Mistig. Ik ben vroeg bij De Pomp, want ik heb een tip gehad waar buidelmezen te zien zouden zijn. Dat wordt geheim gehouden, want kwetsbaar, dus dat doe ik hier dan verder ook maar. Ik zie ze op twee plekken, waarbij ze dan snel hun nestje (prachtige buideltjes) in en uit vliegen. Foto's maken is lastiger, maar ze staan er in ieder geval herkenbaar op.
Straks beginnen de festiviteiten van R. en A.!
Eindelijk een prachtige ochtend. Zonnig, weinig wind, en heel veel te zien bij Matsloot. Aan alle kanten zingende bosrietszangers, rietzangers, blauwborsten, kleine karekieten, grasmussen. Prachtig.
Samen gaan we 's middags naar het Ballooërveld. Mooi rondje, maar verder weinig opvallends te melden.
's Avonds ga ik nog eens die kant op, want bij het hunebed bij de Gasterse Duinen is een bijzonderheid gemeld: een withalsvliegenvanger. Dat levert veel belangstelling op. De vogel vliegt vrij veel op en neer, maar komt vaak bij dezelfde kale boom terug. Ik krijg hem aardig te zien, vooral de tweede keer als ik eerst nog een klein rondje door de duinen heb gelopen. De grauwe klauwier van afgelopen maandag is opnieuw present.
route Matsloot; route Ballooërveld; route Gasterse Duinen; foto's; natuur
Toch weer bewolkt. Pas later gaat de zon een beetje schijnen en wordt het aangenamer. Eindelijk veel libellen. Eerste verrassing is een blauwe kiekendief, die verwachtte ik hier niet meer zo laat in het seizoen. Altijd leuk: paapjes, grauwe klauwieren, gelobde maanvaren, fraai hertshooi. Als ik voor de tweede keer bij de Bonghaar ben zie ik plots heel ver weg een slangenarend. Even later zie ik hem opnieuw, en hij komt steeds dichterbij, recht op me af! Prachtig gezicht.
Even later een mooie jagende boomvalk. Als ik ervaringen uitwissel met twee anderen komt de slangenarend voor de derde keer voorbij. En als ik bijna terug ben laten ook de kraanvogels zich zien: plotseling vliegt een groep van twaalf kraanvogels de lucht in - heel ver weg. Het is warm genoeg voor flinke warmetrilling in de lucht waardoor de kraanvogels niet fatsoenlijk te zien zijn. De groep duikt niet veel later het moeras weer in.
's Avonds. Prachtig weer, eindelijk. Mooie heldere blauwe lucht.
Naar de krekelzanger. Als ik aan kom lopen bij het bruggetje waarvandaan hij te zien en te horen is heb ik volgens de twee aanwezigen geluk: hij laat zich net weer goed zien en horen. Zo nu en dan verdwijnt hij in de lage begroeiing, bijvoorbeeld als er weer eens een kiekendief in de buurt is. Dan komt hij weer te voorschijn en gaat hoog in steeds hetzelfde struikje zitten. Te ver weg voor aardige foto's, helaas.
Tweede pinksterdag, geen auto en een miserabele weersverwachting. Het weer zelf is gelukkig wat beter. Ik loop van Assen naar Westlaren en het regent niet steeds. Boven het Ballooerveld vliegen plotseling vier kraanvogels over naar het oosten. Ik sta net achter een boom en ze zijn gelijk uit beeld. Ik ren om de boom heen en pak ondertussen mijn fototoestel dat vanwege gespetter in de tas zat: helaas, geen spoor meer van de kraanvogel te zien. Even later vliegt een kraanvogel (een van die vier?) terug naar het westen. Die krijg ik gelukkig nog net op de foto.
Op het Ballooerveld zie ik ook een grauwe klauwier, en later bij de Gasterse Duinen nog eentje. Later ook nog een grauwe vliegenvanger (die zie ik tamelijk zelden, maar nu ik het geluid begin te herkennen lukt het vaker). Vanaf Westlaren met de bus terug naar Zuidhorn en met de fiets naar huis.
