Gertjan's Looblog | Februari 2019 |
Nog steeds veel te warm. Weerrecord wordt vandaag weer verbroken. In Eelde wordt het 18.9 graden.
Petri gaat met vriendinnen wandelen en heeft de auto mee. Ik neem de fiets naar Zuidhorn en dan twee treinen naar Kropswolde. Daarvandaan loop ik een mooie tocht door de Kropswolderbuitenpolder en de Westerbroekstermadepolder. Vandaag is het ook 's ochtends prachtig weer en het wordt 's middags vijftien graden: de jas gaat uit.
Ik heb een route uitgestippeld die over het dijkje langs de Hunze loopt, want daar is gisteren een cetti's zanger gezien en gehoord: de eerste voor de provincie Groningen. De soort is aan een opmars naar het noorden bezig. Het gaat om een klein vogeltje met een onopvallend uiterlijk, maar zijn gezang valt des te meer op, vooral ook door het flinke volume. In Portugal vorig jaar hoorde en zag ik de vogel voor het eerst, en in Nederland hoorde ik de vogel haast de hele dag door toen ik op 21 april bij de "Zouweboezem" bij Ameide was.
Nog voordat ik bij de fotogenieke molen langs de Hunze ben aangekomen, honderden meters voordat ik de vogel hoop te horen valt zijn luide gezang onmiddellijk op. Dat is een meevaller: gisteren hebben sommige vogelaars uren moeten wachten voordat ze de vogel te horen kregen. Ik loop verder en kom langs een groepje vogelaars die tot nu toe vergeefs op de plek van gisteren stonden te wachten. Ik kan ze vertellen waar de vogel zit, en als ik vanavond de waarnemingen bekijk blijkt dat de vogel later op dezelfde plek nog een paar keer is waargenomen.
De hele week is de weersverwachting voor het weekeinde geweldig, dus ik ben flink chagrijnig als het 's ochtends erg mistig en zeer koud is. In de mist is er in de haven van Lauwersoog niets te zien, dus ook de roodkeelduiker die hier al een paar dagen zit zie ik niet. Mijn humeur klaart flink op als ik vlak onder de dijk een heel stuk verder aan de Friese kant van de sluizen alsnog de roodkeelduiker spot.
Na een paar uurtjes komt de zon er eindelijk een beetje doorheen, en dan wordt het snel alsnog een prachtige dag. In de Peazemerlannen vallen vooral de duizenden brandganzen op. Het wandelpad over het dijkje dwars door de kwelder is op twee plaatsen bijna weggeslagen. Nog een paar stormen en dit pad kun je niet meer volgen vrees ik.
Op de terugweg zit er in de verte op een lange spriet een slechtvalk. Verder veel rietgorzen en baltsende graspiepers. Als ik weer bij de Waddendijk ben komt er zo maar een zeearend over vliegen. Iets verderop kom ik college en fotograaf A. met gezinnetje tegen - laatst kwam ik hem ook al tegen op de boot naar Schier. Hij had de zeearend ook gezien. Enthousiast wisselen we ervaringen uit.
Na afloop rijd ik naar het nieuwe huis van I. en M.
Eerst naar de verjaardag van mijn jongste nichtje in Amsterdam. Daarna met huisgenoot P. en ook R. en A. naar IJmuiden om nog even van het lente-achtige weer te genieten. In IJmuiden lopen we natuurlijk de Zuidpier op en neer. Daar zwemt een roodkeelduiker waar ik zowel op de heen- als de terugweg van kan genieten. Samen met een paar andere vogelaars. Daarna is het nog lekker genoeg om bij een strandtent op het terras te zitten. Avondeten in de haven van Den Oever (Restaurant Basalt).
Boot van half acht als het net licht begint te worden. Er is opnieuw een zonovergoten dag voorspeld, met kans op bewolking vanaf zee, 's middags in het noordwesten.
