Gertjan's Looblog | Maart 2020 |
Strakblauwe lucht, en daarom ga ik er gelijk 's ochtends even op uit. Eindelijk is ook de harde wind gaan liggen, en dat merk je gelijk. De blauwborsten zingen overal uitbundig.
Verderop staat al een tijdje een auto in de berm. Een telelens richt zich op een kaal boompje vlak bij de weg. In het boompje hangt een muis gespietst, zoals klapeksters dat doen. De fotograaf wacht blijkbaar op de klapekster om dan een prachtige foto te kunnen maken. Ik loop door en dan bedenk ik me dat het natuurlijk ook kan dat de fotograaf zelf de muis heeft opgespeld. Even later komt de fotograaf zijn auto uit en pakt het boompje inclusief muis en dumpt de hele zaak in de achterbak. Dan rijdt hij weg.
Eerste tapuit van het seizoen.
Aan het eind van de middag is de lucht nog steeds even blauw, dus nog een klein rondje. Opnieuw naar het Lettelberterdiep, de Bergboezem. Nu zie ik met nogal wat moeite wel een zwartkopmeeuw. Nieuwe soort! Als ik bijna terug ben bij de auto en het fototoestel al op wil ruimen vliegt er een sperwer recht over me heen.
route Onlanderij; route Lettelberterdiep; foto's; natuur
's Avonds nog even naar Ezumakeeg. De wolken breken en de zon komt er dus zo nu en dan prachtig door. De vogelkijkhut op Ezumakeeg is gesloten vanwege u weet wel. Veel te zien is er vanavond trouwens niet, het leukste zijn de lepelaars. Er komt er steeds eentje bij, en uiteindelijk zijn er acht.
Zonnig maar de wind is hard, en de temparatuur is laag. Die blijft steken bij een graad of vijf. Het is moeilijk om inspiratie te vinden voor een route waar je niet bevriest. Eerst even kijken bij Coendersborg, daar is nog een flinke groeiplaats van schedegeelster die ik nog niet eerder heb bezocht.
Samen lopen we later op de dag een rondje door Nietap. Ook hier heel veel bosanemoontjes. Dit is bos op potklei, tamelijk uniek, net als gisteren de Kleibos. De potklei zorgt er ook voor dat regenwater niet makkelijk in de bodem zakt, waardoor het hier bijna altijd erg modderig is. Op een paar plekken is het pad vervangen door een vlonder. Dat had vandaag niet gehoeven, want inmiddels is het al weer een paar weken droog. Na afloop lopen we samen ook nog een minirondje bij het Kleibos, want daar is P. nog niet eerder geweest. Het bosje kraakt en piept nu door de harde wind: een spookbos volgens P.
Het is zomertijd, en er is na het eten nog tijd voor een piepklein uitstapje naar Matsloot. Steenkoud. Blauwe en bruine kiekendieven en grote zilverreigers vliegen zo nu en dan over. Een eenzame zomertaling in het water. In de verte boven de skyline van Groningen zorgen duzienden spreeuwen voor wonderlijke beelden.
route Coendersborg; route Natuurschoon; route Kleibos; route Matsloot; foto's; natuur
Langste wandeling sinds 2011. Ik vertrek vanaf huis, en wordt dan aan het eind van de middag opgepikt door huisgenoot P. die met K. op en neer naar Eindhoven rijdt. Ik loop in zuidelijke richting met de kop in de zon ('s avonds verbrand!) en de rug naar de koude wind gericht.
Hoogtepunt van de route is de Kleibos, tussen Roderwolde en Roden. In deze tijd van het jaar is de bosbodem bedekt met en tapijt van bosanemoon. Om de feestvreugde te verhogen is een kleine bonte specht heel druk in de weer. Het valt niet mee om hem op de foto te krijgen want hij zit nooit eens stil.