's Ochtends is het even mooi zonnig, maar halverwege de route bij De Pomp valt er al weer een beetje regen. De wielewaal die ik hier hoopte te horen laat zich goed horen. Het zijn er minstens twee. Bij km 5 vliegt er een meter van me vandaan een havik op en vliegt er snel vandoor.
Samen lopen we 's middags nadat we de voorkamer weer gefatsoeneerd hebben een rondje vanaf de uitkijktoren in de Onlanden. Het blijft zowaar droog. Vanaf de Drentse Dijk zijn in de verte twee koereigers te zien, tussen de runderen, een ooievaar en twee blauwe reigers. Er zijn meer belangstellenden. Net iets verder zijn de paapjes weer mooi te zien.
's Avonds doe ik een poging om de Noordse Nachtegaal te horen bij de Bantpolder (nee) en ik loop een rondje bij Lauwersoog in de hoop op een roodmus (ook niet). De grote keverorchissen bloeien al weer, tamelijk massaal.
route De Pomp; route Het Beeld; route Lauwersoog; foto's; natuur
Opnieuw laat op pad - niet erg want 's ochtends regent het alleen maar. Eerst even naar Suyderoogh waar ik de grote karekiet al hoor als ik de deur van de auto nog open heb. Daarna nog bij de Bantpolder geprobeerd de rosse franjepoot te spotten, maar nee. Dan de eigenlijke wandeling, vanaf het parkeerterreintje bij het bruggetje over de dijk bij Esonstad. Vandaar langs Bochtjesplaat. Heel hoog water, en heel veel vogels. Vooral veel bontbekplevieren, maar daartussenin scharrelen allerlei interessante andere soorten: steltkluten, kanoeten (in zomerkleed), oeverlopers, kemphanen.
Verder naar de Ezumakeeg. Daar vliegt een mooie dwergmeeuw voor de lens. Ik vind het erg leuk dat ik de drie soorten zwaluwen naast elkaar op de foto krijg. Ook hier nog een steltkluut. Verder ook oeverlopers, zomertaling, kleine plevieren. Op de terugweg zie ik bij het nieuwe uitkijkpunt op de dijk van Bochtjesplaat een heel stel steltkluten tegelijk. Ze zijn erg in beweging en ik kan eigenlijk niet goed zien hoeveel het er zijn. Een stuk of zes op zijn minst lijkt me.
Voor ik terug naar huis rijd probeer ik bij de andere kant van het Lauwersmeer of ik de terekruiter kan zien die daar is gemeld. Op het wad wemelt het van de bonte strandlopers, bontbekplevieren en drieteenstrandlopers. Daartussendoor moet hij ook ergens lopen. Na veel moeite, en aanwijzingen van een vriendelijke vogelaar met scoop lukt het uiteindelijk.
Laat op pad, want er komt iemand het parket van de voorkamer schuren en lakken. Daarna naar Tusschenwater, nieuw natuurgebiedje bij De Groeve, net ten zuiden van het Zuidlaardermeer, dat blijkbaar in trek is bij allerlei soorten vogels. Het weer is nog steeds waardeloos, met vandaag harde wind en zo nu en dan buien.
Bij Tusschenwater kun je leuk over de kades lopen, en er is steeds veel te zien. Opnieuw steltkluten bijvoorbeeld. Ook "gewone" kluten, groenpootruiters, kleine plevieren, geoorde futen, zomertalingen, en een dwergmeeuw tussen vele kokmeeuwen.
Vlak voor de volgende bui stap ik weer in de auto en rijd even naar het Eexterveld, om te zien of de grauwe klauwier daar weer present is. Het is - natuurlijk - erg nat hier, maar de klauwier laat zich snel zien. Ook met die harde wind moet hij blijkbaar op een uitkijkpost present zijn.
Het weer wordt alleen maar slechter en ik rijd naar Oost-Groningen in de hoop op bijzondere kiekendieven. De vrouwtjes zijn lastig uit elkaar te houden, maar ik denk dat na een paar duidelijke bruine kieken en (blijkbaar hier ook broedende) blauwe kieken toch ook een grauwe kiek voor de lens kwam.
route Tusschenwater; route Eexterveld; foto's; natuur
Een aardige dag waarop het eindelijk eens droog zou moeten blijven (dat klopt niet, maar de regen valt 's avonds pas). Maar 's ochtends is het flink mistig, en het duurt best even voordat de zon er door komt.
