Gertjan's Looblog April 2014 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

30 april: rondje Kollumerwaard

route Kollumerwaard; natuur

29 april: rondjes Langelo en Lauwersoog

route Langelo; route Lauwersoog; natuur

28 april: rondje naar Zuidhorn

bruine kiekendief

Petri moet 's avonds vergaderen op het werk, dus ik loop een rondje vanaf thuis. Langs de werkzaamheden voor de bouw van de nieuwe brug over het kanaal. Bruine kiekendief laat zich goed zien. Prachtige oranje hemel achter me als ik weer terug loop.

route; natuur

Nog even een nieuwtje: Kris heeft zich dan toch eindelijk ingeschreven voor een studie (deadline is tegenwoordig 1 mei, dus niets te vroeg). Het is "technische natuurkunde" geworden.

27 april: rondjes vanaf Wijnjeterperschar en Smeerling

knotszegge

's Ochtends na het ontbijt loop ik een kort rondje door het natuurgebiedje Wijnjeterperschar, waar ik dit jaar nog niet geweest ben. Hier groeit knotszegge, een zeer zeldzame verschijning. 's Middags gaan we samen naar Smeerling, voor een aardig rondje door het beekdal van de Ruiten Aa. Op meerdere plekken groeit hier kruipend zenegroen, mooi gezicht. Overal zijn geelgorzen te zien en te horen. Het weer is zeer grijs, maar meer dan een heel licht miezerbuitje hebben we niet gehad.

route Wijnjeterperschar; route Smeerling; natuur

26 april: rondjes vanaf Udenhout en Moerputten, van Berlicum naar Engelen, en rondje vanaf Buren

roodborsttapuit in de uiterwaarden van de Maas bij Empel

Gisteren, vrijdag, een drukke dag met eerst 's ochtends het uitreiken van een koninklijke onderscheiding aan mijn collega (en jarenlang mijn leidinggevende) John Nerbonne. Aan het einde van de middag rijden Petri en ik naar Brabant. Omdat de zon zo geweldig schijnt, stoppen we in Hasselt waar we aan het Zwarte Water op een terras van de laatste zon genieten, en een hamburger (ik) of pannenkoek (Petri). 's Avonds vieren we in Berlicum met veel oude bekenden het 25-jarig huwelijksfeest van A. en R.

in de Moerputten groeit blaaszegge

Ik ben toch 's ochtends vroeg wakker en bezoek twee plekken in de buurt van Udenhout, maar waar ik naar op zoek ben bevindt zich achter flinke hekken. Dan even verder naar de Moerputten, mooi klein natuurgebiedje direct bij Den Bosch, waar de oude spoordijk en spoorbrug van "het halvezolenlijntje" een moeras kruist. Hier groeit elzenzegge, blaaszegge en hondsviooltje - maar melkviooltje vind ik er niet.

Aan het eind van de ochtend, na het ontbijt in Berlicum, loop ik naar de Maas. Het is lastig om de weg te vinden omdat er hier flink gewerkt wordt aan de omleiding van de Zuid-willemsvaart, en de vele snelwegen die hier rond Den Bosch lopen (km 4-6). Dan door De Herven via De Reit naar De Donken. Rond de Ploossche Plas. Hier stond (staat?) vroeger een lagere school, De Ploossche Hof, onze eerste stageschool. Wat is dat lang geleden. Het lopen door al die bedrijfsterreinen en buitenwijken duurt me eigenlijk wat te lang. Maar als ik in de buurt van de Maas kom is het volop genieten. Bij Crevecoeur is een afwateringssluis waar de Oude Dieze in de Maas stroomt. Er is nu een heel mooi aangelegde vistrap bijgekomen.

