Gertjan's Looblog December 2008 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van 2008 zijn hier te vinden: Flickr collection

31 december: schaatsen!

Ida en GJ op de ijsbaan van Aduard

Vandaag na het bakken van de appelbeignets niet gelopen, maar geschaatst! Het zat er aan te komen natuurlijk... Op de ijsbaan van Aduard, maar wellicht kunnen we binnenkort de plassen op. Alleen Ida ging even mee schaatsen, en Petri maakte foto's. De jongens hebben nooit geschaatst eigenlijk: een duidelijk gebrek van de opvoeding - we geven de klimaatverandering hiervan maar de schuld. teletekst minima oudjaar 2008

De totaalstand voor 2008 komt daarmee op 3794.1 kilometer, dus dat is bijna 10.4 kilometer per dag gemiddeld. Veel plezier met oudjaar en tot volgend jaar!

30 december: naar Surhuisterveen

IJspret (afbeelding streekmuseumkrimpenerwaard.nl)

't Vriest een graad of vijf en ik loop maar weer voor de wind uit naar het Westen. Via Zuidhorn, Niekerk en Oldekerk naar Kuzemer. Daar over het smalle fietsbruggetje over het Wolddiep en verder over kleine weggetjes naar Kornhorn. Onderweg het ijs "keuren": het ziet er meestal prachtig uit, pikzwart. Maar er wordt nog niet op de vaarten geschaatst, wel op vijvers en op de schaatsbanen. Die in Kornhorn is vermoedelijk net open, het ijs ziet er nog heel mooi uit. In Kornhorn mis ik de bus, dus moet ik een uur verder, en haal net Surhuisterveen: beginpunt van lijn 39 die me weer naar Aduard terugbrengt.

kaartje afstandmeten.nl

29 december: van Appingedam naar Groningen via Schildmeer

Schildmeer (afbeelding www.rtvnoord.nl)

Eerst met de bus en trein naar Appingedam. Vanaf station Appingedam vertrek ik rond half tien 's ochtends om meestal met de vrieswind in de rug terug naar Groningen te lopen. Eerst naar het zuiden, naar het Schildmeer. Geïnspireerd door het verhaal Het Schild van Aafke Steenhuis. Zij verhaalt van een tijd waarin ze haar vriend vertelt:

Het bijzondere van het Schildmeer is dat je er bijna niet kunt komen [...] Er liggen geen wegen langs, geen dorpen of huizen.
Dat is nu wel anders. Vooral aan de zuidoostkant bij Steendam is een projectontwikkelaar aan de slag gegaan en er is nu een villapark, watersport, camping, strandje etc. Het ziet eruit alsof het 's zomers wel druk zal zijn. Nu is er niets te doen. Er zijn wel veel vogels: op een steiger tel ik minstens 25 aalscholvers. IJs ligt er nog nauwelijks.

Voorbij de camping wordt het fietspad smaller en de route interessanter. Het fietspaadje loopt nu langs de rietkragen, en tussen het riet groeit wel ijs aan. Op sommige plekken lijkt het een mengsel van ijs en water dat met de golfjes meebeweegt. Aan de westkant van het meer ligt al meer ijs.

Vervolgens loop ik de route van Aafke in omgekeerde richting, dus langs het (ook vandaag) bevroren afwateringskanaal. Het is duidelijk te zien dat we hier in het putje van Groningen zijn: het land ligt beduidend lager dan het water achter de dijkjes. De polders liggen hier zo'n twee meter beneden de zeespiegel en op verschillende plekken wordt landbouwgrond weer onder water gezet (Meerstad bij Harkstede). Ook verderop, voorbij Harkstede bij de afslag naar Engelbert, merk je aan de hoogte van de voormalige spoordijk van het Woldjerspoor hoe laag het land hier ligt.

