|
Petri loopt dit weekend de Tocht om de Noord, maar haar oorspronkelijke metgezel loopt vanwege fysieke problemen niet mee. Vandaag val ik in. Het is druk (5000 deelnemers, verdeeld over 40, 25 of 15 km). Wij lopen de 25km route, die echter royaal 27km lang is. Met lopen naar beginpunt en vanaf eindpunt erbij komen we boven de 30km. We beginnen 's ochtends met een kil zonnetje, maar later trekt het dicht en wordt het grijs. Het blijft wel droog, gelukkig, want regenspullen hebben we niet mee omdat de weersverwachting zo mooi was.
De route is aardig, met onderweg veel activiteiten en veel muziek - maar het is (voor mij) veel te druk. Bij interessante punten (kerkje, koffiestop etc) sta je gelijk in de rij. Als vrouw moet je ook flink in de rij staan om een keer naar de WC te kunnen, dat probleem heb ik dan weer niet, er is altijd wel een boom te vinden.
De route eindigt in de stad Groningen. Veel muziek tijdens het laatste stukje. We moeten zelfs binnendoor de A-kerk. Een grote tent op de Vismarkt is het eindpunt waar er drie soorten stamppot klaar staan. Smaakt prima. Dan nog terug met de bus vanaf het station om in Roden de auto op te halen.
Fantastische dag. Heerlijk zonnig en helder. Ik loop door Het Twiske en het Ilperveld, ten oosten van Oostzaan. 's Ochtends vroeg ligt er een laagje nevel over de lager gelegen delen van het land en het water, maar de zon komt er snel bij. Ik ben om acht uur bij het beginpunt, parkeerplaats Het Twiske (na tussenstop in Alkmaar voor foto van kwispelgerst).
De route loopt veel langs het water. Groepjes halsbandparkieten vliegen over, blijkbaar vanaf hun slaapplaats op weg naar Amsterdam. Ik zie ook al snel twee maal een ijsvogel (enige twijfel bij de eerste keer, maar de tweede laat zich goed zien). Bij een strandje is ook wat Groot nimfkruid aangespoeld: nieuwe soort, maar inderdaad wel een soort die hier volop voor zou moeten komen. Verderop staat de nieuwe heen-soort: Bolboschoenus laticarpus, althans dat denk ik. Ik maak deze keer ook foto's van de vruchtjes. Als ik een foto maak van een buizerd die mooi op een eenzame boom poseert, vliegt er een sperwer voorbij. Die gaat verderop ook in een boom zitten.
Vlak voor kilometer 6 hoor ik plotseling baardmannetjes. Eentje gaat in een rietstengel zitten en trekt zich niets van mij aan. Mooi gezicht. Ik steek de weg over en kom dan in het Ilperveld. Veel water, en zompige weilanden ertussen. In de sloten groeit onder andere opnieuw groot nimfkruid. Het uitzicht over het water en de velden is heerlijk. Als ik aan het eind van de weg ben kun je met een pontje het Noordhollandsch Kanaal oversteken om in Ilpendam uit te komen; ik ga voor het pontje rechtsaf en volg hier het kanaal een flink stuk.
Bij kilometer 13 is een bezoekerscentrum. Je kunt een stukje het moerasgebied inlopen over een soort steigerpad, met soms ook enkele stukjes over het zachte trilveen. Je kunt doorlopen tot aan een vogelhut, maar veel vogels zie ik niet. Als ik terugloop word ik plotseling opgeschrikt door een opvliegende roerdomp! Hij zat blijkbaar slechts een meter van me af, een indrukwekkend beest dat het luchtruim kiest en dan nog een mooie boog om me heen vliegt, waardoor ik toch nog wat foto's kan maken. Dit is de eerste keer dat ik een roerdomp zie, tot nu toe alleen zijn stoombootgeluiden gehoord op mooie voorjaarsavonden.
Dan weer terug naar de auto en terug naar Aduard. Ik kan nog even bij Rik de tweede helft kijken. Ze staan 2-0 achter, het wordt zelfs 3-0. Toch krijgen ze veel kansen. De laatste man wordt eruit gehaald en een spits erbij. Rik neemt de aanvoerdersband over. Het wordt nog 2-3... Dan Petri ophalen vanaf Kardinge; zij loopt de Tocht om de Noord (vandaag en morgen elk 25 km). Morgen loop ik ook mee, is het plan.
Gisteren was er een feestelijke opening van het nieuwe rekencluster van de RuG. Als gebruiker en dan nog wel van de Letteren-faculteit mocht ik een praatje houden, en ik ben ook één van de twee hoofdpersonen van een speciaal filmpje van het online videomagazine Unifocus: Nieuw rekencluster. De eerste twee minuten van het filmpje gaat over een bioloog, mijn deel begint bij 2:04.
