Gertjan's Looblog Februari 2022 navigation back navigation home navigation forward

28 februari: Lage Weg

Vanwege het mooie weer tussen de bedrijven door toch even naar buiten. Mooi mannetje blauwe kiekendief, die heb ik hier tussen Aduard en Noordhorn deze winter nog nauwelijks gezien. De lente kondigt zich aan met uitbundig bloeiend speenkruid en klein hoefblad.

route; foto's; natuur

27 februari: Matsloot en Marrum

's Ochtends even naar Matsloot. Nog steeds prachtig helder en zonnig. Havik in de slag met vier kraaien.

Aan het eind van de ochtend rijden we naar Marrum. Vandaar rondje, deels door de kwelder. Aan de binnenkant van de dijk saai akkerlandschap (blijkbaar straks weer veel aardappelvelden, "Power to the Pieper"). Maar de kwelder is hier prachtig. Dit is de "grootste kwelder van Europa". Ik weet niet of het waar is, maar het lege landschap is hier eindeloos. Dit is ook de plek van de "dobbepaarden": de plek waar bij hoog water een aantal paarden verdronk en bijna 200 andere paarden uiteindelijk gered kon worden - wat wereldwijd de nieuwsbulletins haalde (Wikipedia). We komen langs de dobbe, waar nu een monument is.

Na afloop eten we een pannenkoek in de pannenkoekentrein, bij het oude station van Marrum. Ooit onderdeel van het Dokkumer Lokaaltje (vroegere spoorlijn Leeuwarden - Stiens - Holwerd - Dokkum - Anjum). Het voelt alsof we oefenen als opa en oma voor als ons kleinkind wat ouder is...

route Matsloot; route Marrum; foto's; natuur

monument voor de reddingsactie van de dobbepaarden

26 februari: IJmuiden

Prachtig zonnig, helder weer. Weinig wind. En daarom is de pier bij IJmuiden eindelijk weer eens voor publiek geopend. Ik ben er even na acht uur en dan loop ik drie keer de lange pier op en neer. Er is heel veel te zien. Zoals verwacht veel aalscholvers, kuifaalscholvers, paarse strandlopers, steenlopers, oeverpiepers, drieteenstrandlopers. Ook zo nu en dan zwarte zee-eenden.

En héél veel futen. Als futen voorbij vliegen lijken ze vanaf afstand wel wat op duikers. Dus steeds een teleurstelling als het "maar" een fuut is. Er komen uiteindelijk ook een paar keer roodkeelduikers voorbij. Ook weer veel zeekoeten. Tussen de meeuwen ook een paar mooie drieteenmeeuwen.

gewone zeehond

Op de pier zit al om 8:30 een zeehondje droevig uit zijn ogen te kijken. Aan het eind van de middag zit die er nog steeds. Hij/zij heeft heel veel bekijks. Dat loopt vast niet goed af.

De aalscholvers en kuifaalscholvers zijn volop aan het duiken en komen zo nu en dan met vis naar boven. Eén keer met een zeebaars, en ook een keer met een gehoornde slijmvis (zo werd mij door een een admin van waarneming.nl verteld). Die laatste soort is heel zeldzaam. Dit is pas het derde geval dat op waarneming.nl in 2022 wordt ingevoerd. Dit exemplaar heeft het niet overleefd.

route; foto's; natuur

drieteenmeeuw drieteenmeeuw

paarse strandloper

aalscholver met zeebaars

kuifaalscholver met gehoornde slijmvis

23 februari: Onlanderij

Zowaar een mooie zonnige dag. Naar de Onlanden om het hoog water te zien.

route; foto's; natuur

blauwe reiger heeft een snoek te pakken

hoog water in de Onlanden

grote zilverreiger

19 februari: Lauwersoog

De dag na de zware storm. Ik zie onderweg eigenlijk geen omgewaaide bomen, maar in dit deel van de provincie staan ook niet zoveel bomen. Op andere plekken is het blijkbaar wel bar en boos geweest. Ik ga naar de haven in de hoop dat er wat verdwaalde zeevogels heen gewaaid zijn, maar dat valt tegen. Een overvliegende lepelaar en een mooie groep goudplevieren is het meest opvallend.