Dan problemen met de communicatie met Petri waardoor we nogal wat later dan verwacht samen kunnen verder rijden naar Buren. In Buren - een mooie bestemming op koningsdag, want Buren heeft een speciale band met de Oranjes - lopen we samen een kort rondje door de "Put van Buren". Heel mooi klein natuurgebiedje waar nu volop grote keverorchissen en rietorchissen groeien. In het centrum van het stadje genieten we na afloop op het terras van de bitterballen.

route Leemkuilen; route Oude Tiend; route Moerputten; route Berlicum Engelen; route Buren; natuur

langs de Aa vanaf Berlicum bij De Wamberg
langs de Maas bij Den Bosch nieuwe vistrap bij Crèvecoeur

23 april: rondje vanaf Eemshaven

Er hangen onweersbuien boven Drente en Friesland. Komen ze deze kant op? Ik ga zover mogelijk van de buien vandaan: naar de Eemshaven. Daar kom ik in de zeemist terecht. Tja. Na een uurtje trekt de mist even op. Mooi zicht op twee torenvalken en een bruine kiekendief. Als ik terug rijd naar Aduard blijkt dat de mist daar naar toe is verhuisd.

route; natuur

21 april: rondje vanaf Lieveren

kasteel Heeswijk

Tweede Paasdag. 's Ochtends vroeg loop ik een kort rondje door het Lieverderbos, vlak bij Lieveren. Dit is een mooi oud bosje aan de andere kant van het Mensingebos, op de rand van het beekdalletje van het Lieversche Diep. Ik ben op zoek naar elzenzegge, gevonden, en tot mijn verrassing vind ik ook boswederik - die heb ik eerder alleen in Zuid-Limburg gezien.

's Middags naar Kasteel Heeswijk (volop mosbloempjes op een oud straatje langs de slotgracht), en vogelnestjes eten. Tussendoor scoor ik de Brede dovenetel die in de Geelders langs een akkertje groeit.

route; natuur

20 april: rondje vanaf Westlaren

Kris golft

Pasen. 's Ochtends vroeg een mooi rondje door het gebied van de Drentsche Aa. Bij Burgvallen is het kwelgebiedje nog kletsnat, maar toch komen de bekende soorten als je goed kijkt al weer tevoorschijn: moerasviooltje, kleine valeriaan, kruipend zenegroen en brede orchis. Ook nog heerlijk zonnig, dus het is volop genieten.

's Middags gaan we pitch-en-putten met ons zessen. Kris steelt de show, en maakt het af op de 18e hole met een chip van buiten de green die er direct in gaat! En dat nog wel met links. Rik gaat wat minder soepel: hij raakt onderweg drie ballen kwijt.

route; natuur

19 april: minirondje Haren en naar Cnossen Leekstermeer

grutto

's Ochtends ben ik chauffeur voor het voetbalteam van Kris. Terwijl de heren zich voorbereiden loop ik even een stukje door het zeer zonnige Haren. In het Burgemeester Boeremapark groeit Gulden boterbloem en bosereprijs. Bij de voormalige ijsbaan staat de sloot helemaal vol met slangenwortel. Tussen de struiken groeit tripmadam. Direct naast het nieuwe voetbalveld groeien minstens vijftien witlofstronken (was hier naast de ijsbaan vroeger ook nog een moestuin of zo?). De wedstrijd van Kris wordt uiteindelijk 3-4, mooi!

's Middags loop ik al weer naar de Onlanden. De zon schijnt nog steeds volop, het schijnt dat er alleen in het zuiden buien vallen. Steeds weer bruine kiekendieven boven de rietlanden. Verderop een groepje van vijf lepelaars - die had ik dit voorjaar ook nog niet gezien.

route Haren; route Cnossen; natuur

18 april: rondje Koningshof, en rondje Noordhollands Duinreservaat

kleine ereprijs

Goede vrijdag: universiteit dicht. Ik ben al vroeg in Haarlem, even na 7 uur, en loop een prachtig klein rondje door Koningshof. Hier ben ik al eerder geweest, maar deze tijd van het jaar zijn er weer andere bijzonderheden te vinden, bijvoorbeeld Kleine erreprijs dat er voorkomt op een klein speelterreintje. Ton Denters schrijft in zijn Planten-kijk-wandel-gids van Nederland:

Dé attractie van het speelterreintje is kleine ereprijs, een plantje van de Kaspische zoutsteppen. Deze dwerg moet het hebben van extreme betreding, droogte en hitte. Op dit speelterreintje bevindt zich thans de laaste overgebleven groeiplaats in Nederland, en mogelijk van heel West-Europa. Het opsporen van kleine ereprijs, met zijn miniscule bloempjes in de voorzomer, is een lastige klus.
Jawel, gevonden hoor. Ook de weichselboom waarvan er rond de appelberg enkele tientallen exemplaren bloeien is een nieuwe soort. Deze boom lijkt wel een beetje op een kersenboom, maar de blaadjes zijn duidelijk anders. Rond deze tijd is de boom vanwege de bloesem van ver te zien, en nu er ook blaadjes zijn dus goed te herkennen.

Ik rijd verder naar Castricum voor een langer rondje door de duinen van Noord Holland. Ook hier zijn we al eens eerder geweest, afgelopen zomer vanuit ons logeeradres in Santpoort Noord, maar ook hier wil ik nog een paar soorten proberen te vinden die toen al uitgebloeid waren. Het betreft piramidezenegroen en gegroefde veldsla. Met de gps-coordinaten van de bekende groeiplaatsen erbij is het niet al te moeilijk om deze soorten te vinden.

Het is hier zoals bekend prachtig, en ook het weer helpt mee. Na enkele hele korte buitjes 's ochtends blijft het verder droog en de zon gaat steeds meer schijnen. Ik hoor de eerste boompiepers en de eerste koekoek van het jaar. Probleem is alleen, dat ik denk dat ik mijn fles water onderweg verloren ben (blijkt achteraf in de auto achtergebleven) en dus heb ik flink dorst als ik eindelijk terug ben.

route Koningshof; route Noordhollands Duinreservaat; natuur

Wilde hyacint x Spaanse hyacint boompieper

15 april: rondje vanaf Doezemermieden

route; natuur

14 april: rondje vanaf Kommerzijl

Storm.

route; natuur

13 april: rondje vanaf Sint Jansklooster

route; natuur

12 april: van Zutphen naar Brummen

Vroege ereprijs

Prachtige tocht. Eerst naar Zutphen (per trein want Petri heeft bereikbaarheidsdienst). Het is flink mistig, dus dat komt niet zo slecht uit. In Zutphen loop ik eerst een stukje naar het noorden om foto's te maken van Vroege zegge, die hier massaal groeit langs het Twentekanaal. Daarna door Zutphen, over de prachtige oude begraafplaats. De begraafplaats is heel mooi, de natuur mag ook een beetje zijn gang gaan. Er groeit nu massaal reukgras en veldbies. Ook heel veel gulden boterbloem. De ganzen maken enorme herrie. Er zijn al kuikens.

Dan verder, langs de IJssel op weg alweer naar het prachtige rivierenduinlandschap van Cortenoever. Langs kasteel Reuversweerd. Opvallend somber gebouw, dat doet denken aan een spookhuis. Ook zou je daar de Nederlandse versie van Psycho moeten opnemen. Ook op Wikipedia wordt de connectie met spookhuis gelegd.

Naar het bekende gebiedje "Heyendal" langs de "Weg naar het Ganzen Ei". Graslanden en enkele akkertjes op oude rivierduinen. Prachtig! Ik ben niet de enige die hier wilde planten komt spotten: er is nog iemand die me vertelt dat hij daar zojuist ook Vroege zegge heeft gevonden. Hij zit met gps en opschrijfboekje in het gras, en een uurtje later als ik verder loop zit hij er nog steeds, enkele tientallen meters verder. Hij speurt dus heel wat precieser dan ik. Ik vind er Vroege ereprijs en Heggenvogelmuur. Dit is de laatste plek in Nederland waar je Vroege ereprijs nog kunt vinden. Ook mooi: zes ooievaars die hoog in de lucht rondcirkelen.

Keus: terug met de trein vanaf Brummen, of doorlopen naar Dieren? Compromis: eerst even naar Bronkhorst en dan terug naar Brummen - dus twee keer over het pontje. Op de slotheuvel is al bijna niets meer terug te vinden van de bosgeelster. Vorig jaar begonnen de geelsterren rond deze tijd pas te bloeien, maar dit jaar is de bloei nu al weer voorbij.

route; natuur

kasteel Reuversweerd Cortenoever Heyendal

11 april: rondje vanaf Norgerholt

Kort maar mooi rondje, op een hele mooie avond.

route; natuur

lelietje-van-dalen vennetje bij Norgerholt

10 april: rondje vanaf de Onlanden

Maar nu aan de andere kant van de Peizerweg. Over dijkjes waar ik nog niet eerder ben geweest. Mooi dat die nieuwe dijkjes als wandelpad worden opengesteld.

route; natuur

8 april: rondje vanaf de Onlanden

Na wekenlang zomers weer is het vandaag weer even herfst. Felle buien afgewisseld met even felle opklaringen. En een harde koude wind uit het noordwesten. 's Avonds zou het minder buiig worden maar ik krijg toch een knalharde hagelbui op mijn kop.

route; natuur

6 april: van Buinen via Lofar naar Borger

Het plan is om samen een rondje te lopen in het gebied van Lofar. Er is daar bovendien een steppekiekendief gezien, dus wie weet. Maar Petri keert al snel om met maagklachten, en ik loop alleen verder. Aan het eind van de middag haalt Petri me weer op. In de tussentijd geen steppekiek gezien, maar wel veel regen gehad. Wel leuk: bitter barbarakruid, en verder steeds weer geelgorzen en veldleeuweriken. Ook mooi: bij km 10-12 volgt de route de Hondsrug. Mooi weids uitzicht over de lager gelegen akkers in het oosten, terwijl de bosrand me beschermt tegen wind en regen uit het westen.

route; natuur

5 april: rondje vanaf Culemborg

zwartkop in Heerlijkheid Mariënwaerdt

Eerst even naar Ridderkerk om de bleke schubwortel te fotograferen. Dan naar Culemborg, en daar loop ik een heel aardig rondje door het Beesdse Veld, langs de Linge bij Tricht, en langs het riviertje De Meer weer terug. Grote stukken over onverharde paden die in mijn jeugd helemaal niet bestonden (denk ik).

Ik loop eerst vanaf het station door het industrieterrein in de richting van Beesd. Sommige namen van fabrieken klinken bekend. Gispen natuurlijk, maar bijvoorbeeld ook "Van Gaasbeek en Van Tiel". Ook de weegbrug van Hussen (met je neus ertussen) bestaat nog. Net ten westen van de beruchte kabelbranderij ligt een nieuw (?) natuurgebiedje, waar je over graspaden doorheen kunt lopen. Eén van de doelen van de tocht is het bosje bij km 3 en 4. Op basis van de kaart had ik de indruk dat dit een saai populierenbosje zou zijn, maar het blijkt een typisch "griend" te zijn: een wildernis van wilgen dus, en zeer karakteristiek voor het rivierenlandschap. Als kind speelde ik wel in de grienden aan de Oranje Nassaulaan - daar is de wijk De Hond overheen gebouwd.

wit hongerbloempje langs riviertje De Meer

Rond de griend loopt een sloot met een dijkje. Een deel van de griend is recentelijk helemaal uitgedund, en ook de sloot is opnieuw uitgegraven. Gelukkig is het de afgelopen weken droog geweest, anders was het hier nu onbegaanbaar geweest. Verderop langs het dijkje groeit massaal het wit hongerbloempje. Een zeer zeldzame soort, die ook karakteristiek is voor het rivierenlandschap. Hier staan duizenden exemplaren. Leuk is, dat ik later langs De Meer ook een nieuwe groeiplaats van dit plantje vind.

Dan volgen enkele kilometers over de Oude Beesdseweg, de Oude Waag en de Zeedijk (waarom heet die zo?), en hier wordt de stemming bedorven door een of andere puzzeltocht voor oude auto's, die voor veel herrie en stank zorgen. Waarom kunnen die lui geen hobby verzinnen waar anderen geen last van hebben? Ik zou ze graag ter plekke tegen een boom of in de sloot zien rijden. Met twee tegemoetkomende fietsers een gevoel van verstandhouding beurt het humeur weer wat op.

appelbloesem op de Appeldijk langs de Linge

Bij kilometer 8 verlaat ik het asfalt en loop een heel aardig stukje door het landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Leuk pad (km 10) dwars door de bomen en struiken met zeer veel zingende vogels, onder andere een luidruchtige zwartkop.

Dan de "oude" Betuwelijn over (het stoptreintje van Geldermalsen naar Gorkum), en de Lingedijk op: de befaamde Appeldijk. Bijna alle fruitbloemen zijn al in bloei - de appelbomen nog heel voorzichtig. Inmiddels begint ook de zon een beetje door de heiigheid heen te komen, en is het warm. Het is toch al een wonderlijk voorjaar: eerste week van april en de meeste bomen hier zijn al een beetje in blad. De bermen zien geel van metershoog raapzaad.

Vanaf Tricht volgt de route - waar mogelijk - het oude riviertje De Meer. Culemborg is gebouwd op de plaats waar dit riviertje in de Lek uitkwam. Niet overal is het riviertje in het landschap nog terug te vinden, maar hier en daar (km 20) lijkt het recentelijk opnieuw uitgegraven. Dan over de Hennisdijk, waar ik het riviertje niet terugzie, tot het bij kilometer 24 weer verschijnt. De laatste kilometer voor Culemborg kun je niet langs De Meer lopen, maar moet je over de Rijksstraatweg - nog steeds niet voorzien van een fatsoenlijk fiets- of wandelpad. Binnen de bebouwde kom is De Meer goed te volgen, maar er is veel veranderd sinds 1980.

Ik loop nog even een kort stukje door het centrum om bij het parkeerterreintje aan de Buiten Molenstraat een foto van de kruidvlier te maken. Een buurvrouw vertelt over de biologen die hier laatst waren en ook verbaasd waren dat de plant daar groeit - want verder zie je die eigenlijk alleen in Limburg (aldus de buurvrouw). Langs de Paardengracht herken ik de duiventil - hier ging ik als kleuter de eendjes voeren - daar is nog wel een stukje oude film van. Maar de duiventil blijkt na jarenlange afwezigheid in 2005 opnieuw geplaatst te zijn. Dan terug naar huis via Amerongen en Wageningen (kalkraket).

route; natuur

Culemborg duiventil in de Paardengracht, Culemborg

4 april: rondje Fransum Piloersema

Het klassieke rondje. Eerste grutto's van het seizoen. Langs de Fransumerweg zwemt een muskusrat in de sloot. Als ik een foto maak, toetert er een auto en duikt hij weg.

route; natuur

3 april: rondje vanaf Sandebuur

Prachtig rondje. Het is nog steeds mooi weer, maar wel heiig. Maar het zicht is beter dan gisteren. Boven de Onlanden is een bruine kiekendief aan het jagen. De eerste van het seizoen. Mooi stukje langs het Leekstermeer. Dan, aan de overkant van de Rodervaart: een visarend! Eerder alleen een paar keer in de VS gezien. In Nederland komen ze alleen in het voor- en najaar voor - tijdens de trek. Op de Sandebuursedijk groeien bij een aantal weilanden net als vorig jaar weer muizenstaartjes. Bij de Roderwolderdijk neem ik voor het eerst de route over het dijkje (km 8). Hier kon je eerder helemaal niet komen.

route; natuur

visarend de zon gaat onder boven Roderwolde

2 april: rondje vanaf De Kleibosch

route; natuur

1 april: minirondje naar 't Stort en rondje vanaf Glimmen

route 't Stort; route Glimmen; natuur

rietgors op wilde gagel Appèlbergen

terug naar Looblog Maart 2014


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog

Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".