Aan het eind van de middag rijd ik nog even naar het Dannemeer, waar vandaag plotseling vijf flamingo's zijn opgedoken. Een stukje verderop hoor je steeds de heikikkers. Ik kan ze even goed bekijken. Het lijkt een flinke orgie met wel een stuk of tien blauwe heikikkers...
Aan het eind van de middag opnieuw even de zon in. Langs de Drentse Dijk is de berm helemaal ingepakt met spinsel, dat blijkbaar "engelenhaar" wordt genoemd. Een drietal mooie kemphanen en een blauwborst zijn verder de enige aanleiding om het fototoestel te pakken. Dit moet de eerste keer in een hele lange tijd zijn geweest dat ik hier geen enkele kiekendief zie.
's Ochtends vroeg. De kraanvogel zit nog steeds bij Den Horn. Matsloot is prachtig op deze zonnige windstille ochtend.
Al een paar dagen niet fit. Maar 's middags toch even naar Ezumakeeg. Het is buiten twintig graden!
Het is nu al weken lang mooi weer. En de dagen worden steeds langer. We eten laat zodat ik aan het eind van de middag nog even naar Matsloot kan. Daar hoor je de roerdompen weer hoempen. Bruine kieken zijn heel actief en de mannetjes zien er prachtig uit. Zo nu en dan een roodborsttapuit. Drie overvliegende lepelaars. Mooie grote groep van 50 kemphanen vliegt laag over.
Kort rondje door het vogelreservaat bij Eemnes, als we onderweg zijn naar Brabant voor familiebezoek. Veel ganzen, grutto's en tureluurs.
Zeer vroeg wakker. Daarom eerst even naar de Onlanden want de eerste blauwborsten zijn terug. Daarna naar de Drentsche Aa, vanaf Anloo. Kakefonie van tjiftjaffen, koolmezen, geelgorzen en zanglijsters. Opgewonden matkoppen. Blijkbaar heeft het beekdal hier onder water gestaan een paar weken terug. Het bruggetje met bielzen heeft het niet overleefd. De enorme bielzen liggen tientallen meters verder. Het is nu een stroompje van niks, dus dat moet toen heel anders geweest zijn.
De route voert weer langs een paar mooie plekjes waar onder andere bosgeelster en schedegeelster bloeit, net als de stengelloze sleutelbloem en een enkel exemplaar van goudveil. Bij het Molenveld achter Oudemolen zit een klapekster. En in het bosje tussen de akkers vlak voor de Adderhorst hoor ik van alles. Ook een goudvink laat zich goed zien. Als ik terug ben in Oudemolen na het lusje naar de Adderhorst vallen de ooievaars op (met kikker in de snavel). Verderop laat een kleine bonte specht zich duidelijk horen.
Ik rijd terug via Den Horn want tussen Den Horn en Zuidhorn zit niet ver van de Westerdijk een jonge kraanvogel, merkwaardig.
Zestien graden en volop zon: de eerste echte voorjaarsdag! Heerlijk. 's Middags is een jas overbodig.
's Ochtends eerst naar het Lauwersmeer. Havik vliegt mooi zichtbaar langs. Even later ook de zeearend. Dat was al weer even geleden. Groepje fraters tussen de putters. Ook de vogels kondigen het voorjaar aan met zingende rietgorzen en veldleeuweriken. Ook al meerdere roodborsttapuiten.
's Middags aardig rondje vanaf Rolde: de Rolder Es route. Eerste zingende tjiftjaf. Eerste geelgors. De hele tijd citroenvlinders, en ook al een gehakkelde aurelia die even mooi vlak voor mijn neus poseert (in tegenstelling tot de citroenvlinders die nooit stil gaan zitten).
Speenkruid, vroegeling en klein hoefblad bloeien uitbundig. Ook al veel bloeiend vogelmuur en kleine veldkers.
's Avonds eten we bij K. en R. op hun nieuwe adres aan de Peizerweg.
route Jaap Deensgat; route Rolde; foto's; natuur
Afgelopen nacht logeerde onze kleindochter voor het eerst bij ons. Ze slaapt veel maar toch niet de hele nacht... 's Ochtends ben ik dus ook niet al vroeg de hort op. Na het ontbijt loop ik een rondje met de kinderwagen door het dorp. 's Middags is er wel tijd voor een rondje door de Onlanderij. Er is niet veel te zien vandaag.
Aan het eind van de middag gaan we samen nog even kijken bij de voetbalwedstrijd tussen jongste zoon (rechtsback bij Potetos) en schoonzoon (keeper bij Amacitia). K. wint met 3-0, en geeft bovendien een mooie assist voor de 1-0.
route Aduard; route Onlanderij; foto's; natuur
Met C. en N. uit Utrecht. Vandaar een rondje zo'n beetje halverwege Groningen en Utrecht: Schokland. De zon blijft maar schijnen en het voormalige eiland in de Noordoostpolder ligt er hier en daar mooi bij. Na afloop uitgebreide late lunch bij het museum aan de Middelbuurt.
Zonnig maar koud. Eerst naar Easterskar. Vlakbij de vogelkijkhut hoor ik de Cetti's zanger die hier al een tijdje zit luid en duidelijk. Daarna valt het een beetje tegen: nieuwe verboden toegang bordjes en een deel blijkbaar recent door grondmachines aangepakt waardoor het pad nauwelijks begaanbaar is.
Dan naar Wommels, en het vogelreservaat Skrok. Hier is al een grote groep grutto's gearriveerd. Het plasje bij de kijkhut is nog bevroren. Op het ijs zitten drie kluten. Dan komt er groep grutto's naar beneden die ook op het ijs gaan zitten. In de hut zo nu en dan een groep kinderen met rolschaatsen/skeelers uit de nieuwbouwwijk. Die rolschaatsen maken erg veel herrie op de houten vloer van de hut.
Ik loop een eindje het gebied in over een smal betonnen fietspad. Soms grote groepen smienten of grutto's. Ook tureluurs en kieviten en een enkele opvliegende watersnip. Als ik weer terug in de hut ben is het ijs wat gedooid en plotseling zijn de vogels druk in de weer in het heel ondiepe water.
Laatste rondje is in de kwelder, iets ten westen van het gebied van afgelopen zondag. Enorme groepen bontbekplevieren, goudplevieren en bonte strandlopers die hier fourageren in de laaggelegen natte stukken die blijkbaar nog nat zijn van het hoge water tijdens de serie stormen van twee weken terug. Ik zie ook een hermelijn in winterkleed (geheel wit) die veel te snel verdwenen is voor een foto.
route Easterskar; route Wommels; route Easterskar; foto's; natuur
Alweer een zonnige dag. De natte en winderige winter lijkt eindelijk voorbij.