Eerst naar de plek waar al een paar dagen een bergfluiter zit: op de Veluwe bij Kootwijk. Die bergfluiter lukt vrij gemakkelijk. Duidelijk te horen, en daarna laat hij zich ook even mooi zien. Vandaar mooi rondje door de heidevelden en de bossen. Veel "gewone" fluiters, bonte vliegenvangers, boomleeuweriken, zwarte mezen, kuifmezen etc.
Langs een mooie uitkijktoren naar het Kootwijkerzand. Veel heidespurrie en buntgras. Verder naar Radio Kootwijk. Het oude zendstation is zoals altijd weer erg imposant. Langs het fietspad bloeit veel reigersbek, hondsviooltje en viltganzerik - en er zitten opvallend veel kleine vuurvlinders. Terug via het Kootwijkerveen - mooie afwisseling.
Huisgenoot P. zet me af bij de P en R in Hoogkerk en vandaar loop ik de Onlanden in. Mooie goudvink langs het fietspad vanuit Peizermade richting het Stadspark. De eerste uren is het prachtig. Vooral het stukje bij km 3 waar je zo het moeras in loopt. En vlak daarna een paartje steltkluten die zich hier gevestigd lijken te hebben. De eerste buien trekken om me heen. Een paar druppels als ik bij de Onlanderij een koffie drink. Daarna over de Drentse Dijk (paapjes!) totdat de lucht wel heel dreigend wordt bij Het Beeld. Daar komt de hemel naar benenden en na een tijdje helpen de bomen onvoldoende Toch maar terug, maar dan loop ik het hele stuk tot aan Peizermade in de stromende regen. Opvallende vondst langs het fietspad: slanke waterbies - een soort die je eerder op het groene strand verwacht...
Vanaf de P en R neem ik voor het eerst in meer dan een jaar de bus, maar na overstap in Vinkhuizen laat lijn 39 het afweten en word ik alsnog opgehaald.
Aardig rondje door het Lauwersmeer met veel rietzangers en baltsende bruine kieken. Zeearend is er ook weer. Bij de vogelhut zit een Indische gans tussen de grauwe ganzen. Flinke rozetten van de rietorchissen staan hier overal.
's Avonds ook nog even naar het Zuidlaardermeer en daar spot ik dit jaar voor het eerst de witwangstern en een witvleugelstern. Maar het mooist is een flinke kolonie zwarte sterns niet ver van de uitkijktoren, en een enorme hoeveelheid moerasandijvie bij de Osdijk.
route Zoutkamperril; route Noordlaren; foto's; natuur
Voor we terugrijden loop ik nog even naar de groeve. Op de terugweg vliegt er zo maar een zwarte wouw recht boven me. Terwijl het net begint te regenen maak ik vlug een paar foto's...
's Avonds als we weer thuis zijn doe ik nog een poging om de rosse franjepoot te vinden tussen duizenden bonte strandlopers en andere steltlopers.
route 't Rooth; route Bant; foto's; natuur
Mooi rondje door het Savelsbos, vanaf Gronsveld. Zeer afwisselend bos met heel veel bijzonderheden. Het weer is veel beter dan de verwachting. We krijgen alleen een bui als we net op een (overdekt) terras zitten aan de koffie met vlaai, in Rijckholt.
Onderweg spreken we iemand van de lokale vogelwacht die ons de suggestie doet om bij de Maas te kijken of de daar broedende zwarte wouw zich laat zien. Ook zitten daar veel spotvogels en een orpheusspotvogel. We kijken daar na afloop even maar behalve een ijsvogel die een rondje over ons heen vliegt zien we niet veel.
's Avonds loop ik nog even een kort rondje om het hamsterreservaat bij Sibbe, maar ook daar gebeurt niet veel.
route Gasthuis; route Gronsveld; route Kobbes; route Sibbe; foto's; natuur
Vandaag het laatste overgebleven stukje van het Pieterpad: het stuk tussen Valkenburg en Maastricht. We lopen deze keer vanaf Maastricht zodat we weer in Valkenburg kunnen parkeren. Grote delen van deze route hebben we al gelopen. Toch presteren we het om bij de Bemelerberg ten onrechte de stijle klim omhoog te lopen...