Bij Roden is natuurlijk ook de horeca dicht, maar afhalen kan wel bij de ijscoman die ook koffie in het assortiment heeft. Bij Mensinge groeit en bloeit de schedegeelster uitbundig.
Vanaf km 27 volg ik een tijdlang het Oostvoortse Diep. Heel mooi rustig gebiedje dat pas sinds heel kort opnieuw ingericht is. De beek mag weer kronkelen. De Osbroekseweg grenst aan het beekdal. Erg stil. De beek volg ik helemaal tot aan het Noordsche Veld, en dan gaat het via het fietspad naar Donderen. Vanaf km 36 afschuwelijk grootschalig landbouwgebied. Contact met de ophaaldienst: er is nog wel tijd om door te lopen naar Vries. Dat gaat over mooi stukje: Zwartedijk en Esakkers.
De zon blijft maar schijnen. Tegen half acht in de Onlanden. Heel veel blauwborsten, eentje laat zich prachtig zien.
Eind van de middag nog kort rondje bij Het Beeld, maar niet veel aan.
route Onlanderij; route Het Beeld; foto's; natuur
Het blijft erg zonnig, dus ik ben weer vroeg op en loop kort rondje vanaf de Roderwolderdijk door de Onlanden. Niet zo veel te zien vandaag. Als ik op het smalle voetgangersbruggetje in de Hooidijk sta te kijken (mooie uitzichtplek) moet ik tot twee keer toe het bruggetje af om iemand met de vereiste anderhalve meter afstand te laten passeren.
Eind van de middag even naar Ezumakeeg. In eerste instantie ook weinig te zien, totdat toch nog even enorme opwinding ontstaat bij de duizenden brandganzen en de vele andere vogels: de zeearend komt even voorbij. Ik kan hem uiteindelijk uitgebreid bewonderen. Twee dagen achter elkaar een zeearend, terwijl ik net het boek van Martijn de Jonge deze week gelezen heb: "De zeearend in Nederland".
route Roderwolderdijk; route Ezumakeeg; foto's; natuur
Ik ben om half acht al in de Onlanden, en daar vliegt onmiddellijk een jonge zeearend vlak voor me langs. Stralend weer opnieuw. Veel rietgorzen, en ook blauwborsten en baardmannetjes. De klapekster zit er ook nog steeds.
Tegen vijf uur nog een kort rondje vanaf Feerwerd. Erg mooi weer. Even voorbij Aduarderzijl zijn twee blauwe kiekendieven met elkaar in de weer. Mooi gezicht.
route Onlanderij; route Feerwerd; foto's; natuur
's Ochtends vroeg even naar Lauwersmeer. Eerste boerenzwaluw en eerste zomertaling.
's Ochtends vroeg even naar de Onlanden, bij het begin van de Roderwolderdijk. Veel bruine kiekendieven.
's Avonds vroeg eten en dan nog even naar Hekkum. Prachtig stukje voor de weidevogels die al volop terugzijn. Ook een paar lepelaars. Bij thuiskomst meldt Grapperhaus dat de maatregelen zijn verscherpt en duren tot 1 juni. Bah, bah.
route Roderwolderdijk; route Hekkum; foto's; natuur
route Lettelberterdiep; route Sellingen; route Smeerling; foto's; natuur
Dit is de tijd van het jaar om naar de Drentsche Aa te gaan. Ik bezoek een paar klassieke plekjes voor een aantal bijzondere vroegbloeiers: muskuskruid, bosgeelster, schedegeelster, verspreidbladig goudveil, stengelloze sleutelbloem. Ondertussen zijn vooral de roodborsten en mezen actief. Ook een heggenmus, en zo nu en dan geelgorzen en roodborsttapuiten. En twee keer een klapekster. Ook aan de vele kramsvogels kun je zien dat het voorjaar nog niet echt begonnen is. 't Is trouwens ook net winterweer: wel zonnig maar een harde oostelijke wind. 's Ochtends hier en daar rijp.
