Gertjan's Looblog Oktober 2018 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

31 oktober: Brussel

Brussel

In Brussel voor de EMNLP conferentie. Aan het eind van de middag loop ik vanaf mijn hotel midden in het centrum (erg druk met enorme hoeveelheden toeristen) naar een kanaal en volg dat een eindje. Rommelige toestand met hier en daar wel wat leuke plantensoorten: bijvoorbeeld hazenstaart, kleine bergsteentijm en kattenstaartamarant.

route (bij benadering, totaal 12.5 km); natuur

30 oktober: Zuidhorn

Grijs na regen. Veel vogels. Grote groepen met vinken, ringmussen en een enkele keep. Tussen Den Ham en Noordhorn zitten weer onwaarschijnlijk veel blauwe reigers, grote zilverreigers en buizerds. Ook een paar keer een blauwe kiekendief.

route; natuur

28 oktober: Peazemerlannen en Onlanderij

Het is koud: voor het eerst de winterjas aan. Vanwege begin van de wintertijd ontbijten we vrij vroeg en dan kan ik een paar uurtjes naar Peazemerlannen. Ondanks de kou schijnt de zon volop. Op de dam zitten veel kleine vogeltjes: strandleeuwrik, ijsgors, oeverpieper, frater, graspieper. Het is hier dus zoals altijd weer prachtig.

's Middags nog een rondje door de Onlanden samen, inclusief bezoek aan de uitkijktoren. Vlak voor de uitkijktoren zien we de vos weer die we hier al veel vaker hebben gezien.

route Peazemerlannen; route Onlanderij; natuur

lepelaar
strandleeuwerik
strandleeuwerik
lepelaar

27 oktober: Assel

Ik rijd 's ochtends vroeg eerst even naar Batenburg (Land van Maas en Waal) want daar zit al een week een steppevorkstaartplevier. Een vogelaar met scoop heeft hem al in de smiezen maar hij zit in een akker tussen de kieviten en is nauwelijks te zien. Als de kieviten en de steppevorkstaartplevier eindelijk opvliegen krijg ik een glimp te zien.

Daarna rijd ik naar Assel en daarvandaan loop ik een mooi rondje over de Veluwe, met onder andere Radio Kootwijk onderweg. Bij Assel zelf bloeien nog steeds de zachte hennepnetels. Dat is een zeer zeldzame soort, maar op deze plek staat hij al jaren. Ik heb hier de soort ook al in 2010 en in 2013 gezien. Onderweg vallen vooral de luidruchtige zwarte spechten op. Later ook een raaf, en zelfs twee keer een klapekster.

route; natuur

bij Assel bij Radio Kootwijk

Radio Kootwijk bij Radio Kootwijk

22 oktober: Venlo - Swalmen

's Ochtends is het regenachtig, maar de weersverwachting belooft dat het snel droog wordt. We rijden naar Swalmen en nemen dan de trein terug. Eer we dan in Venlo vanaf het station onze derde dagtocht beginnen is het inderdaad droog. Later gaat zelfs de zon ook weer schijnen.

De route is nogal taai, met grote lange stukken door tamelijk saai bosgebied. Het begin is nog wel aardig, door wandelpark Tegelen. Dan verder over de voormalige stortplaats Wambachgroeve. Dat is nu een flinke heuvel waar de route overheen loopt. Het boekje meldt dat je hier boven de boomgrens uitkomt. De rest van de route lopen we inderdaad steeds tussen de bomen. De route volgt daarbij de Duits-Nederlandse grens en we lopen meestal net in Duitsland waar een flink bosgebied ligt terwijl de Nederlandse kant lager ligt en vooral het domein is van tuinbouw en aspergeteelt. Het stukje tussen km 10 en 11 is aardig, want je loopt hier precies boven op de Steilrand: een heel steile grens tussen bos (D) en landbouwgebied (NL).

Koffie met tosti bij "De Witte Steen": een buurtschap precies op de grens met speeltuin en camping etc. Verderop loopt de route langs het natuurgebied Meerlebroek, maar je kunt er vanaf de route niet veel van zien. Nog meer saai bos totdat we al bijna in Swalmen langs de Swalm terecht komen: prachtige snelstromende meanderende beek.

route Venlo pinnen; route Venlo - Swalmen; natuur NL; natuur DE

de Swalm de Swalm

21 oktober: Venlo - Swolgen

Grubbenvorst: monument voor 'het Witte Goud'

Vandaag lopen we de etappe van zuid naar noord om zodoende de zon in de rug te hebben. De zon schijnt vandaag de hele dag. Geen zuchtje wind en ook de sluierwolken van gisteren zijn verdwenen. De route loopt eerst langs de Maas, en dat bevalt me goed. Bij Grubbenvorst per veerpont de Maas over en langs het Ursulinenklooster met een soort monument voor "het witte goud". De stenen asperges lijken niet erg op asperges.

De route loopt verder via Kaldenbroek, Zwaanenheike en Schuitwater, en bevalt me een stuk beter dan gisteren. Veel asperge- en bloementeelt (Afrikaantjes en vooral veel rozen). Vandaag kunnen we 30 minuten van het terras in Swolgen genieten voordat de bus ons terugbrengt naar Venlo.