Ingendael, het stuk tussen Terblijt en Valkenburg, is aardig. Langs het pad door het bos groeit op enkele plekken eenbes, prachtige plant en typisch voor de bossen van Zuid-Limburg. Dan komen we bij de Geul, ook een heel mooi stuk. Dan zijn we weer in Strabeek en zit het Pieterpad er op. We moeten nog wel een flink stuk teruglopen naar het station.
's Middags rijd ik naar het station van Simpelveld waar altijd bijzondere planten te zien zijn. Het ziet er armetierig uit. Maar als je goed zoekt zijn er toch wel bijzondere dingen te zien (rozetsteenkers, hokjespeul, fijne ooievaarsbek).
Na het avondeten volgt er een apocalyptisch noodweer. Als even later toch de zon weer schijnt lopen we nog even naar de groeve en zien nu tamelijk duidelijk iets moois dat geheim moet blijven...
route 't Rooth; route Maastricht-Valkenburg; route Simpelveld; route 't Rooth; foto's; natuur
Vandaag staat de een na laatste etappe van het Pieterpad op het programma. Dat is een flinke afstand (22km) waar nog wat bij komt om bij een station te beginnen en te eindigen. Voordat we allemaal klaar zijn om te vertrekken drentel ik alvast wat rond aan de achterkant van het park.
Daarna rijden we naar Valkenburg en parkeren daar bij het station. Via Heerlen met de trein naar Sittard en daar beginnen we. Eerst door het centrum en dan langzaam omhoog naar een aardig plateau en dan verder via Watersley, een of ander voormalig klooster. Na dorpje Windraak volgt een aardig stukje dat over mooie onverharde paden langs de botanische tuin (ook al gesloten) kronkelt. Dan via Puth een wat saaier stuk tot aan Kasteel Terborgh. Hier scoor ik een bekertje koffie maar als we daarbij een paar boterhammen willen eten op een muurtje bij het kasteel begint het wat te regenen.
We lopen door en komen bij de Geleenbeek en een mooi bosje. Dan volgt de oversteek van spoorlijn en snelweg (die we al een tijdje hoorden), en de route loopt een stuk evenwijdig aan de snelweg - alsof je op de vluchtstrook loopt. Lelijkste stuk van het Pieterpad, dat onderdeel is van misschien wel de mooiste etappe.
Dan volgt een mooi pad door een "grub" omhoog. Als we bijna op het plateau zijn (en dus de begroeiing achter ons moeten laten) volgt een bui, die we even onder de bomen afwachten. Dan dus verder over een heel wijds plateau. Erg mooi. De route gaat verder over smalle asfaltweggetjes (rode wouw!) door een paar prachtige buurtschappen die blijkbaar bij het plaatsje Nuth horen (Terstraten, Brand). Mooi pad langs de Platsbeek en langs het aandenken van de "Gekke Moeders" die hier een uitbreiding van vliegveld Beek hebben tegengehouden om dit mooie gebiedje te beschermen.
De route gaat verder over een volgend plateau in de richting van Schimmert. Om ons heen lijken zich een aantal donkergrijze onweersbuien te verzamelen. Vanaf het plateau zien we op minstens vijf plekken de regen naar beneden komen. We lopen ietwat ongerust verder in de richting van de beschutting. Een van de buien komt steeds dichterbij, maar inmiddels lopen we niet meer zo open en bloot boven op het plateau dus we lopen door. Donder en bliksem en we zijn blij dat we het Ravensbosch in lopen. Fantastisch mooi stuk, met een prachtige beek omzoomd met veel bittere veldkers. Ondertussen blijft het toch droog.
Aan het eind van het Ravensbosch lopen we het hoge viaduct van de A79 onderdoor en zijn dan bij Strabeek dat tegen Valkenburg aan ligt. Hier verlaten we de route en moeten dan nog een flink stuk langs een saaie weg naar het station van Valkenburg. We buigen af naar het centrum (grote gele kwikstaart in de Geul) en hebben een vroeg diner op een van de vele terrassen.
route Gasthuis; route Sittard-Valkenburg; foto's; natuur
's Ochtends kort rondje naar de groeve. Vanaf de andere kant kan ik de oeverzwaluwen nu wat beter zien. Ook vliegen er een paar dichterbij.