In Gasteren kun je bij het pannenkoekenrestaurant koffie of thee om mee te nemen kopen. In een apart loket, alleen pinnen. Dat is een aardige verrassing. Wat mij betreft zouden ze deze service in normale tijden ook mogen aanbieden. 's Middags is het veel drukker met wandelaars dan op andere zaterdagen: al het andere vertier is immers afgelast.
Aan het eind van de middag is er weer behoefte aan zuurstof. Samen lopen we het oude bekende rondje via Fransum naar Piloersema. Niets te zien, totdat bij 't Stort een rode wouw zich uitgebreid laat bewonderen.
's Ochtends vroeg even naar de Onlanden. Tussen de vele krijsende kokmeeuwen zouden soms ook een paar zwartkopmeeuwen te zien moeten zijn. Te lastig voor mij, voorlopig.
's Avonds na het eten nog een kort rondje. Het blijft al tot zeven uur zo'n beetje licht.
route Onlanderij; route Aduard 800; foto's; natuur
Opnieuw aan het eind van de middag toch nog even naar buiten. Kort rondje bij het Zuidlaardermeer. De zeearend is er weer. Vlak voordat ik weer terugrijd laat een bruine kiek zich nog even mooi zien.
Ik ben al voor zeven uur 's ochtends bij Ezumakeeg voor een kort, koud rondje. Eerste blauwborsten en grutto's! Op de terugweg even langs de haven. Gisteren vertelde iemand dat de roodhalsfuut die hier de hele winter zat verdwenen zou zijn. Maar vanochtend zat hij er toch weer.
Aan het eind van de middag nog een minirondje met huisgenoot P. (die ook thuis werkt) om de Lettelberterpetten.
route Ezumakeeg; route Lettelberterpetten; foto's; natuur
College gegeven via het Internet. 's Middags is er even tijd om van de zon te genieten, want ondanks de crisis wordt het natuurlijk wel gewoon lente. In de Onlanden ben ik lang niet de enige. De kuifduiker zit er nog. Als ik sta te kijken samen met nog een belangstellende dame per fiets komt plotseling een havik aanvliegen die de kuifduiker en een paar kuifeenden de stuipen op het lijf jaagt.
Vanwege thuiswerken kan ik natuurlijk de torenvalken op het dak hiernaast goed in de gaten houden.
Het land gaat op slot, maar gelukkig mag je nog wel een stukje wandelen. Eerst even naar Lutjewad, langs de Waddendijk ter hoogte van Westpolder. Erg rustig.
's Middags gaan we samen naar Anderen en lopen daar bekend rondje. Ook over het Eexterveld, natuurlijk erg nat. Langs de zandwegen bloeien al veel bosanemoontjes. De schedegeelster die hier op een mooie plek in de berm groeit ziet er goed uit, er komt al een bloemetje te voorschijn.
Voordat we naar Drenthe vertrekken zitten de twee torenvalken weer op de Abdijkerk. Die gaan hier blijkbaar een broedpoging wagen. Ze zitten hier al een paar weken. We horen ze ook geregeld.
route Lutjewad; route Anderen; foto's; natuur
Het vriest 's ochtends, en het is mooi helder. De zon blijft de hele ochtend flink schijnen en ook 's middags komt-i zo nu en dan te voorschijn. Ik blijf in de buurt want het weer is te aanlokkelijk om lang in de auto te zitten. De Onlanden maar weer eens, dat is al weer even geleden. Ook vandaag kondigt het voorjaar zich aan via kleine stapjes. De rietgorzen zingen volop en de roerdompen zijn al weer aan het toeteren. Veel baltsende graspiepers en veldleeuweriken. Ook veel roodborsttapuiten. De schapen hebben lammetjes.
Meest bijzondere waarneming is een kuifduiker bij de Weeringsbroeken. Helaas van erg ver weg, dus baggerfoto's. Kuifduikers zie je meestal op zee, bijvoorbeeld voor de Zeeuwse kust, en een enkele keer in de Waddenzee. Deze kuifduiker is pas de eerste in Drenthe van dit jaar. Het is voor mij pas de derde keer dat ik een kuifduiker zie.
