)

Het Overzicht!

8 december 1996 t/m 2 februari 1997


Het Groninger Museum presenteert in samenwerking met de stichting Johan Dijkstra van 8 december 1996 tot en met 2 februari 1997 de tentoonstelling Johan Dijkstra (1896-1987) Het Overzicht!, de derde in een reeks solo-tentoonstellingen van Ploeg-kunstenaars in het Groninger Museum.

Johan Dijkstra's uitgebreide oeuvre kenmerkt zich door een grote veelzijdigheid. Dijkstra schilderde, aquarelleerde, tekende, maakte houtdrukken en werkte met glas-in-lood. Zijn stijl is in het begin van de jaren twintig geïnspireerd op het werk van Van Gogh en de Luministen. Eén van de hoogtepunten uit deze periode is het monumentale schilderij 'Rustende Zichters', dat zich thans in het Groninger Museum bevindt.

Omstreeks 1926, na de terugkeer van Jan Wiegers uit Davos, laat Dijkstra zich evenals de andere Ploegleden steeds meer inspireren door een Duits-expressionistische stijl. Schilderijen in felle kleuren, impulsief gekraste lijnetsen en krachtige houtsneden in decoratief zwart/wit kenmerken deze periode. Zijn houtdrukken behoren tot het beste dat Groningen en Nederland op grafisch gebied hebben voortgebracht.

Tegen het einde van de jaren twintig ontwikkelt Dijkstra zich in de richting van een ingetogen impressionisme. Het is tevens de tijd dat hij zich concentreert op de glasschilderkunst en de mozaïek. Talrijke opdrachten, waaronder de aularamen van het Academiegebouw van de Universiteit van Groningen, zijn hiervan het resultaat.

Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog maakt het uitvoeren van monumentale opdrachten onmogelijk, waarop Dijkstra terugkeert naar penseel en doek. Hij maakt uitgebalanceerde aquarellen -gereserveerd van toon.
In de jaren vijftig en zestig is in het werk van Dijkstra geen sprake meer van wezenlijke vernieuwing. Hij hervatte zijn glazeniersarbeid en tekende, schilderde en aquarelleerde het Groninger landschap.

Met de tentoonstelling hopen het Groninger Museum en de Stichting Johan Dijkstra de kunstenaar die plaats binnen de vooroorlogse moderne kunst te geven die hij verdient.

Bij de tentoonstelling verschijnt een monografie over het leven en werken van de kunstenaar.
Naar de homepage van het Groninger Museum


Deze pagina is gemaakt door ZNNtm. Alle rechten voorbehouden. ©1996