Vandaag een heel kort rondje, avondeten uitgesteld, omdat het zo heerlijk helder en zonnig weer is. Maar om half zeven begint het ondanks het zonnige weer al langzaam te schemeren...
Met Petri. Weer valt een beetje tegen. Stukje bij km 4 en 5 is nieuw, en loopt langs een of ander spiritueel monumentje wat blijkbaar iets met het Pieterpad te maken heeft. route; natuur
Als je bij Werkendam de A27 verlaat en in westelijke richting rijdt, kom je voorbij Werkendam in de Brabantse Biesbosch. Hier wordt al bijna tien jaar gewerkt om in het kader van "Ruimte voor de rivier" de inrichting van het landschap compleet te veranderen. Al enkele jaren terug werd de polder Hardenhoek ontpolderd, en nu is ook bijna de hele Noordwaard weer ontpolderd. Dit is een enorm gebied, dat er totaal anders uitziet dan tien jaar geleden. Boerderijen en huizen staan op terpen, net als vroeger. Wat me tegenstaat: er zijn nauwelijks meer restanten van het oude landschap terug te vinden, dus geen oude kronkeldijkjes, maar alles komt recht van de tekentafel.
Ik loop een rondje om de voormalige Hardenhoekse polder, en om de Jantjesplaat (ook al ontpolderd). Ik neem alweer een kijkje bij "De Wassende Maan", een landschapskunstwerk van Paul de Kort. Eigenlijk vind ik er niet veel aan, zeker niet als je de ambities van de kunstenaar hoort: "kijken naar het landschap veranderen in zien van het landschap". Misschien is het 's ochtends vroeg nog wat te nevelig...
De Jansplaat heeft een stelstel nieuwe (fiets)paden. Het ziet er aardig uit. Maar het mooiste stukje is toch het oude pad, tussen km 6 en 7, door een wilgenbos dat vol staat met reuzenbalsemien. Hier en daar staat er aan de waterkant ook oranje springzaad. Blijkbaar loopt over dit pad ook een georganiseerde wandeling vandaag. Inderdaad: de "Biesbosch Hartstocht". Verderop kom ik tientallen deelnemers tegen op het smalle graspad. Sommigen gaan nauwelijks aan de kant, maar ja, ze lopen dan ook voor het goede doel.
Bij het bosje net voor het Biesboschmuseum is een boompje vakkundig doorgeknaagd door een bever. Het museum zelf is zo te zien eindelijk klaar, maar de omgeving nog steeds niet. Bij kilometer 14,5 is het landschap ook volkomen anders dan de laatste keer dat ik hier was. Maar het is nog wel akkergrond. Dan over het Boomgat (ook al nieuwe bruggetjes) en over een laag dijkje verder naar het beginpunt. Daar zijn een paar plasjes waar ik onder andere rijstgras fotografeer (eindelijk gelukt dus).
Met de auto via de pont naar de overkant van de Nieuwe Merwede: Kop van 't Land. Ik parkeer verderop langs de dijk bij de Zuidhaven en loop dan een aardig rondje door onder andere de Tongplaat: ook al een ontpolderd stukje Biesbosch. Het laarzenpad dat ik hier eerder met Petri liep, en dat ook op de kaart staat, is helaas verdwenen. Je kunt natuurlijk nog wel naar de vogelbunker lopen. Als ik het pad inloop zie ik plotseling een enorme vogel die lastig wordt gevallen door een groepje kraaien: een zeearend! Even later zie ik hem niet meer.
Bij de vogelbunker zijn twee vogelaars in dezelfde richting aan het kijken. De zeearend komt er weer aan. Hij gaat minutenlang rondjes vliegen, recht boven ons. Prachtig gezicht. Langzaam cirkelt hij steeds verder omhoog...
route Brabantse; route Hollandse; natuur
Gisteren stond er een lang verslag van de wedstrijd van VV Aduard in het Dagblad van het Noorden, met een mooie foto van Rik (let op zijn linkerhand: typerend).
Ik heb overnacht in Zevenbergen, want ik wil vandaag in Zeeland een aantal adressen langs. Eerste stop is bij de Grevelingendam, de Plaat van Oude Tonge. Op de kwelder is een aantal mensen blijkbaar oesters (?) aan het zoeken. Ik zoek groot zeegras. Vroeger (tot 1930) was zeegras aan de Nederlandse kust heel gewoon. Op Wieringen werden er zelfs dijken van gemaakt. Maar tegenwoordig is de soort heel zeldzaam geworden. Ik zie de soort vandaag voor het eerst.