De hele dag niet buiten geweest, want we moeten vanwege "Corona" vanuit huis werken. Aan het eind van de middag moet er toch even zuurstof worden getankt en loop ik nog even naar de Nijlandsterpolder. De pestvogels zijn weer vertrokken. Nu echt? Het oude viaduct over het Aduarderdiep wordt eindelijk gesloopt. Hopelijk net op tijd voordat de huiszwaluwen onder het viaduct gaan nestelen.
Het is zondag, dus gaat het regenen. Dat is al wekenlang de regel. Gelijk na het ontbijt is het nog even droog, en ik loop het bekende rondje door de Nijlandsterpolder, want de pestvogels die hier eerst vijf weken zaten, en toen al twee weken niet meer werden gezien zijn toch weer gezien. En inderdaad: op dezelfde plek zitten weer twaalf pestvogels.
Het lijkt toch een beetje mee te vallen met de regen, dus we proberen 's middags een klassieke bestemming voor het vroege voorjaar: Amen. Daar loopt een mooie route langs de kronkelende beek (Amerdiep) en daarbij kom je langs een paar vindplaatsen van schedegeelster. Zeer zeldzaam, en moeilijk te vinden want zeer klein, en alleen in maart en begin april te zien. Ik weet inmiddels waar ik moet kijken maar er zijn nog geen bloemetjes te bespeuren, alleen de karakteristieke groene sprietjes.
We korten de route wat in omdat het toch weer regent. De onbeschutte delen van de route zijn daarom nogal onaangenaam.
route Nijlandsterpolder; route Amen; foto's; natuur
Dat was lang geleden: bijna de hele dag zonnig. Prachtig rondje door Westerwolde. Er zijn duidelijke tekens dat het voorjaar er aan komt. Je hoort bijna constant vogels zingen (bijvoorbeeld veel baltsende vinken en zanglijsters, en 's middags ook baltsende graspiepers), en er zijn ook weer soorten terug zoals kneu en roodborsttapuit.
Ik parkeer bij Wedde. Tussen de bomen voor het gemeentehuis bloeien een paar plukken bosgeelster. Dan verder langs de weg naar het noorden en dan via de Westerwoldse Aa naar Wedderbergen: een bungalowterrein waar we tien jaar geleden in de meivakantie hebben gezeten. Onder de provinciale weg door en dan een heel mooi stukje: de Gaast. Dit zijn eigenlijk een soort uiterwaarden van de Westerwoldse Aa. Ik loop over het dijkje, en er zijn heel veel vogels te zien. In de bomen en struiken vooral veel geelgorzen, vinken en kneutjes. Buizerds, torenvalken en een blauwe kiekendief inspecteren het gebied ook geregeld.
Dan terug en via de oever van de Westerwoldse Aa weer terug naar Wedde. Via de Burcht verder naar het zuiden. Prachtige graspaden (wel heel nat soms). Het gebied van km 17 tot km 20 is het mooist. Gebied met mooi relief en verspreid wat oude eikenbosjes. Daar tussendoor kronkelt de Mussel Aa. De laaggelegen weilanden staan hier en daar onderwater en in de zon maakt dat het uitzicht alleen maar mooier. Veel reeën.
De terugweg volgt net een iets andere route, door Wessinghuizen en dan door een bosje uiteindelijk weer terug naar Wedde, waar ik nog even om de Burcht loop. Daar groeit ook bosgeelster (net als in 2014 toen we hier samen een wandeling maakten).
Na afloop rijd ik nog even naar Appingedam voor de ringsnaveleend, maar nee. Wel zit er een ijsvogel die zich al is het van ver goed laat zien.
Na de verjaardag van nichtje N. in Zaandam.
|
Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.