Na het ontbijt lopen we met vieren een rondje naar de Bemelerberg en via de Maria Grot en de groeve weer terug. Op de Bemelerberg/Stroberg zie ik een paar bijzonderheden die me eerder niet opvielen (beemdkroon, rozetten van betonie, onduidelijke bleke hoornbloem).
Voordat R. en A. weer terug naar het noorden rijden lopen we 's middags nog een heel aardig rondje vanuit Mechelen. Mechelen is een mooi dorpje aan de Geul met een paar oude vakwerkhuisjes. We gaan de Geul over en dan gaat het vrij stijl omhoog het Schweibergerbos in. Veel bijzonderheden (bosbingelkruid, lieve-vrouwe-bedstro, aardbeiganzerik, gulden boterbloem, en zingende vuurgoudhaantjes). De lucht ziet er dreigend uit maar het blijft heel lang droog.
Het laatste stuk is een mooi wandelpad langs de Geul. Veel kruisbladwalstro, bittere veldkers en sporen van bevers, waaronder een enorme omgevallen boom die blijkbaar geheel is doorgeknaagd.
Het laatste half uur worden we alsnog drijfnat van een enorme hoosbui.
route 't Rooth; route Bemelen; route Mechelen; foto's; natuur
's Ochtends loop ik via de groeve met een grote boog terug via Bemelen. Ook langs de "Maria Grot" waar we eerder waren. De toegang gaat via een pad door een bosje en het hele bos ziet wit van de daslook (die ook goed te ruiken is).
Met ons vieren rijden we naar Maastricht en lopen dan ongeveer vanaf het station de Pieterpadroute tot aan de Pietersberg (en weer terug). Dan hebben we dit laatste stukje van het Pieterpad alvast gedaan.
Er is enige onduidelijkheid over de route, die is blijkbaar aangepast sinds de vorige keer dat ik hier was. Bovendien willen we ook in de groeve kijken om te zien of we de oehoe zien (jawel, maar heel erg onduidelijk). Uiteindelijk lopen we de oude route en lopen dan door naar een paar prachtige bloemrijke grasveldjes, onder andere bij de Duivelsgrot.
Bij "d'n Observant" blijkt tegenwoordig een uitspanning te zijn met groot terras. Dus koffie/thee met vlaai/wafel. De mooiste verrassing is dat je wel degelijk door de groeve mag lopen (ik had wel gelezen dat ENCI hier klaar was en de groeve open was gegaan, maar ik dacht dat die vanwege te grote belangstelling al weer snel dicht was gegaan).
Het stuk door de groeve is erg leuk. Er groeien een paar bijzonderheden: rozetsteenkers, tengere veldmuur, stinkend streepzaad, maasraket, grijs havikskruid, reuzenpaardenstaart. Verder hoor je in de plassen steeds de kikkers luid kwaken. Aan de overkant van de groeve ga je met een mooi aangelegde trap tegen de groevewand weer omhoog. Er is hier ook een mooie uitkijkplek gemaakt. Dit punt blijkt tegenwoordig het eind van het Pieterpad, en dus kunnen we op de terugweg alsnog de goede route volgen.
's Avonds loop ik opnieuw even naar de groeve 't Rooth, en spreek daar dezelfde vogelaar als gisteren. Hij verklapt een geheimpje.
route Bemelen; route Maastricht; route 't Rooth; foto's; natuur
's Ochtends vroeg loop ik opnieuw in de richting van Bemelen, zodat ik wat beter al het moois kan bekijken. Denk daarbij aan slanke sleutelbloem, bosviooltjes, eenbloemig parelgras, muskuskruid, boszegge, bosgierstgras, ..