Na Engelbert loop ik via de Olgerweg richting Euvelgunne. Hier was tot voor enkele jaren geleden een buurtschap met de naam Oude Roodehaan. Begin jaren negentig ben ik hier wel geweest bij collega Liesbeth. Toen al was er sprake van dat de zaak gesloopt ging worden, en inmiddels is dat gebeurd. Ik kan niet eens meer zien waar de huisjes gestaan moeten hebben. Gesloopt, ten behoeve van de uitbreiding van het industriegebied, en ten behoeve van de nieuwe verbinding (bijna klaar zo te zien) tussen de A7 en de Beneluxweg. Deze verbinding staat bekend als het Euvelgunnetracé.

Ik loop over de Euvelgunne: het laatste restant van ook al een verdwenen dorpje. Alleen dit bochtige oude dijkje langs een meander van de Hunze is nog over, met vier monumentale boerderijen. Het geheel omringd door industrieterrein.

In Groningen neem ik de bus naar Aduard, want het is zo wel weer mooi geweest.

kaartje afstandmeten.nl

28 december: rondje vanaf Norg

bij Schillenveen, Norg

Met Petri loop ik een klein rondje vanaf het parkeerterrein van restaurant de Norgerberg, bij Norg. We lopen in het bos eerst tegen de wind in, want het is nog steeds erg koud, in de richting van Norg. Vanaf Norg lopen we een stukje richting Donderen en dan door het bos over het fietspad naar Schillenveen. Dit is over de Voorsteweg, langs allerlei recreatiewoningen. Rond Schillenveen is het aardigste stukje van de route. Vandaar weer terug naar de Langeloerduinen waar het erg druk is met wandelaars voorzien van honden en kinderen - ook wij gingen hier vroeger vaak met de kinderen naar het bos.

kaartje afstandmeten.nl

27 december: rondje vanaf Veenhuizen, Huis ter Heide, Westervelde

kaartje Norger Esdorpenlandschap (afbeelding www.natuurmonumenten.nl)

Opnieuw een rondje vanaf Veenhuizen, maar nu meer door de natuur. Ik probeer tegen de wind in in de beschutting van de bossen te lopen. Eerst zo'n beetje door de bosrand die het Fochteloerveen in het Noorden begrenst. Na enige tijd kom ik niets vermoedend bij Huis ter Heide in het Bos van de Toekomst terecht, een zeer recent opnieuw aangelegd bosje, waar mensen zelf bomen konden planten voorzien van een klein bordje met daarop een of andere herinnering.

Tussen Huis ter Heide en Westervelde is een leuk stuk van de route. In de verte zie ik op de weilanden al weer een groepje herten. Waarom zie je die eigenlijk alleen 's winters?

Ook na Westervelde is het mooi, vooral rondom het dal van de Slokkert. Dit typisch Drentse beekdal hoort blijkbaar bij het natuurgebied Norger Esdorpenlandschap van Natuurmonumenten.

kaartje afstandmeten.nl

26 december: rondje Beswerd Fransum en frisse lucht in Utrecht

Bij Carla vlak voor de schemering nog even een half uurtje frisse lucht gehapt. Op speciaal verzoek wordt ook deze miniwandeling vermeld...

kaartje afstandmeten.nl


Beswerd (eigen foto)

buffet kerstmis 2008

Tegen half negen 's ochtends op pad om de kerstsloomte uit de benen te verwijderen. Het vriest lichtjes en er staat een koude oostenwind. De winter is dus echt begonnen. Bij Eldersveld hertjes in de wei. Als de zon opkomt wordt het landschap in een oranje gloed gezet. Voor afslag naar Beswerd veel vogels op blijkbaar net geploegde akkers. Twee traktoren staan te wachten bij De Mieden (naambord is overigens verdwenen - de boerderij waarvan het woonhuis tegenwoordig dienst doet als stal, met ganzen, zwarte zwanen en geiten in de voormalige voortuin), blijkbaar is het al tijd voor de eerste koffiepauze voor de ploegers.

