|
Mooie avond. Ik loop in de richting van het Holtveen maar word al gelijk afgeleid door roepende raven. Die probeer ik op de foto te krijgen als ze hoog in de top van een spar zitten. Als ik dichterbij kom, vliegen ze steeds een stukje verder naar de volgende grote boom. Verderop krijg ik een groep van vijf lepelaars wel van heel dichtbij in beeld. Ze negeren me volkomen, prachtig gezicht. Op de bekende plek bloeit de waterlobelia. route; natuur
Eindelijk een beetje mooi weer, 's avonds. Langs de doodlopende weg van Onnen naar de molen aan de Hunze ligt een klein mooi nat natuurgebied waar het Kleinst waterhoen is gezien. Dat wil ik ook wel eens van dichtbij bekijken, dus ik parkeer netjes in Onnen en loop de weg op. De weg is afgezet met hekken en verboden-in-te-rijden borden. Je mag er wel komen, maar niet met de auto. Ik ben de enige die zich hier iets van aan trekt, want anderen zetten het hek opzij en rijden gewoon de weg op. Ik erger me mateloos en besluit een stukje verder een rondje te lopen, in de Oosterpolder bij Haren. Daar word ik beloond met de vondst van watergras, nieuwe soort. route Onnen; route Haren; natuur
De zomer begint met regen. Ik loop een kort rondje door Leeuwarden. De nattigheid valt nog wel mee, maar grijs is het wel. In Leeuwarden is niet zoveel te doen, al zijn de winkels wel open. Het stukje bij km 3.5 kende ik nog niet, en is heel mooi: Sint Anthony gasthuis. Er zitten nu een aantal "stadswoningen voor 60+" in. 's Avonds vieren we thuis vaderdag en een aantal verjaardagen. route; natuur
Dagje Schier met Petri. De weersverwachtig was wat onduidelijk, maar uiteindelijk schijnt de zon bijna de hele dag. We lopen een flink stuk. Zo'n beetje "het hele eiland rond", maar tussen de veerhaven en dorp nemen we de bus.
Gisteravond waren we naar de openluchtvoorstelling op de es van Schipborg van "Een midzomernachtsdroom", door PeerGroup (zie deze url). Ondanks kou en wat spatjes regen was het erg leuk. Zeer goed gespeeld, en mooi gebruik gemaakt van de grote ruimte. Bijzonder decor van bewegende objecten gemaakt van grote aardappelkisten. route; natuur
route 't Stort; route verjaardag; natuur
We doen mee aan een excursie van Natuurmonumenten door de Vreugderijkerwaard: een natuurgebiedje in de uiterwaarden van de IJssel, net boven Zwolle, waar je normaal gesproken niet mag komen. De excursie begint om half twee, en omdat we vroeg zijn zetten we de auto eerst even bij de dijk en lopen dan naar de vogelkijkhut. Er wordt hier flink gewerkt om ruimte voor de rivier te maken, zelfs zo erg dat de zomerdijk een flink stuk wordt verlegd. Dan wordt het natuurgebied ook een flink stuk groter.
Nu kun je nog over de oude dijk naar de vogelkijkhut lopen. Vandaar heb je een mooi zicht op de nevenstroom van de IJssel, met in het midden een eiland waar onder andere kluten broeden. In het water zitten tientallen casarca's. Ook zien we onder andere lepelaars, bergeenden, kluten. Er vliegen ook heel wat zwarte sterns rond.
Dan terug naar "De Vreugdehoeve", een biologische schapenhouderij en bezoekerscentrum waar de excursie begint. Er is eerst nog tijd voor koffie. Er blijken niet veel aanmeldingen voor de excursie te zijn. Behalve de boswachter zijn er vijf deelnemers, inclusief Petri en ik. Het eerste stukje ken ik, maar net voorbij km 1 gaan we het bordje "verboden toegang" voorbij en komen we in de bloemrijke uiterwaarden.
De boswachter legt uit hoe hier vroeger alleen distels en brandnetels groeiden, vanwege de bemesting door de boer. Nu wordt er niet meer bemest, en lopen er nog wel koeien. De koeien zorgen ervoor dat de wilg niet te veel kansen krijgt, want anders zou het hier helemaal dichtgroeien. Door de begrazing wordt de grond langzamerhand steeds schraler, en dat zie je aan de plantengroei terug. Inmiddels groeien er al heel veel bijzondere soorten. Ik verbaas me vooral over de overvloed aan knikkende distels (nu prachtig in bloei), veldsalie en walstrobremraap. De hoofdprijs vandaag is een hele jonge blauwe bremraap. Voor de liggende ereprijs zijn we al weer te laat.
route vogelhut; route excursie; natuur
De eerste uren is het droog en schijnt ook de zon soms, maar uiteindelijk gaat het inderdaad regenen - zoals verwacht. Ik heb dan al een paar favoriete plekjes in de buurt van Havelte bezocht: de Havelterberg en de Kleine Startbaan. Als ik bijna terug ben kom ik ook op de Grote Startbaan.