In de veerhaven op Texel zit alweer een zeekoet. Vanaf de boot loop ik eerst langs de haven naar rechts, langs het NIOZ onderzoekinstituut naar het haventje. Hier is de laatste dagen soms een parelduiker gezien, maar ik zie 'm niet. Later deze ochtend wordt hij wel weer gezien... Achter het haventje is het een enorme bouwput. Blijkbaar wordt hier een heel nieuwe duinenrij met strand te voorschijn getoverd.
Dan terug langs de veerboot en naar de Mokbaai. Laag water, dus heel veel vogels. Veel eenden, meeuwen, aalscholvers, wulpen, tureluurs. Ook kluten, een brilduiker en een groep rosse grutto's. Bij de Horsmeertjes groeit weer moerasandijvie. Via de Horsmeertjes doorsteken naar het strand.
Op het lege strand loop ik een flink stuk voor de wind en met de zon in de rug. Helaas is het boven zee een beetje heiig, daarom is het zicht niet best, en het maken van foto's van jan-van-genten die ver op zee soms net te zien zijn erg lastig. Achter elke pier zwemmen steeds flinke groepen eiders.
Dan door het "sneeuwklokjesbos" uiteindelijk terug naar Den Hoorn en via de camping en de Mokbaai terug naar de boot. Vanaf de boot zijn er in het water steeds weer zeekoeten te zien. De problemen zijn dus nog niet voorbij. Onderzoek naar de dood aangespoelde dieren heeft nog niet meer opgeleverd dan dat ze blijkbaar van de honger stierven.
De weersverwachting voorspelt de hele dag zon en daarom heb ik een dagje vrij genomen. Met de bus naar Peizerwold en dan een mooi rondje. Ondanks het goede zicht is er niet zoveel te zien. Uiteindelijk toch de drie soorten kiekendieven, een ruigpoot en een klapekster.
Stormachtig. Storm verwacht in het Waddengebied dus ik kies voor het binnenland. Daar is niet veel te zien, de vogels houden zich gedeisd. Hier en daar zijn wel de koolmezen en de goudhaantjes actief. En twee keer een groepje barmsijzen. 's Ochtends zijn er nog een paar opklaringen en het blijft de hele dag droog -- een klein wonder in vergelijking met het weerbericht van eerder deze week.
Ik kom ook langs het gebied van de heidebrand in het Doldersummerveld. Daar was ik sinds de brand van afgelopen augustus nog niet geweest. De begroeiing komt er wel weer bovenop. Het ziet er merkwaardig genoeg een beetje steriel uit. De brandlucht is verdwenen.
Beetje mistig, maar langzaam komt de zon er steeds meer door. Tegenover Piloersema zit een slechtvalk op een hekje in het weiland.
De zon schijnt zowaar vandaag. Ik rijd 's ochtends naar Matsloot en binnen een paar minuten komt de steppekiekendief uitgebreid voorbij. Ook bruine en blauwe kiekendieven en de klapekster. Verder valt er nog een buitje.
's Middags lopen we samen een ander rondje door de Onlanden, vanaf Eelde. Heerlijk in de zon.
route Matsloot; route Eelde; natuur
Vermoeiende week. Afgelopen donderdag organiseerden we de 29e aflevering van CLIN, in de Oosterpoort. Vanochtend geen auto, en daarom met bus en trein naar Haren. Daarvandaan loop ik door een klein laagje sneeuw in zuidelijke richting om geen last te hebben van de koude noordenwind. Via Onnen naar de Appelbergen en dan doorsteken via de Osdijk naar het Zuidlaardermeergebied. Op de bekende plek zitten twee zeearenden paraat. Die gaan vast opnieuw een broedpoging doen.
Via Noordlaren (groep toendrarietganzen vlak achter de kerk) naar het Noordlaarderbos en de Vijftig bunder. Daar kom ik tot twee keer toe college's C. en M. uit Aduard tegen. Het begint een klein beetje te sneeuwen en daarna komt de zon bijna door de bewolking heen. Terug vanaf Westlaren.
|
Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.