In Venlo wil ik de uiterwaarden van de Maas inspecteren, en dan vooral die aan de kant van Blerick. Daar groeien enkele leuke soorten die typisch zijn voor de grote rivieren, onder andere bruin cypergras: een miniscuul plantje met onooglijke bruine bloemetjes.

route Venlo - Swolgen; route Venlo uiterwaarden; route Venlo avondeten; natuur

torenvalk bruin cypergras

20 oktober: Vierlingsbeek - Swolgen

Na de 60e verjaardag van H. gisteravond rijden we vanochtend vanuit Berlicum naar Vierlingsbeek. Daar waren we in het voorjaar gebleven met het Pieterpad. Vandaag lopen we verder naar Swolgen. Prachtig weer: al wordt de zon wat getemperd door sluierwolken. De route zelf is niet veel bijzonders, al zijn de zandverstuivingen van de Boschhuizer Bergen aardig, net als de Grote Molenbeek. Die beek volgen we vanaf Wanssum (koffie op terras aan de Maashaven) tot aan Tienray (erg Rooms, en ook bekend als "Klein Lourdes").

In Swolgen hebben we nog 55 minuten voordat de volgende bus gaat. Die tijd verdoen we op een heerlijk zonnig terras. Met de bus naar Venray en verder met de trein naar de auto. Per auto naar ons logeeradres in Venlo: prachtige villa aan het Wilhelminapark.

route Vierlingsbeek - Swolgen; route Venlo avondeten; natuur

16 oktober: Onlanden

route; natuur

roerdomp Koningsdiep

14 oktober: Eemshaven

Even kort naar de Eemshaven voordat we naar de 4 Mijl van Groningen gaan kijken waar allerlei familieleden aan meedoen. Nog steeds prachtig weer.

route; natuur

13 oktober: Texel

Dit moet zo'n beetje de warmste oktoberdag ooit zijn geworden. Zelfs op Texel wordt het zo'n 25 graden. Op de veerboot wordt het 's ochtends al aangekondigd: prachtig ochtendrood (of was dat juist een teken van regen?). Ik parkeer bij strandpaal 15 en loop dan een flink stuk over het strand, in de hoop op zeevogels. Twee keer een jan-van-gent, en veel te ver weg vliegen er zo nu en dan duikers over. Wel veel meeuwen, natuurlijk.

blonde ruiter

Voorbij De Koog, bij strandpaal 21, verlaat ik het strand en loop de duinen in. Een groep vogelaars heeft een sperwergrasmus gezien. Even later zie ik hem ook. Hij zit even stil op een struikje maar de foto's blijken niet best. Dan verder naar de Muy. De vennetjes zijn geheel opgedroogd. Via het strand gaat de route dan verder naar De Slufter. Langs het strand tientallen drieteenstrandlopertjes. Prachtig gezicht.

Hoog water in de Slufter. De doorgang bij km 11 staat bijna geheel onder water. Dan terug langs de beek die ook al helemaal droog staat. Via de camping langs het strand bij De Koog terug naar het beginpunt.

Ik rijd nog even naar de Zwinweg niet ver van Oosterend, want daar zou een blonde ruiter tussen de goudplevieren te zien moeten zijn. Die soort heb ik al vaker willen zien maar tot nu toe lukte dat niet. Vandaag lukt het wel, mede dankzij een aantal vogelaars die met hun scopen de vogel eerder in beeld hebben zodat ik weet in welke richting ik moet kijken.

route paal 15; route veerboot; natuur

drieteenstrandloper

10 oktober: Matsloot

Fantastisch mooi weer. Aan het eind van de middag rijd ik nog even snel naar Matsloot. De visarend zit er weer, maar is lastig te zien. Als de zon bijna onder gaat vliegen er weer duizenden spreeuwen prachtig rond: filmpje.

route; natuur

grote zwermen spreeuwen bij Matsloot

9 oktober: naar Oldehove

route; natuur

7 oktober: Peazemerlannen en Lauwersoog

route Peazemerlannen; route Lauwersoog; natuur

6 oktober: Harlingen en Vlieland

route Harlingen; route Vlieland; natuur

gewone ossentong rosse grutto

drieteenstrandloper groenpootruiter

3 oktober: Utrecht

Vanwege de LOT visitatie en bestuursvergadering. Ik neem een vroege trein en omdat de NS meewerkt is er nog tijd genoeg om eerst even naar het Amsterdam Rijnkanaal te lopen ter hoogte van De Meernbrug waar ik een geelpootmeeuw wil zien die hier de laatste dagen wordt waargenomen. Dat lukt! Nieuwe soort voor me in Nederland - in het zuiden van Europa zijn deze meeuwen juist heel gewoon. Geelpootmeeuwen hebben de lichtgrijze kleur van zilvermeeuwen en de gele poten van kleine mantelmeeuwen.

route; natuur

geelpootmeeuw Napolitaanse cyclamen

2 oktober: Lageweg

route; natuur

terug naar September 2018


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.