route; foto's; natuur

goudplevier

14 februari: Julianadorp

Vandaag nog vrij. Ik loop met mijn kleindochter in de kinderwagen naar het strand. Daar zijn de anderen met ingepakte auto dan net aangekomen. Op het strand lopen we met kinderwagen over het harde zand eerst een stuk naar het zuiden totdat de wagen in het zand wegzakt. Dan terug en nog verder naar het noorden en vervolgens terug naar de strandovergang waar we een vroege lunch genieten in de strandtent. Daarna weer naar huis.

route; foto's; natuur

13 februari: Huisduinen, Julianadorp, Den Helder Zeedijk

's Ochtends nog eens naar de Huisduinen. Het waait nog steeds erg hard. Nauwelijks iets te zien. Daarna kort rondje met oma en kleindochter door de duinen. De harde wind is vervelend. 's Middags rijd ik naar Den Helder, zeedijk. Heel veel paarse strandlopers, en na een uurtje plotseling om de haverklap overvliegende zeekoeten. Ook een paar dwergmeeuwen.

route Huisduinen; route Julianadorp; route Den Helder Zeedijk; foto's; natuur

paarse strandloper

wulp

kanoet

12 februari: Julianadorp, Julianadorp, Huisduinen

's Ochtends vroeg weer even naar zee. Niet veel te zien, behalve onduidelijke alk en roodkeelduiker. Met de hele club op het eind van de ochtend nog eens naar zee. Er is opnieuw niet zoveel te zien. Wel een drieteenmeeuw. Harde wind. 's Middags rijd ik nog even naar de Huisduinen, vlakbij de vuurtoren van Den Helder ( "Lange Jaap" - de hoogste vuurtoren van Nederland). Die vuurturen zou op instorten staan, en de weg eromheen is al sinds september helemaal afgezet.

Vanaf de zeedijk zijn er steeds zeekoeten te zien.

route Julianadorp; route Julianadorp; route Huisduinen; foto's; natuur

drieteenstrandloper

brilduikers boven Noorderhaaks

11 februari: Wieringen en Julianadorp

Onderweg naar Julianadorp voor een familieweekendje. Onderweg lopen we een aardig rondje op Wieringen, vanaf Den Oever.

's Middags even snel naar het strand.

route Wieringen; route Julianadorp; foto's; natuur

Wieringen

bij Julianadorp

7 februari: Nijlandsterpolder

route; foto's; natuur

6 februari: Lauwersoog

's Ochtends is het bar en boos - waterballet. In de loop van de middag wordt het toch nog even droog, en als ik naar Lauwersoog rijd dan schijnt daar zelfs even de zon. Aan de oostkant van de haven zit een groepje van vijf sneeuwgorzen waar ik even van dichtbij van kan genieten. Verderop zwemt natuurlijk ook weer de roodhalsfuut rond. In zee zwemt hier ook al weer een zeekoet.

Als ik terugloop zie ik hetzelfde groepje sneeuwgorzen, maar nu op de buitenkant van de dijk. Ondertussen wordt het erg donker maar ik probeer toch nog even of ik de sneeuwgorzen beter in beeld krijg - maar ze worden opgeschrikt door voorbijgangers en vliegen weer verder. Ik had beter direct terug kunnen lopen want nu krijg ik toch nog een enorme bui te verwerken als ik nog maar tweehonderd meter van de auto ben.

route; foto's; natuur

sneeuwgors

zeekoet

5 februari: Kornwerderzand en Harlingen

Ik parkeer bij het wegrestaurant bij het begin van de Afsluitdijk, bij Zurich. Het eerste deel van de dijk is gerenoveerd en daar mag je nu weer komen - tot aan Kornwerderzand. Ik loop aan de kant van de Waddenzee. In het begin vooral veel nonnetjes, ook een zeekoet, en later grote groepen toppers. Bij Kornwerderzand kom ik ook aan de kant van het IJsselmeer en daar zijn het vooral de grote zaagbekken die opvallen. Als ik bijna terug ben bij Zurich nog eens twee zeekoeten.

Daarna is er nog tijd voor een kort rondje door de haven van Harlingen waar nog eens twee zeekoeten terecht zijn gekomen. Eentje is op de strekdam gekropen en ziet er niet al te levendig meer uit.

route Kornwerderzand; route Harlingen; foto's; natuur

topper

grote zaagbek zeekoet

nieuwe Afsluitdijk

opvliegende sneeuwgorzen

terug naar Januari 2022


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.