Gertjan's Looblog Augustus 2018 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

29 augustus: Hoornse Dijk

Nat en donker, maar niet zo nat als voorspeld dus ik probeer toch maar een rondje. Ik loop langs de Hoornse Dijk, bij de afslag Haren van de snelweg. Ik vind maar één exemplaar van oranje springzaad - veel minder dus dan de afgelopen jaren. Vanwege de droogte, lage waterstand, of de warmte?

route; natuur

28 augustus: Zwolle

Engelse alant

Dagje vrij. Ik loop van Zwolle naar Kampen, met als trekpleisters de Vreugderijkerwaard, uiterwaarden bij Zalk, en Scherenwelle. Veel lepelaars bij het Engelse Werk. Na de sluizen bij Zwolle gaat de route over het nieuwe wandelpad door de uiterwaarden van de Vreugderijkerwaard. Bij de vogelkijkhut zicht op onder andere kleine zilverreiger en een late grutto. Er zijn hier ook nog visdieven actief, die had ik al een tijdje niet meer gezien. Ook de eerste kolganzen van het seizoen.

Bij Zalk ga ik met het pontje even naar de overkant voor een rondje door de uiterwaarden. Er ligt daar een weilandje langs de IJssel waar de hele zomer al bijzondere plantensoorten zijn gemeld. Als een van de maatregelen in het kader van "Ruimte voor de Rivier" is hier de bovenste dertig centimeter van de bodem afgegraven, vooral om te zorgen dat het veel te hoge fosfaatgehalte door de intensieve landbouw ongedaan wordt gemaakt. Het afplaggen levert interessante mogelijkheden voor de plantengroei. De opvallendste verschijningen zijn wilde averuit en rapunzelklokje, veel exemplaren. Daarnaast ook sikkelklaver, geoorde zuring, handjesgras, Engelse alant en kleine bevernel.

In het bosje bij Zalk is een gedicht van Vasalis geplaatst: wilde averuit

De zomerwei des ochtends vroeg.
En op een zuchtje dat hem droeg
vliegt een geel vlindertje voorbij.

Heer, had het hierbij maar gelaten.

M. Vasalis (1909-1998)

Bij Wilsum gaat de route opnieuw de uiterwaarden in, naar Scherenwelle. Aardig stukje dat vooral in het voorjaar mooi is vanwege de vele kievitsbloemen. Ook heb ik hier wel eens een visarend en een zeearend gezien. Vandaag vallen de fris bloeiende grasklokjes op, en een kleine zilverreiger. Verder natuurlijk als altijd veel rivierkruiskruid en rivierfonteinkruid.

In de rietvelden langs de dijk naar IJsselmuiden groeit weer oranje springzaad, maar minder massaal dan wat ik me van de afgelopen jaren herinner.

route; natuur

27 augustus: Matsloot

route; natuur

26 augustus: Weerribben

E. en K. uit Boxtel zijn een weekend in Blokzijl en we spreken af in Kalenberg (Weerribben) voor een tochtje met een fluisterboot en een wandelingetje. Vooral 's ochtends is het fantastisch weer: heerlijk zonnig en niet warm.

Na het boottochtje lopen we het laarzenpad (erg mooi, maar kort) en nog een stukje langs de Kalenbergergracht.

route fluisterboot; route wandeling; natuur

zilveren maan Weerribben

Weerribben Weerribben
Weerribben Weerribben
witte waterlelie kamvaren

25 augustus: Dwingelderveld

Na twee maanden mooi weer met temperaturen steeds boven de twintig graden (in De Bilt althans) is er sinds donderdagavond sprake van slecht weer, zelfs met regen. Voor vandaag is de weersverwachting bar en boos, buien met onweer en hagel, harde wind, en slechts vijftien graden. Uiteindelijk valt het erg mee. Het regent wel zo nu en dan maar daartussendoor schijnt de zon.

In het Dwingelderveld zie je ook nog de sporen van de droogte. Door de regen van de afgelopen twee dagen krijg je dan de rare situatie dat de zandpaden soms natter lijken dan de bijna drooggevallen vennetjes. De droogte lijkt geen effect te hebben gehad op de waterlobelia, want die bloeit nog fraai en in heel grote aantallen. De stekende wolfsklauw daarentegen is bijna helemaal verdord.

route; natuur

lepelaar wespenspin

waterlobelia Dwingelderveld

22 augustus: Eelderwolde

Gisteravond dacht ik bij Eelderwolde langstengelig fonteinkruid te hebben gevonden, maar zonder de waterplant van dichtbij te bekijken. Vandaag is er meer tijd dus ik loop nog eens langs het Eelderdiepje en bekijk een paar mogelijke exemplaren van dichtbij: steeds glanzig fonteinkruid.

De paapjes langs de Drentsedijk zitten er vandaag opnieuw. Als de westelijke hemel oranje kleurt en ik bijna terug bij de Onlanderij ben landt er plots een luidruchtige steltloper in het slik niet ver van het fietspad. Nog een andere vogelaar is alert. We zijn het eens, een zwarte ruiter.

route; natuur

Onlanden zwarte ruiter

21 augustus: Spanjaardsdijk en Eelderwolde

Bij de Spanjaardsdijk vliegt zomaar een velduil op, op slechts een paar meter afstand. Die laat zich daarna helaas niet meer zien. Wel veel (blijkbaar jonge) bruine kiekendieven.