De tweede en derde stop leveren niets op, maar het stukje dijk met stuifzand bij Wissenkerke is leuk: veel soorten waaronder zandvarkensgras als nieuwe soort. Dan eindelijk een beetje wandelen, en wel op het eiland Neeltje Jans. 't Is hier vandaag volkomen windstil. De windmolens draaien niet. Heel apart. Ook niet zo veel vogels, maar wel veel planten. Er groeien hier tientallen exemplaren van trosgamander. Die komt verder in Nederland niet voor...
Het laatste doel van de dag is een oud duingebiedje bij Ouddorp: de Westduinen. Hier moet ook herfstschroeforchis te vinden zijn, een zeer zeldzaam orchideetje dat ik vorig jaar bij de excursie naar Gompelvoet zag. Je mag de Westduinen niet in maar er loopt een weg omheen. Een auto stopt, en vraagt of ik soms weet waar de herfstschroeforchis te vinden is. Mijn advies: ga mee met de excursie naar Gompelvoet. Even later zie ik door de kijker ook hier, heel in de verte, toch nog een exemplaar.
route Ouddorp; route Neeltje Jans; natuur
Voorafgaand aan de reünie ter ere van het 65-jarig bestaan van de tafeltennisvereniging Gispen loop ik eerst een rondje door Culemborg. Daarna dus naar de tafeltennishal, waar we om 13:00 moeten tafeltennisen. En dat is meer dan 25 jaar geleden, dus dat valt erg tegen. Leuk is het wel.
Kleine verrassing: er groeit hier nu ook klein vlooienkruid.
Kort rondje door het nieuwe natuurgebied. Na enkele grijze miezerige dagen is het vandaag langzaam beter geworden, en nu is het een hele mooie avond. In dit nieuwe moerasgebied betekent dat wel: veel muggen. Verrassing: op meerdere plekken groeit hier riviertandzaad. Volgens mij een nieuwe soort voor de provincie Groningen, en dus nog niet eerder door iemand gevonden: zie de verspreidingsatlas. Als ik de soort goed heb, natuurlijk... (jawel, inmiddels goedgekeurd).
Minder regen dan gevreesd, maar wel een veel te harde wind. Hierdoor is het niet goed mogelijk wat te zien door de verrekijker, en ook foto's maken is lastig. Ik loop van Termunterzijl langs de Dollard naar de Punt van Reide. Daar blijkt iets georganiseerd te worden door het Gronings Landschap. Een enorme rij geparkeerde auto's onder aan de dijk. Even verderop bij het kijkscherm waar je soms zeehonden kunt zien kom ik ook de kapster uit Aduard tegen.
In de vogelkijkhut is niet zoveel te zien, behalve een grote groep kluten, drie lepelaars en wat zwarte ruiters. Terug langs de binnenkant van de dijk en door Termunten. Er is nog wel wat tijd om even bij Nieuwe Statenzijl langs te gaan: prachtige vogelkijkhut een flink eind in de kwelder. Maar hier waait het nog harder, en het is bepaald onprettig zo vol in de wind, aan de rand van het slik.
Dan naar huis om te genieten van een geweldige voetbalwedstrijd tegen de Turken.
route Termunterzijl; route Nieuwe Statenzijl; natuur
Weersverwachting is erg slecht. Het weer zelf is iets beter, want tussen de buien door komt ook de zon er soms doorheen. Veel opmerkelijks is er vandaag over de wandeling verder niet te vertellen.
Opnieuw een mooie avond. En alweer de zeearend gezien bij het Zuidlaardermeer!
Prachtige heldere avond. Ik loop vanaf het eind van de doodlopende weg die van Westernieland naar de Waddendijk loopt. Veel auto's vanwege een groep wadlopers die net vertrokken zijn. Ik loop ook eerst een stuk de kwelder in, er groeit stomp kweldergras (nieuwe soort!). Dan verder naar de Klutenplas (ja en er zitten nog kluten ook). Een dame met een scoop en een tekenblok zit te kijken naar de vogels. Ze denkt nijlganzen gezien te hebben maar weet dat niet zeker omdat ze niet weet hoe die er uit zien. Daarom tekent ze die. Ik herken nijlganzen wel, maar uitleggen hoe ze er uitzien is lastig. Als ik terugloop fotografeer ik een groepje van vier overvliegende ganzen. Het zijn casarca's! Heel wat bijzonderder dan nijlganzen. Misschien had ze die gezien?
route Zuidhorn; route Klutenplas; natuur
|
Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".