Na het ontbijt lopen we samen een rondje, maar nu de andere kant op - dus in oostelijke richting. Het gaat eerst omhoog, boven op het plateau tussen de kale akkers. Dit deel grenst aan het "hamsterreservaat" van Sibbe - akkerland dat beheerd wordt om de korenwolf (wilde hamster) te beschermen. Verderop loopt de route het dal in en dan volgen we een heel stuk een mooi dalletje via de Koebergweg. We steken de weg naar Cadier en Keer over (hier zijn we wel eens eerder geweest) en lopen nog wat verder totdat we een pad naar boven nemen. We moeten immers om de groeve 't Rooth heen om terug bij ons logeeradres te komen.
Bij een bankje met uitzicht over de groeve cirkelt een rode wouw! Iets verder legt een lokale vogelaar ons uit dat die wouw hier wel elke dag even langs komt. Hij wijst ons ook op een kolonie oeverzwaluwen die zich beneden in de kalkstenen rotswand genesteld heeft. Hij heeft nog veel meer te vertellen (er broedt hier ook ergens een oehoe). Langs de weg groeit volop maasraket - die had ik nog nooit eerder gezien.
Na de lunch arriveren R. en A. die hier ook twee nachtjes blijven. Zoals gewoonlijk accepteren die onze suggestie voor een rondje: rondje Gerendal. Dat is een heel mooi rondje, ook nu de orchideentuin vanwege corona niet open is. Orchideeen zien we ook: op meerdere plekken purperorchis, en bij een mooi weitje een hele groep mannetjesorchis - van ver weg. Verder ook kruisbladwalstro, gulden sleutelbloemen, heelkruid, grote veldbies.
Na het avondeten (asperges!) loop ik met R. en A. nog even naar de groeve om te zien of we toevallig een oehoe zien.
route Bemelen; route Bemelen; route Gerendal; route 't Rooth; foto's; natuur
We zijn een weekje in Zuid-Limburg. Nadat we wat voorraad hebben ingeslagen is er nog wel even tijd voor een rondje. Vanuit "Mooi Bemelen" lopen we richting Bemelen. Het is allemaal weer even prachtig hier. De heuvels en de bomen met maretak suggereren "buitenland". In de beboste dalen is er van alles te zien in de berm - allerlei bekende bijzonderheden. De Bemelerberg zelf is fantastisch, al is het nog niet zo'n bloemenzee als over een paar weken. De natuur is laat dit jaar.
De terugweg gaat door de "Groeve Blom" waar onder andere een paar zwarte varkens rondsjouwen.
's Ochtends vroeg. Grote karekiet luid en duidelijk aan het zingen als ik de auto net uit ben. Verderop ook nog een Zeearend. Roodkeelpieper bij Jaap Deensgat, op een paaltje! Zeldzame soort, en voor mij is het voor het eerst. En het is voor het eerst sinds september 2019 (rosse franjepoot in Lauwersoog) dat ik spontaan een nieuwe soort voor de Nederlandse lijst tegenkom.
Een voorbijganger maakt me attent op de aanwezigheid van een noordse kwikstaart, even verderop tussen de Schotse hooglanders. Die kan ik mooi bekijken. Op de terugweg opnieuw een zeearend, en even later zijn ze met zijn tweeën.
's Avonds nog even naar het Ballooërveld. Het is plotseling warm: 25 graden. Voor het eerst buiten gegeten, eindelijk kan het eens.
route Jaap Deensgat; route Ballooërveld; foto's; natuur
Ter ere van mijn 60e verjaardag lopen P., R., A., en K. ook mee. We zijn net op tijd terug voordat het de rest van de middag regent.
's Ochtends vroeg en 's Avonds naar de Bantpolder in de hoop op mooie foto's van de morinelplevieren die hier steeds worden gezien. Maar ik zie ze niet. Wel leuk: smelleken, ree van dichtbij, en een paapje.
route ochtend; route avond; foto's; natuur
Slechte weersverwachting, maar iets verder naar het zuiden zou het wat droger moeten worden. Dat klopt niet erg, maar de grootste buien loop ik mis. Ik kies voor drie kortere rondjes in de buurt van Zwolle, want ik moet op tijd terug in Groningen zijn voor mijn eerste vaccinatie.
Rondje bij Vreugderijkerwaard is mooi genoeg, maar de heel harde wind verpest het een beetje. Net voorbij het Westerveldse Bos zijn twee koekoeken in de weer. Ik hoor ze niet, maar zie ze des te beter. Blijkbaar een mannetje en een vrouwtje, en het vrouwtje is een wat zeldzamere bruine koekoek. Die variant had ik nog niet eerder gezien, veel mooier dan de grijze variant!