Gisteren gekookt voor de familie van Petri, vanmiddag naar Carla.

kaartje afstandmeten.nl

23 december: rondje Buikstede

oude kaart van gebied Grootegast (afbeelding aatvisser.fol.nl)

Zoals elke dinsdagochtend wordt het huis schoongemaakt, dus ik zorg dat ik niet in de weg loop. Ik ben dus al om half negen op pad, en tegen enen terug. Ik loop deze keer rustig want linkerbeen trekt een beetje (knieholte). De terugweg gaat beter.

Op de afbeelding een oude kaart van het gebied waar ik vandaag loop. Ik loop veel langs het van Starkenborghkanaal, maar in de 16/17e eeuw ging het scheepvaartverkeer naar Leeuwarden via het Kolonelsdiep: het huidige Niekerkerdiep en dan steeds maar door naar het westen. Dat zie je op dit kaartje goed: het water begint bij Suithorn (huidige Briltil) en dan loopt het ten noorden van Faan, Niekerk, Oldekerk, Sebaldeburen, Grootegast, Doezum... Tegenwoordig is er vanaf Niekerk niet veel meer van het watertje over, hier en daar een brede sloot, en op sommige plekken helemaal niets meer. In Friesland heet het verlengde van het van Starkenborghkanaal overigens ten dele nog steeds Kolonelsdiep.

Het Kolonelsdiep werd gegraven in opdracht van de stadhouder Caspar de Robles (als Portugees werkzaam voor de Spanjaarden). In 1657 werd het Hoendiep verder gegraven over het trace van het huidige van Starkenborghkanaal. De parallelweg langs het kanaal tussen Noordhorn en Gaarkeuken heet nog steeds Hoendiep. Het van Starkenborghkanaal werd in de jaren dertig van de 20e eeuw gegraven.

Dan weet u dat ook weer.

kaartje afstandmeten.nl

22 december: naar Loppersum

De zon schijnt de hele dag. Ik loop naar Loppersum. Eerst via Wierumerschouw naar Adorp. Dit is een mooie weg met grote berken. De stammen worden door de laagstaande zon mooi uitgelicht, en er zijn op deze maandagochtend bijna geen auto's. Van Adorp gaat het over de Munikkeweg naar de Wolddijk (eergisteren in Friesland de Walddyk, en nu dus de Wolddijk). Ter hoogte van Bedum rechts af over de oude dijk door het centrum van Bedum en dan via een weggetje dat ik nog niet ken: Ter Laan. Dit loopt tot mijn verrassing vlak langs de werkplek van Petri en dan verder richting Roodeschool (niet het dorp, maar een gehucht waar vroeger ook een afdeling van het Aduarder klooster was - vandaar ook de naam Munnikeweg eerder). Er zijn nog twee boerderijen die Roodeschool heten.

Verder naar Westerwijtwerd waar ik nog niet eerder doorheen kwam. Er is een grappig loopbruggetje over het diepje net achter de kerk. Op de hoek van de Heemweg en de Tolweg heeft iemand een bijzonder aparte schuur gebouwd achter zijn huis: alles is scheef aan deze schuur, een soort kruising van Escher en Picasso...

Bij de nieuwe rondweg om Middelstum rechtdoor over het Hamsterpad naar de weg naar Huizinge. Ook in Huizinge ben ik geloof ik voor het eerst. Enorme boerderij met gracht en oude bomen die nu gebruikt wordt voor congressen en dergelijke: De Plaats Melkema. Over het viaduct over de Eemshavenweg in de richting van Westeremden. Westeremden is ook al een prachtig wierdendorpje, maar hier ben ik al eens vaker langsgekomen. Tijd om een beslissing te nemen: door naar Appingedam, of toch maar op naar het station van Loppersum? Ik besluit maar rustig aan te doen en Loppersum aan te houden. Het laatste stukje is een mooi fietspaadje langs de bochtige Westeremdermaar.