Aan de overkant van de uitkijktoren in de Onlanden zitten twee paapjes, steeds op de top van ridderzuring.

route Spanjaardsdijk; route Eelderwolde; natuur

20 augustus: Dorkwerdersluis

Auto is naar de garage, wat ik me pas realiseer als ik buiten op de stoep sta met de sleutels in mijn hand. Dan maar met de fiets, naar het sluisje bij Dorkwerd, en daarvandaan loop ik aardig rondje door het gebied rond Wierum en Harssenbosch. De goudplevieren die ik hier afgelopen vrijdag zag zie ik opnieuw, maar alleen van heel ver weg.

route; natuur

19 augustus: Onlanden en Wierumerschouw

's Ochtends even naar de Onlanden. Veel bruine kiekendieven. Samen lopen we 's middags vanaf Wierumerschouw (we blijven in de buurt want Peterie en Getjan krijgen straks logees). Mooi rondje langs het Reitdiep via Hekkum, Wetsingerzijl en Oostum. Erg stil.

route Onlanden; route Wierumerschouw; natuur

bruine kiekendief bruine kiekendief

18 augustus: twee rondjes Fochteloërveen

zeearend

Afgelopen mei probeerde ik de slangenarend hier te zien en toen kwam ik thuis met een visarend. Vandaag zie ik de slangenarend weer niet, maar wel een zeearend. In eerste instantie moet ik aan een ooievaar denken als ik de zeearend zie. Er vliegt een bruine kiekendief in de buurt, die kan er wel vier keer in. Als ik zie dat het een zeearend is kan ik een paar fietsers laten meegenieten.

De kraanvogels laten zich vandaag niet zien. Ook weinig libellen. Langs het fietspad door het bos staan wel weer een flink aantal soorten varens, en dat allemaal binnen een paar honderd meter: adelaarsvaren, mannetjesvaren, wijfjesvaren, stippelvaren, koningsvaren, dubbelloof, smalle beukvaren, gebogen driehoeksvaren, en geschubde mannetjesvaren.

route 1; route 2; natuur

loos blaasjeskruid moeraswolfsklauw

17 augustus: Jaap Deensgat

route; natuur

16 augustus: Eelderwolde

route; natuur

15 augustus: Ezumakeeg

Dit deel van het Lauwersmeer is bijna helemaal drooggevallen, en er is dan ook heel weinig te zien. Alleen aan de horizon een groepje kokmeeuwen met een drietal reuzensterns.

route; natuur

14 augustus: Aduard en Noordlaren

route Aduard; route Noordlaren; natuur

12 augustus: Punt van Reide en Moddergat

Erg veel vogels in de Breebaartpolder, waarbij de kluten en de lepelaars het meest opvallen. De vele steltlopers zijn lastiger op naam te brengen. Achter het kijkscherm op de dijk liggen weer meer dan honderd zeehonden.

route Punt van Reide; route Moddergat; natuur

kluut gewone zeehond

Johannes Kerkhovenpolder

11 augustus: Holtingerveld

Ook hier is de heide op sommige plekken oranjebruin. Veel verdorde struikhei en hier en daar ook verdorde blauwe bosbes. Op andere plekken staat de boel er wel fleurig bij: dat zal het effect zijn van de nauwelijks doorlaatbare keileembodem. Hier liggen ook nog flinke plassen van de regen van de afgelopen twee dagen. Vandaag is het bijna steeds droog, alleen bij de kleine startbaan regent het wat harder zodat ik even onder een boompje schuil.

Van de bloemenpracht is door de droogte, en omdat we inmiddels in de nazomer zitten niet veel meer over. Er zijn nog wel restanten te zien van de bochtige klaver, en de rozetten van valkruid. Het is nu wel de tijd van de klokjesgentianen waarvan je hier op sommige plekken nu de bloemen in knop kunt vinden. Ook de grondsterretjes zijn nu op veel plekken te zien.

Bij het Brandeveen probeer ik eigenlijk een libel te fotograferen maar krijg dan een kleine hagedis in beeld. Dat moet een levendbarende hagedis zijn. Verderop nog een noviteit: de heivlinder. Een tamelijk veel voorkomende vlinder maar omdat hij zo'n onopvallend uiterlijk heeft heb ik die tot nu toe altijd over het hoofd gezien.

route; natuur

grasmus roodborsttapuit

klokjesgentiaan grondster

10 augustus: Balloërveld

De sporen van de droogte zijn hier goed te zien: stukken struikhei zijn oranjebruin omdat ze al helemaal verdord zijn, terwijl ze eigenlijk nu in bloei zouden moeten komen. Het veentje onder het vlonderpad vlakbij het parkeerterrein is helemaal drooggevallen. De vele regen van gisteren heeft hier nog geen merkbaar effect.

route; natuur

eindelijk regen op het Balloërveld

7 augsutus: Borkum

Erg druk op de boot, en in het treintje. Dat komt vermoedelijk omdat het voorlopig de laatste tropische dag wordt. Warm is het zeker. We lopen samen eerst een flink eind in oostelijke richting. Onderweg zwemmen we ook nog even. Het strand is hier erg breed, en het strand oversteken in de warmte is al een uitdaging. Bij km 5 gaat Petri terug om in een strandkorf in de schaduw te kunnen zitten en ik loop nog een rondje over het eiland. Kiekendieven rond km 10. Leukste stukje is bij km 14 waar het pad de kwelder oversteekt. Daar groeit Engelse alant en veel zilt torkruid en rode ogentroost. Met de extra boot van acht uur gaan we pas weer terug.

route; natuur

Waddenzee

Waddenzee

6 augustus: Jaap Deensgat

route; natuur

terug naar Looblog Schotland 2018


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.