Op de Havelterberg en de Kleine Startbaan ben ik eerder geweest, en weet dus welke bijzondere soorten je hier kunt verwachten. Bij de Kleine Startbaan schiet er twee keer een slang weg, op precies dezelfde plekken als vorig jaar. Ik dacht vorig jaar dat het adders waren, maar dat heb ik nu niet kunnen zien. Langs het zandpad staat al een klokjesgentiaan in bloei. Dat is wel erg vroeg.
De Grote Startbaan heb ik eigenlijk nog niet eerder zo goed bekeken als nu. In de oorlog was hier een (Duits) vliegveld. Het informatiebordje meldt trots dat hier meer bommen zijn gevallen dan op Rotterdam. Na de oorlog is hier "spontaan" op de plaats van de startbaan een lange smalle strook natuur ontstaan. Ik vind er nu onder andere rietorchis, grote keverorchis en dwergvlas. Door het lopen door het natte gras worden mijn schoenen flink nat, maar ik heb nieuwe gekocht (zelfde als het vorige paar) dus mijn voeten blijven droog.
Dagje vrij. Ik wil naar Terschelling, en neem de snelboot van half negen. Omdat de N31 (de weg van Drachten onder Leeuwarden door naar Harlingen) nu eindelijk klaar is, ben ik er veel te vroeg, dus eerst een rondje langs de haven van Harlingen.
Op Terschelling neem ik de bus naar Oosterend, en vandaar gaat het in noordoostelijke richting naar een kleine "plak" (natte duinvallei), namelijk de Miereplak. Dit is de enige groeiplaats in Nederland van de kleine knotszegge (Carex hartmanii). Die moet ik dus een keertje gezien hebben. Op weg ernaartoe kom ik al allerlei andere mooie dingen tegen. Veel gevlekte orchissen en grote keverorchissen, verfbrem, vals muizenoor, bezemdophei, etc. En er vliegen de hele tijd bruine kiekendieven voorbij (en ook een blauwe).
Vanaf de Miereplak gaat het in westelijke richting. Een opvallende verschijning is een geheel witte gevlekte orchis (denk ik). Onderweg kun je op een paar plaatsen zien dat er gewerkt wordt aan de voorbereidingen voor Oerol (op de boot 's ochtends was er nog niets van te merken). Onderweg nog steeds veel kiekendieven. In het Hoornse bos groeien duizenden kleine keverorchissen, samen met dennenorchis. Verderop loop ik ook nog even door het stukje hei waar de rijsbes groeit.
Bij de strandovergang van Formerum loop ik het strand op, om een broodje te kopen in de strandtent. Als speciale service wordt het mooi ingepakt voor mij. Verder langs een aantal andere "plakken" in de buurt van Midsland aan Zee en West aan Zee. Maar er is nog niet zoveel te zien, misschien nog wat te vroeg? Dan door het bos naar de bekende groeiplaats van Linnaeusklokje (Linnaea borealis), die ik nu voor het eerst in bloei zie.
Langs de haven gaat de route dan naar de Noordvaarder: het stuk groene strand direct ten westen van het dorp. Ook hier is nog niet zoveel te zien als vorig jaar - maar toen was het ook al augustus. In het dorp is het inmiddels erg druk geworden - Oerol begint morgen.
route Harlingen; route Terschelling; natuur
Eerst even langs Harkstede om een foto van eekhoorngras te maken.
Daarna, nog een poging om een foto van de witvleugelstern te maken bij het Zuidlaardermeer. In eerste instantie ziet het er niet erg veelbelovend uit, geen stern te zien. Wel een aantal vogelaars. Als ik helemaal aan de andere kant ben, komt er plotseling toch eentje over het water voorbij vliegen (een witvleugelstern, geen vogelaar). De vogelaars zijn in geen velden of wegen te zien. Het lukt net om er een foto van te maken.
Kort rondje aan het eind van de middag, voorafgaand aan het diner met de mensen van Erasmus Mundus LCT.
Prachtig helder weer. We lopen door het natuurgebiedje "de Houtwiel" achter Veenwouden. Er loopt hier een mooi pad dwars door het gebied heen. We zien steeds veel bruine kiekendieven (wel vijf tegelijk), en horen voortdurend de koekoek. De Broekmolen steekt schitterend af in het landschap. Een zwanenpaar heeft twee kuikens. Op de terugweg rijden we even langs Lauwersoog want Petri wil de orchideeën zien.
's Avonds is het nog steeds prachtig helder, en daarom loop ik nog even door de Onlanden, bij de Roderwolderdijk. Ook hier zie ik de bruine kiekendief, en ik hoor steeds een snor en een roerdomp, maar krijg die niet te zien.
route De Houtwiel; route Lauwersoog; route De Onlanden; natuur
Vandaag wil ik naar de steengroeve in Winterswijk. Die is alleen te bezoeken op de eerste zaterdag van de maand, als je je vantevoren opgeeft. De groeve gaat om negen uur open, en onderweg maak ik eerst een kleine omweg om bij het Needse Achterveld een klein drooggevallen vennetje te bezoeken. Ik ben dan mooi op tijd in Winterswijk. Helm verplicht (kun je daar huren). De andere belangstellenden komen met emmers en hamers en soms karretjes: die zoeken fossielen. Ik ben geloof ik de enige die voor de levende natuur komt. Die is hier interessant vanwege de kalksteen. Een teleurstelling is, dat een groot deel van het terrein ook vandaag ontoegankelijk is. Juist dat deel waar eerder een aantal interessante soorten zijn gevonden.
Na de onweersbuien van vannacht is het hier en daar erg nat in de groeve. De bovenlaag wordt dan een soort plakkerige brei die in een dikke laag onder je schoenen plakt. Hier en daar is het bijna wadlopen. Er groeien opvallende soorten: onder andere schijnraket, diverse havikskruiden, glad parelzaad, stijf hardgras. Ik ben hier ook op zoek naar rozetsteenkers, maar die vind ik pas als ik mijn helm alweer heb ingeleverd en de groeve verlaat.
Ik laat de auto bij de steengroeve staan en loop een flink rondje door deze streek tussen Winterswijk en de Duitse grens. Mooi besloten landschap met veel grote bomen. Langs de Willinkbeek en de Ratumsebeek is de begroeiing weelderig. Hier groeien veel fladderiepen. Verder valt hier vooral de stilte op: je ziet nauwelijks mensen terwijl het toch een zonnige zaterdag is.
Als ik weer terug ben bij de steengroeve rijd ik naar de andere kant van Winterswijk, naar de spoorwegovergang bij de grens van het Korenburgerveen en het Meddosche Veen. Prachtige plek. Hier staat ook al een beeld van de bekende bioloog Victor Westhoff. Dit beeld heb ik eerder gezien bij Springendal, op Terschelling, en langs de Geul in Zuid-limburg. De beeldjes staan op zeven bijzondere plekken, dus we moeten er nog drie. Vanaf deze plek loop ik ook even het Meddosche Veen in. Prachtig vlonderpad, erg mooi stukje! Op een natte plek in het veen groeit rijsbes - eerder heb ik deze soort alleen een keer op Terschelling gezien. Drie Duitse dames zijn erg geinteresseerd (in die rijsbes).
Met de auto gaat het naar het westen, en ik stop even bij Zutphen om bergbeemdgras te fotograferen. Dan nog een klein stukje verder naar het bekende plekje bij Cortenoever (uiterwaarden van de IJssel bij Brummen). Ook hier wordt flink gewerkt om ruimte aan de rivier te geven (denk ik). Maar je kunt nog net bij het gebiedje komen, en dat ziet er weer fantastisch mooi uit. Een paar akkertjes op rivierduinen en verder mooi gevarieerd grasland met veel verschillende soorten. Er bloeien hier twee soorten spiegelklokjes: de grote en de kleine. Deze akkeronkruiden vind je bijna nergens anders meer.
route Neede; route Winterswijk steengroeve; route Meddosche Veen; route Weg naar het Ganzen Ei; natuur
Eindelijk weer eens een heerlijke avond. Mooi rondje gestruind door het Eexterveld, met op twee plekken grauwe klauwieren, en een paartje koekoeken dat steeds te horen en te zien is.
Bijzonder slecht weer. Stormachtig en zo nu en dan regen. Daarom 's avonds een rondje door het prachtige bosgebied Natuurschoon bij Nietap, maar daar is het onder de bomen dan weer erg donker.
route 't Stort; route Nietap; natuur
Het zit me niet lekker dat ik de witvleugelstern gisteren wel heb gezien, maar niet kon fotograferen (geen batterijen). Daarom vanavond opnieuw die kant op. Ik parkeer in Onnen en loop eerst naar de vogelbunker aan het eind van de Zuiderhooidijk, aan de Hunze. Mooi rustig stuk, en aardig weer. Een aantal sterns vliegt voorbij nog voor ik goed en wel bij de vogelbunker ben. Een witwangstern komt dichtbij en kan ik mooi fotograferen. De witvleugelstern zie ik niet. Wel veel andere vogels.
Over het dijkje langs de Hunze loop ik naar het zuiden, dus naar de plek waar we de witvleugelsterns gisteren zagen. Er zijn wel vogelaars, maar de sterns zie ik nu niet. Via de Osdijk weer terug naar de doorgaande weg. In de verte zitten twee grote vogels boven in een boom. Zijn het zeearenden? Ik kan het nauwelijks zien, maar inderdaad: twee zeearenden in een boom!
Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen van de looblog |
Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".