Onderweg heel wat ijsbaantjes gezien (elk dorpje heeft er wel eentje), en die liggen allemaal klaar voor de aangekondigde vorstperiode van volgende week. Ik ben benieuwd...

kaartje afstandmeten.nl

21 december: rondje Veenhuizen

Typerend opschrift in Veenhuizen (foto Petri)

Ik loop samen met Petri een wandeling uit een boekje over het terrein van Veenhuizen. Het complex dateert van de eerste helft van de 19e eeuw, toen de Maatschappij van Weldadigheid hier begon met het opnemen van wezen, bedelaars en landlopers. Wat begon uit idealisme leidde uiteindelijk voor de meesten tot een armoedeval. Zie ook het boek van Suzenne Jansen, Het pauperparadijs dat wij afgelopen zomer meehadden als vakantielectuur. Er waren drie gestichten. In het tweede gesticht is nu het gevangenismuseum gehuisvest. De begraafplaats stond bekend als het vierde gesticht...

Er staan nog allerlei gebouwen uit de 19e eeuw, en de laatste jaren wordt er hard aan gewerkt om die op te knappen en nieuwe bestemmingen te geven. Het geheel is een soort openluchtmuseum aan het worden, ook al zijn er nog steeds enkele gevangenissen in Veenhuizen die nog gebruikt worden, en ook wonen er gewoon mensen. Vorig jaar heeft Rik of Ida hier ook nog gevoetbald tegen het plaatselijke team. Er zijn geloof ik ook plannen om het dorp als werelderfgoed erkend te krijgen.

Leuk zijn de stichtelijke spreuken die op veel gebouwen te vinden zijn (zie foto).

kaartje afstandmeten.nl

20 december: van Ee naar Zuidhorn

Overigens: de grootste ontdekking van deze week is dat Nescio ooit in Aduard is geweest. Dat niet alleen, hij heeft er ook - kort - over geschreven! In Natuurdagboek 1953 (de schrijver was toen al bijna 71) lezen we over een weekje logeren in het Noorden, en op 7 Juni gaan ze 's avonds blijkbaar een eindje rijden via Oostum, Feerwerd, Ezinge en de Allertsmaborg (sic). En dan:

Terug over een paar andere vergeten dorpen en door Aduard (een groot dorp, vroeg middeleeuwsche kloosterkerk, dwazelijk voorzien van een uitstekende vierkante klok, aan den muur geplakt) en zoo op de Friesche straatweg en naar huis.
Gelukkig voor ons dorp zullen deze regels wel nooit zo beroemd worden als zijn eerdere werk.

bij Ee (foto Petri)

Het is aardig weer: alle regen is vanacht al gevallen en nu schijnt zelfs de zon zo nu en dan. Er staat nog wel een vrij harde westenwind. Petri brengt me naar het dorpje Ee en vandaar loop ik naar Zuidhorn waar de auto bij het zwembad staat want Kris heeft 's middags een wedstrijd.

Ik loop eerst over de Walddyk (in de 17e eeuw was dit nog de zeedijk). Een mooi bochtig dijkje, veel water, en veel ganzen. Bij de Lauwerswei ga ik links en dan voorbij Sjoukjemuoisgat (!) rechts richting Kollum.

bij Ee (foto Petri)

Door het industrieterrein van Kollum richting Burum, maar ik kom te zuidelijk naar mijn smaak en ik draai weer terug naar links richting Kollumerpomp. Daar kom ik weer op de oude zeedijk die ik volg naar Warfstermolen en verder naar Munnikezijl, Hoekje en naar Kommerzijl. Op een akker tussen 't Hoekje en de gaslocatie Grijpskerk zie ik drie herten. Ook wordt er op verschillende plekken gejaagd, maar niet op deze herten blijkbaar.