Bij Hasselt parkeer ik langs het water (veel mosbloempje tussen de klinkers) en loop ik via de prachtige oude "Stenen Dijk" langs de uiterwaarden van het Zwarte Water, want het is de tijd van het jaar voor de wilde kievitsbloemen. De uiterwaarden staan vanwege het slechte weer alweer deels onder water en een groot deel van de kievitsbloemen is verdronken. Dat ziet er soms wel fotogeniek uit. Het is wel een aardige illustratie van het belabberde voorjaar dat we dit jaar hebben.
's Avonds rijd ik nog even naar Lauwersoog, waar ik nu de draaihals mooi te zien krijg. Bij Jaap Deensgat voeren twee zeearenden een mooie show op.
route Vreugderijkerwaard; route Westerveldse Bos; route Hasselt; foto's; natuur
Het weer is nog steeds beroerd. De draaihals zie ik niet. Wel een bonte vliegenvanger en een paartje goudvinken.
Overdag veel buien, harde wind en koud. Ik loop een stuk bij de Punt van Reide tot aan een akker waar gisteren morinelplevieren zaten. Maar ze zijn er niet meer. Op de Dollard is het in eerste instantie laag water waardoor er niet veel te zien is. Als ik terug ben komt het water op en komen er een paar leuke groepen voorbij: rosse grutto's, zilverplevieren. Ook zwarte ruiters en groenpootruiters zijn iets dichterbij te zien. Ook de eerste oeverlopers.
's Avonds gaat toch nog even mooi de zon schijnen en loop ik bij Ezumakeeg nog even op en neer. Er zijn nog twee steltkluten over. Ook hier zijn de oeverlopers gearriveerd. Bergeenden en kluten schitteren in de laagstaande zon.
route Punt van Reide; route Ezumakeeg; foto's; natuur
Naar de Weerribben. In een plas net bij Wetering West is gisteren een Amerikaanse wintertaling gespot. Een mooie aanleiding om weer eens een rondje door de Weerribben te doen. Die bijzondere wintertaling zie ik niet, maar het is toch een aangenaam rondje. De regen valt vooral als ik in de auto onderweg ben, de rest van de dag is het zo'n beetje droog. Het is mei, maar het speenkruid staat er nog fris bij. De natuur loopt weken achter vergeleken met de afgelopen jaren. Toch beginnen de bermen nu omhoog te komen.
Bij het beginpunt dus geen Amerikaanse wintertaling, maar wel mijn eerste zwarte stern van het seizoen. Verderop steeds nachtegalen, en vooral veel zwartkoppen. Via het dorpje Nederland loop ik naar Kalenberg, en vandaar verder over het fietspad in de richting van het Woldlakebos. Gekraagde roodstaarten en een tuinfluiter langs de Hoogeweg. Later nog eentje. Hier en daar interessante planten: struisvaren, schaafstro, bitter barbarakruid, moeraswolfsmelk, moeraskartelblad.
In het Woldlakebos is nog niet veel te beleven, ook de libellen wachten een warmere periode af denk ik. Wel een duidelijk zingende matkop, die ik dankzij de Birdnet app nu heb bijgeleerd. Bij de uitzichttoren (km 13.5) is veel te zien. Vooral de oeverzwaluwwand die hier vlak voor je neus staat kun je goed bekijken. Het krioelt van de oeverzwaluwen. Verderop smienten, zomertalingen, bosruiters. Terug naar de plas bij het beginpunt waar nu ook geoorde futen rondzwemmen, en even later vliegen twee roerdompen over die ik pas zie als ze al weer bijna in het riet verdwijnen.
Dan rijd ik nog even naar "De Auken". Mooie uitkijktoren met uitzicht op de nesten van onder andere lepelaars, aalscholvers en purperreigers. De boswachter had me verteld dat "de purperreigers hier af en aan vliegen". Dat is wat overdreven, maar uiteindelijk krijg ik ze meerdere keren mooi te zien.
route Scheerwolde; route De Auken; foto's; natuur