In Kommerzijl koop ik twee kaasbroodjes en dan loop ik naar Niezijl om voor de schemer op een weg met fietspad terecht te komen. Vandaar is het niet zo ver meer naar Zuidhorn.

kaartje afstandmeten.nl

14 december: rondje Gaaikemadijk Dorkwerd

kerkje Dorkwerd (afbeelding upload.wikimedia.org)

Dorkwerd (jostvangroningen.web-long.nl)

Ondanks het veel aangenamere weer dan gisteren loop ik maar een klein rondje, want er moet al weer een vloertje gelegd worden; dit keer voor de kamer van Ida. Ik loop 's middags via de Gaaikemadijk naar Dorkwerd. De wierde van Dorkwerd heeft een nieuw straatje gekregen, en het ziet er nu gastvrijer uit, om via de wierde door te steken naar de Zijlvesterweg.

kaartje afstandmeten.nl

13 december: van Assen

Tolhuis Peizerwold (afbeelding mw2.google.com/mw-panoramio)

Het is erg koud. Het vriest en er staat een flinke zuidoostelijke wind. Nadat ik eerst voor Kris mijn handtekeningkaartje bij het postagentschap in Zuidhorn heb ingeleverd, neem ik de bus naar de stad en vandaar de trein naar Assen. Vanaf Assen loop ik dan, grotendeels met de wind in de rug, weer terug.

Helaas gaat de zon na een tijdje weg, maar de wind blijft doorwaaien. Vooral de stukken waar het wat minder begroeid is, is het toch behoorlijk koud.

Het stuk tussen Ter Aard (km 5) en Donderen (km 14) is het leukst. Hier zal het 's zomers wel mooi zijn. De Hooidijk (ten oosten van Vries) is ook in de winter mooi: een prachtig tunnelweggetje met grote beuken. Ik loop hier kilometers lang parallel aan een van de bovenlopen van het Peizerdiep. Het beekje heet hier Grote Matsloot.

Op de foto het mooi gerestaureerde tolhuis bij Peizerwold uit 1884 waar je kunt lezen dat je hier vroeger een cent moest betalen als je op de fiets langskwam. Voor auto's was het een dubbeltje.

De autoweg tussen Peize en Hoogkerk wordt aangepakt en is afgesloten. De bus gaat via de Langendijk - ik ook. Dit hele kleine weggetje is niet op grote bussen voorbereid, en dat is te zien. Delen van de weg staan blank waar de hoge waterstand in de slootjes de weg doet overlopen.

11 december: rondje Biggestaart Noordhorn

De enige weggetjes in de buurt die ik nog niet altijd belopen heb, zijn de doodlopende weggetjes. Vandaag een begin gemaakt met het wegwerken van dit vreselijke gemis, door het zijstraatje in Den Ham (Biggestaart) in de route op te nemen.

kaartje afstandmeten.nl

7 december: rondje Piloersema Beswerd

Om acht uur vertrokken want ik wil nog wat lopen voordat ik met de kinderen naar Woerden vertrek. Petri zit in Brabant voor broers-en-zussen-dag. Het schemert nog, en al gauw is het licht. Het vriest licht. Hier en daar is de natte weg wat opgevroren. Bij Piloersema komt de zon boven de horizon uit. Het is mooi helder. Het lijkt wel steeds kouder te worden. Voorbij Beswerd is de Meedenerweg hier en daar een ijsbaan. Gestrooid wordt er niet. Ik kom ook niemand tegen dus het is eigenlijk ook niet nodig. Om tien uur weer thuis, waar de kinderen al aan tafel zitten.

kaartje afstandmeten.nl

6 december: rondje Saaksum Ruigezand Kommerzijl Niezijl

kadootje van de sint Jan Altink - Na het bezoek (www.groningermuseum.nl)

Gisteren ons sinterklaasfeest gevierd. Ik kreeg van onze jongste een mooi kaartspel met op elke kaart een gelopen wandelroute. Voor Petri had ik een giclee van Jan Altink besteld via Noorderbreedte, en die hangt nu in de huiskamer, een enorm ding waarmee ik in de bus wel opzien baarde.

Al bijtijds op pad, want vanmiddag wil ik weer thuis zijn want dan vertrekt Petri naar Brabant. Ik vertrek in vrij dichte mist, maar het wordt langzamerhand mooi wanneer de zon steeds meer door de mistflarden komt. Bij Saaksum durf ik het fietspad te verlaten en de kleinere weggetjes weer op te zoeken. Na 30km ben ik tegen twee uur weer thuis...

kaartje afstandmeten.nl



Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog